Jak smacznie przyrządzić langustynki

Auchan

Langustyny zajmują szczególne miejsce wśród przysmaków z owoców morza. Istnieją różne sposoby ich przyrządzania. Ale delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne langustynki uzyskuje się w piekarniku. Aby poprawić właściwości smakowe, należy je upiec w marynacie. Kupowany produkt powinien być świeżo zamrożony. Ma szaro-zielony kolor. W tym przypadku można go ugotować bardzo smacznie! Ugotowane mrożone langusty są sypkie. Łatwo jest je rozgotować. Mają one różowawy odcień.

Langustyny są znacznie większe od krewetek. Ich mięso ma lekko słodkawy smak. Zawierają one dużo białka, pożytecznego tłuszczu i minerałów. Langustyny uważane są za przysmak. Są doskonale sycące, ale nie przeciążają żołądka. Dlatego można je włączyć do diety w ramach różnych diet.

Jak dobrze przyrządzić langustynki w piekarniku?

Dzięki swoim dużym rozmiarom, langusty są łatwiejsze do jedzenia i łatwiejsze do czyszczenia. Już kilka kawałków można zjeść doskonale, bez nieprzyjemnego uczucia ciężkości w żołądku. Pieczone langustynki to świetne samodzielne danie. Można z nich przygotować różne przystawki, sałatki, a nawet pierwsze dania.

Składniki:

    Langustyny - 10 szt; Sos sojowy - 2 łyżki; Sok z cytryny - 3 łyżki; Oliwa z oliwek - 2 łyżki; Czosnek - 1 ząbek; Sól - do smaku; Pietruszka - kilka gałązek.

Metoda przygotowania:

    Mrożone langusty należy rozmrażać na dolnej półce lodówki. W tym przypadku wilgoć jest bardziej równomiernie rozłożona w tkankach, które zachowają smak i nie stracą swoich użytecznych właściwości; Surowe langustynki gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie pozwól im trochę ostygnąć; Przejdźmy do czyszczenia langustynek. Użyj nożyczek i palców, aby usunąć nogi. Wykonaj nacięcie na plecach za pomocą noża i usuń żyłę jelitową. Dobrze opłukać i osuszyć langustyny; Ułóż je na talerzu; W misce połącz wszystkie płynne składniki. Spróbować bazy marynaty. Jeśli soli jest za mało, dodajemy ją; Do marynaty dodajemy czosnek mielony i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby można dodać do marynaty czarny lub czerwony pieprz; Zanurz każdą langustynę w mieszaninie marynat i dobrze rozsmaruj marynatę ze wszystkich stron, zwracając uwagę na część przekrojoną; Ułożyć langusty na blasze do pieczenia wyłożonej folią. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw na 40 minut; Następnie zdejmujemy folię i wkładamy nasze owoce morza do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Ostateczny czas pieczenia zależy od parametrów piekarnika i wielkości produktu. Nie trzymaj długo w piekarniku, ponieważ langustynki staną się twarde i suche.

Pieczone langustynki podawać z cytryną, oliwkami i sałatą. Jeśli jest taka potrzeba, można je podawać z ryżem lub makaronem.

Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.