Co można zrobić z ziemniaków

Auchan

Każda gospodyni wie jak puree, smażyć, gotować ziemniaki. To popularne warzywo jest przygotowywane znacznie częściej niż inne. Jeśli jednak zwykłe procesy Cię nudzą i nie wiesz, co można ugotować z ziemniaków, to ten artykuł jest dla Ciebie. Oto zebrane ciekawe techniki kulinarne, dzięki którym nauczysz się przyrządzać pyszne dania. Sprawdzone przepisy będą kluczem do udanych dań, nawet jeśli jesteś początkujący!

Kremowa zapiekanka ziemniaczana

Ci, którzy mieli szczęście spędzić zdrowe dzieciństwo na wsi, zapewne znają zapiekankę zwaną "ziemniaki w śmietanie". To jest dokładnie to, co każda babcia spieszyła się, aby zrobić ziemniaki na obfite śniadanie dla swoich wnuków. Ziemniaki były obficie polewane domową śmietaną i pieczone w rozgrzanym do czerwoności piecu. Ci szczęśliwcy, którzy spróbowali takiego dania, na zawsze zapamiętają jego niesamowity smak.

Dziś częściej podaje się go w restauracjach pod francuską nazwą "gratin". Ale również w nowoczesnej kuchni domowej można łatwo odtworzyć smak dzieciństwa, jakim były pieczone ziemniaki w śmietanie. Aby ziemniaki były smaczne i jak najbardziej autentyczne, postaraj się zdobyć prawdziwą wiejską śmietanę i bulwy z przydomowego ogródka.

Będziesz potrzebować:

    0,8 kg obranych bulw ziemniaka; 0,5 litra kremu; 2 liście laurowe; 150 gr. sera gruyere lub parmezanu; 2 ząbki czosnku; 20 gr. masła; Szczypta gałki muszkatołowej; pieprz, sól.

Jak gotować:

    Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki nożem lub mandoliną. W wielu przepisach na kremowe ziemniaki do smaku dodaje się gałkę muszkatołową. Polecamy zetrzeć na tarce całą. W ten sposób będzie bardziej aromatyczny i smaczny. Alternatywnie można użyć mielonej gałki muszkatołowej. Plastry przełożyć do naczynia o grubych ściankach i zalać śmietaną. W tym momencie dodajemy liść laurowy, przyprawy, sól i mielony czosnek. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Podczas gdy ziemniaki się gotują, włączamy piekarnik na 190 stopni. Po ugotowaniu, gotować ziemniaki przez 5 minut. Wyjąć liść laurowy. Wyłączyć ogrzewanie pod garnkiem. Naczynie do zapiekania (szklane lub ceramiczne) wysmarować olejem do ziemniaków. Przepisy z innymi pojemnikami działają lepiej, jeśli dno wyłożysz papierem pergaminowym. Przelej część zawartości garnka do przygotowanej foremki. Ostrożnie ułóż ziemniaki w formie rybich łusek. Posypać hojną szczyptą tartego sera. Pozostałe ziemniaki ułożyć na serze jako drugą warstwę. Posypać serem na wierzchu potrawy. Piec przez 60 minut. Aby uzyskać najlepszą skórkę, zwiększ temperaturę do 200 stopni na 10 minut przed wyłączeniem.

Kremowa zapiekanka to coś, co można zrobić z ziemniaków jako dodatek do dania. Jeśli chcesz urozmaicić danie lub podać je jako samodzielny obiad, włóż nadzienie pomiędzy warstwy. Może to być boczek, kurczak lub mięso mielone, grzyby.

Kulki z puree ziemniaczanego

To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, wymaga minimum pracy przy przygotowaniu. Ale w rezultacie otrzymujemy niesamowicie pyszny, samodzielny przysmak na rodzinny obiad lub świąteczne menu. A jeśli nie wiesz, co zrobić z ziemniaków, poeksperymentuj z różnymi nadzieniami i przyprawami. Na niesamowity efekt nie będziesz musiał długo czekać.

To potrwa:

    0,7 kg. ziemniaków; 0,3 kg. łopatka wieprzowa; 1 duża cebula; 2 jajka; 100 gr. mąki; 200 ml. śmietany; 100 gr. twardego sera; 0,5-1 łyżeczka gałki muszkatołowej; Pieprz, zioła, sól do smaku.

Jak gotować:

    Ziemniaki umyć, ugotować w marynacie. Po ugotowaniu posolić ziemniaki i gotować przez 20 minut. Odcedzić wodę, obrać z łupin. Zanim ugotujesz ziemniaki, zetrzyj bulwy na puree. Bardziej wygodne do tego celu, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Lekko posolić, odstawić do ostygnięcia. Podczas gdy ziemniaki stygną, przygotuj ziemniaki mielone. Przepuścić łopatkę przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać, posiekać. Smażyć na patelni z odrobiną oleju. Po 2-3 minutach zmielić mięso mielone dodać cebulę, posolić. Gotuj farsz do połowy gotowości, około 5-7 minut. Przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Takie ziemniaczane przepisy są również pyszne z farszem z pieczarek, sera i szynki, mięsa z kurczaka. Do ziemniaków dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, trochę mielonego pieprzu, curry (opcjonalnie), jajka i zagniatamy ciasto ziemniaczane. Podziel ciasto na około 8 części. Zwiń każdą z nich w równą kulkę, a następnie ugnieć rękoma na placek. Na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia mięsnego. Zbliż do siebie brzegi i zwiń w kulkę. Umieść kulki w naczyniu do pieczenia z ziemniakami. Przepisy mogą być gotowane z pre-cooking, będzie również smaczne. Wypełnić kremem, wstawić do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 50 minut. Ser zetrzeć na tarce, posypać nim kulki, zwiększyć temperaturę do 190-200 (w zależności od wielkości porcji) i piec jeszcze 10-15 minut.

Gotowe danie podawaj jako samodzielne. Jako dodatek zaproponuj kwaśną śmietanę, sos pomidorowy, grzybowy lub swój ulubiony.

Muffiny ziemniaczane z nadzieniem z kurczaka

To danie wymaga kilku technik, ale jest dość proste w przygotowaniu. Podany jako przystawka lub danie główne, wygląda atrakcyjnie i apetycznie na świątecznym stole. Podobnie jak poprzednia, doskonale współgra z różnymi nadzieniami. Jeśli nie wiesz, co można zrobić z ziemniaków oprócz puree, skorzystaj z naszych zaleceń.

Wymagane:

    1 kg ziemniaków; 100g. masła; 400g. mięsa z kurczaka; 100g. śmietany lub kwaśnej śmietany; 1 duża cebula; 0,5-1 szklanka mleka (standardowo) 100 gr. sera; Pieprz, sól, przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, kurkuma, zioła).

Jak gotować:

    Ziemniaki ugotować, pokroić na 4-8 części, ugotować w osolonej wodzie. Aby puree było smaczne, po ugotowaniu dodaj liść laurowy i pół cebuli (dodatkowej, nie tej z przepisu). W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotować farsz według przepisu. Z ziemniaków powstanie gniazdo, do którego proponujemy włożyć farsz z kurczaka, Jeśli macie inny rodzaj mięsa, grzyby lub produkty dla smakoszy, użyjcie ich według uznania. Jeśli korzystasz z naszego przepisu, rozdrobnij mięso kurczaka w wygodny sposób. Cebulę obrać, posiekać. Pieczemy mięso z cebulą przez kilka minut, aby pozbyć się wilgoci. Staraj się nie dodawać dużej ilości oleju słonecznikowego lub masła, aby nadzienie nie było płynne. Dodajemy do mięsa sól i przyprawy, mieszamy i wyłączamy patelnię. Przełóż zawartość do miski, aby szybko ostygła. Faszerowane gniazda to coś, co można zrobić z ziemniaków na blasze bez foremki. My jednak sugerujemy użycie foremek do muffinek. Wtedy porcje będą jednolite i schludne. Do tego czasu ziemniaki powinny się ugotować. Odcedzić wodę, wyjąć liść laurowy i cebulę. Dodajemy masło i mleko i przygotowujemy puree ziemniaczane. Przygotuj blachę do pieczenia, ułóż na niej foremki (papierowe lub silikonowe). Łyżeczką nakładamy puree do foremek. Możesz użyć worka do ciasta, jeśli to wygodne. Wyłożyć łyżką tak, aby w środku pozostało zagłębienie na nadzienie. Za pomocą łyżeczki nakładaj farsz do środka gniazd. Zanim ziemniaki będą pyszne, na farsz nakładamy łyżeczkę śmietany (lub kwaśnej śmietany) i szczyptę startego sera. Dodaj zieleninę teraz, po upieczeniu, lub nie dodawaj jej wcale (jak wolisz). Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Gdy wierzchy pokryją się pyszną skórką, można wyjąć.

Jeśli przygotowujesz nadzienie dla smakoszy, skorzystaj z tego przepisu: szynkę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce, wymieszaj składniki z jajkiem kurzym i drobno posiekaną cebulą. Cebulę można wcześniej podsmażyć. Z zieleniny lepiej jest dodać pietruszkę.

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!