Cheburek ptysiowy z serem i pomidorem

Mniam mniam serowo-pomidorowe chebureksy to szybka, łatwa i bardzo smaczna przekąska. Znikną w ciągu kilku minut od podania, możesz być pewny! Danie jest wegetariańskie, a więc idealne dla tych, którzy nie chcą jeść białka zwierzęcego. Może być również podawany osobom jedzącym mięso jako przystawka na rodzinnych spotkaniach lub przyjęciach.

Cheburek ptysiowy z serem i pomidorem

Dla początkujących kucharzy najłatwiejsze do wykonania będą warstwowe chebureki serowo-pomidorowe. Zacznij od tego prostego przepisu, aby przejść pewnie do opcji z ciastem wyrabianym.

Przygotuj się:

  • 450g przygotowanego ciasta francuskiego;
  • 1 łyżka pomidorków koktajlowych;
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 listków świeżej bazylii;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/2 łyżeczki mielonej bazylii;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1-2 szczypty płatków ostrej papryki (opcjonalnie lub więcej według uznania);
  • 3/4 łyżki startego miękkiego sera Fontal (Gruyere Fontal lub Gruyere);
  • 1/4 tartego świeżego parmezanu.
Serowo-pomidorowe serki ptysiowePrzygotowanie:
  1. Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
  3. Pomidorki koktajlowe pokroić na małe kawałki.
  4. Posiekaj nożem świeże liście bazylii.
  5. Obrać czosnek i posiekać nożem.
  6. W średnim rondlu zmielić oliwę z oliwek, pomidorki koktajlowe, czosnek i bazylię, aż płyn odparuje, a pomidorki będą dobrze ugotowane. Dodać oregano, mieloną bazylię, sól i ostrą paprykę według uznania.
  7. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój na średniej wielkości koła (lub pożądaną wielkość).
  8. Na jedną połowę koła z ciasta dodajemy około 1 łyżeczki nadzienia pomidorowego, trochę startego sera i pół łyżeczki startego parmezanu.
  9. Przykryj drugą połową ciasta, uszczelnij brzegi i zrób widelcem wzór wokół zamkniętych krawędzi. Ułożyć na papierze pergaminowym, skropić mlekiem i posypać parmezanem, zapiekać około 20 minut.

Chebureki z nadzieniem pomidorowo-serowym

Sam widok świeżego, chrupiącego cheburka może zaostrzyć apetyt nawet dobrze odżywionej osoby. A jeśli dodamy do tego aromat, który rozchodzi się podczas gotowania, nie będziemy mogli się doczekać, aż proces gotowania dobiegnie końca.

Na ciasto:

  • 600g mąki;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 60 ml oleju słonecznikowego;
  • 350 ml mąki.

Dla nadzienia:

  • 600-800g pomidorów;
  • 1 gałązka świeżej bazylii;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 100 g serka śmietankowego;
  • 100g ostrego sera.
Chebureki ptysiowe z serem i pomidoremPrzygotowanie

:

  1. Ciasto serowo-pomidorowe zagnieść na zwarte i elastyczne ciasto. Połowę mąki przesiać do miski. Dodajemy wrzącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub widelcem na środku, zagniatamy na cienkie ciasto, dodajemy mąkę i zagniatamy na sztywne ciasto. Zalecamy wyrabiać ciasto na blacie roboczym przez około 7-10 minut, aby zapewnić odpowiednią elastyczność.
  2. Pozostaw ciasto w misce na pół godziny, aby odpoczęło.
  3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę.
  4. Obrany czosnek posiekać nożem.
  5. Obrać liście bazylii i drobno je posiekać.
  6. Dusić pomidory w rondlu posmarowanym cienką warstwą bezzapachowego oleju roślinnego. Dusić, aż wilgoć lekko odparuje.
  7. Dodać czosnek i bazylię. Po 2 do 3 minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
  8. Rozwałkuj ciasto (możesz pracować partiami dla wygody), użyj miski do wycinania rondli.
  9. Rozgrzej rondel z olejem słonecznikowym lub frytkownicę na małym ogniu.
  10. Rozłożyć nadzienie pomidorowe na ½ kęsów.
  11. Zetrzeć 2 rodzaje sera do miski, wymieszać razem.
  12. Na każdym kęsie pomidora rozsmarować szczyptę nadzienia serowego.
  13. Przykryć drugą połową ciasta, zlepić brzegi.
  14. W ten sam sposób przygotuj półplasterki z reszty ciasta.
  15. Zanurz 2-3 kawałki lub tyle, ile chcesz, w rozgrzanym oleju, biorąc pod uwagę objętość swojego crockpot. Nie wkładaj ich zbyt wiele, ponieważ kęsy obniżą temperaturę oleju i mogą przeszkadzać (dotykając się) w równomiernym smażeniu.
  16. Ugotowane porcje układamy na papierowych ręcznikach.
  17. Przed włożeniem nowych kęsów lepiej rozgrzać olej, a następnie opuścić tylko nową partię. Przygotować wszystkie chebureki w ten sam sposób.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Auchan

Domowe sosy na zimę

11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu