Co możesz zrobić na szybki obiad?

Auchan

Współcześni dietetycy nie zalecają rezygnacji z obiadu. Dlatego wiele gospodyń zastanawia się, co można szybko ugotować na obiad? W tym przypadku należy wybierać dania lżejsze, ale jednocześnie pożywne. Wieczorem zaleca się spożywanie potraw bogatych w białko i błonnik. Zboża, makarony i ziemniaki w nocy powinny być odrzucane. Węglowodany są przecież przekształcane w tłuszcze wieczorem. Mogą być spożywane tylko przez osoby aktywne. Jedz 3-4 godziny przed snem. Odpowiednie produkty na noc zapewnią prawidłowy metabolizm, wzrost i regenerację komórek skóry i włosów. Dlatego lepiej nie opuszczać kolacji. W przeciwnym razie organizm zostanie po prostu pozbawiony energii, która pozwoli na normalne funkcjonowanie.

Jeśli chodzi o metody gotowania, mogą być one niemal dowolne. Potrawy można dusić, piec, grillować lub gotować w multicookerze. Należy jednak unikać smażenia. Smażenie zwiększa zawartość kalorii w pożywieniu o 40%. Ponadto, smażone jedzenie jest trudniejsze do strawienia. Wielkość porcji powinna być niewielka. Na przykład, jeśli na obiad jesz drób, nie powinien on przekroczyć 130 gramów!

Risotto z warzywami

Przepisy na obiad proste i smaczne można znaleźć w różnych krajach świata. Za jeden z symboli kuchni włoskiej uważa się risotto, które świetnie nadaje się na kolację. Danie ma delikatną, kremową konsystencję i doskonały profil smakowy. W niektórych przypadkach pod koniec gotowania ryż miesza się z tartym serem i masłem, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ale te dodatkowe składniki zwiększają kaloryczność gotowego produktu. Dlatego, jeśli risotto jest przygotowywane na kolację, należy unikać używania tych składników.

To danie ma kilka sekretów kulinarnych. O wiele lepiej będzie smakować, jeśli ryż zostanie najpierw usmażony, a następnie ugotowany w bulionie. Można użyć bulionu drobiowego, warzywnego lub dowolnego do smaku. Musi być ona wcześniej przygotowana. Najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu jest bulion warzywny. Ulubione przyprawy sprawią, że będzie ona aromatyczna i przyjemniejsza w smaku.

Składniki:

    Ryż - 200 gramów; bulion warzywny - 600/700 ml; Mrożony zielony groszek - 100 gr; Cebula - 2 szt; Marchew - 2 szt; Papryka słodka - ½ sztuki; Zielona fasolka - 100 gramów; Pieczarki - 5 szt; Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe; Bazylia - ½ łyżeczki; Kurkuma - ¼ łyżeczki; Sól morska - do smaku; Pieprz czarny mielony - do smaku.

Metoda przygotowania:

    Do garnka wlewamy 1 litr wody, wrzucamy marchew i cebulę, pokrojoną na 4 części. Gotuj bulion przez około 15-20 minut, następnie dodaj sól; Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną marchewkę i cebulę. Po kilku minutach dodajemy groszek i pokrojoną fasolę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i plasterki pieczarek. Posolić masę i pozostawić do uduszenia; Jak tylko grzyby zmniejszą swoją objętość i zmienią kolor, dodaj ryż. Upraż trochę ziarna, a następnie dodaj bulion. Bulion powinien całkowicie przykryć ryż; Co jakiś czas mieszać potrawę, dolewając bulionu. Średnio risotto gotuje się około 17 minut, licząc od momentu dodania ryżu do warzyw; Posypać risotto bazylią, kurkumą i czarnym pieprzem przed zakończeniem gotowania. Pamiętaj, aby spróbować, czy danie jest słone; Podawać risotto z posiekaną zieleniną.

Risotto z warzywami idealnie nadaje się na wielkopostny stół. Jest lekki, sycący i zdrowy. Jeśli to nie jest na Wielki Post, można posypać parmezanem. Parmezan sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej kremowe i smaczne.

Delikatna zapiekanka z rybą

Francuska zapiekanka jest znana na całym świecie. Jest to nazwa zarezerwowana dla kategorii dań z pyszną skórką, która pojawia się po upieczeniu w piekarniku. Jeśli nie jesteś zwolennikiem HGH i nie pilnujesz kalorii, to gratin z rybą jest idealny na obfity obiad. Podstawą dania są ziemniaki i filet rybny. Można użyć każdego rodzaju ryby. Doskonałe na przykład na sandacza, halibuta czy dorado. Należy wybierać ryby o miękkim mięsie i dużych ościach, które można szybko oddzielić.

Ryba jest idealna na kolację. Jest bogata w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ryba dobrze komponuje się z ziemniakami. Należy jednak ograniczyć ilość ziemniaków zjadanych na obiad. Przecież ziemniaki podnoszą poziom cukru we krwi.

Składniki:

    Ziemniaki - 6 sztuk średniej wielkości; Filet z ryby morskiej - 600 gr; Czosnek - 2 ząbki; Śmietana 10 % - 500 ml; Gałka muszkatołowa - kilka szczypt; Sól i czarny pieprz - do smaku; Olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa.

Metoda przygotowania:

    Ziemniaki umyć, obrać, ponownie opłukać, pokroić w cienkie krążki; Połóż plasterki ziemniaków na blasze do pieczenia posmarowanej olejem roślinnym w warstwach. Każda warstwa powinna być posolona i popieprzona, posypana gałką muszkatołową i polana śmietaną; Czosnek przepuścić przez praskę i ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć kawałki fileta rybnego. Posypujemy przyprawami i zalewamy śmietaną; Danie wysyłamy na 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

To danie można przyrządzić bez ziemniaków tylko z ryb. Ale w tym przypadku konieczne jest przygotowanie sosu. W misce wymieszać śmietanę z twardym serem i czosnkiem. Dodaj przyprawy do sosu do smaku. Powstałym sosem polać rybę i zapiec w piekarniku.

Ciasto z sosem z kapusty

Jeśli w ogóle nie ma apetytu, można zjeść na kolację mały kawałek ciasta z herbatą. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, w składzie nadzienia do pierogów powinny znaleźć się warzywa. Kapusta, która jest bogata w błonnik, jest idealna. Lepiej jest robić placki polewane. Robi się je w zaledwie pół godziny i zawsze udają się nawet niedoświadczonym gospodyniom. Ciasto wyrabiamy bardzo szybko, używając składników, które zawsze są pod ręką.

Jako nadzienia użyjemy kapusty. W razie potrzeby można uzupełnić go ugotowanym jajkiem kurzym. Możliwe będzie zbilansowanie składu pod względem białek. Aby kapusta była bardziej soczysta, można ją wymieszać z roztopionym masłem. Kapustę można również wzbogacić o inne warzywa. Na przykład: cebula, marchew, cukinia. Niewiarygodnie delikatne i pyszne placki ze świeżej kapusty. Ale każdy inny się nada.

Składniki:

    Kapusta - 500/700 gramów; Masło - ½ opakowania; Jajko kurze - 3 szt; Kefir - 1,5 szklanki; Mąka - 1,5 szklanki; Sól - 1 łyżeczka; Soda - ½ łyżeczki.

Metoda przygotowania:

    Kapustę oczyszcza się z górnych liści i rozdrabnia cienką słomą. Jeśli jest świeży, można go użyć w ten sposób, jeśli nie, liście powinny być dobrze ugniecione. Słomę kapuścianą posypujemy solą i ostrożnie rozgniatamy rękami, aż pojawi się sok; W misce wymieszaj kefir z jajkiem i solą. W osobnej misce połącz mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki suche i płynne. Ciasto powinno być półpłynne, jak na naleśniki; Nasmarować głębokie naczynie do zapiekanek olejem roślinnym, wlać kawałek ciasta, rozprowadzić nadzienie i przykryć drugim kawałkiem ciasta; Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.

Ciasto podawać na stół na gorąco. Można go posypać tartym serem i ziarnami sezamu - taka prosta manipulacja sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Proste przepisy na obiad

Dietetycy zalecają spożywanie na obiad mięsa z kurczaka. Kurczak jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Który jest materiałem budowlanym. Ponadto ptak ten zawiera specjalny hormon, który chroni organizm przed stresem i pozwala na szybsze odprężenie i sen. Paski z kurczaka są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, najczęściej są one smażone w dużej ilości oleju roślinnego, ale to jest zupełnie nie do przyjęcia na obiad. Dlatego lepiej jest piec potrawę w piekarniku. W ten sposób ograniczysz kalorie, a na końcu otrzymasz chrupiące paluszki.

Jeśli chodzi o sos, to lepiej zrobić pomidorowy lub śmietanowy. Lepiej odmówić stosowania majonezu wieczorem, ponieważ tłuszcz może prowadzić do dodatkowych kilogramów na figurze. Uzupełnij paski sałatką ze świeżych warzyw i zieleniny liściastej.

Składniki:

    Filet z piersi kurczaka - 800 gramów; Czosnek - 2 ząbki; Sól, czarny pieprz - do smaku; Hmeli suneli - 1/3 łyżeczki; Mąka - 2 łyżki stołowe; Płatki kukurydziane niesłodzone - 100 gr; Bułka tarta - 100 gr; Jaja kurze - 3 sztuki średniej wielkości.

Metoda przygotowania:

    Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w małe cienkie paski; W małej miseczce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, czarny pieprz, hopli-uneli. Powstałą masę dodajemy do plasterków kurczaka i dokładnie mieszamy rękoma. Miskę z kurczakiem przykryć folią spożywczą. Pozostawić ptaka do zamarynowania na 90 minut; Przygotowujemy 3 talerze. W jednym mieszamy jajka i ubijamy je do uzyskania jednolitej masy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, do trzeciej - bułkę tartą i płatki kukurydziane; Weź kawałek kurczaka, zanurz go w mące, następnie zanurz go w jajku i mieszance bułki tartej i płatków kukurydzianych. Ułóż kawałki kurczaka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym; Wyślij kawałki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Ten przepis pozwala na uzyskanie soczystego kurczaka z chrupiącym panierowaniem. Danie będzie niesamowicie pyszne, a co najważniejsze - bez nadmiaru tłuszczu, czyli zdrowe.

Jak już się zorientowaliście w zaledwie pół godziny można przygotować pyszny obiad, przepisy dań są tak różnorodne, że zawsze można znaleźć opcję do swoich upodobań. Najważniejsze to mieć w lodówce potrzebne składniki i ochotę na coś zdrowego i apetycznego! Jeśli uważasz, że można jeść w nocy, aby schudnąć, a następnie zwrócić uwagę na dania oparte na produktach mlecznych, mleko, jaja, twaróg, duszone warzywa. Nie należy odmawiać i jagód, ale nie zaleca się jedzenia owoców na noc, ponieważ zawierają one dużo cukrów.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Pstrąg Przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!