Jak zrobić kutię: przepisy kulinarne

Auchan

W kuchni słowiańskiej zwyczajowo na święta podaje się tradycyjne danie z pełnego ziarna. Wiedza o tym, jak przygotować kutię, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W zależności od regionu zamieszkania i tradycji rodzinnych, danie to przygotowywane jest na bazie pszenicy, ryżu, prosa, a nawet jęczmienia. Co jeszcze dodaje się do bogatej kutyi i dlaczego, dowiesz się z tej publikacji.

Bogata kutya zrobiona z ryżu

Tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Trzech Króli w każdej słowiańskiej rodzinie na stole pojawia się kutya. Przepis na ryż z rodzynkami robi się szybciej niż z pszenicą. Szybkość i prostota tej technologii sprawia, że danie na bazie ryżu staje się coraz bardziej popularne. Uroczysta kutya jest również nazywana bogatą lub hojną kutyą. Wszystko dlatego, że zawiera wiele pysznych i pożywnych składników.

Potrzebujesz:

- 400 g. ryżu. (długoziarnisty lub gotowany na parze); - mak 200 gr; - miód - 200 g; - Jądra orzecha włoskiego - 100-150 g; - rodzynki - 100-150 g; - woda przegotowana - 150 ml; - wodę do gotowania ryżu.

Przygotowanie:

Do przygotowania przepisu na kutię z ryżu polecamy użyć kaszy o niskiej zawartości skrobi. Do takich należą odmiany długoziarniste i ryż gotowany na parze. W procesie gotowania kasza nie łączy się w gęstą kaszę. Dzięki temu powstanie smaczne, kruche danie.

1. Ryż płuczemy, zalewamy wodą w stosunku 1:1,5. Gotować przez 10 minut na dużym ogniu, 10 minut na małym ogniu, bez zdejmowania pokrywki. 2. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę do zaparzenia. Odcedzić wodę, rozdrobnić w moździerzu lub młynku. 3) Rodzynki są dokładnie myte i gotowane na parze z wrzącą wodą przez 30 minut. 4. Gęsty miód rozcieńczyć ciepłą, przegotowaną wodą (temperatura wody nie powinna przekraczać 60 stopni). 5. Orzechy posiekać, wysuszyć na suchej patelni. 6. Do ostudzonego ryżu dodać orzechy, miód, rodzynki, łyżkę cukru (lub do smaku), wymieszać. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, rozcieńczyć przegotowaną wodą do uzyskania przyjemnej konsystencji.

Pogrzebowa kutya ryżowa

Ziarno ryżu tradycyjnie symbolizuje hołd dla życia wiecznego i zmartwychwstania. Kasza ryżowa ma więc znaczenie symboliczne i jest podawana nie tylko na święta, ale również na rytuał pamięci. Przepis na kutię pamiątkową z ryżem i rodzynkami przygotowuje się o wiele łatwiej niż kutię świąteczną. W takim daniu jest mniej składników, nazywane jest też głodnym.

Potrzeba:

- ryż - 300 g. (lub 2 filiżanki); - wrzącej wody w proporcji 1 do 2; - Masło - 70 gr; - rodzynki - 100 gr; - cukier - 2 łyżki.

Przygotowanie:

1. Ryż płucze się pod bieżącą wodą kilka razy, aż woda na odpływie stanie się czysta. 2. użyj nieprzywierającego wiadra. Ugotować ryż w podanych proporcjach bez zdejmowania pokrywki. Ugotowany ryż przepłukać zimną, wrzącą wodą. 3. Rodzynki dokładnie opłukać i wyparzyć we wrzątku. 4. Przygotować farsz według przepisu kutii z ryżem na bazie cukru i masła. Roztopić masło w rondelku, można dodać kilka kropel oliwy z oliwek. 5. Do masła dodajemy rodzynki, wyjęte z wody. Trzymać na gorącej patelni, mieszając, przez 3-5 minut. 6. Na patelnię dodajemy 2,5 łyżki wody, mieszamy i wsypujemy cukier. Syrop gotować na małym ogniu, stopniowo mieszając zawartość. 7. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodać syrop i rodzynki, wymieszać, podawać w głębokiej misce.

Ryż kutya z przyprawami

Istnieją absolutnie różne przepisy na kutya ryżu dla pomnika: z rodzynkami, orzechami, morelami, suszonymi owocami. W niektórych krajach takie danie nazywane jest również wigilią. Tradycyjnie wyróżnia się dodatkowymi składnikami i przyprawami. Ponieważ słodki ryż jest szczególnie czczony w Indiach, proponujemy przepis z przyprawami korzennymi i aromatycznymi.

Wymagane:

- ryż długoziarnisty - 200 g; - cukier - 100 gr; - olej - 80 gr; - woda - 0,4l; - mleko - 25 ml; - goździki - 4 szt; - cynamon - 1 laska; - nasiona kardamonu - 1/2 łyżeczki; - migdały, pistacje - 20 gr; - rodzynki - 20 gr.

Przygotowanie:

1. Ryż płuczemy kilkakrotnie, zalewamy zimną wodą na 30 minut. Następnie ugotować zboża w proporcji z wodą 1:2. Przed zagotowaniem dodajemy laskę cynamonu i szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum, nie otwierając pokrywki. 2) Umyte rodzynki prażyć w rondelku przez 2-3 minuty, dodać orzechy i trzymać na średnim ogniu, mieszając stopniowo łopatką, jeszcze kilka minut do uzyskania złotego koloru. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. 3. W rondelku wymieszać mleko z przyprawami i cukrem i doprowadzić do wrzenia. Dodać kawałek masła, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. 4. Do ryżu wlać mleko z przyprawami, dodać orzechy i mieszać na małym ogniu. Po 2-5 minutach zdjąć, kutya jest gotowa.

Kutya z rodzynkami i wiśniami

Jeśli szukasz przepisu, jak szybko ugotować kutię na stypę, proponujemy następującą technologię. Przygotowuje takie danie szybko, nie wymaga też użycia dużej ilości różnych składników.

Potrzeba:

- ryż - 2 filiżanki; - woda - 4 szklanki; - rodzynki - 150 gr; - Czereśnie w puszce w sosie własnym - 150 gr; - jądra orzecha włoskiego - 100 gr; - miód - 4 łyżki - olej - 50 gr.

Przygotowanie:

1. Ryż płucze się 3-5 razy pod bieżącą wodą. Wlać do nieprzywierającej patelni, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień do minimum, gotować do gotowości do podania 15 minut. 2. 2) Rodzynki myjemy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut. 3. Gęsty miód podgrzać lub rozcieńczyć gorącą wodą do uzyskania płynnej konsystencji. 4. Roztopić masło i wymieszać z miodem. 5. Orzechy włoskie posiekać i osuszyć. 6. Wrzuć wiśnie z puszki do durszlaka, pozwól, aby płyn wyciekł z jagód. Jeśli używasz mrożonych lub świeżych wiśni, gotuj je w syropie cukrowym przez 10 minut. Przed użyciem ostudzić. 7. Ugotowany ryż przepłukać wrzątkiem. Do przygotowanej bazy dodać rodzynki, orzechy, wiśnie, polać sosem miodowym, można też dodać mak lub cynamon. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Kutya podawana jest w małych miseczkach.

Klasyczna pszenna kutya

To danie jest często wykorzystywane jako świąteczny przysmak. Jest łatwy w przygotowaniu i nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim przyzwoicie. Najważniejsze jest odpowiednie zaparzenie kaszy, a wtedy otrzymamy delikatną kutię. Klasyczny przepis, który polecamy zanotować lub zapisać w zakładkach. Mały cheat sheet pomoże nie zapomnieć o szczegółach.

Potrzeba:

- 400 gramów kaszy pszennej do kutyi (pełnoziarnistej); - 1,2 litra wody; - 200 gr. rodzynki; - 200 gr. obrane jądra orzechów włoskich; - miód do smaku; - 100 g. maku.

Przygotowanie:

1. Pszenicę wsypać do miski i wypłukać pod ciepłą bieżącą wodą. 2. Zalać na noc ciepłą przegotowaną wodą, aby ziarna dobrze napęczniały. 3. Do gotowania należy stosować proporcje 1 do 3, gdzie 1 - pszenica, 3 - woda. 4. Ziarna wsypać do wrzątku, a po zagotowaniu gotować na małym ogniu przez godzinę, optymalnie - 40 minut. Nie musimy gotować całej wody. 5. Do ciepłej kaszy dodajemy 2-5 łyżek miodu (do smaku). Jeśli miód jest gęsty, należy go wstępnie roztopić w kąpieli wodnej lub rozcieńczyć ciepłą wodą. 6. Posiekać orzechy. 7. Rodzynki namoczone we wrzącej wodzie, pozostawić na 10-15 minut. 8. Mak namaczamy we wrzącej wodzie przez 10 minut, następnie wylewamy wodę i mielimy nasiona w młynku do kawy lub moździerzu. 9. Odsącz wodę z rodzynek, omów jagody na papierowym ręczniku. 10. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj łyżkę cukru do smaku. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.

Kutya może być gotowana w zależności od upodobań i gustów kulinarnych w konsystencji gęstej lub płynnej. Dla optymalnej konsystencji rozcieńczyć przegotowaną wodą. Kutya pozostawia się do zaparzenia na kilka minut, aby ziarna mogły wchłonąć słodycz.