Domowe lody: przepis kulinarny

Wraz z nadejściem letnich upałów wszyscy szukają przyjemnego ochłodzenia. Może to być cień pod aromatycznym drzewem, zimny napój. Jeśli oprócz chłodzenia interesuje Cię dbałość o zdrowie, zrób domowe lody. Przepis na chłodzący deser znajdziesz w tej publikacji. Różnorodność smaków pozwoli Ci wypełnić zamrażarkę smakołykami na każdy gust. Odmierz kilka porcji i delektuj się nimi w miłym towarzystwie.

Robienie domowych lodów jest dobrą okazją do eksperymentowania dla cukiernika. Znudził Ci się kolor kremowy? Zawsze możesz dodać jasne kolory z naturalnymi barwnikami (buraki, marchew, niebieska kapusta, maliny, jagody) przed zrobieniem domowych lodów. Jak również dopasować inne właściwości do smaku:

    Im więcej śmietany użyjesz, tym lody będą jaśniejsze; Im więcej żółtek użyjesz, tym gęstsza będzie konsystencja; Im większa zawartość tłuszczu (śmietana i żółtka), tym bardziej kremowe lody. Im mniejsza zawartość tłuszczu (mleko i mniej żółtek lub zagęstników), tym chłodniejsze będą domowe lody. Jajka działają jako zagęstnik, który nadaje kremowej konsystencji. Inne sposoby na zagęszczenie bazy lodów to guma ksantanowa lub skrobia kukurydziana (dla lodów wegańskich lub bezjajecznych). Aby lody nie stały się również lodowate, użyj syropu kukurydzianego jako stabilizatora.

Delikatna waniliowa rozkosz

Ten domowej roboty lody prosty przepis spodoba się fanom najbardziej kremowego, najbardziej waniliowego deseru, jaki kiedykolwiek próbowałeś. Jeśli lubicie dodatki, możecie śmiało eksperymentować z dżemami owocowymi, wiórkami czekoladowymi. Najważniejsze jest, aby nie używać niskiej jakości wanilii lub jej imitacji, tak aby oczekiwania co do smaku i aromatu domowych lodów były uzasadnione.

Składniki:

    8 żółtek jaj; 2 szklanki ciężkiej śmietany; 1 szklanka cukru; 4 łyżki pasty lub ekstraktu z wanilii; 2 filiżanki. Mleko.

Przygotowanie:

    Żółtka i cukier umieścić w średnim rondlu i ubijać do uzyskania jasnożółtego koloru. Mleko wlać do rondla, postawić na średnim ogniu. Podgrzewać do momentu, aż zacznie wrzeć, nie mieszając. Stopniowo dodawaj mleko do masy jajeczno-cukrowej, ciągle mieszając. Umieść powstałą mieszaninę na średnim ogniu i podgrzewaj bazę dla domowych lodów, aż osiągnie temperaturę 74 stopni. Prosty przepis jest łatwiejszy do przygotowania z termometrem do gotowania. Kiedy zawartość osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmij ją z ognia. Masę przelewamy do pojemnika, szczelnie zamykamy pokrywką i przenosimy do lodówki, aby schłodzić do temperatury 18 stopni. Kiedy baza budyniowa jest gotowa, dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy i ubij do połączenia. Przełóż masę do foremek lub na tacę i umieść w zamrażarce aż do zamrożenia.

Krówki waniliowe z sosem czekoladowym

Co może być bardziej satysfakcjonującego w lecie niż przepyszne domowe lody. Przepis przygotowany z wyselekcjonowanych składników jest szczególnie istotny dla tych, którzy mają dorastające dzieci. W końcu nie musisz się martwić o bezpieczeństwo deseru dla zdrowia. Przecież tutaj dokładnie kontroluje się wszystkie komponenty, używając produktów o referencyjnej jakości.

Składniki:

    6 żółtek jaj; 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii; ¾ szklanki lub (150g) cukru; 1,5 filiżanki. Mleko; 1, 5 łyżki stołowej. Krem o wysokiej zawartości tłuszczu; Szczypta soli.

Przygotowanie:

    Jeśli używasz laski wanilii, przed zrobieniem lodów podziel ją wzdłuż i zeskrob kawior z każdej połówki. Umieść kawior w średnim rondelku. Na patelnię dodajemy żółtka, cukier i sól. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, dodaj go do żółtek zamiast kawioru. Używając trzepaczki lub miksera, ubijaj mieszankę do domowych lodów, aż uzyskasz kremową, gładką i gęstą masę. Następnie wlać około ½ szklanki mleka i dobrze ubić. Dodaj pozostałe mleko i 1,5 szklanki. Krem. Ubijaj, aby upewnić się, że składniki są dobrze wymieszane. Do mleka dodać obraną laskę wanilii. Umieścić na średnim ogniu, często ubijając, aby mieszanina stała się domowymi lodami. Prosty przepis: podgrzać krem do temperatury pokojowej. Jeśli masz termometr, doprowadź ją do temperatury około 65 stopni. Jeśli nie masz termometru, podgrzewaj krem, aż wilgoć zacznie odparowywać. Zajmie to około 10 do 12 minut. W żadnym wypadku nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubijaj od czasu do czasu, aby na wierzchu nie utworzyła się skorupka. Możesz też przykryć powierzchnię masy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu. Pozostawić do ostygnięcia. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin, aż baza do lodów domowej roboty całkowicie ostygnie. Przepis można przygotować na noc. Przecedzić krem, aby usunąć strączki. Nie używaj jednak drobnego sitka, ponieważ jajeczka z laski wanilii nie przejdą przez drobne otwory. Ubij bazę do lodów w maszynce do robienia lodów, zgodnie z instrukcją producenta. Przelej bitą śmietanę do pojemnika i zamrażaj przez 2 x godzin, aż do całkowitego zamrożenia. Nałóż kilka łyżek na talerz i polej sosem czekoladowym.

Lody czekoladowe

Jeśli wolisz lody o głębokim czekoladowym smaku i bogatej, kremowej konsystencji, które nie rozpływają się od razu w ustach, powtórz ten przepis. Jeśli lubisz dodatki, oto lista możliwości: prażone orzechy laskowe, orzechy laskowe, wiórki czekoladowe, mini marshmallows, dżem malinowy, pokruszone krakersy, pokruszone cukierki. Aby dowiedzieć się, jak zrobić domowe lody czekoladowe, czytaj dalej.

Składniki:

    7 żółtek jaj; 150 gr. cukru; 1,5 filiżanki. Mleko; 1 filiżanka. Krem; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżka ekstraktu z wanilii; 115 gr. wiórków lub kawałków czekolady; 35 gr. kakao w proszku.

Przygotowanie:

    Żółtka, cukier, wanilię, sól i kakao połączyć w rondelku. Ubijać, aż powstanie kremowa, gładka i gęsta masa (bez grudek w kakao w proszku). Dodać około ½ szklanki mleka i dobrze ubić. Wlać pozostałe mleko i 1 szklankę śmietany, dobrze ubić składniki na domowe lody. Zrób prosty przepis z półsłodką czekoladą. Dodać na patelnię. Postawić masę na średnim ogniu, często mieszając. Pozwól, aby czekolada rozpuściła się w mleku podczas ubijania. Podgrzej mieszaninę śmietany do temperatury 65 stopni. Lub podgrzewać, aż wilgoć zacznie odparowywać. Zajmie to około 10 do 12 minut. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdejmij z ognia i pozwól, aby baza ostygła do temperatury pokojowej. Przykryj masę folią lub mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu się skorupki. Masę wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia w postaci domowych lodów. Przepis może być wykonany wieczorem, pozostawiając wystarczająco dużo czasu na schłodzenie przez noc. Przecedzić masę śmietanową, aby usunąć wszelkie grudki. Przełożyć do maszynki do lodów. Ubijamy lody w maszynie zgodnie z instrukcją producenta. Przelej bitą śmietanę do pojemnika i zamrażaj przez 2-4 godziny lub dłużej.

Lody cytrynowe.

Jeśli żyć, to żyć pełnią życia. Jeśli do miłości, tej jedynej i niepowtarzalnej. Jeśli do schłodzenia, to do pełna! A jeśli kochasz w pełni, to przeżywanie najpełniejszej przyjemności pozwolą Ci cytrynowe lody domowej roboty. Poniżej podajemy prosty przepis na przyrządzenie tego pysznego letniego przysmaku. Koniecznie spróbujcie go jeszcze raz, będzie pyszny!

Na lody:

    6 żółtek jaj; 100 gr. cukru; 2,5 filiżanki. (ok. 400 ml.) lemon curd; 1/2 szklanki. Mleko; 2 filiżanki. Krem; 0,5 szklanki świeżego soku z cytryny (z 2 cytryn).

Dla lemon curd:

    3-4 cytryny, aby usunąć skórkę; ½ szklanki. Cukier; ½ szklanki soku z cytryny (z tych samych 3-4 cytryn); 1 jajko; 3 żółtka; szczypta soli; ¾ szklanki masła.

Przygotować twaróg:

    Usuń skórkę z cytryn; wyciśnij z nich sok do osobnego pojemnika na kurd dla pysznych domowych lodów. Przepis może być przygotowany z wyprzedzeniem. Odmierz skórkę i cukier do miski blendera, posiekaj drobno do konsystencji okruchów. Do średniego rondla wsypać cukier i skórkę, wlać żółtka, jajko i sól. Ubijaj, aż powstanie gładka, blada masa. Za pomocą trzepaczki wlej sok, dobrze mieszając. Dodać masło posiekane nożem. Podgrzewać mieszaninę na średnim ogniu, ubijając, aby roztopić masło. Roztopić masło, zwiększając ogień. Podgrzewać przez 10 minut lub doprowadzić do temperatury 90-93 stopni. W tym czasie ciągle ubijać. Odcedź kurd do płaskiej miski lub na tacę, aby szybciej ostygł. Schłodzony curd wykorzystaj do przygotowania lodów cytrynowych. Przepis na deser znajduje się poniżej.

Przygotować lody:

    W rondelku odmierzyć żółtka, cukier i lemon curd. Ubijaj, aż uzyskasz gładką masę do domowych lodów. Wlać mleko, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Podgrzewamy śmietankę na ogniu, aż osiągnie temperaturę 75-76 stopni. Ostudź masę do temperatury pokojowej. Masę ubić w maszynce do lodów, przelać na tacę i zamrozić.

Dostawa zamówienia w 1 dzień!

Chef's Market oferuje produkty z przepisami na łatwe i smaczne gotowanie w domu! Dostawa jest bezpłatna, bezproblemowa, nawet poza miasto. Dojeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Przy zamówieniu zaznacz pole "Dostawa bezdotykowa", a kurier zostawi Twoje pudełko pod drzwiami.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

Auchan