Co ugotować na 14 lutego

Szary, zimny luty można by nazwać najnudniejszym miesiącem, gdyby nie święto - Walentynki. Pomimo tego, że nie jest to oficjalne i nie jest to dzień wolny od pracy, każdy kto wierzy w prawdziwą miłość czeka na nią. I to właśnie w ten piękny wieczór jest największe prawdopodobieństwo spotkania prawdziwej miłości. Po tym wszystkim, specjalny nastrój jest dosłownie w powietrzu, Wszechmogący Kupidyn rozprzestrzenia swoje puszyste skrzydła i idzie do samotnych serc.

Jeśli masz już szczęście spotkać swoją bratnią duszę lub obiekt czułych uczuć, czas pomyśleć o tym, co ugotować 14 lutego. Z pomocą udanych rozwiązań kulinarnych tak łatwo jest okazać uwagę i troskę. Przygotuj coś, co sprawi przyjemność kulinarną Twojemu ukochanemu, a on na pewno odpowie Ci tym samym.

Cóż, jako że dobrymi kucharzami mogą być zarówno kobiety, jak i mężczyźni, proponujemy szereg szczegółowych przepisów na 14 lutego. Przygotuj kompletne menu na romantyczną kolację lub pojedyncze dania według własnego uznania. Stosując się do prostych wskazówek, powtarzanie technik i przygotowanie smacznego przysmaku jest łatwe.

Przekąski canapes

Mało kto się nad tym zastanawia, ale to właśnie kolorowe kanapki tworzą odświętny nastrój podawanego stołu. Ich przygotowanie nie wymaga znajomości technik kulinarnych. Najważniejsze to mieć wyobraźnię i chęć zaskakiwania. Jeśli trudno Ci wymyślić, co przygotować na 14 lutego jako przystawkę, powtórz przepis na apetyczne kanapki. Aby ułatwić poruszanie się w tworzeniu porcji, należy szczegółowo rozważyć zdjęcia.

Przygotuj się:

    8-10 kromek białego chleba; 8-10 plasterków cienko pokrojonego bekonu; 4-5 pomidorków koktajlowych; 1 pęczek rukoli; 8-10 uformowanych szaszłyków; 100 gr. kremowego sera topionego.

Jak gotować:

    Kanapki to jedno z najprostszych dań, które nawet kawaler może przygotować dla swoich gości. Użyj białego pieczywa, bagietka jest dobrym wyborem. Bagietkę kroimy na porcje lekko pod kątem. W ten sposób podstawa uzyska ładny, lekko powiększony kształt. Rozgrzać patelnię bez oleju, zrumienić z obu stron kromki chleba. Croutons na patelni różnią się od tych przyrządzanych w piekarniku. Mają chrupiącą skórkę, ale w środku pozostają miękkie. Bardziej delikatne, lepiej nadają się do przepisów na 14 lutego na romantyczną kolację. Jeśli dodasz olej, chleb wchłonie go jak gąbka i stanie się zbyt tłusty. Usmażone kromki odkładamy na deskę lub talerz do ostygnięcia. Umyj pomidorki koktajlowe i rukolę. Kupuj boczek pokrojony w cienkie plastry, jeśli trudno jest samemu odtworzyć idealne cięcie. Można też użyć pręta, ale grubość krojonych pasków nie powinna być większa niż 5 mm. przygotować paski. Posmaruj powierzchnię każdej grzanki cienką warstwą serka topionego. Plastry boczku zwinąć w kształt ósemki. Na wierzchu ułożyć 1-2 listki rukoli i połówki wiśni. Zabezpieczyć ładnym szpikulcem. W ten sam sposób przygotuj kanapki z pozostałych produktów.

Steki wołowe

Bawienie się ościami w rybie, rozkładanie skrzydełek kurczaka podczas romantycznej kolacji to raczej nie jest dobry pomysł. Ważne jest, aby zastanowić się, co ugotować na 14 lutego z mięsa tak, aby było wygodne do jedzenia. Świetnym rozwiązaniem będzie stek wołowy. Nawet osoby, które po raz pierwszy gotują mięso, poradzą sobie z przygotowaniem takiego dania. Wołowina jest idealna, z szerokim zakresem dopuszczalnych poziomów grillowania. Oznacza to, że praktycznie niemożliwe jest zepsucie mięsa. Tylko wtedy, gdy się rozproszysz i przegotujesz je na ogniu.

Przygotuj się:

    4 steki wołowe ribeye; Sól, świeżo zmielony pieprz; 3-4 łyżki oliwy z oliwek; 2 gałązki tymianku lub rozmarynu.

Jak gotować:

    Przepisy na steki na 14 lutego mogą być wykonane z polędwicy lub wcześniej ugotowanych kawałków. Jeśli używasz polędwicy, pokrój porcje o grubości 1,5 do 2 palców. Gotowe plastry są często sprzedawane w opakowaniach próżniowych. Przed pieczeniem wyjmij mięso z opakowania i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Przed gotowaniem doprawić mięso solą i pieprzem. Mieszanka papryczek nada ostrzejszy, przyjemniejszy smak. Najlepiej użyć maszynki do mielenia i zmielić paprykę bezpośrednio na mięso. Polej kawałki oliwą z oliwek, za pomocą szczypiec przewróć na drugą stronę, w ten sposób pokrywając kawałki oliwą i przyprawami, które pozostały na desce do krojenia lub talerzu. Postawić patelnię na małym ogniu. W tym samym czasie włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni. Steki są co gotować na luty 14 lepiej na żeliwnej patelni grillowej. Grube dno dobrze trzyma ciepło, równomiernie rozprowadza ciepło. Podczas gdy patelnia rozgrzewa się przez 5-6 minut, mięso marynuje się. Na patelnię nie dodaje się oleju, tak jak na same steki. Ponadto, tłuszcz jest podgrzewany z samego steku w wystarczającej ilości. Na rozgrzanej powierzchni ułożyć kawałki mięsa. Długość pieczenia zależy od grubości porcji. Jeśli stek jest gruby, smaż przez 1,5 minuty z każdej strony. Jeśli przygotowujemy przepis na 14 lutego po raz pierwszy, a porcje są cienkie, nie jest konieczne wysyłanie go do piekarnika. Podczas gdy porcje się smażą, przygotuj naczynie do zapiekania. Po upieczeniu boków, opiecz również końce grubych steków. Przez około 10 minut, dokończ porcje w piekarniku, aby upiec średnio rzadkie. Po wyjęciu formy z mięsem, przenieś kawałki na deskę za pomocą szczypiec do gotowania. Na gorącej powierzchni każdego kawałka połóż gałązkę tymianku lub rozmarynu dla smaku. Niech mięso "odpocznie" przez 5 minut. W tym czasie sok znajdujący się wewnątrz plasterków rozprzestrzeni się po nich wszystkich.

Cezar - uniwersalna sałatka na wakacje

Do mięsnego dania głównego polecamy dodatek w postaci sałatki. Razem stworzą wspaniały tandem, który będzie ozdobą świątecznych kanapek. Oznacza to, że menu będzie proste, ale bardzo kompletne. Cezar to coś, co warto przygotować na 14 lutego zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Ta sałatka będzie opcja win-win, że na pewno zostanie doceniona.

Przygotuj się:

    160 g. sałaty lodowej, sałaty rzymskiej; 240 gr. filet z kurczaka; 40 g. Parmezanu; 6 szt. sardeli w oleju; Sok z cytryny; 20 gr. czosnku; 60 gr. pomidorki koktajlowe; 20 gr. białego chleba; 100 ml. oliwy z oliwek; 1 żółtko z kurczaka; 10 ml. sosu Worcester; Sól, pieprz.

Jak się przygotować:

    Czosnek obrać, połowę posiekać. Filet z kurczaka umyć i osuszyć ściereczką. Pierś natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Pozostawić do zamarynowania na 20 minut. Pieczemy pierś na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) z 1 łyżką oleju. Po ostudzeniu pokroić pierś w cienkie plastry. Umyj pomidorki koktajlowe i sałatę. Przepisy na 14 lutego przygotowywane są ze szczególną starannością. Aby wszystko wyszło idealnie, użyj lekko podsmażonego żółtka. Aby to zrobić, umieść jajko w rondelku, zalej zimną wodą. Doprowadzić zawartość do wrzenia. Kiedy jajko dojdzie do wrzenia, gotuj je dokładnie przez 1 minutę, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ostrożnie obierz i wykorzystaj płynne żółtko do zrobienia sosu. Dla tych, którzy są początkujący w gotowaniu, wygodniej jest zmiksować produkty w blenderze. W misce zmielić anchois, żółtko, pozostały czosnek i 50 ml oleju. Dodaj połowę startego sera do sosu i wymieszaj. Pokroić chleb na kromki i zrumienić z obu stron na patelni. Przepołowić pomidorki koktajlowe. W misce grubo posiekaj liście sałaty. Skropić dressingiem. Dodaj chleb, plastry kurczaka, zetrzyj ser na tarce lub pokrój parmezan na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe ułożyć z boku lub na wzgórzu z sałaty.

Pieczone ziemniaki i grzyby

Jeśli nie wyobrażasz sobie świątecznego menu bez ziemniaków, ten przepis będzie w sam raz. Zapiekany z pieczarkami, świetnie wpisze się w listę dań opisanych powyżej. Ponadto, danie w piekarniku jest czymś, co nawet niedoświadczony kucharz może przygotować na 14 lutego. W końcu sam proces pieczenia nie wymaga stałej obecności kucharza. Podczas gdy danie się gotuje, można wykorzystać ten czas na przygotowanie sałatki lub kanapek.

Przygotuj się:

    10-12 bulw ziemniaków; 200-300 gramów pieczarek lub boczniaków; 2 cebule; 2-3 ząbki czosnku; Pieprz, sól, rozmaryn; 140 g masła.

Jak gotować:

    Obrać cebulę i ziemniaki. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 190 stopni. Umyć warzywa i grzyby. Ziemniaki pokroić w półkrążki. W tym celu należy przeciąć każdą bulwę poziomo i pokroić na połówki o grubości do 1 cm. Formę do pieczenia wysmarować masłem, duże plastry pozostawić w formie. Rozłóż ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, dodaj gałązkę rozmarynu i zapiecz zawartość. Ugotuj przepis na 14 lutego pieczone ziemniaki z dowolnymi grzybami. Najbardziej przystępne cenowo są te, które są wymienione na liście składników. Są również szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Rozgrzej patelnię bez oleju. Wyjąć grzyby. Muszą wyschnąć. Na małym ogniu poczekaj, aż sok odparuje. Teraz dodajemy trochę oleju słonecznikowego, sól i pieprz i smażymy. Cebulę pokroić w paski julienne, dodać do grzybów i delikatnie podsmażyć. Po 30 minutach włożyć ziemniaki, piec jeszcze 20 minut. Dodajemy grzyby i cebulę, pieczemy do miękkości. Podawaj danie jak w wariancie na zdjęciu. Porcje ziemniaków i grzybów zwiększyć według uznania.

Grzane wino

Nie zapomnij zadbać o napoje. Z nimi wieczór stanie się bardziej romantyczny i obiecujący. Ponieważ uroczystość jest dość delikatna i kameralna, nie należy wybierać mocnych trunków. Ich celem jest pozwolić wam się trochę rozluźnić, otworzyć się na siebie nawzajem. I dlatego grzane wino - co zrobić na 14 lutego będzie właściwą decyzją. Jak to zrobić - dowiedz się dalej.

Przygotuj się:

    2 butelki półsłodkiego czerwonego wina; 1 pomarańcza; 1 cm3 korzenia imbiru; 1-2 laski cynamonu; 1 szklanka wody lub brandy; 1/3 łyżeczki mielonych goździków lub 2 całe goździki; 2 jabłka; 2 łyżki cukru.

Jak gotować:

    Do przygotowania użyj emaliowanego rondla. Wlać wino, dodać 1 szklankę wody lub koniaku (w zależności od mocy, jaką chcemy uzyskać). Umyj jabłka i pomarańczę. Pokroić jabłka na 4 części, usunąć pestki. Obrać pomarańczę. Używaj tylko pomarańczy. Miąższ można pokroić w plastry na świąteczny stół. Umieść plasterki jabłek i skórkę w rondlu z winem. Dodać cynamon, korzeń imbiru pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj cukier w podanej ilości lub trochę mniej. Następnie można podrasować smak dodając cukier. Na początku dodajemy 1 goździk, aby poczuć aromat. Jeśli wydaje Ci się słaba, dodaj kolejną. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podgrzewaj wino przez 30-40 minut, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis na gotowanie

Łatwe przepisy na pączki

Pstrąg Przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

Auchan