Faszerowane chlebki pita: przepisy w piekarniku
Większość ludzi kojarzy cienki ormiański chlebek pita tylko z shawarmą. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ można z niej przygotować wiele pożywnych, smacznych i szybkich potraw. Na przykład lasagne, cienkie kanapki, ciasta warstwowe i oryginalne bułeczki. Lavash z farszem przepisy w piekarniku są wyjątkowe, a co najważniejsze, wyjątkowe danie można przygotować z tego, co jest w lodówce. Najważniejsze jest to, aby mieć trochę wyobraźni.
Cienka pita stanowi łatwą przekąskę, na którą nie trzeba poświęcać dużo czasu. Taki przepis przyda się, gdy w drodze pojawią się niespodziewani goście. Trzeba tylko pamiętać o kilku drobnych szczegółach dotyczących dań z pitą.
Na przykład farsz, taki jak mięso lub ziemniaki, musi być ugotowany perfekcyjnie, w przeciwnym razie nadzienie może się nie upiec i zepsuć cały smak przekąski. Aby danie z ormiańskiego chleba pita nie wyschło, należy posmarować jego spód kefirem, kwaśną śmietaną, majonezem, jogurtem zwykłym lub mieszanką jajeczno-mleczną.
"Kosz
Cienkie lawasze w formie koszyczków z kiełbasą, pieczone w piekarniku, to niezwykła i całkiem smaczna przekąska, odpowiednia na każdy stół. Do farszu można dodać pieczone grzyby, warzywa lub mięso mielone.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- Trzy kawałki cienkiego chleba pita;
- Kiełbasa - 170 gr;
- Kiełbasa gotowana - 160 gr;
- Jajka - 3 szt;
- Korniszony - 100 gr;
- Ser - 250 gr;
- Zielona cebula - 1 pęczek;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Majonez - 50 gr;
- Sól;
- Pieprz mielony.
"Sekwencja gotowania:
- Najpierw trzeba przygotować farsz. W tym celu pokroić wędzoną i ugotowaną kiełbasę w drobną kostkę lub plasterki.
- Jajka kurze ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
- Pokrój ogórki w kostkę i wyrzuć nadmiar zalewy.
- Czosnek obrać i drobno posiekać nożem.
- Cebulę dymkę opłukać pod wodą i posiekać.
- Połowę twardego sera zetrzeć na grubej tarce.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Pokrój armeński lavash na kwadraty lub prostokąty o wymiarach około 15x15 cm, zwilż powierzchnię odrobiną wody, aby lavash lepiej się zginał i nie pękał, ale trzymał swój kształt.
- Umieść kwadraty w foremkach do muffinów, tworząc koszyczki.
- Do każdej pity nałożyć po kilka łyżek przygotowanego nadzienia.
Pozostałą połowę twardego sera zetrzeć na tarce i posypać każdy koszyczek. - Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przekąskę przez 10-20 minut, w zależności od mocy piekarnika. Ważne jest, aby upewnić się, że góra się nie przypali.
Podawaj lawasz z nadzieniem na ciepło lub na gorąco, opcjonalnie z pikantnym sosem pomidorowym. Przystawka wygląda jasno i nietypowo, ale jest bardzo smaczna, bo chrupiąca pita i soczysty farsz świetnie się komponują.
"Cheeseburger
Niezwykła przystawka z chleba pita nadziewanego farszem, ogórkami, oliwkami i serem - to danie z pewnością stanie się jednym z ulubionych wśród domowników i gości. Jest soczysty i bardzo sycący, można go nawet zabrać ze sobą na wycieczkę lub do pracy jako przekąskę.
Składniki potrzebne do przygotowania tego dania:
- Cienki chlebek pita - 1 szt;
- Mielona wołowina - 500 gr;
- Cebula - 100 gr;
- Kwaśna śmietana - 150 gr;
- Oliwki z pestkami w puszce - 1 słoik;
- Ogórki - 150 g;
- Jajko - 1 jajko;
- Mleko - 100 ml;
- Ser twardy - 200 gr;
- Sól;
- Masło;
- Pieprz mielony.
"Sekwencja gotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Dodaj olej na patelnię i podgrzej na małym ogniu.
- Smażyć cebulę na złoty kolor i smak przypominający karmel.
Gdy cebula się zrumieni, dodajemy na patelnię surowe mięso mielone. - Mięso mielone i cebulę dobrze wymieszać, smażyć, aż się ugotuje, posolić i popieprzyć do smaku.
- Odstawić nadzienie do ostygnięcia.
- Rozłóż lavash na płaskiej powierzchni i posmaruj kwaśną śmietaną. Ostudzone mięso mielone rozłożyć i równomiernie rozprowadzić.
- Zetrzeć ser na grubej tarce.
- Oliwki z pestkami pokroić w krążki.
- Ogórki konserwowe pokroić w krążki.
- Umieścić oliwki i ogórki w nadzieniu.
- Następnie posypać nadzienie połową startego sera.
- Delikatnie zwiń pitę, a następnie zroluj w spiralę.
- Rozwałkowaną pitę włożyć do okrągłej formy do pieczenia lub na patelnię.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przystawkę przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Jajko i mleko ubijamy na gładką masę, następnie dodajemy pieprz i sól do smaku, a także pozostałą połowę startego sera. Wymieszać jeszcze raz.
- Wylej masę na lavash i piecz jeszcze przez 25-30 minut.
Ta przekąska może być spożywana na ciepło lub na zimno i jest pyszna w obu tych stanach. To niezwykłe danie przypadnie do gustu nawet dzieciom. Jeśli lubisz, możesz dodać do nadzienia pieczoną marchewkę lub ulubione ogórki kiszone.
"wytrawny bukiet
Oryginalne ciasto davalicious jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nadzienie składa się z twarogu i niektórych rodzajów sera. Pita wychodzi miękka i soczysta, ale skórka jest chrupiąca i apetyczna. Wygląd potrawy zrobi wrażenie na gościach i domownikach, gdyż przypomina bukiet róż.
Możesz ją zabrać ze sobą na wakacje lub do pracy, ponieważ nie potrzebujesz noża, aby ją odciąć - wystarczy oderwać różę i delektować się jej pysznym smakiem.
Składniki niezbędne do przygotowania:
- Lavash - 2 arkusze;
- 9% twaróg - 350 gr;
- Brynza - 170 gr;
- Ser - 200 gr;
- Jajko - 3 szt;
- Koperek - 1 pęczek;
- Masło - 50 gr;
- Sól;
- Pieprz mielony.
"Sekwencja:
- Ser i bryndzę zetrzeć na tarce.
- Twarożek rozetrzeć widelcem lub ubić mikserem.
- Gałązki kopru umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać nożem.
- Połączyć wszystkie składniki, dodać surowe jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Rozłóż lavash delikatnie na płaskiej powierzchni. Rozłóż połowę nadzienia na pitę i zrób to samo z drugą połową.
- Zwiń nadziewaną pitę w rulon, uważając, aby nie naruszyć jego integralności.
Bułkę kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Najlepiej robić to bardzo ostrym nożem, zwilżonym nieco z obu stron wodą, aby nadzienie nie przyklejało się do ostrza. - Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj ją masłem. Kromki układamy przeciętą stroną do góry, układając bułki jak najbliżej siebie.
Na bułce ułożyć cienkie plasterki masła. - Rozgrzej piekarnik do 186 stopni, piecz przekąskę przez 20-25 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i apetycznie złoty.
Ciasto pita z nadzieniem sernikowym jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonałe nowe ujęcie znanych już wariantów twarogowo-serowych.
"Wieczne lato".
Lavash ze słodkim nadzieniem to świetny deser do herbaty, którego przygotowanie zajmuje minimum czasu. Ponadto danie to jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, gdyż zawiera wiele witamin i dodaje energii na cały dzień.
Składniki, których potrzebujesz do jego wykonania:
- Cienki chlebek pita - 1 szt;
- Twaróg ziarnisty - 350 gr;
- 3 jaja kurze;
- Masło - 35 gr;
- Cukier - 65 gr;
- Wanilia - z czubkiem noża;
- Świeże lub mrożone truskawki - 100 gr.
"Sekwencja gotowania
:- Farsz jest bardzo prosty - należy wymieszać ziarnisty twaróg z kilkoma jajkami kurzymi i zostawić jeszcze jedno jajko do posmarowania. Ubijać składniki do uzyskania jednolitej masy, dodać wanilię i cukier. Z tym ostatnim należy być bardzo ostrożnym i dodawać go do smaku. Truskawki mogą być bardzo słodkie, co sprawi, że deser będzie zbyt słodki.
- Truskawki pokroić w drobną kostkę.
- Dodaj truskawki do nadzienia i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Roztopić masło w mikrofalówce lub na patelni.
- Cienką pitę rozwałkować delikatnie na stole i posmarować roztopionym masłem.
- Równomiernie posmarować lavash twarogiem i nadzieniem jagodowym. Delikatnie zwinąć w rulon, dociskając każdą warstwę do drugiej. Ważne jest, aby nie rozerwać lavash, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
- Przełóż bułkę na blachę do pieczenia lub do naczynia wysmarowanego masłem.
Oddzielić białko od żółtka. - Posmaruj powierzchnię deseru żółtkiem, aby nadać mu pyszny, równomierny i złoty kolor.
- Bułkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Zamiast truskawek w deserze można użyć dowolnego rodzaju owoców lub jagód.
Istnieje wiele różnych potraw z pitą: pikantne, słone, słodkie, lekkie lub obfite. Warto eksperymentować z przepisami, aby znaleźć swój ulubiony.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu