Ciasto ekstrakcyjne: szybki i łatwy przepis
Ciasto phyllo lub ciasto rozciągane jest używane do produkcji deserów. Samo ciasto jest niekwaszonym ciastem, które pierwotnie było używane do ciasta francuskiego z kozim serem i szpinakiem, a także innymi niesłodzonymi nadzieniami.
Nasz artykuł pokaże Ci, jak zrobić pyszne ciasto z ekstraktem. Przepis nadaje się do wielu potraw, podzielimy się, do których i podzielimy się przepisami krok po kroku. Uzbrój się w odrobinę cierpliwości i wykonaj kilka prostych kroków, a opanujesz to delikatne ciasto.
Wyrobione ciasto
Podczas wyrabiania ciasta, bardzo ważne jest przestrzeganie właściwych proporcji, jak również prawidłowa technika wałkowania i rozciągania ciasta. W oryginalnym przepisie dodaje się również likier anyżowy dla uzyskania cierpkiego smaku, ale można go łatwo zastąpić białym octem. Inną sztuczką jest użycie bardzo gorącej wody w przepisie, dzięki czemu ciasto szybciej zastygnie i będzie łatwiejsze w obróbce.
Aby zrobić nasze ciasto, oto składniki, których będziesz potrzebować:
- Mąka - 8 szklanek + 15-20 g na rozwałkowanie ciasta;
- Gorąca woda - 1 1/3 szklanki;
- Likier Raki - 2 łyżki (można zastąpić zwykłym octem białym lub winnym);
- Oliwa z oliwek tłoczona na zimno - 2 łyżki;
- Sok z cytryny - kilka łyżek.
w etapach
:- Przygotować wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej jest doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie pozostawić do ostygnięcia na 5-7 minut. Połącz wszystkie składniki razem w dużej misce i dobrze wymieszaj rękoma. Upewnij się, że mąka jest przesiana przez sito.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto ręcznie przez 15-20 minut - nie powinno być zbyt sztywne, powinno dobrze rozciągać się pod dłońmi i być bardzo miękkie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Upewnij się, że folia przykrywa ciasto ze wszystkich stron. - Teraz będą dwa sposoby na rozwinięcie, wybierz ten, który działa dla Ciebie.
Sposób 1: Przygotowane ciasto podziel na 18-20 kulek jednakowej wielkości. Jeśli używasz maszyny do wałkowania ciasta, zacznij wałkować jedną kulę na raz, najpierw używając minimalnej grubości, a następnie stopniowo ją zmniejszając. Pamiętaj, że jeśli pieczesz tort, ciasto nie powinno być zbyt cienkie, ale do baklavy lub strudla użyj blachy o najmniejszej grubości. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce zawinięte w folię do 10 dni. - Sposób 2: Tutaj będziemy pracować z wałkiem do ciasta, więc przygotowanie jest również inne. W dużej misce wymieszaj 6 szklanek mąki (reszta będzie potrzebna do wałkowania). Do środka wlewamy wodę (zaczynamy od 1 szklanki), raki lub biały ocet i mieszamy widelcem. Następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, nie przerywając mieszania. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dodać trochę więcej wody.
- Następnie umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, naoliw dłonie i ugniataj rękoma przez 10-12 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i miękkie. Następnie podziel ciasto na 18-20 równych części i uformuj je w owalny kształt za pomocą wałka. Dodaj więcej mąki na powierzchnię, na której będziesz wałkować i rozwałkuj nasze owalne arkusze, aż będą tak grube jak kartka papieru.
- W razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Warto mieć na uwadze, że płaty nie będą wystarczająco cienkie jak przy użyciu wałka do ciasta, ale rozwałkujemy jak najcieńsze. Ciasto przechowuj w lodówce i używaj w razie potrzeby.
Samosa
Samosa to azjatycki produkt smażony w głębokim tłuszczu lub pieczony z ciasta, do którego tradycyjnie dodaje się niesłodzone nadzienie warzywne. Pyszne samosy przyrządzamy z ciasta phyllo i nadzienia z tłuczonych ziemniaków, groszku, cebuli i idealnej kombinacji przypraw.
Oto, co będzie potrzebne do przygotowania tradycyjnej samosy:
- Ciasto Foilo - 300 g;
- Ziemniaki - 500 g;
- Woda - 1/ 4 szklanki;
- Groszek (może być mrożony) - 1/ 2 szklanki;
- Olej roślinny - kilka łyżek stołowych;
- Cebula biała - 1/3 duża;
- Suszone chili - 1 1/4 łyżki;
- Kolendra - 1 2 łyżki;
- Kminek - 1 1/4 łyżeczki;
- Imbir - 10 g;
- Musztarda - 1 2 łyżki;
- Sól - 1 łyżka.
:
- Postawić na ogniu mały rondel z olejem roślinnym. Dodaj odrobinę musztardy francuskiej, odczekaj 10 sekund, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i imbir do zapiekanki i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj do rondla groszek, kolendrę, kminek, chili i sól i gotuj jeszcze przez kilka minut, pamiętając o mieszaniu.
- Ziemniaki należy obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, a następnie umieścić na ogniu wraz z pozostałymi warzywami. Mieszając smażyć przez kilka minut, a następnie dodać 1 ¼ szklanki wody (można dodać trochę więcej lub mniej). Gotuj przez 5-7 minut, aż ziemniaki będą lekko miękkie.
- Zwiększyć temperaturę piekarnika do 185 stopni. Ułóż warstwę ciasta na posypanej mąką powierzchni i posmaruj roztopionym masłem. Jedną trzecią ciasta złożyć wzdłuż na środek. Ponownie posmarować masłem i złożyć na drugą stronę, tak aby powstał długi trójwarstwowy pasek.
- Umieść jedną łyżeczkę nadzienia na jednym końcu paska. Weź prawy róg i złóż po przekątnej w lewo, zamykając nadzienie w trójkącie. Złożyć ponownie wzdłuż górnego zagięcia trójkąta. Kontynuuj składanie w ten sposób, robiąc trójkąty na trójkątach, aż dojdziesz do końca paska.
- Posmaruj ciasto niewielką ilością masła, aby uszczelnić samosę, a następnie umieść ją na posmarowanej masłem blasze do pieczenia i przykryj ręcznikiem, podczas gdy Ty zajmiesz się resztą.
- Włóż samosy do piekarnika na 20-25 minut, a następnie podawaj na ciepło z kremowym sosem.
Baklava Pie
Baklava to kolejny bardzo ciekawy przepis z ciasta ekstrahowanego. Z tym, że nie jest to do końca klasyczna wersja, ale warto spróbować.
Przepis jest łatwy i bardzo delikatny i smaczny, więc oto składniki, których będziesz potrzebować do jego wykonania:
- Wyciągnąć ciasto - 10 płatów;
- Cukier - 1 szklanka;
- Cynamon - 1 łyżka;
- Masło - 12 łyżek, roztopione.
Dla nadzienia:
- Masło - 3 łyżki;
- Orzechy (włoskie, migdały) - 2 filiżanki;
- Jajka - 3 szt;
- Cukier - 1 szklanka;
- Miód - 34 filiżanki;
- Sól - 3 1/4 łyżki;
- Cukier waniliowy.
baklavaPrzygotowanie
krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem lub weź jakiekolwiek nieprzywierające naczynie i piecz na nim.
- Wymieszaj cukier i cynamon w małej misce i umieść wyciągnięte ciasto na posypanej mąką powierzchni. Posmaruj je roztopionym masłem, a następnie posyp mieszanką cukru, połóż kolejną warstwę ciasta na wierzchu i posmaruj masłem. Powtórzyć z resztą ciasta.
- W dużej misce ubij roztopione masło z cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym i solą. Dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając. Odkrywamy ciasto i układamy orzechy równą warstwą w środku. Orzechy zalać kremem.
- Złożyć nadmiar ciasta na nadzienie. Posmaruj je pozostałym roztopionym masłem i posyp posiekanymi orzechami, jeśli chcesz.
- Piecz, aż skórka będzie złota, a krem zgęstnieje, 35 do 40 minut. Przed pokrojeniem i podaniem całkowicie ostudzić.
Historia jego pojawienia się i dystrybucji
Po raz pierwszy został wyprodukowany w Imperium Osmańskim i jest to cienki płat ciasta, który przypomina arkusze papieru. Jest ono bardzo podobne do zwykłego ciasta francuskiego, ale ma swoje własne, szczególne właściwości. Jest bardzo delikatne w rozwałkowaniu, a następnie delikatnie ręcznie rozciągane, przez co zyskało przydomek wydłużonego ciasta.
Idealnie jest rozwałkować ciasto specjalnym wałkiem do makaronu, ale zwykły wałek też się nada - wystarczy odrobina wysiłku. Uważajcie podczas przygotowywania ciasta na makaron, ma ono tendencję do łatwego rozrywania się, a kilka składników za dużo może sprawić, że w ogóle nie wyjdzie!
Ciasto wykonane jest z minimalną ilością cukru, dzięki czemu świetnie nadaje się do wielu potraw - zarówno deserów, jak i dań mięsnych. Ciasto można zamrozić, ale najlepiej w woreczku do zamrażarki - łatwo może wyschnąć lub się zepsuć. Często używa się go do przygotowania strudla (ciasto z kuchni niemieckiej, które jest zawiniątkiem z cienkiego, ciągnącego się ciasta z nadzieniem z jabłek i cynamonu) lub baklavy.
Uważa się, że ten rodzaj ciasta został wynaleziony przez osmańskich kucharzy specjalnie dla baklavy. Wymagało to bardzo cienkiego ciasta, które nie będzie się rwało i idealnie układało w warstwy. Warstwy nasączano miodem, masłem lub zwykłym cukrem, dodawano orzechy i pieczono w piekarniku. To właśnie ciasto nadało tej potrawie niezwykły smak i ogromną popularność. Ciasto można wykorzystać również do przygotowania nietypowej pizzy lub pikantnego placka - świetnie komponuje się ze słonymi serami feta lub bryndza.
Darmowa dostawa nawet poza miasto!
Chefmarket udostępnia
produkty z przepisami nałatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.
Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze rzeczy na targu szefa kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu