Cukiniowe roladki
Roladki z cukinii to popularna opcja przekąskowa w letnim menu. Taki smakołyk z pewnością znajdzie swoich koneserów zarówno podczas świątecznych posiłków, jak i rodzinnych obiadów. Cukiniowe roladki są ulubionym daniem dzieci. Zapiekane z serem i pomidorem są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Wartość odżywcza takiego dania jest wysoka. Delikatne gotowanie zachowuje prawie wszystkie witaminy i minerały. W sezonie żniwnym często gotuj cukiniowe roladki i ciesz się nimi z całą rodziną.
Cukiniowe roladki z serem
Te cukiniowe roladki są tak proste, że z pewnością pokochasz ich przyrządzanie. Dodanie sera to jeden z najlepszych sposobów na zmianę mdłej i nudnej cukinii w coś o wspaniałym smaku. Proste, świeże składniki, razem łatwo stworzyć coś godnego polecenia na szybki obiad w dzień powszedni. Dodatkowo, to świetny sposób na zachęcenie dzieci i dorosłych do jedzenia warzyw!
Przygotuj się:
- 900 g cukinii (6 małych lub 4 średniej wielkości);
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku;
- ½ łyżeczki mieszanki włoskich ziół;
- ½ łyżki tartego parmezanu;
- 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki;
- Sól, świeżo zmielony pieprz.
:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby ułatwić sprzątanie. Skropić papier oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym, rozprowadzić za pomocą pędzelka do gotowania.
- W małej płaskiej misce wymieszaj czosnek, oliwę z oliwek, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku.
- Cukinie umyć, odciąć węzeł z łodygą i różyczkami.
- Cukinie pokroić w plastry o grubości około 5 mm.
- Umieść plastry cukinii w dużej misce lub rozłóż na blasze do pieczenia.
- Zalej cukinie olejem i dobrze wymieszaj, aż będą równomiernie pokryte przyprawami.
- Umieść na blasze do pieczenia i rozprowadź w jednej warstwie, jeśli mieszasz w misce.
- Posypać parmezanem na wierzchu.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
- Wyjąć z blaszki, każdy plaster cukinii zwinąć w roladkę. Na wierzchu każdego z nich połóż cienki plasterek pomidora i gałązkę rukoli, jeśli chcesz.
- Ułóż rolki na talerzu, aby je podać.
Cukiniowe roladki z szynką
Roladki z cukinii to proste danie i wykwintna przekąska. Są łatwe w wykonaniu, co jest niewątpliwym plusem, jeśli planujemy menu na uroczystą ucztę. Smak jest absolutnie wyśmienity. Spróbuj i przekonaj się sam.
Przygotuj się:
- 4-5 cukinii;
- 200g szynki lub chudego boczku;
- 100g kremowego serka topionego;
- 1 łyżka posiekanego koperku;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 1-2 łyżki majonezu;
- Sól, pieprz do smaku;
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego.
:
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 190 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłożyć naoliwionym pergaminem.
- Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Cukinie posolić, popieprzyć i skropić oliwą.
- Ułóż plastry cukinii na blasze do pieczenia i piecz przez 10-15 minut.
- W międzyczasie zetrzeć ser do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu. Jeśli chcesz, dodaj posiekane zioła koperku. Dobrze wymieszaj, a następnie włóż do lodówki do czasu, aż będziesz gotowy do użycia.
- Ugotowane cukinie wyjmij z piekarnika i odsącz na desce do krojenia lub naczyniu razem z papierem. Pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój szynkę lub boczek w cienkie plasterki.
- Zacznij układać przystawkę: na każdym plasterku cukinii połóż plasterek boczku. Łyżeczką nakładamy porcję nadzienia serowego na boczek lub szynkę).
- Zawinąć nadzienie w rulon cukinii, zabezpieczyć małym szpikulcem według uznania.
- Podawać schłodzone.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
Auchan11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu