Ciasto na pierogi: klasyczny przepis

Baoji to pyszne chińskie danie z ciasta, mięsa i cebuli skręconych razem. Dziś jest bardziej znany jako manti. To pysznie soczyste danie jest popularne wśród ludów Mongolii, Kazachstanu, Turcji i Krymu. Manty przyrządza się w specjalnym parowarze. Dynia, grzyby i warzywa są często używane jako farsz. Manti przygotowane według przepisu podawane są zazwyczaj z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.
Obecnie istnieje ogromna różnorodność przepisów na ciasto manty. Wszystkie z nich różnią się składem, kształtem i sposobem przygotowania. Przyjrzyjmy się klasycznym i nowoczesnym metodom wyrabiania ciasta na to pyszne azjatyckie danie, które jest uwielbiane przez wielu w naszym kraju. Do jego przygotowania używa się zarówno mantovaru, jak i pieca. Umiejętnie przygotowane danie nie pozostawi nikogo obojętnym.

Najlepszy przepis na ciasto manty

Przepis na przygotowanie bazy jest w większości przypadków podobny do tradycyjnego ciasta pierogowego. Jedyną i chyba główną różnicą jest czas gotowania. Szefowie kuchni zalecają również dokładne zagniatanie ciasta, aby stało się ono dość elastyczne i miękkie.

Lista produktów:

  • Mąka - 900 gr;
  • Jajka - 2 szt;
  • Woda - 2 szklanki;
  • Sól.
Najlepszy przepis na ciasto na pierogiPrzepis

:

  1. Wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę do dużej miski. Następnie dodajemy jajka i sól. Wymieszaj masę trzepaczką lub mikserem, aby sól się rozpuściła. W tym samym czasie dokładnie przesiać mąkę. Ma to na celu wzbogacenie mąki w tlen.
  2. Zrób małe wgłębienie na środku piramidy mąki i powoli wlewaj do niego masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto. W trakcie gotowania można dodać odrobinę ciepłej wody. Konsystencja powinna być wystarczająco gęsta.
  3. Kolejnym ważnym krokiem jest przeniesienie masy na czystą stolnicę i dalsze ręczne ugniatanie. Według klasycznego przepisu na manti, ciasto powinno być wyrabiane przez 20 minut. Pozwoli to na uzyskanie odpowiedniej gładkości i gęstości.
  4. Następnie uformuj dużą kulę, zawiń ją w woreczek i odstaw w ciepłe miejsce. Odstaw ciasto na godzinę. Następnie kroimy go na 5-6 części, robimy cienką kiełbaskę, kroimy na równe kawałki i nadajemy kształt naszej przyszłej manty.

Klasyczny przepis na bezjajeczne ciasto manty

Przyjazny dla budżetu i wyjątkowy przepis, który ma swoje własne cechy. Należy zauważyć, że wiele osób preferuje ten rodzaj ciasta. Na początku wiele "zawijasów" było przygotowywanych na bazie tej właśnie masy.

Lista produktów:

  • Mąka - 750 gr;
  • Woda - 500 ml;
  • sól.
Przepis na klasyczne ciasto na manty bez jajekMechanizm

przygotowania

:
  1. Mąka musi być dokładnie przesiana. To znacznie poprawi walory smakowe gotowej manty.
  2. Z mąki uformuj małą piramidkę, a w jej środku zrób mały otwór. Wlewamy do niego ciepłą wodę wymieszaną z solą i powoli mieszamy z mąką.
  3. Po wyrobieniu powinna powstać nieklejąca się kula. Wyrabianie ciasta zajmuje zazwyczaj około 15 minut.
  4. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na pół godziny i przykryj je czymś, aby nie zwiędło.
  5. Po 30 minutach mieszanina jest gotowa do użycia.
  6. Następnie można przystąpić do wykonania manty w domu, zgodnie z przepisem.

Przepis na ciasto manti z mlekiem

Wyjątkowa konsystencja, która okazuje się dość miękka i elastyczna. Świetna opcja na urozmaicenie techniki robienia manty.

Lista produktów:

  • Mąka - 750 gr;
  • Mleko - 250 gr;
  • Sól.
Przepis na ciasto na manti z mlekiemPrzepis

:

  1. Mleko musi być świeże. Należy go postawić na kuchence, jak tylko zacznie wrzeć, dodać sól i jedną trzecią podanej ilości mąki. Całą masę należy dobrze zagnieść. Masa powinna być dość kleista i gęsta.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy resztę mąki, tak aby ciasto było wystarczająco elastyczne i nie kleiło się. Mieszankę należy odstawić na pół godziny. Przykryć czymś ciasto.
  3. Po tym można zrobić pyszne manty.
  4. Pyszne ciasto na manty: specyfika wykonania
  5. Idealne ciasto powinno być elastyczne, gładkie i cienkie. Musi dobrze trzymać nadzienie w środku. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt cienkie, aby podczas gotowania nie wyciekał z niego sok z gotowania.
  6. Poświęć czas na dokładne zagniecenie ciasta. Ugniataj konsystencję tak długo, jak to możliwe, przez 15-20 minut.

Na Wschodzie zadanie to wykonują wyłącznie przedstawiciele płci męskiej, gdyż wymaga ono dużej siły. Dzięki temu smakuje wyjątkowo delikatnie.
Dodatkowo, upewnij się, że ciasto trochę odpocznie przed pieczeniem - na przykład, pozostaw je na pół godziny. Jeśli więc chcesz, aby był smaczny, obfity i soczysty, zostaw na to wystarczająco dużo czasu.
A największy sekret przyrządzania smacznych i soczystych mantli polega na tym, że łączna ilość cebuli powinna być półtora raza większa od ilości mięsa. Dzięki temu nasze danie będzie wyjątkowe.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Tilapia: przepisy kulinarne

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan