Cassolnik: przetwory na zimę

Wśród wielu opcji gotowania na zimę, jedną z najbardziej uniwersalnych jest zamknięcie już ugotowanych posiłków. Faszerowane papryki, pilaw, a nawet zupy mogą być zamknięte. Z kilku takich słoików można przygotować pełnowartościowy posiłek po nadejściu chłodów. A ogromnym plusem jest to, że większość potraw gotuje się dość szybko i nie wymaga ogromnego nakładu pracy.

Dziś opowiemy Wam, jak przygotować pyszny rassolnik na zimę. Jest to bardzo popularny przepis, o którego przyrządzenie będziesz proszony więcej niż raz. A taką obfitą i pożywną zupą będziesz się cieszyć przez całą zimę. Jest to świetna opcja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcą spróbować czegoś pysznego. Co więcej, przetwory na zimę są przydatne, oszczędzają czas i energię w mroźny zimowy wieczór. Opowiemy wam o kilku opcjach, jak ugotować idealny rassolnik na zimę.

Klasyczny rassolnik na zimę

Pierwszym przepisem jest najprostszy i najbardziej klasyczny rassolnik, do którego będziesz potrzebować:

  • Kaszka perłowa 1 filiżanka;
  • Cebula 4 szt;
  • Ogórek 1 kg;
  • Marchew 3 szt;
  • Pomidor 3 szt;
  • Pasta pomidorowa 3 łyżki;
  • Ocet 2 łyżki;
  • 4 filiżanki oleju roślinnego;
  • Sól 1 łyżka.
Rassolnik: przetwory na zimęPrzygotowanie

:

  1. Na początek ugotuj kaszę do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanej kaszy dodajemy kostkę masła, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować wszystkie warzywa: cebulę drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ogórek pokroić w kostkę, to samo powtórzyć z pomidorem. Marchew można pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Opcjonalnie dodajemy paprykę.
  2. Postawić wok z wysokimi bokami na ogniu i dodać do niego olej. Jak tylko będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i smażymy ze wszystkich stron przez 30-40 sekund. Następnie do przygotowanej pasty pomidorowej dodajemy trochę wody i niezbędną ilość octu. Gotową mieszankę przełożyć na patelnię, następnie wszystko posolić i popieprzyć według uznania. Odczekaj kilka minut, pamiętając o mieszaniu. Następnie wysyłamy nasze pokrojone warzywa na patelnię i smażymy wszystko na średnim ogniu przez 10-12 minut pod przykryciem. Marchew powinna dobrze zmięknąć!

Kiedy warzywa będą już gotowe, dodaj do garnka ugotowaną wcześniej kaszę, zamieszaj wszystko i ponownie przykryj. Gotować rassolnik na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 zastosowań dla cytryny

Auchan

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze rzeczy na targu szefa kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu