Ciasto plombardowe: przepis z fotografią

Auchan

Zaskoczyć swoich gości z pięknym i smacznym deserem pomoże ciasto Plombir, który przepis nie wymaga pieczenia, jest bardzo prosty i może być łatwo realizowane nawet początkującego kucharza.

Ciasto Plombir bez pieczenia

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki.

Custard:

  • 2 jajka;
  • 150g cukru;
  • 2 saszetki cukru waniliowego;
  • 2 łyżki skrobi;
  • 500g kwaśnej śmietany (20% zawartości tłuszczu);
  • 50g masła.

Kruche ciasto:

  • 250g mąki;
  • 70g. cukru;
  • Szczypta soli;
  • 100g prażonych orzeszków ziemnych;
  • 150g masła (82% zawartości tłuszczu).
Ciasto Plombi bez pieczeniaPrzygotowanie

:

  1. Nie jest zbyt trudno zrobić delikatne ciasto bez pieczenia. Najpierw przygotuj pysznie kremowy krem o smaku waniliowym. W tym celu należy odmierzyć 150 g cukru do ciężkiego naczynia i połączyć z cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą. Do tej suchej masy wbić dwa jajka. Następnie ubijamy masę mikserem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Kiedy masa będzie wystarczająco gęsta, dodaj 500 g kwaśnej śmietany i kontynuuj ubijanie mikserem przez kilka minut.
  2. Kiedy śmietana jest dobrze wymieszana, umieścić na małym ogniu w rondelku i gotować, aż zgęstnieje.
  3. Zgęstniałą masę śmietanową pozostawić na kilka chwil na ogniu, następnie zdjąć z kuchenki i dodać kawałek masła. Następnie dobrze wymieszaj i przełóż masę do miski lub innego naczynia, aby ostygła do temperatury pokojowej. Od czasu do czasu mieszaj kremową masę, aby się nie skruszała i zachowała gładką konsystencję.
  4. W czasie, gdy krem się chłodzi, przygotuj masę kruchą. W misce połącz mąkę z cukrem i szczyptą soli. Wymieszaj składniki łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  5. Kiedy masło jest dobrze schłodzone, najpierw obtocz wszystkie strony masła w suchych składnikach, a następnie użyj zwykłej tarki, aby posiekać masło na najgrubszej stronie.
  6. Powstałą masę zmielić rękoma na drobny mak.
  7. Suchą patelnię rozgrzać na ogniu, wysypać na nią okruchy i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.
  8. Zmiel prażone orzeszki ziemne za pomocą młynka do kawy lub blendera.
  9. Połącz w misce mąkę i okruchy orzechów ziemnych i dokładnie wymieszaj.
  10. Następnie zmontować ciasto. Potrzebny będzie pierścień o średnicy 19 cm. Ułatwia to bardzo obracanie tortu, dzięki czemu pozostaje on płaski i piękny. Boki formy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem folią spożywczą.
  11. Na spód posypujemy kilka łyżek kruszonki, rozkładając ją cienką warstwą na całej poziomej powierzchni. Schłodzony krem wlać do worka do dekoracji, delikatnie wycisnąć na okruchy i wygładzić szpatułką lub łyżką, aby powstała równa, cienka warstwa.
  12. Powtarzać czynność aż do wyczerpania kremu i kruszonki. Nakładaj warstwy naprzemiennie, upewniając się, że są cienkie i czyste.
  13. Wierzch ciasta udekorować pozostałą kruszonką; można też użyć płatków kokosowych, posiekanych orzeszków ziemnych lub startej białej czekolady.
  14. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aby stwardniało, możesz też zrobić je wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
  15. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, usuń formę i papier do pieczenia, pokrój na porcje i podawaj.

Delikatne ciastko Plombier Cake doskonale komponuje się z aromatyczną herbatą i mocną kawą i jest idealne na powitanie gości lub świętowanie niezapomnianych okazji.

Ciasto płatkowe z syropem

Wspaniałe ciasto o smaku rozpływających się lodów można zrobić z biszkoptu i kremowej śmietany. Pikanterii deserowi nadaje syrop z koniakiem, który otula deser oryginalnością. Ciasto smakuje szczególnie dobrze, jeśli odstawi się je do lodówki na co najmniej dobę, a nawet dłużej.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

Bisquick:

  • 5 jaj;
  • 140g cukru;
  • 10g cukru waniliowego;
  • Szczypta soli;
  • 140g mąki pszennej;
  • 30g mąki kukurydzianej.

Krem:

  • 2 jajka;
  • 120g cukru;
  • Szczypta soli;
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki pszennej);
  • 400g kwaśnej śmietany;
  • 5g cukru waniliowego;
  • 250g masła.

Na syrop:

  • 100ml. wody;
  • 50g. cukru;
  • 2 łyżki brandy.

Do dekoracji:

  • 60g płatków kokosowych;
  • 20g czekolady.
Ciasto Plombard z syropemPrzygotowanie

:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta z biszkoptu. Do ciasta w głębokim naczyniu ubijamy jajka i cukier, który dodajemy stopniowo małymi porcjami. Następnie do masy jajeczno-cukrowej dodajemy cukier waniliowy i sól. Kontynuujemy ubijanie naszej mieszanki aż do uzyskania gęstej jednorodnej konsystencji, przy której baza do ciasta biszkoptowego stanie się wystarczająco sztywna i gęsta, a gdy zejdzie z drucianej trzepaczki nie rozpłynie się od razu po powierzchni.
  2. Następnie do masy jajeczno-cukrowej porcjami dodajemy przesianą wcześniej mąkę i skrobię, delikatnie mieszając masę szpatułką, aby nie opadła i zachowała swoją objętość i puszystość.
  3. Przygotować formę do pieczenia ciastek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Następnie rozkładamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Średnio na upieczenie biszkoptu potrzeba około 35 minut, ale wszystko zależy od wielkości formy i grubości skórki. Oceń więc po kolorze biszkoptu i sprawdź, czy jest gotowy.
  4. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, następnie zawiń w folię i pozostaw w chłodnym miejscu na 8 godzin, aby ciasto nabrało odpowiedniej grubości.
  5. Teraz przygotuj krem do tortu Plombière. W głębokim naczyniu połączyć jajka i cukier, dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Do tej masy wlewamy skrobię, a następnie kwaśną śmietanę. Jeszcze raz wszystko wymieszać. Pozwól kremowi gotować się na małym ogniu, zajmie to 8 do 10 minut. Bardzo ważne jest, aby stale mieszać śmietanę podczas jej gotowania. Nie powinno się kleić ani zsiadać, a masa powinna zgęstnieć. Pod sam koniec gotowania dodać do śmietany cukier waniliowy i ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
  6. Ubijać masło w oddzielnej misce przez 5 minut. Następnie dodawać partiami ostudzony krem i dalej ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem budyniowy wstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
  7. Przygotować syrop. W małym rondelku wymieszać cukier i 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie zdejmij rondel z kuchenki, ostudź syrop, a następnie dodaj brandy i dokładnie wymieszaj.
  8. Kiedy biszkopt, krem i syrop będą gotowe, można przystąpić do układania tortu.
  9. Zacznij od ostrożnego pokrojenia ciasta na 3 równe kawałki, które następnie nasącz syropem. Następnie układamy jedną warstwę ciasta na paterze i smarujemy ją kremowym nadzieniem. Następnie drugi placek i warstwa kremu, powtórzyć jeszcze raz. Wierzch i boki tortu posmarować obficie kremem maślanym i posypać wiórkami kokosowymi.
  10. Pozostały krem przełożyć do worka do dekoracji, aby udekorować wierzch i boki tortu. Możesz zrobić różne rodzaje dekoracji, które wiesz jak zrobić. Na wierzchu ułożyć kawałki czekolady lub zetrzeć ją na tarce.
  11. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej noc, lepiej na 24 godziny.

Przed podaniem, pokrój tort Plombier na porcjowane kawałki, zaparz aromatyczną herbatę i rozkoszuj się cudownie delikatnym smakiem biszkoptu z pikantnym syropem i koniakiem.

Ciasto biszkoptowe Ciasto

Łatwo jest zrobić ciasto bez pieczenia biszkoptów. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące składniki:

  • 250g herbatników maślanych;
  • 500 ml. kwaśnej śmietany;
  • 150g cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 budyń waniliowy w proszku; 2 szt;
  • 400g masła;
  • 2 jaja kurze.
Ciasto biszkoptowePrzygotowanie

:

  1. Przygotować składniki na ciasto. Najpierw kruszymy herbatniki na okruchy. używamy do tego woreczka i wałka do ciasta. Nie próbuj kruszyć ciastek na jednolity miękisz, niech pozostaną różnej wielkości.
  2. Następnie umieść pierścień na talerzu. Idealna mała obrączka powinna mieć około 16 cm. Wyłóż boki naczynia pergaminem lub folią, aby ułatwić wyjmowanie ciasta z obręczy.
  3. Na dnie tortownicy rozsypać cienką warstwę pokruszonych herbatników.
  4. Teraz przygotuj krem. Jajka i cukier zmiksować w rondelku na gładką masę, dodać cukier waniliowy i dwie paczki suchego budyniu. Do tej jednorodnej masy dodać kwaśną śmietanę.
  5. Umieścić masę na łaźni wodnej i zagęszczać, aż krem zgęstnieje. Do gorącej masy dodać zmiękczone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
  6. Na pokruszonych herbatnikach rozsmarować warstwę jeszcze ciepłego kremu. Następnie następna warstwa herbatników i tak dalej, aż krem i herbatniki będą gotowe. Wierzchnią warstwę posmarować kremem, a następnie przykryć ciasto folią i pozostawić na noc w lodówce.
  7. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać wierzch startą białą czekoladą. Zapobiega to tworzeniu się skorupy i sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej jak prawdziwa deska lodowa.
  8. Z pozostałych okruchów i kremu formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wkładamy razem z ciastem do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki tuż przed podaniem i pokroić na kawałki.

Smakuj deser z aromatyzowaną herbatą lub schłodzonymi napojami. Atrakcją tego ciasta jest nie tylko jego smak, ale również dekoracja w postaci kulek z okruchów herbatników i kremu.

Dostawa bezdotykowa w 1 dzień!

Bezpłatnie. A nawet poza miastem! Przyjeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Poproś kuriera o pozostawienie zamówienia przy drzwiach, aby ograniczyć kontakty.

Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystko, co najlepsze w Chef's Market❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu