Dania z suma: przepisy

Zupa sumowa

Składniki:

  • 1 kg ryb; ziemniaki - 5-6 szt; pomidory - 3-4 sztuki; cebula - 2 szt; marchew - 1 szt; masło - 2 łyżki stołowe; przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy) i zioła - do smaku.

Dokładnie oczyścić i umyć ryby. Filety oddzielamy od kręgosłupa i ości, kroimy na porcje, solimy, pieprzymy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z głowy suma zrobić wywar rybny, przecedzić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokroić w kostkę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut.

Następnie dodajemy pokrojone pomidory, filety rybne i przyprawy. Gotujemy do miękkości i polewamy masłem. Przy podawaniu dodać posiekaną zieleninę.

Pyszny sum w złocistym cieście

Składniki (na 4 porcje):

  • filet z suma - 500 g; jajko - 1 szt. mąka - 50 g; kwaśna śmietana - 30 gr; majonez - 30 g; cytryna - 0,5 szt; olej roślinny - do smażenia; przyprawy - do smaku.

Filety rybne posolić, zalać sokiem z cytryny i marynować 15-20 minut.

Jajka, śmietanę i majonez wymieszać trzepaczką. Dodaj mąkę, sól i przyprawy i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja ciasta powinna być podobna do średniej kwaśnej śmietany.

Rybę pokroić na małe kawałki, zanurzyć szybko w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać schłodzone.

Sum pieczony w całości w piekarniku

Składniki:

  • sum - ryba w całości (do 5 kg); cytryna - 2 szt. cebula - 3 szt; marchew - 3 szt; zioła i przyprawy - do smaku.

Oczyścić i wypatroszyć ryby. Użyj ostrego noża, aby zrobić cięcie na brzuchu od ogona do głowy. Ostrożnie, nie miażdżąc żółci, usunąć wnętrzności i wyciąć skrzela. Odciąć głowę tylko wtedy, gdy cały sum nie mieści się na blasze. Po oczyszczeniu i wypatroszeniu rybę należy dokładnie umyć.

Zrób nacięcia w rybie po obu stronach, aby nałożyć farsz. W rezultacie ryba powinna pozostać w całości, ale z "kieszeniami" na grzbiecie.

Kolejnym krokiem jest natarcie ryby przyprawami i solą. Polej go sokiem z cytryny i pozostaw do zamarynowania na 15-20 minut.

Warzywa i cytrynę pokroić w krążki, zioła drobno posiekać. Usuń wszystkie pestki z cytryny, dzięki temu pozbędziesz się zjełczałego smaku.

Rybę (brzuch) nadziać warzywami i zieleniną, a w "kieszonki" włożyć plasterki cytryny. Nasmaruj rybę olejem roślinnym i umieść ją na blasze do pieczenia.

Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Efektem powinno być pyszne białe mięso z rumianą skórką.

Do przyozdobienia ryby podawać warzywa lub ryż.

Sum zapiekany z warzywami pod sosem

Składniki:

  • filet z suma - 1 kg; cebula - 1 szt; marchew - 1 szt; fasolka szparagowa - 150 g; brokuły - 150 gr; ziemniaki - 5 szt; sól i przyprawy - do smaku; olej roślinny - 3 łyżki stołowe; pół cytryny; kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe; majonez - 2 łyżki stołowe; Musztarda Dijon - 1 łyżka stołowa.

Filet rybny kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy przyprawami. Ziemniaki i marchew pokroić w kółka, cebulę w półpierścienie. Naoliwić blachę do pieczenia olejem roślinnym. Jako pierwszą warstwę położyć rybę i warzywa. Na wierzchu ułożyć zieloną fasolkę i brokuły.

Przygotować sos do pieczenia. Wymieszaj majonez, śmietanę i musztardę i polej rybę i warzywa.

Piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 30-40 minut. Od czasu do czasu skrapiać rybę i warzywa uwolnionym sokiem.

Prosty shish kebab z mięsa suma

Składniki:

  • filet z suma - 3 kg; cebula - 1,5 kg; sól, pieprz czarny mielony, papryka, kolendra - do smaku; cytryna - 1 szt.

Filet rybny pokroić na średniej wielkości kawałki, polać sokiem z cytryny, posolić i posypać przyprawami. Cebulę pokroić w krążki, dodać do ryby, dokładnie wymieszać i pozostawić do zamarynowania na 2-3 godziny.

Po zamarynowaniu ryby, nawlecz kawałki na szpadki i grilluj na grillu na niezbyt gorących węglach.

Podawać ze świeżymi warzywami, zieleniną i ryżem.

Sum zapiekany z grzybami

Składniki:

  • 500 g ryby (filet); 100 g masła; 120g grubego sera; 1 kg ziemniaków; pieczarki (pieczarki lub boczniaki) - 500 g; przyprawy, sos pomidorowy i zioła - do smaku olej roślinny - do smażenia.

Posolić i posypać przyprawami i pozostawić na 20 minut. Pokrój grzyby na plasterki i smaż na oleju roślinnym przez 5-10 minut. Podsmażone grzyby wymieszać z sosem pomidorowym, dodać odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Ziemniaki pokroić w plasterki.

Na blasze do pieczenia ułożyć filet z suma, następnie ziemniaki, grubo starty ser i zalać sosem pomidorowo-pomidorowym. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do miękkości. Przy podawaniu posypać drobno posiekaną zieleniną.

Sum "Przy klasztorze".

Składniki:

  • filet z suma - 1 kg; cebule - 5 szt; pieczarki - 500 g; ser twardy - 200 gr; majonez, olej roślinny, sól i przyprawy - do smaku.

Filet rybny pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Rybę posolić i przyprawić, a następnie posmarować z obu stron majonezem. Połóż rybę na blasze do pieczenia posmarowanej olejem roślinnym.

Cebulę i pieczarki pokroić w krążki i plasterki. Ułożyć warzywa na wierzchu ryby i posypać wszystko tartym serem. Wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut do pieczenia w temperaturze 200-210 stopni.

Sum zapiekany w sosie śmietanowym

Składniki:

  • filet z suma - 1 kg; kwaśna śmietana (nie tłusta) - 200 g; mąka i olej roślinny - do smażenia i panierowania; cebula - 2 szt. masło - 2 łyżki stołowe sól i mieszanka przypraw do ryb - do smaku.

Pokrój filety rybne na małe kawałki, dopraw solą i przyprawami, obtocz w mące i usmaż na patelni z olejem roślinnym na złoty kolor.

Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na maśle.

Usmażone filety z suma ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać cebulą i polać śmietaną. Piec przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Sum w garnku

Składniki:

  • filet z suma - 1 kg; ziemniaki - 7 szt; cebula - 3 szt; marchew - 3 szt. kwaśna śmietana - 200 g; sól i przyprawy - do smaku; czosnek - do smaku; majonez - 100 g; Masło - 100 g.

Ziemniaki i marchew pokroić w plasterki, a cebulę w półplasterki. Filety z suma kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i przyprawami.

W naczyniu do zapiekania ułożyć plasterki masła, na to położyć warzywa i plastry ryby. Wymieszać majonez, śmietanę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i dodać sos do ryby i warzyw.

Piec w piekarniku przez 40-45 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Domowe kotlety z suma

Składniki:

  • filet z suma - 500 g; chleb biały - 100 g; mleko - 1 szklanka; cebula - 3 szt; jajka - 3 sztuki; grzyby suszone - 30 g olej roślinny - 0,5 szklanki; okruchy mielone - 0,5 szklanki; sól i mieszanka przypraw do ryb - do smaku, zioła.

Chleb namoczyć w ciepłym mleku, odcisnąć trochę i zmielić razem z rybą. Farsz posolić, doprawić przyprawami do ryb, dokładnie wymieszać. Przygotować farsz do kotletów. Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie gotuj w tej samej wodzie, aż będą prawie ugotowane. Ugotować na twardo jajka kurze (2 sztuki). Ugotowane grzyby i jajka drobno posiekać i wymieszać z podsmażoną posiekaną cebulą, ziołami i przyprawami.

Z mielonej ryby utoczyć kulki wielkości kurzego jajka. Umieść kulę na płaskiej, wilgotnej powierzchni i uformuj ją w płaski placek. Na środek kładziemy farsz i formujemy kotlet.

Obtoczyć kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na głębokiej patelni na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Ułóż kotlety na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku do miękkości.

Filet z suma w sosie pomidorowym

Składniki:

  • Filet z suma - 500 g; przyprawy - do smaku; cebule - 2 szt; marchew - 2 szt; olej roślinny - do smażenia koncentrat pomidorowy - 5 łyżek stołowych; mąka - 5 łyżek (do panierowania).

Pokrój filet rybny na porcje, sól i pieprz, obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju roślinnym. Na sos pokroić w kostkę cebulę i zetrzeć na tarce marchew. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj wody.

Zalać rybę sosem i dusić na małym ogniu przez 7-10 minut.

Sum duszony w białym winie

Składniki:

  • sum - 1 kg; wino białe wytrawne - 200 g; masło - 150 g; mąka - 3 łyżki stołowe; zielona pietruszka - do smaku liść laurowy - 2-3 szt; cytryna - 1 szt; sól, pieprz czarny mielony, kolendra - do smaku.

Oczyścić rybę ze śluzu, dokładnie umyć, oddzielić ogon, płetwy i głowę. Roztopić masło, dodać wino, przyprawy i liść laurowy. Rybę kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wrzucamy na masło z przyprawami.

Rybę dusimy na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywą do miękkości. Następnie wyjmij rybę i podsmaż z pozostałym wywarem. Do wywaru dodać mąkę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przy podawaniu udekoruj rybę natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Sum z grilla

Składniki (na 4 porcje):

  • steki z suma - 4 szt; mielona sól i czarny pieprz - do smaku; sok z połowy limonki; olej roślinny - 0,5 szklanki; cukier - 1 łyżka stołowa; gałązki zielonego koperku.

Posolić i popieprzyć steki rybne i pozostawić na 20 minut. W głębokiej misce wymieszaj sok z limonki (możesz wycisnąć sok z cytryny, jeśli nie masz limonki), olej roślinny, cukier. Wszystko wymieszać, włożyć rybę do sosu i ponownie wymieszać. Przykryj rybę koperkiem i pozostaw do zamarynowania w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.

Gotować na grillu na wolnym ogniu. Przed grillowaniem ponownie posmarować steki rybne marynatą. Podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub warzywami.

Zupa z głowy suma

Składniki:

  • głowa suma - ok. 1 kg; ryż - 80 gr; woda - 2 litry; marchew - 1 szt; cebula - 1 szt; olej roślinny - 3 łyżki stołowe; Zielenina (koperek) i przyprawy - do smaku.

Głowę suma dobrze umyć, zalać zimną wodą i zagotować na średnim ogniu. Podczas gotowania okresowo zdejmujemy pianę, solimy, dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy - po 2-3 sztuki.

Pokrój warzywa dowolnie i usmaż na oleju roślinnym. Ugotowaną głowę obrać i odcedzić wywar. Dodajemy bulion, podsmażone warzywa i ryż namoczony w wodzie.

Auchan

Zdjąć głowę i dodać do zupy na 5-7 minut przed jej przygotowaniem. Podawać z drobno posiekanymi ziołami.