Aromatyczna paella: pyszne przepisy kuchni śródziemnomorskiej

Auchan

Charakterystycznym daniem kuchni hiszpańskiej jest śródziemnomorska paella, klasyczny przepis na bazie owoców morza i kurczaka. W technologii danie przypomina uzbecki pilaw, ale ma pewne osobliwości w użytych składnikach. Paella gotowana jest z wyselekcjonowanego ryżu, z dodatkiem szafranu i dużej ilości oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o dodatkowe komponenty, nie ma prawie żadnych ograniczeń. Możesz użyć mięsa, ryb, warzyw, a nawet grzybów.

Bardzo pachnąca i apetyczna okazuje się paella, klasyczny przepis ze zdjęciami pozwala docenić jasność dania i jego oryginalność. Prawdziwą sztuką gotowania na gorąco jest tworzenie się złotej skorupy ryżu na dnie patelni. W tym celu przed końcem czasu gotowania paellę smaży się na maksymalnym ogniu przez 30-90 sekund. Możesz też upiec je w piekarniku, jeśli wolisz. Podobnie smaczna będzie wersja drugiego dania.

Smaczna paella w domu: przepisy na szybki posiłek

Klasyczny przepis na bazie owoców morza doskonale nadaje się na wielkopostne dni i świąteczny stół. Do ryżu dodaje się krewetki, małże, kałamarnice, mątwy. Możliwy jest również koktajl z owoców morza. Jeśli nie ma pod ręką żadnych owoców morza, krewetki są wystarczająco dobre.

Żółty kolor nadaje potrawie szafran. To właśnie ta przyprawa sprawia, że paella jest prawdziwie domowa i niewiarygodnie apetyczna. Szafran nie zabarwi paelli, jeśli zostanie dodany w trakcie gotowania. Zalewa się je wrzącą wodą i pozostawia na jakiś czas do zaparzenia. Do potrawy dodaje się szafran wraz z czerwonymi pręcikami. Niektórzy szefowie kuchni wolą podgrzewać przyprawę na ogniu. W tym celu zawija się go w folię i przenosi kilka razy nad otwartym ogniem.

Składniki:

- Krewetka atlantycka - 15 sztuk; - Krewetki tygrysie - 10 szt; - Małże - 15 sztuk; - Kałamarnice - 200 gramów; - Zielony groszek - 2 łyżki stołowe; - Czosnek - 4 ząbki; - Łodyga selera - 1 szt; - Pieprz czarny - 5 szt; - Woda - 0,5 litra; - Pomidor - 1 szt; - Papryka słodka - 1 szt; - Cebula czerwona - 1 szt; - Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe; - Sól do smaku; - Liść laurowy - 3 szt; - Szafran - 1 gram.

Metoda przygotowania:

    Cebulę pokroić w półkrążki, paprykę w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę; Obrać pomidora, zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez blender; Krewetki obrać, usunąć żyłę jelitową; Skorupki z krewetek zostawić do bulionu; Do garnka dodajemy korzeń selera, czosnek, czarny pieprz i skorupki krewetek, dolewamy 500 mililitrów wody i gotujemy bulion; Po 5 minutach gotowania dodać liść laurowy i sól; Szafran zalać pół szklanki wody i zaparzać przez 10 minut; Na rozgrzanej patelni smażyć małże i krewetki przez 1-2 minuty, dodać cebulę i paprykę, smażyć jeszcze przez 1 minutę; Kalmary wrzucamy do wrzącej wody i odstawiamy na 3 minuty, po czym wyjmujemy i kroimy na długie kawałki; Doprowadzić bulion do wrzenia przez około 30 minut. Następnie dodajemy wodę szafranową; Do bulionu dodać starty pomidor, sól, czarny pieprz i ryż; Gotować ryż przez 15 minut na wolnym ogniu; Zmniejszyć ogień do minimum i gotować do momentu odparowania wody; Dodać owoce morza, dokładnie wymieszać i inkubować przez 10 minut pod zamkniętą pokrywą; Podawać ze świeżymi ziołami i połówką cytryny.

Zasada gotowania paelli mięsnej i rybnej jest podobna. Ryż gotuje się w wywarze, a nadzienie dodaje się na końcu. Ryby i mięso można również gotować w tym samym garnku z ryżem. Wszystko zależy od osobistych preferencji.

Wegetariańska paella w domu: przepis na postny stół

Potrawy wegetariańskie mogą być niezwykle obfite i pyszne. Nadają się na lekką kolację, będą też pasować na wielkopostny stół. Wegetariańska paella to świetne rozwiązanie dla osób na diecie. Wypełni Twój organizm cennymi składnikami odżywczymi i pozwoli Ci cieszyć się pysznym posiłkiem, co jest ważne dla mózgu.

Jeśli przygotujesz wszystkie składniki z wyprzedzeniem, paella może być przygotowana w kilka minut. Przepis zawiera pomidor. Można użyć klasycznych pomidorów lub pomidorków koktajlowych. Ale w każdym przypadku ważne jest, aby usunąć skórę!

Składniki:

- Bulion warzywny - 500 ml; - Ryż - 150 gramów; - Marchew - 1 szt; - Cebula - 1 szt; - Cukinia - 1 szt; - Zielona fasolka - 100 gramów; - Zielony groszek - 2 łyżki stołowe; - Kukurydza - 2 łyżki stołowe; - Czosnek - 3 ząbki; - Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe; - Szafran - 1 gram; - Sól, pieprz do smaku; - Zielenina i cytryna do podania, jeśli jest taka potrzeba.

Metoda przygotowania:

    Cebulę, cukinię, marchewkę pokroić w kostkę; Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry; Przecedzić bulion warzywny; Zalej szafran 50 ml wody i zaparzaj przez 10 minut; Dodaj wodę szafranową do bulionu; Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy czosnek, po kilku minutach dodajemy cebulę, wrzucamy marchewkę i cukinię. Po 5 minutach dodajemy pomidora; Dodać zieloną fasolkę, zielony groszek i kukurydzę. Podsmażaj warzywa przez kilka minut; Dodać ryż i dobrze wymieszać; Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy kurkumę. Jeszcze raz dobrze wymieszać; Zalej ryż bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje; Dodaj do ryżu świeże zioła, jeśli chcesz; Podawać paellę z cytryną.

Tajemnice klasycznego przepisu na paellę

Klasyczny przepis wymaga użycia wyłącznie szafranu. Niestety, przyprawa nie zawsze zabarwia potrawę na jaskrawożółty kolor. Dlatego też niektóre gospodynie zastępują szafran kurkumą. Kurkuma nadaje piękny, jasny kolor i dodaje specyficznego smaku. Dlatego też nie używa się go w klasycznym przepisie na paellę!

Paellę gotuje się tylko na specjalnej patelni z grubym dnem, niskimi brzegami i dwoma uchwytami. Nie da się zrobić paelli w innym naczyniu! Bo ryż z warzywami musi mieć złocistą skórkę, a to jest możliwe tylko na żeliwnej patelni o grubych ściankach.

Lepiej jest użyć ryżu hiszpańskiego. Ryż okrągłoziarnisty dobrze wchłania wilgoć i nie rozgotowuje się przy prawidłowym gotowaniu. Z ryżu długoziarnistego nie da się zrobić dobrej paelli!

Co można dodać do paelli?

Paella to pomysłowe danie. Każda hiszpańska rodzina ma swoje własne zasady gotowania paelli. Ponadto, można eksperymentować z różnymi składnikami, które nadają potrawie oryginalności:

    Brokuły i kalafior doskonale łączą się z ryżem i sprawiają, że danie jest dietetyczne. Ponadto kapusta ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu paella jest zdrowsza; Seler korzeniowy. Dzięki temu powstaje aromatyczny bulion, który sprawi, że ryż będzie bardziej pożywny i ciekawy w smaku; Pieczarki i bakłażan. Przed dodaniem do potrawy należy je dobrze obsmażyć. Smak będzie bardzo nietypowy; Mięso: Tradycyjnie danie przygotowywane jest z kurczaka, indyka lub królika. Ale wieprzowina i wołowina mogą być włączone. Jeśli nie masz pod ręką mięsa, możesz użyć kiełbasy. Oczywiście nie otrzymacie klasycznego przepisu na hiszpańską paellę, ale jej ludową odmianę.

Przed wybraniem własnego formatu należy poeksperymentować z kilkoma wariantami dania. Weź dowolne warzywa, ryby, owoce morza i zrób swoją własną paellę. Im więcej składników w składzie, tym lepiej!