Cheburek ptysiowy z serem i pomidorem
Mniam mniam serowo-pomidorowe chebureksy to szybka, łatwa i bardzo smaczna przekąska. Znikną w ciągu kilku minut od podania, możesz być pewny! Danie jest wegetariańskie, a więc idealne dla tych, którzy nie chcą jeść białka zwierzęcego. Może być również podawany osobom jedzącym mięso jako przystawka na rodzinnych spotkaniach lub przyjęciach.
Cheburek ptysiowy z serem i pomidorem
Dla początkujących kucharzy najłatwiejsze do wykonania będą warstwowe chebureki serowo-pomidorowe. Zacznij od tego prostego przepisu, aby przejść pewnie do opcji z ciastem wyrabianym.
Przygotuj się:
- 450g przygotowanego ciasta francuskiego;
- 1 łyżka pomidorków koktajlowych;
- 1 ząbek czosnku
- 5 listków świeżej bazylii;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki mielonej bazylii;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1-2 szczypty płatków ostrej papryki (opcjonalnie lub więcej według uznania);
- 3/4 łyżki startego miękkiego sera Fontal (Gruyere Fontal lub Gruyere);
- 1/4 tartego świeżego parmezanu.
- Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na małe kawałki.
- Posiekaj nożem świeże liście bazylii.
- Obrać czosnek i posiekać nożem.
- W średnim rondlu zmielić oliwę z oliwek, pomidorki koktajlowe, czosnek i bazylię, aż płyn odparuje, a pomidorki będą dobrze ugotowane. Dodać oregano, mieloną bazylię, sól i ostrą paprykę według uznania.
- Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój na średniej wielkości koła (lub pożądaną wielkość).
- Na jedną połowę koła z ciasta dodajemy około 1 łyżeczki nadzienia pomidorowego, trochę startego sera i pół łyżeczki startego parmezanu.
- Przykryj drugą połową ciasta, uszczelnij brzegi i zrób widelcem wzór wokół zamkniętych krawędzi. Ułożyć na papierze pergaminowym, skropić mlekiem i posypać parmezanem, zapiekać około 20 minut.
Chebureki z nadzieniem pomidorowo-serowym
Sam widok świeżego, chrupiącego cheburka może zaostrzyć apetyt nawet dobrze odżywionej osoby. A jeśli dodamy do tego aromat, który rozchodzi się podczas gotowania, nie będziemy mogli się doczekać, aż proces gotowania dobiegnie końca.
Na ciasto:
- 600g mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 60 ml oleju słonecznikowego;
- 350 ml mąki.
Dla nadzienia:
- 600-800g pomidorów;
- 1 gałązka świeżej bazylii;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól, pieprz do smaku;
- 100 g serka śmietankowego;
- 100g ostrego sera.
:
- Ciasto serowo-pomidorowe zagnieść na zwarte i elastyczne ciasto. Połowę mąki przesiać do miski. Dodajemy wrzącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub widelcem na środku, zagniatamy na cienkie ciasto, dodajemy mąkę i zagniatamy na sztywne ciasto. Zalecamy wyrabiać ciasto na blacie roboczym przez około 7-10 minut, aby zapewnić odpowiednią elastyczność.
- Pozostaw ciasto w misce na pół godziny, aby odpoczęło.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę.
- Obrany czosnek posiekać nożem.
- Obrać liście bazylii i drobno je posiekać.
- Dusić pomidory w rondlu posmarowanym cienką warstwą bezzapachowego oleju roślinnego. Dusić, aż wilgoć lekko odparuje.
- Dodać czosnek i bazylię. Po 2 do 3 minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
- Rozwałkuj ciasto (możesz pracować partiami dla wygody), użyj miski do wycinania rondli.
- Rozgrzej rondel z olejem słonecznikowym lub frytkownicę na małym ogniu.
- Rozłożyć nadzienie pomidorowe na ½ kęsów.
- Zetrzeć 2 rodzaje sera do miski, wymieszać razem.
- Na każdym kęsie pomidora rozsmarować szczyptę nadzienia serowego.
- Przykryć drugą połową ciasta, zlepić brzegi.
- W ten sam sposób przygotuj półplasterki z reszty ciasta.
- Zanurz 2-3 kawałki lub tyle, ile chcesz, w rozgrzanym oleju, biorąc pod uwagę objętość swojego crockpot. Nie wkładaj ich zbyt wiele, ponieważ kęsy obniżą temperaturę oleju i mogą przeszkadzać (dotykając się) w równomiernym smażeniu.
- Ugotowane porcje układamy na papierowych ręcznikach.
- Przed włożeniem nowych kęsów lepiej rozgrzać olej, a następnie opuścić tylko nową partię. Przygotować wszystkie chebureki w ten sam sposób.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
AuchanDomowe sosy na zimę
11 zastosowań dla cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu