Ciasto plombardowe: przepis z fotografią
Zaskoczyć swoich gości z pięknym i smacznym deserem pomoże ciasto Plombir, który przepis nie wymaga pieczenia, jest bardzo prosty i może być łatwo realizowane nawet początkującego kucharza.
Ciasto Plombir bez pieczenia
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki.
Custard:
- 2 jajka;
- 150g cukru;
- 2 saszetki cukru waniliowego;
- 2 łyżki skrobi;
- 500g kwaśnej śmietany (20% zawartości tłuszczu);
- 50g masła.
Kruche ciasto:
- 250g mąki;
- 70g. cukru;
- Szczypta soli;
- 100g prażonych orzeszków ziemnych;
- 150g masła (82% zawartości tłuszczu).
:
- Nie jest zbyt trudno zrobić delikatne ciasto bez pieczenia. Najpierw przygotuj pysznie kremowy krem o smaku waniliowym. W tym celu należy odmierzyć 150 g cukru do ciężkiego naczynia i połączyć z cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą. Do tej suchej masy wbić dwa jajka. Następnie ubijamy masę mikserem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Kiedy masa będzie wystarczająco gęsta, dodaj 500 g kwaśnej śmietany i kontynuuj ubijanie mikserem przez kilka minut.
- Kiedy śmietana jest dobrze wymieszana, umieścić na małym ogniu w rondelku i gotować, aż zgęstnieje.
- Zgęstniałą masę śmietanową pozostawić na kilka chwil na ogniu, następnie zdjąć z kuchenki i dodać kawałek masła. Następnie dobrze wymieszaj i przełóż masę do miski lub innego naczynia, aby ostygła do temperatury pokojowej. Od czasu do czasu mieszaj kremową masę, aby się nie skruszała i zachowała gładką konsystencję.
- W czasie, gdy krem się chłodzi, przygotuj masę kruchą. W misce połącz mąkę z cukrem i szczyptą soli. Wymieszaj składniki łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Kiedy masło jest dobrze schłodzone, najpierw obtocz wszystkie strony masła w suchych składnikach, a następnie użyj zwykłej tarki, aby posiekać masło na najgrubszej stronie.
- Powstałą masę zmielić rękoma na drobny mak.
- Suchą patelnię rozgrzać na ogniu, wysypać na nią okruchy i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.
- Zmiel prażone orzeszki ziemne za pomocą młynka do kawy lub blendera.
- Połącz w misce mąkę i okruchy orzechów ziemnych i dokładnie wymieszaj.
- Następnie zmontować ciasto. Potrzebny będzie pierścień o średnicy 19 cm. Ułatwia to bardzo obracanie tortu, dzięki czemu pozostaje on płaski i piękny. Boki formy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem folią spożywczą.
- Na spód posypujemy kilka łyżek kruszonki, rozkładając ją cienką warstwą na całej poziomej powierzchni. Schłodzony krem wlać do worka do dekoracji, delikatnie wycisnąć na okruchy i wygładzić szpatułką lub łyżką, aby powstała równa, cienka warstwa.
- Powtarzać czynność aż do wyczerpania kremu i kruszonki. Nakładaj warstwy naprzemiennie, upewniając się, że są cienkie i czyste.
- Wierzch ciasta udekorować pozostałą kruszonką; można też użyć płatków kokosowych, posiekanych orzeszków ziemnych lub startej białej czekolady.
- Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aby stwardniało, możesz też zrobić je wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, usuń formę i papier do pieczenia, pokrój na porcje i podawaj.
Delikatne ciastko Plombier Cake doskonale komponuje się z aromatyczną herbatą i mocną kawą i jest idealne na powitanie gości lub świętowanie niezapomnianych okazji.
Ciasto płatkowe z syropem
Wspaniałe ciasto o smaku rozpływających się lodów można zrobić z biszkoptu i kremowej śmietany. Pikanterii deserowi nadaje syrop z koniakiem, który otula deser oryginalnością. Ciasto smakuje szczególnie dobrze, jeśli odstawi się je do lodówki na co najmniej dobę, a nawet dłużej.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
Bisquick:
- 5 jaj;
- 140g cukru;
- 10g cukru waniliowego;
- Szczypta soli;
- 140g mąki pszennej;
- 30g mąki kukurydzianej.
Krem:
- 2 jajka;
- 120g cukru;
- Szczypta soli;
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki pszennej);
- 400g kwaśnej śmietany;
- 5g cukru waniliowego;
- 250g masła.
Na syrop:
- 100ml. wody;
- 50g. cukru;
- 2 łyżki brandy.
Do dekoracji:
- 60g płatków kokosowych;
- 20g czekolady.
:
- Zacznij od przygotowania ciasta z biszkoptu. Do ciasta w głębokim naczyniu ubijamy jajka i cukier, który dodajemy stopniowo małymi porcjami. Następnie do masy jajeczno-cukrowej dodajemy cukier waniliowy i sól. Kontynuujemy ubijanie naszej mieszanki aż do uzyskania gęstej jednorodnej konsystencji, przy której baza do ciasta biszkoptowego stanie się wystarczająco sztywna i gęsta, a gdy zejdzie z drucianej trzepaczki nie rozpłynie się od razu po powierzchni.
- Następnie do masy jajeczno-cukrowej porcjami dodajemy przesianą wcześniej mąkę i skrobię, delikatnie mieszając masę szpatułką, aby nie opadła i zachowała swoją objętość i puszystość.
- Przygotować formę do pieczenia ciastek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Następnie rozkładamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Średnio na upieczenie biszkoptu potrzeba około 35 minut, ale wszystko zależy od wielkości formy i grubości skórki. Oceń więc po kolorze biszkoptu i sprawdź, czy jest gotowy.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, następnie zawiń w folię i pozostaw w chłodnym miejscu na 8 godzin, aby ciasto nabrało odpowiedniej grubości.
- Teraz przygotuj krem do tortu Plombière. W głębokim naczyniu połączyć jajka i cukier, dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Do tej masy wlewamy skrobię, a następnie kwaśną śmietanę. Jeszcze raz wszystko wymieszać. Pozwól kremowi gotować się na małym ogniu, zajmie to 8 do 10 minut. Bardzo ważne jest, aby stale mieszać śmietanę podczas jej gotowania. Nie powinno się kleić ani zsiadać, a masa powinna zgęstnieć. Pod sam koniec gotowania dodać do śmietany cukier waniliowy i ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Ubijać masło w oddzielnej misce przez 5 minut. Następnie dodawać partiami ostudzony krem i dalej ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem budyniowy wstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
- Przygotować syrop. W małym rondelku wymieszać cukier i 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie zdejmij rondel z kuchenki, ostudź syrop, a następnie dodaj brandy i dokładnie wymieszaj.
- Kiedy biszkopt, krem i syrop będą gotowe, można przystąpić do układania tortu.
- Zacznij od ostrożnego pokrojenia ciasta na 3 równe kawałki, które następnie nasącz syropem. Następnie układamy jedną warstwę ciasta na paterze i smarujemy ją kremowym nadzieniem. Następnie drugi placek i warstwa kremu, powtórzyć jeszcze raz. Wierzch i boki tortu posmarować obficie kremem maślanym i posypać wiórkami kokosowymi.
- Pozostały krem przełożyć do worka do dekoracji, aby udekorować wierzch i boki tortu. Możesz zrobić różne rodzaje dekoracji, które wiesz jak zrobić. Na wierzchu ułożyć kawałki czekolady lub zetrzeć ją na tarce.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej noc, lepiej na 24 godziny.
Przed podaniem, pokrój tort Plombier na porcjowane kawałki, zaparz aromatyczną herbatę i rozkoszuj się cudownie delikatnym smakiem biszkoptu z pikantnym syropem i koniakiem.
Ciasto biszkoptowe Ciasto
Łatwo jest zrobić ciasto bez pieczenia biszkoptów. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące składniki:
- 250g herbatników maślanych;
- 500 ml. kwaśnej śmietany;
- 150g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 2 budyń waniliowy w proszku; 2 szt;
- 400g masła;
- 2 jaja kurze.
:
- Przygotować składniki na ciasto. Najpierw kruszymy herbatniki na okruchy. używamy do tego woreczka i wałka do ciasta. Nie próbuj kruszyć ciastek na jednolity miękisz, niech pozostaną różnej wielkości.
- Następnie umieść pierścień na talerzu. Idealna mała obrączka powinna mieć około 16 cm. Wyłóż boki naczynia pergaminem lub folią, aby ułatwić wyjmowanie ciasta z obręczy.
- Na dnie tortownicy rozsypać cienką warstwę pokruszonych herbatników.
- Teraz przygotuj krem. Jajka i cukier zmiksować w rondelku na gładką masę, dodać cukier waniliowy i dwie paczki suchego budyniu. Do tej jednorodnej masy dodać kwaśną śmietanę.
- Umieścić masę na łaźni wodnej i zagęszczać, aż krem zgęstnieje. Do gorącej masy dodać zmiękczone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
- Na pokruszonych herbatnikach rozsmarować warstwę jeszcze ciepłego kremu. Następnie następna warstwa herbatników i tak dalej, aż krem i herbatniki będą gotowe. Wierzchnią warstwę posmarować kremem, a następnie przykryć ciasto folią i pozostawić na noc w lodówce.
- Wyjąć ciasto z lodówki i posypać wierzch startą białą czekoladą. Zapobiega to tworzeniu się skorupy i sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej jak prawdziwa deska lodowa.
- Z pozostałych okruchów i kremu formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wkładamy razem z ciastem do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki tuż przed podaniem i pokroić na kawałki.
Smakuj deser z aromatyzowaną herbatą lub schłodzonymi napojami. Atrakcją tego ciasta jest nie tylko jego smak, ale również dekoracja w postaci kulek z okruchów herbatników i kremu.
Dostawa bezdotykowa w 1 dzień!
Bezpłatnie. A nawet poza miastem! Przyjeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Poproś kuriera o pozostawienie zamówienia przy drzwiach, aby ograniczyć kontakty.
Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystko, co najlepsze w Chef's Market❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu