Co możesz zrobić na szybki obiad?
Współcześni dietetycy nie zalecają rezygnacji z obiadu. Dlatego wiele gospodyń zastanawia się, co można szybko ugotować na obiad? W tym przypadku należy wybierać dania lżejsze, ale jednocześnie pożywne. Wieczorem zaleca się spożywanie potraw bogatych w białko i błonnik. Zboża, makarony i ziemniaki w nocy powinny być odrzucane. Węglowodany są przecież przekształcane w tłuszcze wieczorem. Mogą być spożywane tylko przez osoby aktywne. Jedz 3-4 godziny przed snem. Odpowiednie produkty na noc zapewnią prawidłowy metabolizm, wzrost i regenerację komórek skóry i włosów. Dlatego lepiej nie opuszczać kolacji. W przeciwnym razie organizm zostanie po prostu pozbawiony energii, która pozwoli na normalne funkcjonowanie.
Jeśli chodzi o metody gotowania, mogą być one niemal dowolne. Potrawy można dusić, piec, grillować lub gotować w multicookerze. Należy jednak unikać smażenia. Smażenie zwiększa zawartość kalorii w pożywieniu o 40%. Ponadto, smażone jedzenie jest trudniejsze do strawienia. Wielkość porcji powinna być niewielka. Na przykład, jeśli na obiad jesz drób, nie powinien on przekroczyć 130 gramów!
Risotto z warzywami
Przepisy na obiad proste i smaczne można znaleźć w różnych krajach świata. Za jeden z symboli kuchni włoskiej uważa się risotto, które świetnie nadaje się na kolację. Danie ma delikatną, kremową konsystencję i doskonały profil smakowy. W niektórych przypadkach pod koniec gotowania ryż miesza się z tartym serem i masłem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ale te dodatkowe składniki zwiększają kaloryczność gotowego produktu. Dlatego, jeśli risotto jest przygotowywane na kolację, należy unikać używania tych składników.
To danie ma kilka sekretów kulinarnych. O wiele lepiej będzie smakować, jeśli ryż zostanie najpierw usmażony, a następnie ugotowany w bulionie. Można użyć bulionu drobiowego, warzywnego lub dowolnego do smaku. Musi być ona wcześniej przygotowana. Najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu jest bulion warzywny. Ulubione przyprawy sprawią, że będzie ona aromatyczna i przyjemniejsza w smaku.
Składniki:
- Ryż - 200 gramów;
bulion warzywny - 600/700 ml;
Mrożony zielony groszek - 100 gr;
Cebula - 2 szt;
Marchew - 2 szt;
Papryka słodka - ½ sztuki;
Zielona fasolka - 100 gramów;
Pieczarki - 5 szt;
Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
Bazylia - ½ łyżeczki;
Kurkuma - ¼ łyżeczki;
Sól morska - do smaku;
Pieprz czarny mielony - do smaku.
Metoda przygotowania:
- Do garnka wlewamy 1 litr wody, wrzucamy marchew i cebulę, pokrojoną na 4 części. Gotuj bulion przez około 15-20 minut, następnie dodaj sól;
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną marchewkę i cebulę. Po kilku minutach dodajemy groszek i pokrojoną fasolę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i plasterki pieczarek. Posolić masę i pozostawić do uduszenia;
Jak tylko grzyby zmniejszą swoją objętość i zmienią kolor, dodaj ryż. Upraż trochę ziarna, a następnie dodaj bulion. Bulion powinien całkowicie przykryć ryż;
Co jakiś czas mieszać potrawę, dolewając bulionu. Średnio risotto gotuje się około 17 minut, licząc od momentu dodania ryżu do warzyw;
Posypać risotto bazylią, kurkumą i czarnym pieprzem przed zakończeniem gotowania. Pamiętaj, aby spróbować, czy danie jest słone;
Podawać risotto z posiekaną zieleniną.
Risotto z warzywami idealnie nadaje się na wielkopostny stół. Jest lekki, sycący i zdrowy. Jeśli to nie jest na Wielki Post, można posypać parmezanem. Parmezan sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej kremowe i smaczne.
Delikatna zapiekanka z rybą
Francuska zapiekanka jest znana na całym świecie. Jest to nazwa zarezerwowana dla kategorii dań z pyszną skórką, która pojawia się po upieczeniu w piekarniku. Jeśli nie jesteś zwolennikiem HGH i nie pilnujesz kalorii, to gratin z rybą jest idealny na obfity obiad. Podstawą dania są ziemniaki i filet rybny. Można użyć każdego rodzaju ryby. Doskonałe na przykład na sandacza, halibuta czy dorado. Należy wybierać ryby o miękkim mięsie i dużych ościach, które można szybko oddzielić.
Ryba jest idealna na kolację. Jest bogata w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ryba dobrze komponuje się z ziemniakami. Należy jednak ograniczyć ilość ziemniaków zjadanych na obiad. Przecież ziemniaki podnoszą poziom cukru we krwi.
Składniki:
- Ziemniaki - 6 sztuk średniej wielkości;
Filet z ryby morskiej - 600 gr;
Czosnek - 2 ząbki;
Śmietana 10 % - 500 ml;
Gałka muszkatołowa - kilka szczypt;
Sól i czarny pieprz - do smaku;
Olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa.
Metoda przygotowania:
- Ziemniaki umyć, obrać, ponownie opłukać, pokroić w cienkie krążki;
Połóż plasterki ziemniaków na blasze do pieczenia posmarowanej olejem roślinnym w warstwach. Każda warstwa powinna być posolona i popieprzona, posypana gałką muszkatołową i polana śmietaną;
Czosnek przepuścić przez praskę i ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć kawałki fileta rybnego. Posypujemy przyprawami i zalewamy śmietaną;
Danie wysyłamy na 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
To danie można przyrządzić bez ziemniaków tylko z ryb. Ale w tym przypadku konieczne jest przygotowanie sosu. W misce wymieszać śmietanę z twardym serem i czosnkiem. Dodaj przyprawy do sosu do smaku. Powstałym sosem polać rybę i zapiec w piekarniku.
Ciasto z sosem z kapusty
Jeśli w ogóle nie ma apetytu, można zjeść na kolację mały kawałek ciasta z herbatą. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, w składzie nadzienia do pierogów powinny znaleźć się warzywa. Kapusta, która jest bogata w błonnik, jest idealna. Lepiej jest robić placki polewane. Robi się je w zaledwie pół godziny i zawsze udają się nawet niedoświadczonym gospodyniom. Ciasto wyrabiamy bardzo szybko, używając składników, które zawsze są pod ręką.
Jako nadzienia użyjemy kapusty. W razie potrzeby można uzupełnić go ugotowanym jajkiem kurzym. Możliwe będzie zbilansowanie składu pod względem białek. Aby kapusta była bardziej soczysta, można ją wymieszać z roztopionym masłem. Kapustę można również wzbogacić o inne warzywa. Na przykład: cebula, marchew, cukinia. Niewiarygodnie delikatne i pyszne placki ze świeżej kapusty. Ale każdy inny się nada.
Składniki:
- Kapusta - 500/700 gramów;
Masło - ½ opakowania;
Jajko kurze - 3 szt;
Kefir - 1,5 szklanki;
Mąka - 1,5 szklanki;
Sól - 1 łyżeczka;
Soda - ½ łyżeczki.
Metoda przygotowania:
- Kapustę oczyszcza się z górnych liści i rozdrabnia cienką słomą. Jeśli jest świeży, można go użyć w ten sposób, jeśli nie, liście powinny być dobrze ugniecione. Słomę kapuścianą posypujemy solą i ostrożnie rozgniatamy rękami, aż pojawi się sok;
W misce wymieszaj kefir z jajkiem i solą. W osobnej misce połącz mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki suche i płynne. Ciasto powinno być półpłynne, jak na naleśniki;
Nasmarować głębokie naczynie do zapiekanek olejem roślinnym, wlać kawałek ciasta, rozprowadzić nadzienie i przykryć drugim kawałkiem ciasta;
Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Ciasto podawać na stół na gorąco. Można go posypać tartym serem i ziarnami sezamu - taka prosta manipulacja sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Proste przepisy na obiad
Dietetycy zalecają spożywanie na obiad mięsa z kurczaka. Kurczak jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Który jest materiałem budowlanym. Ponadto ptak ten zawiera specjalny hormon, który chroni organizm przed stresem i pozwala na szybsze odprężenie i sen. Paski z kurczaka są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, najczęściej są one smażone w dużej ilości oleju roślinnego, ale to jest zupełnie nie do przyjęcia na obiad. Dlatego lepiej jest piec potrawę w piekarniku. W ten sposób ograniczysz kalorie, a na końcu otrzymasz chrupiące paluszki.
Jeśli chodzi o sos, to lepiej zrobić pomidorowy lub śmietanowy. Lepiej odmówić stosowania majonezu wieczorem, ponieważ tłuszcz może prowadzić do dodatkowych kilogramów na figurze. Uzupełnij paski sałatką ze świeżych warzyw i zieleniny liściastej.
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka - 800 gramów;
Czosnek - 2 ząbki;
Sól, czarny pieprz - do smaku;
Hmeli suneli - 1/3 łyżeczki;
Mąka - 2 łyżki stołowe;
Płatki kukurydziane niesłodzone - 100 gr;
Bułka tarta - 100 gr;
Jaja kurze - 3 sztuki średniej wielkości.
Metoda przygotowania:
- Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w małe cienkie paski;
W małej miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, czarny pieprz, hopli-uneli. Powstałą masę dodajemy do plasterków kurczaka i dokładnie mieszamy rękoma. Miskę z kurczakiem przykryć folią spożywczą. Pozostawić ptaka do zamarynowania na 90 minut;
Przygotowujemy 3 talerze. W jednym mieszamy jajka i ubijamy je do uzyskania jednolitej masy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, do trzeciej - bułkę tartą i płatki kukurydziane;
Weź kawałek kurczaka, zanurz go w mące, następnie zanurz go w jajku i mieszance bułki tartej i płatków kukurydzianych. Ułóż kawałki kurczaka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym;
Wyślij kawałki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Ten przepis pozwala na uzyskanie soczystego kurczaka z chrupiącym panierowaniem. Danie będzie niesamowicie pyszne, a co najważniejsze - bez nadmiaru tłuszczu, czyli zdrowe.
Jak już się zorientowaliście w zaledwie pół godziny można przygotować pyszny obiad, przepisy dań są tak różnorodne, że zawsze można znaleźć opcję do swoich upodobań. Najważniejsze to mieć w lodówce potrzebne składniki i ochotę na coś zdrowego i apetycznego! Jeśli uważasz, że można jeść w nocy, aby schudnąć, a następnie zwrócić uwagę na dania oparte na produktach mlecznych, mleko, jaja, twaróg, duszone warzywa. Nie należy odmawiać i jagód, ale nie zaleca się jedzenia owoców na noc, ponieważ zawierają one dużo cukrów.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Pstrąg Przepisy kulinarne
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????