Drugie dania: przepisy z fotografiami

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Coraz więcej osób zwraca się ku zbilansowanej diecie. Dobrze przemyślany jadłospis z różnych produktów spożywczych jest kluczem do normalizacji metabolizmu i zapewnienia organizmowi codziennej dawki witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.

Ważną rolę w zbilansowanej diecie odgrywa drugie danie. W tej publikacji proponujemy przepisy wraz ze zdjęciami na pyszne, zdrowe i różnorodne smakołyki. Oprócz tego, że są zdrowe, ich dodatkową zaletą jest to, że są łatwe w przygotowaniu. Na talerzu wyglądają równie dobrze jak restauracyjne przysmaki.

Roladki rybne na podkładzie z warzyw

Możesz mieć swoje własne ulubione, wypróbowane przepisy na smaczne dania. Jeśli chcesz czegoś nowego, zdrowego i smacznego, zrób roladki rybne z filetów morszczuka na soczystym łożu z warzyw. To danie jest łatwe do przygotowania i wygląda spektakularnie po podaniu.

Przygotuj się:

  • 4 filety rybne z morszczuka lub innej ryby morskiej;
  • 8 plasterków szynki
  • 2 papryki;
  • 1 duża cebula;
  • 100 gr. szparagów;
  • 100 gr. kukurydzy (mrożonej);
  • 100 gr. pieczarek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 100 gr. mąki;
  • 2 łyżki nasion sezamu;
  • Sól, pieprz, olej słonecznikowy.
Roladki rybne na poduszce z warzywamiJak

przyrządzić:

  1. Filety z ryb morskich nasycają drugie dania cennymi kwasami tłuszczowymi omega. Przepisy opatrzone zdjęciami są doskonałą pomocą w ich przygotowaniu. Rybę umyć i osuszyć ściereczką.
  2. Za pomocą ostrego noża przekrój każdy filet na pół poziomo (wzdłuż).
  3. Filety doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawy do smaku lub ścieramy na wierzch odrobinę skórki z cytryny. Doda to przyjemnej kwaskowatości i odrobiny świeżości.
  4. Na każdym kawałku ryby położyć plasterek szynki.
  5. Każdą porcję zawiń w rulonik. Podobne smaczne przepisy przygotowuje się z użyciem sznurka. Używa się go do owinięcia rolki, aby zapobiec jej rozplątaniu podczas procesu smażenia.
  6. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym. Włączyć piekarnik, aby się rozgrzał.
  7. Zanurzamy roladki w mące wymieszanej z ziarnami sezamu i smażymy na dużym ogniu ze wszystkich stron.
  8. Ułóż bułki na blasze do pieczenia. Piec przez 5-7 minut w temperaturze 190 stopni.
  9. Przygotować grządkę z warzywami. Warzywa umyć i obrać.
  10. Paprykę pokroić w julienne, a cebulę w półpierścienie.
  11. Do podobnych drugich dań można użyć różnych warzyw. Przepisy z fotografiami pozwalają na eksperymentowanie.
  12. Pieczarki pokroić w plasterki.
  13. Podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i paprykę. Gotować do miękkości.
  14. Dodać kukurydzę i szparagi.
  15. Czosnek pokroić w plasterki i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem i gotować razem przez 5-7 minut.
  16. Ułożyć na łożu z warzyw, na wierzchu położyć roladkę rybną. Podawać na gorąco.

Kurczak faszerowany ryżem

To danie wymaga niewielkiego zestawu startowego i bardzo krótkiego czasu przygotowania. Dla każdego, kto lubi proste, ale bardzo smaczne i zdrowe drugie danie, koniecznie zapiszcie przepisy ze zdjęciami, żeby ich nie stracić.

Przygotuj się:

  • 1 duży cały kurczak;
  • 200 g ryżu gotowanego na parze;
  • 150g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 0,5 łyżeczki berberysu;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki sosu sojowego.
Kurczak faszerowany ryżemJak

przyrządzić:

  1. Tuszkę kurczaka umyć, wytrzeć ściereczką.
  2. Obrać czosnek, przebić ząbki. Umieścić w misce.
  3. Aby uzyskać smaczne przepisy, dodaj przyprawy pochodzenia naturalnego. Do czosnku dodać sól, pieprz, śmietanę, miód, musztardę w proszku, sos sojowy. Wymieszać składniki na papkę. Dobrze natrzeć grzybem zewnętrzną stronę tuszy, a to, co pozostało wewnątrz.
  4. Pozostawić do zamarynowania. W międzyczasie przygotować farsz.
  5. Opłukać ryż pod bieżącą wodą. Włożyć do naczynia do zapiekanek. Wlać wodę w proporcji 1 do 2. Gotować na wolnym ogniu, aż podstawa będzie gotowa do drugiego dania. W przypadku przepisów z fotografiami kontynuujcie przygotowanie grzybów.
  6. Grzyby opłukać i pokroić na średniej wielkości kawałki.
  7. Podsmażamy na odrobinie oleju słonecznikowego z pokrojoną w kostkę lub półplasterki cebulą.
  8. Ryż wymieszać z pieczarkami, solą, pieprzem i dodać berberys.
  9. Wypełnij otwór w kurczaku ryżem i grzybami, mocno ubijając nadzienie.
  10. Zszyj brzegi, aby ryż nie wypadł. Umieść w rękawie do pieczenia, co ułatwi Ci przygotowanie smacznych przepisów.
  11. Piec kurczaka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut (obserwować, czy jest gotowy). Na 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć górną część rękawa, aby tuszka mogła się upiec.
  12. Gotowe danie podawać na gorąco.

Fasolka duszona z mięsem i grzybami

Fasola jest dobrym źródłem makro i mikroskładników odżywczych. Wzbogacają organizm w potas, magnez, wapń, fosfor oraz zawierają witaminy z grupy B, C, PP i E. To właśnie ten rodzaj roślin strączkowych może poszczycić się najwyższą zawartością cynku i miedzi, dlatego też jest często uwzględniany w przepisach na smaczne potrawy. Sprawia, że są nie tylko pożywne, ale i obfite.

Przygotuj się:

  • 0,5 kg. Chuda łopatka wieprzowa;
  • 0,3 kg. Grzyby Porcini (można zastąpić innym rodzajem);
  • 2 filiżanki fasoli;
  • 2 cebule;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża papryka;
  • 100 ml śmietany;
  • 50 gr. pasta pomidorowa;
  • Zielenina, mielony pieprz i sól do smaku.
Fasola duszona z mięsem i grzybamiJak

gotować:

  1. Aby zaoszczędzić czas gotowania, namocz fasolę w zimnej wodzie na noc. W ten sposób można przygotować drugie danie o co najmniej 30 % szybciej. Przepisy ze zdjęciami bez namaczania są bardziej czasochłonne.
  2. Włóż fasolę do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu, aż będzie w połowie ugotowana. Po ugotowaniu dodajemy łyżeczkę soli, nie odcedzając.
  3. Mięso siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym.
  4. Wyjąć na wpół ugotowane kawałki do miski.
  5. Warzywa obrać, opłukać, cebulę pokroić w półkrążki, paprykę i marchewkę w julienne.
  6. Z białymi grzybami można przygotować pyszne przepisy. Można je również zastąpić pieczarkami i innymi rodzajami. Grzyby prawdziwki gotować przez 15 minut. Jeśli używasz grzybów, pomiń ten krok.
  7. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, marchew i paprykę.
  8. Dodać grzyby i mięso, koncentrat pomidorowy, fasolę ugotowaną do połowy.
  9. Pastę pomidorową rozcieńczyć w śmietanie. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i inne przyprawy do smaku, zalać masą pomidorowo-śmietanową. Dusimy 10 minut lub dłużej, w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody.
  10. Z pietruszką dobrze komponują się przepisy na dania z fasoli. Przy podawaniu posypać posiekanymi ziołami do smaku.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Do przygotowania zapiekanki użyj świeżych lub mrożonych warzyw. W tym drugim przypadku należy je gotować przez kilka minut lub smażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodaj makaron i trochę kurczaka, zapiecz wszystkie składniki z serem i masz pyszne i obfite drugie danie. Przepis wraz ze zdjęciami podpowie Ci, jak zrobić go idealnie.

Przygotuj się:

  • 0,5kg. filet z kurczaka;
  • 0,4 Kg. Makaron z pszenicy durum;
  • 200 ml. mleka;
  • 2-3 szt. jaj kurzych;
  • 0,2 kg. Ser twardy;
  • 0,6 kg. Mrożona mieszanka warzywna lub same warzywa (papryka, marchew, cebula, szparagi, brokuły lub kalafior).
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywamiJak

gotować:

  1. Jeśli używasz mrożonych warzyw, gotuj zawartość torebki przez 5 minut w osolonej wodzie. Jeśli używasz świeżych warzyw, umyj i obierz warzywa wymienione w przepisie. Paprykę i marchewkę pokroić w paski julienne, cebulę w półpierścienie.
  2. Podsmażamy je na 1-1,5 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy szparagi.
  3. Brokuły lub kalafior pokroić na różyczki, gotować 3-5 minut w osolonej wodzie.
  4. Ugotuj makaron do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj odrobinę oleju z oliwek (słonecznikowego), aby zapobiec przywieraniu.
  5. Wymieszaj warzywa z makaronem.
  6. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Lekko podsmażyć na dużym ogniu.
  7. Dodaj kurczaka do reszty warzyw. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Wymieszaj, a następnie rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia.
  9. W osobnej misce ubij jajka, dodaj mleko, sól i jeszcze trochę ubij.
  10. Warstwę warzywną zalać masą jajeczno-mleczną.
  11. Na wierzch zetrzeć ser.
  12. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !