Ciasta bez pieczenia: przepisy kulinarne

Przepis na ciasto bez pieczenia w domu to świetny sposób na przygotowanie pysznego deseru na uroczyste wydarzenie lub obchody. Istnieje wiele wariantów z wykorzystaniem owoców, twarogu, galaretki i innych składników. W lecie dobrym pomysłem jest pieczenie ciast bez włączonego piekarnika, aby uniknąć gorąca rozgrzanej kuchenki.
W prawie wszystkich metodach na spód ciasta używa się kruchego chleba. Dodatkowe składniki służą do wyrobu kruchego ciasta. Krem może mieć różną konsystencję, od kremu (w przypadku Napoleona) do kremu sufletowego.

Ciasto jogurtowe

Przepis na ciasto bez pieczenia o zwiewnej konsystencji będzie ozdobą świątecznej uczty. Zaskoczy i zachwyci całą rodzinę. Sposób przygotowania jest nieskomplikowany, produkty nie muszą być przeszukiwane przez supermarkety. Jedynym składnikiem, o który trzeba zadbać z wyprzedzeniem są truskawki. Jeśli jest na nie sezon, można użyć świeżych owoców. W innych przypadkach dobrze sprawdzają się mrożone truskawki

Składniki:

  • Jogurt bez konserwantów - 340 g;
  • Mleko naturalne - 310 ml;
  • Kakao w proszku - 1 łyżka stołowa;
  • Żelatyna suszona - 45g;
  • Sok z jednej średniej cytryny - 1 łyżka stołowa;
  • Cukier - 5-6 łyżek stołowych;
  • Truskawki - 210-260 g.
Ciasto jogurtowe:

przepis

krok po krokuKolejność

gotowania

:

Jeśli masz mrożone truskawki, wyjmij je wcześniej z zamrażarki. Jogurt nie może być również zimny. Kolejność kroków dla przepisu na smaczne ciasto bez pieczenia:

  1. Większą część żelatyny wsypać do mleka, zachowując około 10 g na przecier owocowy. Pozostawić mieszaninę na 15-17 minut, aby żelatyna napęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, uważając, aby mleko się nie przegrzało. Delikatnie mieszaj, aby nie dopuścić do zagotowania się mieszanki.
  2. Kiedy wszystkie grudki żelatyny się rozpuszczą, wyłączamy ogień. Poczekaj, aż masa całkowicie ostygnie.
  3. Do szklanego naczynia wlewamy cały jogurt, dodajemy cukier (około 4 łyżki) i sok z całej cytryny do smaku. Ubij masę mikserem, upewniając się, że jest jednorodna.
  4. Ostudzone mleko (z żelatyną) wlać do ubitego jogurtu z cukrem. Kontynuuj ubijanie mieszanki. Do osobnej miski wlewamy 1/3 masy i dodajemy kakao. Delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Wlać jogurt i kakao do silikonowego naczynia i umieścić w zamrażarce na 12 do 13 minut. Następnie całą masę wlewamy do formy. Umieść formę z powrotem w zimnej przestrzeni do gotowania.
  6. Teraz utrzyj jagody z cukrem. Wygodniej jest to zrobić za pomocą blendera zanurzeniowego.
  7. Pozostałą żelatynę wsypać do wody (ok. 55 g) i gotować przez 11 minut. Podgrzewać na płycie grzewczej i mieszać, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i dodać do jagodowego puree.
  8. Wymieszaj ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji i dodaj do mrożonej masy jogurtowej jako warstwę wykończeniową. Umieścić w zamrażarce, aby wszystkie składniki stwardniały.
    Udekoruj połówkami truskawek, jeśli masz ochotę na prosty przepis na ciasto bez pieczenia.

Ciasto bananowe bez pieczenia przepis z fotografią

Przepis na deser jest prosty, nawet nastolatek może go opanować. Mimo łatwości wykonania, ma spektakularny wygląd, a smak zaskoczy nawet smakoszy. Wśród przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia w domu, deser bananowy jest jednym z rekordzistów pod względem szybkości. Jego przygotowanie zajmie 30 minut.

Składniki:

  • Opakowanie herbatników, najlepiej w posypce cukrowej - 1 szt;
  • Masło - 110g;
  • Średniej wielkości 3 banany;
  • Kwaśna śmietana (co najmniej 25% tłuszczu) lub domowej roboty - 480 ml;
  • Cukier - 180 gr;
  • Żelatyna - 30 gr;
  • 150 ml wody;
  • Orzechy włoskie - 50 gr.
    Jeśli nie ma orzechów włoskich, można się bez nich obejść, migdały są smacznym zamiennikiem.
Ciasto bananowe bez pieczenia przepis ze

zdjęciamiInstrukcja

krok po kroku:

Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia herbatników. Można go pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Ciastka nie muszą być pokruszone na proszek, wystarczy, że będą pojedynczymi kawałkami.

  1. Roztopione masło wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.
  2. Płaskie naczynie wyłożyć folią i uformować na nim ciasto (jak na talerzu).
  3. Umyj i obierz banany, pokrój je lekko pod kątem i połóż kawałki na wierzchu masy. Ułóż jedną lub dwie warstwy owoców według uznania gospodyni.
  4. Do kremu ubijemy śmietanę z cukrem, a następnie dodamy namoczoną w wodzie żelatynę. Płynna warstwa powinna całkowicie pokryć pokrojone kółka i brzegi kruszonki. Przykryć folią i schłodzić do czasu przygotowania (galaretka powinna zastygnąć).
  5. Orzechy zetrzeć na drobny proszek. Stwardniałe ciasto odwrócić do góry nogami i zdjąć folię. Posypać na wierzchu pokruszonymi orzechami.
  6. Proste ciasto bez pieczenia z bananami jest gotowe. Lepiej jest go pokroić, a każdą porcję posypać dodatkową masą pekanową.

Sernik

Ten przepis wykorzystuje metodę domowego sernika. Jest wiele podobieństw między nimi:

  • Bazą dla obu deserów są biszkopty;
  • kremowa masa twarogowa;
  • w przybliżeniu taki sam stosunek twarogu do kwaśnej śmietany.
    Nasz przepis na ciasto twarogowe bez piekarnika nie wymaga obróbki termicznej, różnica w stosunku do sernika polega na dodaniu do kremowej masy żelatyny. Konsystencja gotowego produktu okazuje się bardziej zwiewna niż biszkopt. Jego delikatny smak będzie się podobał o każdej porze roku, szczególnie udany będzie wariant z dodatkiem świeżych owoców (jagód).

Składniki:

  • Średnio tłusty, drobnoziarnisty ser twarogowy - 410 g;
  • 20 % kwaśna śmietana - około 400 gr;
  • sucha żelatyna - 10 gr;
  • cukier granulowany - 125 g;
  • wanilina i cukier - 1 torebka;
  • gotowa do użycia mieszanka galaretek - 1,2 opakowania;
  • owoce według uznania (maliny, brzoskwinie, truskawki).

Rodzaj i ilość świeżych owoców do przepisu na ciasto bez pieczenia dobiera się indywidualnie. Według rodzaju herbatników, można użyć krakersów bez soli, Jubilee.

Sernik: przepis krok po krokuKroki w

gotowaniu

:
  1. Aby przygotować bazę, pokrusz herbatniki blenderem, aż będą prawie drobno pokruszone. Umieść całą ilość w odpowiedniej misce.
  2. Roztopić całe masło i odstawić do ostygnięcia. Wylej masę maślaną na herbatniki. Delikatnie ugniatać.
  3. Weź formę do pieczenia typu spring form, najlepiej o podstawie 22 cm. Wyłóż spód papierem pergaminowym i wlej całą masę ciasteczkowo-maślaną. Lekko spłaszczyć łyżką, aby warstwa była równa. Wstawić do lodówki.
  4. Do części twarogowej ciasta w misce umieścić twaróg, śmietanę, cukier i wanilię. Wymieszaj produkty za pomocą blendera zanurzeniowego. Wyjściem powinna być idealna masa bez grudek i ziaren.
  5. Wstępnie namoczoną żelatynę podgrzać w 100 mg wody, nie doprowadzać do wrzenia. Zaleca się gotowanie go w kąpieli wodnej. Słoik z rozpuszczoną żelatyną umieścić w dużym rondlu z wodą. Pozostawić do ostygnięcia, następnie płynną masę delikatnie wlać do kremu twarogowego. Cały czas delikatnie mieszać.
  6. Przygotowaną masę wlać do formy z kruchym spodem i pozostawić do zastygnięcia w lodówce. Pozostawić na okres do 4 godzin.
  7. Z przygotowanej masy wyjmij czyste owoce i jagody. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją. Wyjąć zastygnięte ciasto, udekorować owocami, ostrożnie zalać żelkami i wstawić z powrotem do lodówki. Gdy całkowicie stwardnieje, rozłożyć całą masę żelatynową i schłodzić do czasu podania.
  8. Teraz udekoruj listkami mięty.

Tort Napoleoński

Ciasto napoleońskie nie wymaga wielu składników. Najważniejsze, żeby było ciasto francuskie.

Składniki:

  • herbatniki - ptysiowe pół kilograma;
  • 2 jaja kurze;
  • Cukier - 1 szklanka;
  • Mąka - 3 łyżki stołowe;
  • Cukier waniliowy do smaku;
  • Mleko - 500 ml.
Ciasto napoleońskie: przepis krok po kroku bez pieczeniaSposób

przygotowania

:
  1. Zmielić herbatniki. Aby przygotować krem, należy doprowadzić do wrzenia 350 ml mleka.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem, dodać odrobinę mąki i wymieszać. Weź zimne mleko (150 ml) i wlej do masy, wymieszaj. Dodaj to wszystko do gorącego mleka i poczekaj aż zgęstnieje, prawie cały czas mieszając. Krem będzie gotowy, gdy ostygnie.
  3. Przykryj foremki folią spożywczą. Biszkopty dzielimy na trzy porcje i układamy po kolei - biszkopty, na wierzchu krem, znowu biszkopty. Odlicz ilość kremu do posypki. Można udekorować pozostałymi okruchami.
  4. Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu na 12 godzin, następnie możesz je podawać.

Możesz również polubić:

Naleśniki z kwaśnym mlekiem: przepisy ze zdjęciami

Przepisy na naleśniki z fotografiami

Ciasto naleśnikowe: przepisy krok po kroku

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i wypatruj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan