Domowe ciasteczka: przepisy krok po kroku

Domowe wypieki są o wiele bardziej atrakcyjne niż te kupione w sklepie. Po pierwsze, wiesz dokładnie, z czym go przyrządzasz. Po drugie, zawsze będzie świeży. Przygotowaliśmy kilka przepisów na ciasteczka, które możesz łatwo i szybko przygotować w domu.

Nasze przepisy na domowe ciasteczka przydadzą Ci się w różnych sytuacjach - niezależnie od tego, czy masz niespodziewanych gości, czy po prostu chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim pysznymi wypiekami. Jesteśmy pewni, że wiele z proponowanych przepisów stanie się ulubionymi w Państwa rodzinie.

Domowe ciasteczka miodowe

Zaczniemy od przepisu na proste ciasteczka miodowe. Okazuje się bardzo aromatyczny, a także dzięki niemu dowiesz się, co oznacza wyrażenie "rozpływa się w ustach".

Potrzebne składniki

Do przygotowania pysznego miodowego przysmaku będziemy potrzebować:

    Miód - 2 łyżki stołowe; Jaja kurze - 2 szt; Soda oczyszczona - ½ łyżeczki; Mąka pszenna (w/c) - 1 ½ szklanki; Cukier - 130 gr; Cynamon - 1 łyżka stołowa.

Dodaj cynamon według własnego uznania.

Proces gotowania

Wszystko jest bardzo proste - zagnieść miodowe ciasto i upiec ciasteczka:

    Miód umieszczamy w rondelku i lekko podgrzewamy. Następnie wsypujemy do niego cukier, surowe jajka i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać i dodać cynamon. Mąkę przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto ręcznie lub widelcem (łyżką). Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Smarujemy ją olejem słonecznikowym i od razu włączamy piekarnik na 180 stopni. Uformuj kulki z miodu i natychmiast umieść je na blasze do pieczenia. Jeśli ciasto trochę się klei, wystarczy zwilżyć ręce wodą. Piec ciastka przez 15 minut.

Teraz już wiesz, jak zrobić ciasteczka, aby były szybkie, łatwe i bardzo smaczne.

Ciasteczka owsiane domowej roboty

Kolejny przepis na bardzo smaczne ciasteczka, które przygotowuje się dosłownie w 20 minut. Na wyjściu dostajemy pyszny owsiany smakołyk z rodzynkami.

Niezbędne składniki

Aby go ugotować, będziemy potrzebować:

    Płatki owsiane - 150 gramów; Masło - 120 gr; Jajko - 1 jajko; Cukier - 60-70 gramów; Cukier waniliowy - 1 łyżeczka; Mąka pszenna (w/w) - 1 szklanka; Sól - 1 szczypta; Soda - ½ łyżeczki; Rodzynki - pół filiżanki; Cynamon - ½ łyżeczki.

Masło musi być miękkie, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

Proces gotowania

Wszystko jest standardowe - zagnieść ciasto z nadzieniem i upiec ciasteczka:

    Najpierw do głębokiej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy. Następnie wbić jajko do miski i ponownie ubić. Osobno wymieszaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodajemy cynamon i całość wlewamy do miski z masą jajeczno-olejową. Dokładnie wymieszać. Na koniec wsypujemy do miski płatki owsiane i rodzynki (wcześniej dobrze je umyć). Ostatni raz zagnieć ciasto i możesz przejść do formowania biszkoptów. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym - ułożyć na niej kawałki ciasteczek owsianych. Rękoma formujemy kulki z ciasta i układamy je na blasze (w odległości około 3-4 centymetrów od siebie), lekko dociskając je od góry. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut.

Z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne domowe ciasteczka owsiane, którymi dzieci są zachwycone.

Kruche ciasteczka z twarogiem

Jeśli Twoje dzieci nie przepadają za twarogiem, ten przepis na domowe ciasteczka sprawi, że po prostu się w nim zakochają. Tylko 4 składniki, trochę czasu i masz wspaniały smakołyk na stole do herbaty.

Potrzebne składniki

Będziemy potrzebować następujących produktów:

    Margaryna kremowa - 250 g; Mąka pszenna (b/c) - 2 szklanki; Cukier - 1 szklanka; Ser twarogowy (9% zawartości tłuszczu) - 400 gramów.

Margarynę można zastąpić masłem, jeśli jest taka potrzeba.

Proces gotowania

Przygotowanie do pieczenia nie zajmie nam wiele czasu - to bardzo prosty i szybki przepis na domowe ciasteczka:

    Margarynę trzeba zmiękczyć. Aby to zrobić, wyjmujemy je z lodówki z pewnym wyprzedzeniem. Wymieszać w głębokim naczyniu z twarogiem i mąką. Tych ostatnich może być mniej lub więcej - w zależności od konsystencji twarogu. Powstałe ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do rąk. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na płaskiej powierzchni. Następnie za pomocą szklanki lub kubka uformuj z ciasta okrągłe kawałki. Posyp cukrem jedną stronę każdego koła i złóż je na pół. Następnie ponownie posypujemy cukrem i składamy na drugą stronę - powinien powstać trójkąt. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub posmaruj ją olejem słonecznikowym. Jeszcze raz obtoczyć trójkąty w cukrze i ułożyć na blasze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Piec przez 15-20 minut. Kieruj się kolorem ciasteczek - powinny nabrać złotego koloru.

Ciasteczka według tego przepisu świetnie nadają się do herbaty lub kawy, jak również jako samodzielny przysmak.

Czekoladowe ciasteczka shortbread

Wszyscy miłośnicy czekoladowych smakołyków z pewnością chętnie spróbują ciasteczek przygotowanych według tego przepisu. Zawiera kakao w proszku, a dekoracja jest z prawdziwej czekolady.

Niezbędne składniki

Do przygotowania czekoladowego przysmaku potrzebne będą:

    Mąka pszenna (w/c) - 1 szklanka; Masło - 100 gr; Kakao w proszku - ¼ filiżanki; Cukier - 50 gr; Czekolada (do dekoracji) - 50 gramów.

Wybierz dowolną czekoladę, jaką lubisz - mleczną, ciemną lub białą.

Proces gotowania

Tuż przed pieczeniem włączamy piekarnik na 180 stopni i zagniatamy ciasto:

    Rozmrożone masło mieszamy z cukrem i dobrze ubijamy. Można to zrobić trzepaczką, ale najlepiej mikserem. Następnie do miski z ubitym masłem przesiej przez sito mąkę, a następnie kakao w proszku. Ubijamy ciasto, a na koniec wyrabiamy rękoma - powinno nabrać jednolitego koloru i konsystencji. Uformuj z ciasta czekoladowe kulki wielkości orzecha włoskiego. Natychmiast przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Każdy biszkopt lekko docisnąć widelcem. Pieczemy w początkowo ustawionych 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól ciastkom ostygnąć przy otwartych drzwiczkach na blasze. W międzyczasie rozpuść czekoladę i udekoruj nią każde ciasteczko.

Możesz zaprosić rodzinę na podwieczorek - szybkie ciasteczka według naszego przepisu są już gotowe.

Ciasteczka z dyni

Jak wielu członków Twojej rodziny jest miłośnikami dyni? A Ty spróbuj upiec na jego bazie pyszne domowe ciasteczka - my podpowiemy przepis. Uwierzcie mi, stosunek do dyni u wszystkich, którzy jej spróbowali, zmieni się diametralnie.

Niezbędne składniki

Do przygotowania smakołyków z dyni będzie wymagane:

    Mąka pszenna (w/c) - 1,5 szklanki; Dynia - 200 gramów; Soda - 1 łyżeczka; Płatki owsiane - 60 gramów; Cukier - 70-100 gramów; Olej słonecznikowy - 120 ml; Sól - na czubku noża.

Możesz zwiększyć ilość cukru, jeśli chcesz uzyskać słodsze ciasteczka. Zamiast dyni można użyć gotowego puree z dyni.

Proces gotowania

Jeśli masz świeżą dynię, musisz ją od razu przetrzeć:

    Ugotuj dynię - w multicookerze zajmie to 10 minut. Następnie za pomocą blendera zmień je w puree. Płatki owsiane wrzucamy na patelnię z kilkoma kroplami oleju słonecznikowego. Pieczemy je, cały czas mieszając, przez 1,5-2 minuty. Po usmażeniu zmielić płatki w blenderze. W osobnej misce wymieszaj puree ziemniaczane i olej roślinny, a następnie dodaj cukier. Dobrze wymieszać mikserem do uzyskania jednorodnej masy. Sodę gaszymy z octem i dodajemy razem z solą do powstałej masy. Następnie dobrze wymieszać. Następnie dodajemy mąkę (wcześniej przesiewamy ją przez sito), wsypujemy płatki i mieszamy po raz ostatni. Jeśli chcesz, możesz również dodać do ciasta suszone owoce lub orzechy, ale ciasteczka będą pyszne nawet bez nich. Połóż warstwę papieru pergaminowego na blasze do pieczenia, zrób z ciasta kulki i natychmiast umieść je na pergaminie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Pozwól im trochę ostygnąć - możesz nastawić czajnik i zaprosić wszystkich na herbatę.

Jeśli lubisz, możesz udekorować gotowe ciasteczka z tego przepisu cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Z dodatkowymi składnikami lub bez nich, te dyniowe smakołyki będą pyszne.

Auchan