Jak ugotować zupę z mięsem
Jak zrobić zupę z mięsem, aby danie było obfite i apetyczne? Jak spośród niesamowitej ilości przepisów, które pozwalają na przygotowanie pysznego obiadu, wybrać ten właściwy? Jeśli zanurzyć się trochę w teorię procesu kulinarnego, można warunkowo podzielić zupy mięsne na takie kategorie:
- Potrawa gotowana na wywarze mięsnym. Dla takiej zupy, różne odmiany mięsa są odpowiednie: i kurczak; i wołowina; i królik; i inni. Obowiązkowym warunkiem jest dosyć długi proces gotowania rosołu, podczas którego koniecznie należy przestrzegać tak ważnego punktu jak przeźroczystość rosołu. Konieczne jest usunięcie nie tylko nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale również tworzącej się piany. To właśnie jakość bulionu decyduje o smaku potrawy. Kiedy jest gotowa, resztę składników dodajemy bezpośrednio do zupy. Ta metoda gotowania jest używana w większości tradycyjnych zup. Inne zupy to barszcz, schi, rassolnik i inne.
Jest to potrawa przygotowywana z produktów mięsnych, które dodaje się wraz z pozostałymi składnikami. Mogą to być żeberka (wędzone); gulasz, półprodukty, szynka lub podroby. Najważniejsze jest to, że produkty te są prawie gotowe do spożycia, więc nie wydłużają procesu gotowania zupy. Ich głównym zadaniem jest nadanie potrawie obfitości i mięsnego smaku i aromatu. Przykładowe zupy z tej kategorii to ulubiona przez wszystkich solianka, zupa minestrone, grochówka czy zupa serowa.
Są to potrawy z produktami mięsnymi, które dodaje się do zupy na samym końcu gotowania dla smaku. Są to takie potrawy jak zupa z klopsikami, zupa krem z kiełbaskami czy pierogi.
Zupa mięsna jest tradycyjną potrawą w wielu kuchniach narodowych. Na przykład słynna uzbecka szurpa, środkowoazjatycki lagman czy węgierski gulasz.
Zupa z mięsem - lagman
Niezwykle smacznym i sycącym daniem jest tradycyjna azjatycka zupa - lagman. Przygotowuje się go z jagnięciny (wołowiny) z warzywami. Podawany jest z domowym makaronem i świeżymi ziołami. Dodaje się do niego papryczkę chili, aby nadać mu ostrość i pikantność.
Do przygotowania bogatej i aromatycznej zupy potrzebne są następujące składniki:
- 1 kg żeberek jagnięcych;
Cebula;
Marchew;
Pomidor;
Papryka;
2-3 ziemniaki;
Kilka ząbków czosnku;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
Sól, pieprz;
100g. makaronu.
Przygotowanie:
- Przygotowanie zupy rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw umyj go dobrze, pozwól mu wyschnąć. Następnie pokrój go na kawałki. Zaleca się krojenie miąższu na jak najdrobniejsze kawałki.
Warzywa obrać, umyć i pokroić: cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w paseczki julienne.
Na patelni podsmażamy mięso i żeberka, następnie dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Pomidory i paprykę umyć, pokroić w plastry, a paprykę w paseczki julienne.
Do mięsa i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Posiekaj czosnek i również wrzuć go na patelnię z mięsem. Dodaj sól i ziele angielskie do smaku.
Teraz kolej na pomidory i paprykę, więc je też dodajmy.
Mięso z warzywami włożyć do rondla, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wymieszać. Dodajemy gorącą wodę, czekamy aż nasza zupa się zagotuje. Gotować do gotowości przez około 40 minut.
Na osobnej patelni ugotować makaron.
Podawać lagman w następujący sposób. Na talerzu najpierw kładziemy makaron lagman, następnie mięso i warzywa. Zalać je bulionem. Posiekane świeże zioła nadają potrawie specyficzny smak.
Zupa grochowa z mięsem
Można przygotować obfitą i smaczną zupę na wywarze mięsnym z grochem.
Aby przygotować to danie, będziesz potrzebował następujących składników:
- 0,5 kg. wieprzowiny;
1 łyżka groszku;
3 ziemniaki;
2 marchewki, cebula;
Olej roślinny;
Sól.
Przygotowanie:
- Przygotowanie zupy zaczynamy od wywaru mięsnego. W tym celu myjemy wieprzowinę pod bieżącą wodą, następnie kroimy ją na kawałki i wkładamy do garnka z wodą (około 2 litrów), aby się ugotowała.
Kolejnym ważnym punktem jest namoczenie grochu w zimnej wodzie na dwie godziny przed gotowaniem. Dzięki temu szybciej się zagotuje i nie opóźni procesu gotowania zupy.
Namoczony wcześniej groch trafia do garnka z bulionem mięsnym i dajemy mu się gotować przez około 30 minut.
Teraz przejdź do jaggery. Obrać cebulę i marchewkę. Umyć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.
Na kuchence rozgrzać patelnię z olejem roślinnym. Najpierw podsmażamy cebulę na złoty kolor, następnie dodajemy do niej marchew i smażymy jeszcze około 10 minut.
Gotową pieczeń dodajemy do zupy. Za nim dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ostatnim krokiem jest wyjęcie z zupy mięsa z kością. Pokrój mięso w kostkę i włóż z powrotem do rondla. Pozwól zupie gotować się na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie wyłączamy ogień.
Gdy zupa ostygnie rozlewamy ją na talerze i podajemy.
Zmontowany hodgepodge
Zupa ta ma wyraźny smak wędzonego mięsa. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, danie jest pożywne i apetyczne.
Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki:
- 3 szt. ziemniaków;
Marchew i cebula;
Pasta pomidorowa;
400 gramów wędzonej kiełbasy;
Czarne oliwki;
Zielony groszek;
Sól, pieprz;
Liść laurowy.
Przygotowanie:
- W garnku stawiamy wodę na kuchence, doprowadzamy do wrzenia.
Podczas gdy woda się gotuje, przygotować jaggery. Aby to zrobić, na patelni z olejem roślinnym wysyłamy posiekaną cebulę z czystą kostką i smażymy do złotego koloru. Następnie dodajemy marchewkę i smażymy do momentu, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i dajemy jeszcze trochę do smażenia.
Gdy woda się zagotuje, wrzućmy ziemniaki pokrojone w julienne kawałki. Następnie wrzuć do rondla zielony groszek i czarne oliwki.
Następnie kroimy wędzoną kiełbasę w zgrabne paseczki julienne i dodajemy do zupy. Kolejnym krokiem jest przełożenie gotowego, upieczonego mięsa z patelni do rondla.
W ostatnim kroku doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku, dodajemy liść laurowy. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować jeszcze przez jakiś czas, aż będzie gotowa.
Podawaj apetyczny hodgepodge z kwaśną śmietaną jeszcze gorącą. Do potrawy można dodać posiekane świeże zioła, które nadadzą wyjątkowy smak i sprawią, że zupa będzie jeszcze bardziej apetyczna.
Zupa z klopsikami
Obfitą i smaczną zupę z mięsem w postaci klopsików można przygotować według poniższego przepisu.
Wymaga on następujących składników:
- 3 szt. ziemniaków;
Marchew i cebula;
50 gr. makaronu;
250g mięsa mielonego;
Jajko;
Sól;
Pieprz mielony;
Liść laurowy i ziarna pieprzu.
Przygotowanie:
- Gotowanie zupy z klopsikami zaczynamy od przygotowania mięsa mielonego. Aby to zrobić, zmiel mięso przez maszynkę do mięsa, możesz dodać cebulę. Pyszne i obfite klopsiki uzyskuje się z wołowiny lub wieprzowiny, dzięki nim zupa okazuje się nie tylko pożywna, ale i ugotowana. Natomiast mięso drobiowe w postaci klopsików sprawia, że zupa jest bardziej dietetyczna i lekka. Wybierz mięso, które preferujesz. Wtedy zupa będzie w sam raz.
Do powstałego mięsa mielonego dodać jajko, wymieszać. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Teraz można przystąpić do formowania klopsików. Uformować klopsiki.
Lepiej jest robić małe kulki, bo szybciej się ugotują. Proces ten będzie przebiegał szybciej i łatwiej, jeśli zwilżysz ręce w zimnej wodzie. Mięso mielone nie będzie się do nich przyklejać, a klopsiki będą równe i dokładne.
Postawić na ogniu patelnię z wodą. Kiedy się zagotuje, wrzuć klopsiki i gotuj przez co najmniej 20 minut. W międzyczasie umyj warzywa i obierz je. Ziemniaki pokroić w kostkę, można w paseczki julienne. Marchewkę zetrzeć na tarce, aby podczas gotowania zupy nie trzeba było jej długo gotować. Cebulę poszatkować dość drobno. Następnie przełożyć je do rondla z klopsikami. Gotować do połowy.
Wrzucamy makaron do zupy, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie degustujemy potrawę, sprawdzamy sól i pieprz. Dodaj przyprawy do smaku. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia. Następnie gotować przez chwilę pod zamkniętą pokrywką.
Kiedy zupa się zaparzy, można ją podawać. Koniecznie posyp danie świeżymi ziołami, które sprawią, że będzie ono podane wyjątkowo atrakcyjnie.
Zupa krem z sera z mięsem
Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:
- 400 g. sera topionego;
150g ryżu;
4-5 ziemniaków;
0,5 kg. kurczaka;
Marchew i cebula;
Sól i pieprz;
Świeże zioła.
Przygotowanie:
- Przygotować produkty na zupę. Umyć mięso i warzywa. Pokrój filet z kurczaka na kawałki, aby szybko się ugotował. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce.
Mięso włożyć do garnka z wodą, aby się ugotowało. Pamiętaj, aby po zagotowaniu usunąć pianę. Kiedy mięso jest już prawie gotowe, dodajmy do bulionu namoczony ryż.
Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15-20 minut. Do zupy dodać kolejne składniki. To będzie cebula i marchewka.
Kolejnym krokiem jest dodanie soli i pieprzu do smaku.
Kawałki mięsa wyjąć z rosołu, rozdrobnić i odstawić z powrotem. Niech zupa się gotuje.
Serek topiony ścieramy na tarce i dodajemy do naszej zupy kremowej. Aby dobrze wymieszać masę, użyj trzepaczki. Z jego pomocą łatwiej będzie osiągnąć jednorodność.
Sprawdzamy gotowość ziemniaków, gdy rozpuści się serek topiony, zdejmujemy zupę z ognia. Następnie przepuszczamy ją przez blender. Dzięki rozdrobnieniu, masa okazuje się niezwykle delikatna, najlepiej podkreśla ją kremowy smak, który świetnie komponuje się z kurczakiem.
Gotowe danie podajemy na stół, obficie udekorowane świeżymi ziołami. Można nie rozdrabniać zupy w blenderze, a podawać ją w tradycyjnej formie. Jego właściwości smakowe nie stracą na atrakcyjności, danie okaże się nie mniej pożywne i apetyczne.
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co może ugotować obiad szybko i smacznie
Proste przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????