3 sałatki na Dzień Obrońcy Ojczyzny

Często po ugotowaniu rosołu z kurczaka pozostaje duża ilość mięsa, które można wykorzystać do przygotowania różnych przystawek. Dlatego wiele gospodyń jest zainteresowanych pytaniem: "Jak przygotować 3 najsmaczniejsze sałatki z kurczakiem?". Oczywiście, każdy ma swoje ulubione przepisy. Ale nadal istnieją opcje, które są uznawane przez większość! Filet z kurczaka jest podstawą tak popularnych sałatek jak Cezar, Olivier, Granatowa Bransoletka. Takie przystawki są podstawowe i przygotowuje się je dość często. Kurczaka można używać nie tylko gotowanego. Mięso, grillowane lub smażone na niewielkiej ilości oleju będzie bardzo dobre. Jeśli chcesz się rozpieszczać czymś jak najzdrowszym, kurczak powinien być gotowany na parze lub pieczony w piekarniku.

Zaletą wykorzystania filetu z kurczaka w sałatkach jest to, że ptak ten doskonale łączy się nie tylko z warzywami, ale także z wieloma innymi produktami: owocami, roślinami strączkowymi, serami i ziołami. Dlatego sałatki mogą być bardzo zróżnicowane pod względem składu, a nawet wykwintne. Takie przystawki będą odpowiednie nie tylko na co dzień, nadają się również na świąteczny stół.

Pikantna sałatka z kurczaka z ananasem

Połączenie kurczaka i ananasa jest uważane za tradycyjne. Mimo to, jasne cechy smakowe tej sałatki nie pozostawią żadnego smakosza obojętnym! Ananas powinien być używany koniecznie świeży. W końcu jest to nie tylko o wiele smaczniejsze, ale i bardziej użyteczne. Jeśli kupiłeś niedojrzałego ananasa, to nie rozpaczaj. Powinien być pieczony w piekarniku. Stanie się więc o wiele bardziej miękki i słodki. Podczas pieczenia kwaskowatość zniknie. Przepis uzupełnij twardym, startym serem w ulubionej odmianie. Doskonałą opcją byłoby użycie sera z orzechami włoskimi. Orzechy włoskie nadadzą smakowi pewnej goryczy.

Pieczone grzyby mogą wzbogacić smak sałatki. Lepiej jest użyć pieczarek, ponieważ mają one bardziej neutralny smak. Ale jeśli chcesz zrobić akcent, weź dzikie grzyby. Nie jest konieczne użycie świeżego produktu, wystarczą grzyby marynowane. Skład sałatki można dowolnie eksperymentować. Użyj majonezu jako dressingu. I lepiej jest zrobić sos samemu, niż używać kupnego.

Składniki:

    Filet z kurczaka - 2 szt; Świeży ananas - ½ sztuki. (przybliżona waga 500 gr); Świeże pieczarki - 300 g; Ser twardy - 150 gr; Żółtka jaj - 2 szt; Olej roślinny - 150 ml; Musztarda - 2 łyżki; Sok z cytryny - 2 łyżki; Świeże zioła - kilka gałązek do podania/ wedle uznania.

Metoda przygotowania:

    Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z folii, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie; Ananasa obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Owoce należy spróbować, jeśli są niedojrzałe, należy je upiec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut; Umyj i obierz grzyby, a następnie pokrój je na średniej wielkości kawałki. Upiecz grzyby do miękkości na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Pozwól im całkowicie ostygnąć; Ser pokroić w drobną kostkę. Nie jest konieczne ścieranie go na tarce. Ważne jest, aby jego smak był wyraźnie wyczuwalny podczas posiłku. Ponadto, wszystkie składniki tej sałatki powinny być pokrojone w mniej więcej równą kostkę; W czasie, gdy grzyby stygną, przygotujmy sos. W misce blendera wymieszaj surowe żółtka, musztardę, sok z cytryny i olej roślinny. Masa jest ubijana do momentu, aż zgęstnieje. Z reguły po 1-2 minutach majonez będzie gotowy; W misce łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy majonezem. Skosztuj przekąski. W razie potrzeby posolić i dodać świeże zioła.

Sałatka jest raczej delikatna. Powinno się je podawać w formie tartaletek. Jeśli nie jesz majonezu, sałatkę można zaprawić oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i musztardą. Nie ma potrzeby ubijania sosu. Miesza się go po prostu łyżką lub trzepaczką.

Witaminowa sałatka z filetem z kurczaka i żurawiną

Tę sałatkę docenią miłośnicy zdrowego i zdrowego jedzenia. Doskonale syci organizm i pomaga uzupełnić niedobór witamin i minerałów. Przepis zakłada użycie gotowanej na parze piersi z kurczaka. Jeśli nie masz parowaru, to kurczaka należy piec w folii. Sałatka okazuje się być zdrowa dzięki zrównoważonemu składowi. Przepis uzupełniony jest o suszoną żurawinę, która usuwa z organizmu substancje toksyczne i toksyny. Jagoda ta obniża poziom cholesterolu we krwi, wiąże wolne rodniki, odmładzając organizm. Suszona żurawina jest uważana za dość kaloryczną. Dlatego, jeśli stosujesz ścisłą dietę, to jej ilość powinna być ograniczona.

Za kolejny cenny składnik wraz z żurawiną uważa się łodygę selera, która jest bogata w witaminę C. Ponadto łodygi są bogate w błonnik, który pobudza perystaltykę jelit. Seler zwiększa witalność i napełnia energią. Ma ujemną wartość kaloryczną. Oznacza to, że na jego trawienie zużywa się więcej energii niż zawiera kalorii. Dlatego zwolennicy zdrowego stylu życia najchętniej włączają seler naciowy do swojej codziennej diety. Łodygi tej rośliny mają przyjemny orzeźwiający smak. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania. Jest lekki, a jednocześnie bardzo pożywny. Można ją podać na kolację, gdy nie chcemy się przejadać.

Składniki:

    Filet z kurczaka - 2 szt. (przybliżona waga 400 gr); Cebula czerwona - 1 średniej wielkości główka; Łodyga selera - 5 sztuk; Suszona żurawina - 3 łyżki; Jogurt klasyczny - 200 g; Świeży koperek - 1 pęczek.

Metoda przygotowania:

    Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, gotujemy w parowarze do miękkości. Następnie kroimy ją w średniej wielkości kostkę; Obrać cebulę i pokroić w półpierścienie. Jeśli chcemy, aby smak sałatki był bardziej wytrawny, cebulę możemy poddać marynowaniu. W tym celu jest on przygotowywany z wyprzedzeniem. Krążki cebuli należy skropić sokiem z cytryny, posypać solą i odrobiną cukru. Cebulę odstawiamy na kilka godzin. Następnie można go włączyć do kompozycji; Seler dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki; Koperek umyć, osuszyć i poszatkować; Wszystkie składniki sałatki łączymy w misce, polewamy jogurtem i dokładnie mieszamy.

Sałatkę tę można uzupełnić świeżymi jabłkami i orzechami. Ale czerwona cebula w tym przypadku lepiej jest wykluczyć z kompozycji, tak, że smak nie był tak ostry.

Delikatna sałatka z kurczakiem i quinoa

Ta wersja sałatki będzie odpowiadać tym, którzy wolą gotować nie tylko smaczne i zdrowe, ale także estetycznie piękne dania. Kurczaka do sałatki przyrządza się na patelni grillowej. Kroi się go na porcje i układa po jednej stronie talerza. Reszta przystawki jest mieszana i układana obok siebie. Sałatkę podaje się na ciepło. Ale jest też dobry na zimno. Ten przepis będzie odpowiadał osobom, które przestrzegają ścisłej diety lub po prostu chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Sałatka jest bardzo pożywna i niskokaloryczna. Dlatego porcja może być dość duża.

Quinoa, podobnie jak wszystkie składniki sałatki, ma niski indeks glikemiczny. Produkt polecany jest dla diabetyków, osób z nadwagą, a także wszystkich prowadzących zdrowy tryb życia. Superfood doskonale nasyca organizm różnymi witaminami, minerałami i innymi cennymi substancjami. Przygotowuje się go dość szybko. Dzięki temu wykwintną sałatkę można przygotować w zaledwie pół godziny! Skład warzyw w sałatce można zmieniać w zależności od osobistych preferencji i pory roku. Jeśli chodzi o dressing, używana jest tylko kombinacja oleju roślinnego i soku z cytryny. Jeśli żołądek jest silnie zakwaszony, należy zrezygnować z dodawania soku z cytryny.

Składniki:

    Quinoa - 100 g w postaci surowej; Sałata - 1 pęczek; Filet z kurczaka - 1 szt; Pomidorki koktajlowe - 10 szt; Awokado - ½ szt; Ruccola - 70 g; Olej roślinny - 2 łyżki; Sok z cytryny - 1 łyżka; Sól, czarny pieprz - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Kinoa przekładamy na drobne sito, wykładamy gazą, płuczemy kilkakrotnie. Produkt zacznie się myć. Spłukać do momentu, aż zniknie mydlany nalot. Procedura ta jest bardzo ważna, ponieważ jest to dokładne płukanie, które pomaga pozbyć się gorzkiego posmaku; Podczas gdy quinoa się myje, w rondelku zagotuj 1,5 raza więcej wody niż płatków. Woda powinna być osolona. Następnie włożyć do niego wypłukaną kaszę. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, aż cała woda odparuje; Umyć i osuszyć warzywa i zieleninę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, rukolę po prostu rozerwać rękami lub włożyć w całości, jeśli jest mała. Awokado kroimy w drobną kostkę; Filet z kurczaka umyć, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo i smażyć na patelni grillowej posmarowanej olejem z obu stron do uzyskania charakterystycznego wzoru. Po ugotowaniu mięso układamy na drewnianym blacie i pozostawiamy na około 10 minut, a następnie kroimy w plastry o grubości 0,5 cm; Wymieszaj quinoa z warzywami i ziołami; W misce połącz olej roślinny z sokiem z cytryny i przyprawami. Doprawić quinoa i mieszankę warzywną częścią dressingu; Zacznijmy przygotowywać sałatkę. Na dnie salaterki ułożyć rozdrobnione liście sałaty, z jednej strony ułożyć kurczaka, z drugiej mieszankę warzyw i quinoa; Posyp pozostałą ilością dressingu wszystkie składniki!

Rozważaliśmy najsmaczniejsze i najzdrowsze sałatki z kurczakiem, które pokocha każdy bez wyjątku. Sałatki przygotowywane są bardzo szybko. W związku z tym, można dość często rozkoszować się tak oryginalnymi i apetycznymi potrawami! Jako dodatek do sałatki można przygotować grzanki lub grzanki tostowe.

Auchan