Zupy w słoikach na zimę
W krajach byłego Związku Radzieckiego kultura konserw jest mocno zakorzeniona w życiu codziennym. Nawet pomimo obfitości świeżych warzyw w dzisiejszych supermarketach, gospodynie domowe nadal robią przetwory na sezon jesiennych zbiorów warzyw. Nie tylko warzywa i sałatki, ale nawet zupy w słoikach na zimę. Ta umiejętność kulinarna jest bardziej hobby niż koniecznością, co pozwala również zaoszczędzić sporo czasu. Ze słoikiem zapiekanki nie musisz stać godzinami przy kuchence w przygotowaniu obfitego pierwszego dania. Wystarczy, że ugotujesz trochę bulionu z ziemniakami, przełożysz zawartość do garnka i w kilka minut będziesz mieć pyszną, aromatyczną zupę pełną smaków jesieni. Dowiedz się wszystkiego o zupach w słoikach na zimę i jak je później przyrządzić.
Zupa jarzynowa w słoiku
Warzywa z ogrodu - to bogaty smak, bogaty aromat i cenna kompozycja pożytecznych mikroelementów. Zachowanie korzyści z natury pomoże zupie warzywnej w słoikach na zimę. Do jego przygotowania potrzebny będzie prosty i niedrogi jesienny zestaw składników. Przygotuj również z wyprzedzeniem słoik o pojemności 0,5-0,7 litra. Takie będą najbardziej uniwersalne do gotowania pierwszego dania w garnku o pojemności 3 litrów.
Będziesz potrzebować:
- 1,5 kg białej kapusty;
- 1 kg słodkiej papryki;
- 700 g marchewki;
- 1 kg zielonych pomidorów;
- 600 g cebuli;
- 300 g jabłek;
- 3 łyżki cukru;
- 2 łyżki soli;
- 1-1,5 łyżki oleju słonecznikowego;
- 1 łyżka esencji octowej;
- 25 g ziaren pieprzu.
słoikuSekwencja gotowania
:- Warzywa umyć, marchew i cebulę obrać, usunąć nasiona i ziarenka pieprzu.
- Warzywa na zupę w słoikach na zimę płuczemy pod bieżącą wodą.
- Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce.
- Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę.
- Pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki.
- Paprykę pokroić na małe kawałki.
- Duży, szeroki rondel postawić na małym ogniu, wsypać sól i cukier, dodać olej słonecznikowy.
- Wysypać wszystkie pokrojone warzywa i jabłka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do małego wrzenia, gotować przez 20-25 minut.
- Dodaj esencję octową, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Podczas gdy warzywa się gotują, wysterylizuj słoiki i pokrywki.
- Po 10-15 minutach gotowania po dodaniu octu, włożyć warzywa na zupę na zimę do słoików, zakręcić pokrywkami. Odłóż pokrywki i owiń kocem z waty. Pozostawić w ten sposób na około 24 godziny lub przynajmniej na noc.
- Umieść słoiki w spiżarni lub innym miejscu do przechowywania.
Salsa z grzybami w słoikach
Nie tylko warzywa konserwowe na zupę w słoikach na zimę, ale także grzyby są dobre do tego. Zwłaszcza jeśli można używać tylko tych z lasu. Taki tandem sprawi, że pierwsze danie będzie zdrowe, smaczne i niezwykle aromatyczne. Oczywiście, jeśli nie ma dostępnych dzikich grzybów, zawsze można je zastąpić dostępnymi grzybami. Warzywa na zupę w słoikach na zimę proponujemy przygotować w multicookerze. Taki pomocnik zadomowił się już chyba w kuchni każdej gospodyni domowej.
Będziesz potrzebować:
- 500 ml wody;
- 500g pieczarek;
- 1,5 kg białej kapusty;
- 500 g marchewki;
- 1 łyżka sosu pomidorowego;
- 10 g mielonego czarnego pieprzu;
- 300 g cebulek;
- 50 g cukru;
- 25g soli;
- 180 ml oleju słonecznikowego;
- 40 g octu stołowego.
słoikachSekwencja gotowania
:- Obierz i umyj grzyby, a następnie pokrój je na duże kawałki.
- Włóż grzyby do miski, zalej wodą i włącz tryb gotowania na 10 minut.
- Kiedy czas minie, przełóż grzyby do durszlaka.
- Podczas gdy grzyby się gotują, miej czas na obranie i opłukanie warzyw.
- Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno posiekać.
- Marchew i kapustę wymieszać w misce, posypać solą i cukrem i lekko ugnieść rękami.
- Po włożeniu grzybów do durszlaka, wlewamy do miski trochę oleju i dodajemy cebulę. W trybie smażenia doprowadzić do złotego odcienia.
- Do cebuli dodać kapustę i marchew oraz ugotowane grzyby.
- Składniki dokładnie wymieszać, ustawić tryb duszenia i czas na 35 minut.
- Podczas gdy warzywa na zupę w słoikach na zimę duszą się, sterylizuje słoiki i pokrywki.
- Gotowe warzywa wkładamy do słoików i zamykamy pokrywką.
- Przykryj słoiki kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Umieścić w spiżarni do przechowywania.
Buraki do barszczu lub zupy buraczanej w słoiku
Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz zachować swoje obfite plony buraków na zimę, zrób barszcz lub zupę buraczaną w słoiku. Zupa jarzynowa w słoiku na zimę to prawdziwe dobrodziejstwo. Te buraki przyspieszą Twój pierwszy posiłek i ułatwią utrzymanie czystości w kuchni.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg cebuli;
- 1 kg pomidorów;
- 1 kg buraków;
- 1 kg marchwi;
- 75 ml wody;
- 2 liście laurowe;
- 5g ziaren pieprzu;
- 300 ml oleju słonecznikowego;
- 2,5 łyżki soli;
- 100g cukru;
- 50 ml octu stołowego.
słoikuSekwencja gotowania
:- Warzywa umyć, obrać obieraczką do warzyw, cebulę obrać nożem.
- Obrane warzywa opłukać, ułożyć na talerzu z ręcznikiem papierowym.
- Zetrzeć buraki i marchewkę na tarce o średnich oczkach. Można również użyć robota kuchennego. Ale w każdym przypadku, cięcie powinno być takie samo.
- Cebulę pokroić nożem w średniej wielkości kostkę.
- Z każdego pomidora odciąć szypułki. Pomidory pokroić na średniej wielkości kawałki. Pomidory posiekać blenderem i przetrzeć przez sito, aby oddzielić je od skórek i pestek. Jeśli chcesz przygotować warzywa na zupę w słoikach na zimę, możesz uprościć z pomidorami: sparzyć je wrzącą wodą przed pokrojeniem, usunąć skórki i posiekać miąższ. W tym przypadku nie będzie konieczne oddzielanie ich od nasion.
- Buraki, marchew i cebulę wsypać do garnka z szerokim, grubym dnem.
- Wlać olej słonecznikowy, dodać ½ octu i wodę, wymieszać.
- Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
- Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.
- Po 25 minutach duszenia dodać cukier, sól, pozostały ocet, wodę, pomidory, paprykę. Wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia.
- Po zagotowaniu, zamieszać, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i dusić przez kolejne 20 minut.
- Dodać liść laurowy, dusić jeszcze przez 10 minut.
- Podczas gdy warzywa się gotują, przygotuj słoiki i pokrywki: wysterylizuj je w wygodny sposób.
- Gotowe warzywa rozłożyć do słoików aż do góry dnem, zamknąć pokrywką.
- Postawić do góry nogami, przykryć kocem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w spiżarni.
Zupa kapuściana w słoiku
Nawet kapusta zimowa nie zawsze dobrze przechowuje się przez zimę. Czasami w przechowalni jest ciepło, czasami wilgotno, a czasami nie ma gdzie trzymać świeżych warzyw. Aby jak najlepiej wykorzystać zbiory, przygotuj pojemnik na zupę. Warzywa na zupę w słoikach na zimę doskonale się przechowują. I jest to szczególnie poręczne - zimą wystarczy otworzyć słoik i wrzucić jego zawartość do garnka z gotującym się mięsem. Jest to niezwykle łatwe, nawet dla kawalera.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg białej kapusty;
- 300g marchewki;
- 300g słodkiej papryki;
- 60g cukru;
- 30g soli;
- 500 g pomidorów;
- 300 g cebuli;
- 20 ml octu;
- 70 ml oleju słonecznikowego.
słoikuSposób przyrządzania
:- Warzywa umyć, marchew i cebulę obrać.
- Drobno posiekać kapustę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.
- Paprykę obieramy i kroimy w paski julienne. Możesz je również pokroić w kostkę, ale wyglądają o wiele smaczniej, gdy są pokrojone podobnie do zupy w słoiku na zimę.
- Rozgrzać patelnię z połową zalecanej ilości oleju słonecznikowego.
- Podsmażyć cebulę i smażyć aż będzie przezroczysta.
- Dodać marchew do cebuli, wymieszać, przykryć i dusić około 5 minut.
- Podczas gdy warzywa się duszą, zagotuj wodę w rondlu, zanurz pomidory we wrzątku na 1 minutę. Wyjąć je, obrać ze skórki, która po sparzeniu powinna łatwo zejść.
- Na patelnię dodajemy paprykę i drobno pokrojonego pomidora bez skórki. Smażyć wszystkie warzywa jeszcze przez około 5 minut.
- Wlać pozostały olej i włożyć kapustę do szerokiego rondla, w którym zmieszczą się wszystkie warzywa do zupy. W słoikach na zimę lepiej jest zamknąć 0,5-0,7 l objętości. Przygotować pojemnik z wyprzedzeniem.
- Wsypać sól, cukier, postawić na umiarkowanym ogniu.
- Warzywa z patelni przełożyć do rondla, wszystko dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie dodać ocet. Wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, a następnie wyłącz.
- Słoiki i pokrywki należy wcześniej wysterylizować w wygodny sposób.
- Rozłóż mieszankę warzywną do słoików. Zamknąć pokrywkami.
- Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowywać w spiżarni przez zimę.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu