Ciasto mlecznej dziewczyny: 3 przepisy

Wśród tysięcy różnych przepisów na desery, jest jeden dość niezwykły. Pochodząca z małego, przytulnego miasteczka w Niemczech Milk Girl Cake szybko podbiła tamtejszych mieszkańców, a potem cały świat. Za każdym razem, gdy się o nim słyszy, pojawia się pytanie - skąd taka nazwa? A odpowiedź jest dość prosta i banalna - robi się go dodając mleko skondensowane marki, czyli "Milk Girl"

.

Takie ciasto jest niesamowicie lekkie i zwiewne, z bardzo delikatnym, kremowym kremem. Istnieje kilka popularnych wariantów kremu: można go zrobić ze śmietany, kwaśnej śmietany, twarogu/serka lub z masła i mleka skondensowanego.

Mlecznądziewczynkę

można udekorować świeżymi owocami lub jagodami, a także dowolnym kremem - pasuje do niej absolutnie wszystko. A na dodatek - nie jest zbyt czasochłonny w wykonaniu. Dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi, każda gospodyni domowa może go zrobić i będzie go potem robić jeszcze wiele razy. Nadaje się na każdą okazję - zarówno na wielkie święto, jak i na zwykły dzień, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

W naszym artykule przyjrzymy się trzem sposobom na zrobienie ciasta Milk Girl Cake.

Pierwszy z nich to bardzo prosty i klasyczny tort składający się z warstw biszkoptowych i kremu waniliowego na wierzchu. Drugi wariant będzie nieco bardziej skomplikowany, doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę i gości nietypowym przepisem. Trzeci byłby nieco bardziej wyszukany i szybki do wykonania. Jednak jest też dość nietypowy i na pewno każdemu będzie smakował i będzie prosił o przyrządzenie go wiele razy!

Klasyczny tort mleczny dla dziewczynki

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • Mleko skondensowane słodzone 1 słoik;
  • Jaja 2 duże;
  • Mąka 1 filiżanka;
  • Proszek do pieczenia 2 łyżki;
  • Szczypta soli.

Dla kremu waniliowego:

  • Twarożek 600g;
  • Podwójna śmietana 3 filiżanki;
  • 2/3 szklanki cukru pudru;
  • Cukier waniliowy lub wanilinowy 2/3 łyżeczki.

Do dekoracji:

  • Świeże maliny 2/3 szklanki (można zastąpić truskawkami);
  • 1/ 2 szklanki płatków kokosowych;
  • Dżem jagodowy 4 łyżki;
Klasyczny

tort

dla dziewczynek z

mlekaPrzygotowanie

:
  1. Rozgrzać piekarnik do 185 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować kawałkiem masła.
  2. Dodaj puszkę mleka skondensowanego do miski, w której będziesz wszystko mieszać, następnie dodaj duże jajka, wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Jeśli ubijasz za pomocą miksera, rób to przez 3-4 minuty na małej mocy.
  3. W osobnej misce wymieszaj szklankę mąki (najlepiej wcześniej przesianej) z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodaj mąkę do masy jajecznej i ponownie wymieszaj, aż mąka zostanie całkowicie wymieszana, a ciasto będzie jednolite. Wymieszaj masę drewnianą szpatułką!
  4. Na papierze pergaminowym narysuj okręgi o średnicy około 20-23 cm, które posłużą jako punkt odniesienia, LUB użyj samej formy do ciasta. (Uważam, że użycie formy jest o wiele łatwiejsze i szybsze, oszczędza czas podczas rysowania okręgów, a dodatkowo forma tworzy gładkie krawędzie). Następnie należy wlać około 3 łyżki ciasta na środek koła lub formy i równomiernie rozprowadzić cienką warstwą. Powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz całe ciasto.
  5. Piec w temperaturze 175-180 stopni przez 8-10 minut lub do momentu, aż warstwy będą złote. Jak tylko wyjmiesz ciastka z piekarnika, musisz natychmiast zdjąć je z pergaminu - w przeciwnym razie będą się przyklejać. Ciasta nie mogą być również układane jedno na drugim podczas chłodzenia. Na koniec powinieneś mieć 7-8 cienkich skorupek. Jeśli ciasto jest nieco nierówne, odetnij wierzch, aby powierzchnia była idealnie płaska.

Aby przygotować lukier:

  1. Ubij podwójną śmietanę, aż będzie lekko kremowa, następnie dodaj śmietanę/serek śmietankowy o temperaturze pokojowej i ubijaj mikserem na małej mocy przez 30-40 sekund. Następnie dodaj do miski cukier puder i wanilię i delikatnie wymieszaj szpatułką. Krem powinien być dość gęsty; jeśli łatwo wypływa, ubijaj mikserem na małej mocy jeszcze przez kilka minut.
  2. Tort układamy na stojaku, zaczynając od łyżki kremu na spód, aby utwardzić ciasto, a następnie układamy warstwy na przemian z kremem, dodając tyle kremu, aby podwoić grubość warstw tortu (około 4 łyżki na warstwę). Opcjonalnie można dodać maliny i dżem pomiędzy ciastka.
  3. Udekoruj ciasto według własnego uznania. Dekorujemy kremem na wierzchu i bokach, a następnie delikatnie rozsypujemy wiórki kokosowe po bokach. Na wierzchu i wokół brzegów rozkładamy maliny (otwartą stroną do góry), a szczeliny między nimi wypełniamy dżemem jagodowym. Maliny możesz zastąpić cienko pokrojonymi truskawkami lub dowolnymi innymi jagodami, które lubisz (świetnie sprawdzają się borówki i jagody). Możesz użyć worka do ciasta, aby zrobić gwiazdki lub inne wzory z lukru. Boki deseru można również udekorować biszkoptami savoie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 6-8 godzin, aby dobrze nasiąkło, a krem stwardniał nie tracąc kształtu.

Cytrynowy tort dla dziewczynek

Bardzo ciekawa i pyszna wariacja na temat powyższego przepisu. Ciasto wygląda bardzo nietypowo, a w smaku jest bardzo puszyste, z lekką kwaskowatością cytryny. Ciasto to jest zwieńczone lemon curd lub curd, polewą deserową, która jest tradycyjnie przygotowywana z owoców cytrusowych (sok + skórka) ubitych z jajkiem i cukrem. Jest to uniwersalny przepis na lemon curd, który świetnie nadaje się do wszystkich ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. Przejdźmy do przygotowania ciasta lemon curd i zacznijmy od listy składników, których będziesz potrzebować:

Dla lemon curd:

  • Cukier 2 1/3 szklanki;
  • Skrobia kukurydziana 2 łyżki;
  • Sok z cytryny 1/ 2 filiżanki;
  • Jajko 4 duże;
  • Żółtko jajka 4 szt;
  • Masło 34 filiżanki (około półtorej paczki);

Dla kremu waniliowego:

  • Cukier puder 34 filiżanki;
  • Ciężka bita śmietana 2 filiżanki;
  • Wanilia, cukier waniliowy lub płynny ekstrakt waniliowy 1 łyżka;

Dla ciastek:

  • Mąka 1,5 szklanki;
  • Cukier 1,5 szklanki (można zastąpić cukrem pudrem);
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżki;
  • Sól 3 łyżeczki;
  • Słodzone mleko skondensowane 1/ 2 szklanki;
  • 4 żółtka z kurczaka;
  • 4 filiżanki oleju roślinnego;
  • Sok pomarańczowy/cytrynowy 1 1/4 szklanki;
  • Skórka z cytryny i pomarańczy 1,5 łyżki;
  • 8 białek z kurczaka;

Do dekoracji:

  • Kandyzowane plasterki cytryny;
  • Kandyzowane plasterki pomarańczy;
  • Dżem cytrusowy lub dowolny inny;
Milk Girl Lemon Cake"

Przygotowanie

ciasta cytrynowego:
  1. Zacznij od przygotowania lemon curd: Wymieszaj wymaganą ilość cukru i skrobi kukurydzianej w średnim rondlu z grubym dnem. Stopniowo dolewać świeży sok z cytryny. Ubij jajka i żółtka trzepaczką lub mikserem na najwyższej mocy, dodaj masło. Ubijaj, cały czas utrzymując twaróg na średnim ogniu, przez około 12 minut, aż cała mieszanka zgęstnieje i zacznie wrzeć. Wlać do średniej wielkości miski. Schłodzić masę PEŁNĄ i pozostawić w lodówce na co najmniej 5 godzin. Gotowy twaróg można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, pod przykryciem.

Aby przygotować lukier waniliowy:

  • W dużej misce ubij cukier puder i 1 1/4 szklanki lemon curd, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie należy ubić śmietanę w średniej misce, aż do uzyskania sztywnej piki. Następnie należy wlać twaróg do śmietany, należy to robić ostrożnie, po jednej porcji na raz. Gotową polewę odstawić do lodówki do stężenia, co najmniej 4 godziny.

Teraz przygotuj biszkopty:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Przygotowaną formę wysmarować kostką masła (na dnie i po bokach) i posypać odrobiną mąki. Dno formy można wyłożyć papierem pergaminowym. W dużej misce ubij przesianą mąkę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól. Do miski dodać żółtka, olej roślinny, puszkę mleka skondensowanego (można użyć trochę mniej), sok pomarańczowy, skórkę z cytryny i 3/4 szklanki twarogu (bez mieszania). W dużej misce wymieszaj białka z wanilią. Następnie ubijamy białka mikserem, aż do uzyskania miękkiej piany. Stopniowo dodawać pozostałą 1 szklankę cukru, ubijając do uzyskania lekko sztywnej masy, ale nie za suchej. Następnie, za pomocą tej samej łopatki, ubij masę żółtkową na gładką masę. Wlewać masę żółtkową do żółtek partiami, po 1/3 na raz.
  2. Podziel ciasto równo pomiędzy każdą z przygotowanych foremek. Piec ciastka, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Cały proces będzie trwał około 25 minut. Następnie należy ostudzić skórki w blaszkach na stojakach, przez 15 minut. Następnie wyjmij skórki z foremek, usuń pergamin i pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut. Kremu NIE wolno nakładać na gorące ciasto!
  3. Umieść 1 filiżankę lukru w worku do dekoracji z gładką, okrągłą końcówką. Następnie na paterę wyłożyć 1 szklankę ciasta. Na wierzchu rozsmarować 1/3 szklanki twarogu, a następnie rozsmarować 1 szklankę lukru. Na wierzchu położyć drugi placek, posmarować 1/3 szklanki twarogu i 1 szklanką lukru. Na wierzchu położyć trzeci placek. Pozostały lukier rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Pozostałą część twarogu rozsmarować na wierzchu ciasta, pozostawiając niską, gładką obwódkę wokół krawędzi. Umieść plasterki kandyzowanej cytryny lub cytryn pomiędzy kopcami lukru i wypełnij luki pomiędzy nimi dżemem cytrusowym. Odstaw ciasto w chłodne i ciemne miejsce na 6-8 godzin, aby nasiąkło, a krem dobrze stężał. Następnie pokrój ciasto w plastry i podawaj z herbatą!

Ciasto mleczne w 15 minut.

A na koniec, zróbmy niesamowicie łatwą, szybką i co najważniejsze bardzo smaczną wersję tego ciasta! Jest idealny na te dni, kiedy bardzo chcesz coś słodkiego, ale nie masz czasu i energii na gotowanie. Deser nie jest gorszy od tradycyjnego ciasta, ale jest znacznie szybszy i łatwiejszy w wykonaniu. Jeśli jesteś zainteresowany, zacznijmy gotować.

Lista składników, których potrzebujesz:

  • Mleko skondensowane słodzone 1 słoik;
  • 3 jaja kurze;
  • Mąka 1,5 szklanki;
  • Szczypta soli;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Na krem:

  • Podwójna śmietana 3 filiżanki;
  • Cukier puder 1 filiżanka;
  • Cukier wanilinowy / waniliowy 2/3 łyżeczki;
Ciasto mleczne w 15 minutPrzygotowanie

:

  1. Ciasto to można łatwo zrobić na patelni - należy ją lekko posmarować masłem, skórki smaży się na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 8-10 minut, aż do całkowitego upieczenia. Będziemy piec w piekarniku, więc rozgrzewamy go do 175 stopni, a formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką.
  2. Teraz zacznijmy przygotowywać ciasto biszkoptowe: w małej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, najlepiej mieszając szpatułką. W innej misce lekko ubić jajka trzepaczką, następnie dodać mleko skondensowane i ubijać wszystko przez 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Wymieszaj płynne składniki z suchymi, dodając je partiami po 1-3 na raz. Po wymieszaniu masa powinna być odpowiednio gęsta i nie płynna. Delikatnie rozprowadź 3-4 łyżki ciasta na foremkach i wstaw do piekarnika na 10-12 minut, uważając, żeby skórki się nie przypaliły - są bardzo cienkie i łatwo się przypalają. Sprawdź skórkę widelcem lub wykałaczką.
  3. Teraz przygotuj krem: zimną śmietankę ubij na sztywno do średniej piany, a następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Kontynuuj ubijanie na dużej mocy, aż do uzyskania bardzo gęstej piany.
  4. Wyjmij gotowe placki z piekarnika i pozwól im dobrze ostygnąć, zanim dodasz do nich krem. Po całkowitym wystudzeniu, pierwszy placek przekładamy na paterę i smarujemy kilkoma łyżkami naszego kremu waniliowego. Na wierzchu zostawić trochę kremu do dalszej dekoracji tortu, z boku zrobić obwódkę z kremu. W ten sam sposób ułóż wszystkie pozostałe kruszonki, pamiętając o posmarowaniu każdej warstwy. Jeśli chcesz, możesz zrobić różne loki i wzory z kremem na wierzchu i udekorować tort świeżymi jagodami (malinami, truskawkami lub borówkami). Najlepiej pozostawić deser w lodówce na co najmniej kilka godzin, a następnie delektować się nim z filiżanką herbaty.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan