Czerwona ryba zapiekana w folii: przepisy ze zdjęciami

Czerwona ryba z ziemniakami zapiekana w piekarniku

Czerwona ryba z ziemniakami Do

tego dania można przygotować łososia, pstrąga i tańszego różowego łososia. Dodatek ziemniaczany zapieka się od razu z rybą, a sos mleczny sprawia, że ryba jest delikatna i miękka. Serowa skórka nadaje im smakowity wygląd.

Składniki

  • 600 g czerwonej ryby (łososia, pstrąga lub różowego łososia);
  • 600 g ziemniaków;
  • 50g masła;
  • 180 ml mleka;
  • 3 jaja kurze;
  • 120 g twardego sera.

Wyjąć zamrożoną rybę. Rozmrozić w ciepłej wodzie. Usunąć kości i wnętrzności. Rozczłonkować rybę. Pokroić na małe kawałki o szerokości 4-5 cm.

Przygotować ziemniaki. Ziemniaki obieramy, wycinamy oczka, płuczemy w zimnej bieżącej wodzie. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki lub kółka.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dno położyć folię. Na wierzchu ułożyć plastry różowego łososia, a następnie kliny ziemniaczane w kolejnej warstwie. Doprawić solą i pieprzem, przyprawami i aromatycznymi ziołami.

Przygotować sos mleczny. W misce wymieszać mleko, wbić jajka. Ubijać trzepaczką. Łososia polać sosem. Przykryć naczynie folią.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania posypać startym twardym serem i skropić roztopionym masłem. Podawać na gorąco.

Ryba czerwona pieczona w folii w panierce majonezowo-serowej

Delikatna warstwa majonezu i sera pokrywa filety rybne, nadając im miękkość i bogactwo.

  • 500 g czerwonej ryby (pstrąg, łosoś, łosoś różowy lub inne);
  • 150g twardego sera;
  • 100 g majonezu;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek.

Rozmrozić czerwoną rybę. Przygotować filety: umyć rybę, osuszyć czystym ręcznikiem papierowym, usunąć wnętrzności i duże ości. Pokroić na małe plasterki.

Ryż lub zioła są dobrym dodatkiem do czerwonej ryby.

Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce do płaskiego naczynia. Weź żaroodporne naczynie do zapiekania, posmaruj je oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym i wyłóż dno folią aluminiową.

Ułóż filety w równej, zwartej warstwie na folii. Posypujemy solą i pieprzem i pozostawiamy do namoczenia na kilka minut.

Rybę posmarować cienką warstwą majonezu. Posypać tartym serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią aluminiową.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Odstawić naczynie do zapieczenia. Po 40 minutach potrawa jest w pełni ugotowana. Podawać z ziemniakami lub sałatką jarzynową.

Czerwona ryba w folii z sokiem z cytryny

Czerwona ryba z sokiem z cytrynySok z cytryny

usuwa nieprzyjemny smak ryby. Filet pieczony w folii pozostaje delikatny, soczysty i miękki.

Składniki (na 4 porcje)

  • 800g czerwonej ryby (łosoś, pstrąg, łosoś różowy);
  • 120 g świeżych cytryn;
  • 140 g cebuli;
  • 2 liście laurowe;
  • Ziarna pieprzu; Pieprz czarny;
  • Pieprz, sól, przyprawy do smaku
  • Rafinowany olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek.

Rozmrozić mrożoną rybę, umyć kawałki. Usunąć duże kości. Pokroić na średniej wielkości plastry.

Cebulę obrać, pokroić w duże krążki. Umyć cytrynę. Jedną połówkę kroimy w kółka, a drugą wyciskamy z sokiem z cytryny.

Weź żaroodporne naczynie do pieczenia z wysokimi krawędziami. Dno wyłożyć folią. Ułożyć pierwszą warstwę, krążki cebuli. Na wierzchu posypać ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi. Następną warstwą są plasterki cytryny. Ułóż steki na wierzchu, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, posypać aromatycznymi przyprawami i przyprawami.

Czerwoną rybę przykryć folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza i włóż steki na 18 minut. Następnie wyjmij, usuń folię i piecz jeszcze przez kilka minut, aby ryba stała się bardziej chrupiąca.

Podawać na gorąco z zieleniną lub innym przybraniem.

Czerwona ryba zapiekana w piekarniku z serem i pomidorami

Czerwona ryba z serem i pomidoramiPieczone

pomidory doskonale komponują się ze smakiem czerwonej ryby. To smaczne danie jest szybkie w przygotowaniu i może być całkiem przyjazne dla budżetu, jeśli użyjemy niedrogich ryb, takich jak łosoś garbaty.

Składniki

  • 300 gr czerwonej ryby;
  • 1 duży pomidor;
  • 60 g twardego sera;
  • Sól, czarny pieprz do smaku.

Przygotować rybę do gotowania. Filety rozmrozić i pokroić na porcje. Pozostawić skórę na miejscu. Nacieramy solą i pieprzem, przyprawami i aromatycznymi ziołami i pozostawiamy do nasiąknięcia przyprawami.

Wyłóż naczynie do pieczenia lub blachę folią i posmaruj oliwą z oliwek. Połóż steki z czerwonej ryby skórą do dołu na folii.

Umyj pomidory i usuń liście. Pokroić w cienkie krążki. Ułożyć w naczyniu na wierzchu czerwonej ryby. Na wierzchu położyć plasterek twardego sera (lub posypać tartym serem).

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec w piekarniku przez 30 minut. W tym czasie ryba się upiecze, a ser roztopi.

Ryba czerwona w sosie śmietanowym zapiekana w folii

Czerwona ryba w sosie śmietanowymRyba

lub łosoś zapiekany w sosie śmietanowym to delikatne danie godne świątecznego stołu i najbardziej uroczystej okazji. Orzechy laskowe nadają ostry, orzechowy smak, a śmietana sprawia, że ryba jest delikatna.

Składniki

  • 500 g filet z czerwonej ryby
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 150 gr. twardego sera;
  • 200 ml śmietany (10% tłuszczu);
  • 50 g orzechów laskowych;
  • Gałązka rozmarynu;
  • Pietruszka, koperek lub inne zioła do smaku.

Przygotować filety rybne. Rozmrozić rybę, opłukać pod ciepłą bieżącą wodą. Przyciąć, usunąć duże kości i wnętrzności, jeśli to konieczne. Pokroić w duże plastry filetowe. Steki doprawić solą, pieprzem, przyprawami i oliwą z oliwek.

Wyłóż dno folii aluminiowej i ułóż steki. Na patelni rozgrzać olej. Obrać i drobno posiekać czosnek, a następnie podsmażyć na oleju, aż stanie się brązowy i aromatyczny.

Czosnek zalać śmietaną i dusić przez 7 do 10 minut. Posiekaj orzechy laskowe lub zmiel je w maszynce do mięsa. Wrzucić do śmietany. Ser zetrzeć na drobnej tarce i dodać do śmietany i orzechów laskowych. Wymieszaj mieszaninę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Powstałym kremowym sosem z orzechów laskowych polać steki. Posypać natką pietruszki, koperkiem lub innymi ziołami, udekorować rozmarynem. Przykryć naczynie folią.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.

Podawać na gorąco, z ziemniakami lub sałatką warzywną.

Farsz z pstrąga, pieczony w całości w folii

Farsz z

pstrągaFarsz rybny to wspaniała propozycja na świąteczny stół. Pstrągi można faszerować grzybami, warzywami, orzechami i ziemniakami. Nie zapomnij usunąć skrzeli i ciemnej błonki z brzucha, w przeciwnym razie nadadzą one nieprzyjemny posmak goryczy. Jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem krok po kroku, będzie szybko i smacznie.

Składniki

  • 1,5 kg pstrąga;
  • 400 g pieczarek, boczniaków lub innych grzybów;
  • 50 g oliwek;
  • 50 g migdałów;
  • 1 duża cytryna;
  • 1 cebula;
  • Imbirowa pietruszka lub koperek do smaku;
  • Oliwa z oliwek lub rafinowany olej słonecznikowy;
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku.

Przetworzyć czerwoną rybę. Tuszkę rozmrozić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć wnętrzności, skrzela i duże ości. Wycisnąć sok z cytryny i obficie skropić pstrąga. Doprawić solą i pieprzem, przyprawami i pieprzem aromatycznym.

Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Smażyć na patelni z oliwą z oliwek lub olejem roślinnym, aż cebula będzie miękka i bezbarwna.

Umyj grzyby i pokrój je w cienkie plasterki. Dodać do cebuli i smażyć, aż cały płyn odparuje. Drobno posiekaj zioła i dodaj do patelni. Oliwki pokroić w krążki, migdały drobno posiekać i dodać do nadzienia. Doprawić solą i pieprzem, przyprawami i ziołami.

Gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Umieść nadzienie w rozciętym boczku pstrąga. Zawinąć w folię i dokładnie uszczelnić.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ułóż rybę na blasze do pieczenia i piecz przez pół godziny. W tym czasie ryba nasiąknie smakiem grzybów i orzechów, stanie się miękka i soczysta.

Czerwona ryba zapiekana z serem i jabłkami w folii

Oryginalny przepis krok po kroku z jabłkiem, które nada rybie pikantny kwaśno-słodki smak.

Składniki

  • 3-4 steki z czerwonej ryby (pstrąg, łosoś, łosoś różowy);
  • 1 słodkie i kwaśne jabłko (żółte lub zielone);
  • 10 ml soku z cytryny;
  • ½ szklanki mleka;
  • 1 jajko kurze;
  • 40g twardego sera;
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku.

Świeżą rybę rozmrozić i opłukać. Usunąć duże kości i wnętrzności. Pokroić na duże steki. Rybę natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem, aromatycznymi ziołami i przyprawami. Ułożyć na folii.

Umyj jabłka i usuń szypułki. Pokroić na duże kliny. Ułóż grubą warstwę na wierzchu steków.

Przygotuj sos w głębokiej misce. Wymieszać mleko z jajkiem. Dokładnie ubij i polej rybę.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim steki. Przykryć rybę folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz potrawę przez 40 minut.

Roladka z łososia nadziewana ryżem i szpinakiem, zapiekana w folii w piekarniku

Danie delikatesowe na świąteczny stół wygląda jak wykwintne dzieło szefa kuchni, a przygotowuje się je bardzo prosto i szybko.

Składniki

  • 500g filetów z czerwonej ryby (pstrąg, łosoś, łosoś różowy);
  • 2 łyżki skórki z cytryny;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 150g ugotowanego ryżu;
  • 2 łyżki skórki z cytryny;
  • 100 g tartego sera.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny. Obrać i drobno posiekać cebulę, a następnie podsmażyć ją na patelni do miękkości i przezroczystości. Umyć i posiekać szpinak, dodać do cebuli. Gotuj na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem i doprawić do smaku.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać cebulę i czosnek z ryżem. Dodaj skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.

Rozmrozić czerwoną rybę, opłukać i obrać ze skóry. Pokrój w cienkie plastry filetowe, które łatwo zwinąć. Rozłóż na nich masę szpinakową. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim rybę i szpinak. Delikatnie zwijamy w rulon, zabezpieczamy sznurkiem lub wykałaczkami. Zawiń rolkę w folię i połóż na blasze do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż ryba będzie ugotowana w całości, a ser się rozpuści.

Roladę podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną na porcje.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan