Ciasto naleśnikowe: przepis

Popularna potrawa kuchni rosyjskiej - naleśniki - znalazła ostatnio nową odsłonę. Obecnie ciasto naleśnikowe jest coraz częściej podawane nie tylko podczas rodzinnych posiłków, ale także podczas uroczystości i zapustów. Przepis ze zdjęciami jest przygotowany zarówno na słodko jak i bez cukru. W pierwszym przypadku stosuje się dobrze ubitą śmietanę, którą smaruje się warstwy. Może być czekoladowy, kremowy, budyniowy, twarogowy. Jako nadzienie stosuje się owoce, orzechy i suszone owoce. Aby przygotować niesłodką wersję smakołyku jako przekąskę, stosuje się sosy na bazie majonezu lub serki topione. Aby wzór nie rozsypał się, a dobrze zachował swój kształt, do ciasta naleśnikowego należy włożyć gęste nadzienie. Przepis z fotografią krok po kroku gotuj z nami. W publikacji zebrane opcje, które okazują się skuteczne nawet dla początkujących.

Słodkie ciasto naleśnikowe z kwaśną śmietaną

Jest to podstawowy przepis, który nie będzie trudny do przygotowania w domu, nawet początkującej gospodyni. Uzbrój się w trzepaczkę lub mikser, zaopatrz się w dobry nastrój i minimalny zestaw produktów i idź naprzód, aby stworzyć arcydzieło rosyjskiej kuchni własnymi rękami.

Stosować do kremu:

  • 400 gr. Kwaśna śmietana; 50 gr. Cukier puder; 10g. Cukier waniliowy; 5 łyżek dżemu morelowego lub jabłkowego.

Stosować do naleśników:

  • 400 ml. mleka; 150 gr. mąki; 2 jajka; 2 łyżki cukru; Szczypta soli; 3 łyżki oleju słonecznikowego; Masło;

Przygotować w następujący sposób:

Aby zrobić ciasto naleśnikowe, przepis zaczyna się od ciasta na bazę deseru. W misce ubić jajka, dodać sól i cukier, ubić na puszystą masę. Dodać połowę mleka i wymieszać. Przesiej połowę mieszanki mąki i wymieszaj, aby upewnić się, że nie ma grudek. Dodaj połowę pozostałego mleka i wymieszaj do połączenia. Dodaj drugą połowę mąki, mieszaj aż nie będzie grudek. Wlać mleko i masło i wymieszać do połączenia. Używaj tylko oleju rafinowanego; nie ma on wyraźnego zapachu. Gotowe ciasto naleśnikowe według przepisu ze zdjęciami powinno mieć płynną konsystencję. Odstawić miskę z ciastem na kilka minut. Rozgrzać patelnię z 0,5 łyżką oleju słonecznikowego. Posmaruj powierzchnię patelni olejem za pomocą pędzla do gotowania. W zależności od średnicy patelni, wlej ½ lub 2/3 zwykłej chochli na pierwsze dania. Wymieszaj pędzel ręką, aby zachęcić ciasto do rozprowadzenia go po powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony. Kiedy brzegi zaczną się lekko brązowić, przewróć naleśnik na drugą stronę. Dla wygody przygotuj przepis na ciasto naleśnikowe w domu, używając szerokiej łopatki. Wystarczy 1-2 minuty, aby zrumienić drugą stronę, przełożyć naleśnik na talerz. Brzegi naleśnika posmarować kawałkiem masła. Jeśli tego nie zrobisz, staną się one suche i mogą się złamać. W ten sam sposób pieczemy resztę naleśników, aż do wyczerpania ciasta. Podczas gdy naleśniki stygną, przygotuj krem. W misce odmierzyć kwaśną śmietanę, dodać proszek i wanilię, ubić mikserem. Jeśli nie ma miksera, użyj trzepaczki. Teraz możesz złożyć ciasto naleśnikowe. Przepis ze zdjęciem krok po kroku jest prosty: płaską blachę wykładamy pergaminem. Ułożyć pierwszy placek, posmarować kremem. Przykryć drugim naleśnikiem i posmarować kremem. Na wierzchu położyć trzeci naleśnik, posmarować go dżemem. Obecność dżemu owocowego doda ciastu orzeźwiającej nuty. Przykryć czwartym plackiem i polać kremem. Obejść ciasto dookoła, co trzeci placek powinien być pokryty konfiturą. Ostatni placek i boki posmarować kremem, udekorować ciastem lub polewą, jeśli jest taka potrzeba, zostawić na 2-3 godziny do nasiąknięcia.

Ciasto czekoladowe z naleśników

Dzieci po prostu uwielbiają czekoladowe ciasto naleśnikowe. Przepis ze zdjęciami w domu z pewnością przyda się do przygotowania jako młoda mama i troskliwa babcia, którą odwiedzają ukochane wnuki. Aby cieszyć się smakiem i nie zapominać o korzyściach, proponujemy gotowanie z twarogiem w śmietanie.

Użyj do kremu i lukru:

  • 500 gr. twarogu; 3 łyżki mleka skondensowanego; Cukier waniliowy lub ekstrakt do smaku; 100g. cukru (lub do smaku); 250g. kwaśnej śmietany w śmietanie; 3 łyżki kakao w proszku; 50g. masła; 4 łyżki kwaśnej śmietany do polania; 2-3 łyżki cukru (lub do smaku).

Użyj do ciasta:

  • 300 gr. mąki; 2,5-3 łyżki cukru; 2 jajka; 600 ml. mleka; Szczypta soli; 30 gr. oleju słonecznikowego; 25g kakao w proszku.

Przygotować w następujący sposób:

Na czekoladowym torcie naleśnikowym przepis na przygotowanie skorupek można zrobić na dwa sposoby. Niektórzy kucharze osobno ubijają jajka z cukrem i solą, w innej misce mieszają mleko, kakao i mąkę aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i olej słonecznikowy i zagniatamy ciasto. Inni stosują składniki naprzemiennie, jak w przepisie powyżej: ubijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i mąkę w małych porcjach, na przemian. To od Ciebie zależy, która technika jest wygodniejsza, używaj tego, co lubisz. Na patelni, cienko posmarowanej olejem słonecznikowym, upiecz cienkie skórki, jak na zwykłe ciasto naleśnikowe. Przepis jest łatwy do przygotowania na patelni o średnicy 20-22 cm. Ale można też użyć większej średnicy. Gotowe ciasto będzie większe, ale niższe. Posmarować masłem brzegi każdego ciasta, aby zapobiec spłaszczeniu. W czasie, gdy skórki będą się chłodzić, przygotuj krem. Użyj ciężkiego twarogu. W razie wątpliwości co do grubości, wyciśnij twarożek przez gazę. Twarożek umieścić w misce, dodać kwaśną śmietanę, mleko skondensowane, cukier i ubijać do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodaj wanilię, aby uzyskać pyszne ciasto naleśnikowe. Przepis ze zdjęciami można wykonać z dodatkiem kakao, jeśli jest taka potrzeba. Odstaw krem na bok, a następnie zajmij się czekoladową mżawką. W rondelku roztopić cukier i masło, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Do roztopionej masy dodać kwaśną śmietanę i kakao. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dopasować smak do zawartości cukru, zdjąć z ognia. Przygotować naczynie do złożenia tortu. Położyć pierwszy naleśnik, posmarować kremem. Wyłożyć drugą, posmarować kremem. Na trzecim naleśniku rozsmarować sos czekoladowy, rozsmarować. W podobny sposób zmontować ciasto naleśnikowe. Najsmaczniejszy przepis wyjdzie, jeśli co trzeci naleśnik posmarujesz czekoladą. Jeśli chcesz, ułóż warstwy co 4 placki z bananem, kiwi, truskawką lub brzoskwinią z puszki, ananasem. Na wierzchu ciasta położyć pozostały krem i posypkę.

Przystawka do ciasta naleśnikowego

Auchan

Różnorodność przekąsek na świątecznym stole zawsze świadczy o umiejętnościach kulinarnych gospodyni. Ale zwykłe kanapki czy kosze z nadzieniem trudno teraz kogokolwiek zaskoczyć. Aby zadowolić obecnych przy stole, zadowolić gusta większości i po prostu przygotować wspaniałe danie, zapisz na tym przepisie zdjęcia ciasta naleśnikowego.

Stosować do przygotowania podłoża:

  • 2 jajka; 600 ml. mleka; 1,5 szklanki zwykłej mąki; 1 łyżka cukru; Szczypta soli; 3 łyżki oleju słonecznikowego.

Używać do nadziewania:

  • 350 gr. sera topionego; 200 gr. twardego sera; 1 podwójny filet z kurczaka; 2 pomidory; 250 g. pieczarek; Czosnek, zioła - do smaku; Sól, pieprz czarny mielony i ziele angielskie - do smaku.

Przygotować w następujący sposób:

Najpierw należy przygotować bazę do dania. Tworzy grubszą skórkę na ciastach naleśnikowych. Przepisy na domowe ciasto naleśnikowe przygotowuje się podobnie do poprzednich technik. Jedyna różnica polega na ilości ciasta, które wchodzi na jeden naleśnik. Jeśli ze słodkim, na przykład na patelni o średnicy 20 cm. będzie wymagać ½ łyżki, tutaj wlać prawie pełny. Piec placki na umiarkowanym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki powinny być chrupiące, ale nie za bardzo przypieczone. Użyj minimalnej ilości oleju, aby nasmarować powierzchnię patelni. Najlepiej rozprowadzić olej za pomocą pędzelka do gotowania. Gotowe naleśniki jeszcze gorące posmarować masłem. Nałóż cienką warstwę masła, tylko tyle, aby pokryć końcówki. Przepis na ciasto naleśnikowe w domu jest łatwy w przygotowaniu, ale przygotowanie składników wymaga czasu. Aby przyspieszyć proces, przygotuj, podziel etapy: wieczorem przygotuj naleśniki i dodatki, rano złóż ciasto. Podczas gdy naleśniki się smażą, ugotować pierś z kurczaka. Mięso pokroić na duże kawałki, zalać zimną wodą, po zagotowaniu posolić. Aby doprawić mięso, można dodać całą cebulę przekrojoną na pół, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować przez 30 minut, po ugotowaniu wyjąć mięso na talerz, aby ostygło. Pieczarki umyć, pokroić w talarki, usmażyć na cieście naleśnikowym. Przepis krok po kroku wykonać w następującej kolejności: najpierw podsmażyć na suchej patelni, gdy grzyby puszczą sok, dodać odrobinę oleju i zrumienić. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 cebulę, pokrojoną cienko w półpierścienie. Przełóż grzyby na talerz, aby ostygły. Zieleninę umyć i posiekać. Wymieszać w misce z obranym i zmielonym czosnkiem. Zetrzeć twardy ser na tarce w osobnej misce. Przygotuj płaskie naczynie do serwowania, ułóż pierwszy naleśnik. Rozsmarować cienką warstwę serka topionego. Rozsmarować niewielką ilość pieczarek, wyrównać. Rozłożyć drugą warstwę ciasta naleśnikowego. Przepis ze zdjęciami można przygotowywać w takiej kolejności, w jakiej się chce. Możesz również dodać warstwę szynki lub użyć innych dostępnych produktów. Na drugiej warstwie rozłożyć kurczaka, drobno pokrojonego. Trzecią warstwę smarujemy serem, układamy zieleninę i twardy ser. W ten sam sposób składaj cały tort, aż do uzyskania pełnych produktów. Na wierzchu położyć ser lub majonez. Do dekoracji posmarować ugotowanym jajkiem lub posypać posiekaną zieleniną. Pozostawić w lodówce do nasiąknięcia na kilka godzin. Ponieważ do ciasta nie używa się majonezu, można je dłużej przechowywać.