Faszerowane chlebki pita: przepisy w piekarniku

Auchan

Większość ludzi kojarzy cienki ormiański chlebek pita tylko z shawarmą. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ można z niej przygotować wiele pożywnych, smacznych i szybkich potraw. Na przykład lasagne, cienkie kanapki, ciasta warstwowe i oryginalne bułeczki. Lavash z farszem przepisy w piekarniku są wyjątkowe, a co najważniejsze, wyjątkowe danie można przygotować z tego, co jest w lodówce. Najważniejsze jest to, aby mieć trochę wyobraźni.

Cienka pita stanowi łatwą przekąskę, na którą nie trzeba poświęcać dużo czasu. Taki przepis przyda się, gdy w drodze pojawią się niespodziewani goście. Trzeba tylko pamiętać o kilku drobnych szczegółach dotyczących dań z pitą.

Na przykład farsz, taki jak mięso lub ziemniaki, musi być ugotowany perfekcyjnie, w przeciwnym razie nadzienie może się nie upiec i zepsuć cały smak przekąski. Aby danie z ormiańskiego chleba pita nie wyschło, należy posmarować jego spód kefirem, kwaśną śmietaną, majonezem, jogurtem zwykłym lub mieszanką jajeczno-mleczną.

"Kosz

Cienkie lawasze w formie koszyczków z kiełbasą, pieczone w piekarniku, to niezwykła i całkiem smaczna przekąska, odpowiednia na każdy stół. Do farszu można dodać pieczone grzyby, warzywa lub mięso mielone.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • Trzy kawałki cienkiego chleba pita;
  • Kiełbasa - 170 gr;
  • Kiełbasa gotowana - 160 gr;
  • Jajka - 3 szt;
  • Korniszony - 100 gr;
  • Ser - 250 gr;
  • Zielona cebula - 1 pęczek;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Majonez - 50 gr;
  • Sól;
  • Pieprz mielony.
"Kosz

"Sekwencja gotowania:

  1. Najpierw trzeba przygotować farsz. W tym celu pokroić wędzoną i ugotowaną kiełbasę w drobną kostkę lub plasterki.
  2. Jajka kurze ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
  3. Pokrój ogórki w kostkę i wyrzuć nadmiar zalewy.
  4. Czosnek obrać i drobno posiekać nożem.
  5. Cebulę dymkę opłukać pod wodą i posiekać.
  6. Połowę twardego sera zetrzeć na grubej tarce.
  7. Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  8. Pokrój armeński lavash na kwadraty lub prostokąty o wymiarach około 15x15 cm, zwilż powierzchnię odrobiną wody, aby lavash lepiej się zginał i nie pękał, ale trzymał swój kształt.
  9. Umieść kwadraty w foremkach do muffinów, tworząc koszyczki.
  10. Do każdej pity nałożyć po kilka łyżek przygotowanego nadzienia.
    Pozostałą połowę twardego sera zetrzeć na tarce i posypać każdy koszyczek.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przekąskę przez 10-20 minut, w zależności od mocy piekarnika. Ważne jest, aby upewnić się, że góra się nie przypali.

Podawaj lawasz z nadzieniem na ciepło lub na gorąco, opcjonalnie z pikantnym sosem pomidorowym. Przystawka wygląda jasno i nietypowo, ale jest bardzo smaczna, bo chrupiąca pita i soczysty farsz świetnie się komponują.

"Cheeseburger

Niezwykła przystawka z chleba pita nadziewanego farszem, ogórkami, oliwkami i serem - to danie z pewnością stanie się jednym z ulubionych wśród domowników i gości. Jest soczysty i bardzo sycący, można go nawet zabrać ze sobą na wycieczkę lub do pracy jako przekąskę.

Składniki potrzebne do przygotowania tego dania:

  • Cienki chlebek pita - 1 szt;
  • Mielona wołowina - 500 gr;
  • Cebula - 100 gr;
  • Kwaśna śmietana - 150 gr;
  • Oliwki z pestkami w puszce - 1 słoik;
  • Ogórki - 150 g;
  • Jajko - 1 jajko;
  • Mleko - 100 ml;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Sól;
  • Masło;
  • Pieprz mielony.
"Cheeseburger

"Sekwencja gotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Dodaj olej na patelnię i podgrzej na małym ogniu.
  3. Smażyć cebulę na złoty kolor i smak przypominający karmel.
    Gdy cebula się zrumieni, dodajemy na patelnię surowe mięso mielone.
  4. Mięso mielone i cebulę dobrze wymieszać, smażyć, aż się ugotuje, posolić i popieprzyć do smaku.
  5. Odstawić nadzienie do ostygnięcia.
  6. Rozłóż lavash na płaskiej powierzchni i posmaruj kwaśną śmietaną. Ostudzone mięso mielone rozłożyć i równomiernie rozprowadzić.
  7. Zetrzeć ser na grubej tarce.
  8. Oliwki z pestkami pokroić w krążki.
  9. Ogórki konserwowe pokroić w krążki.
  10. Umieścić oliwki i ogórki w nadzieniu.
  11. Następnie posypać nadzienie połową startego sera.
  12. Delikatnie zwiń pitę, a następnie zroluj w spiralę.
  13. Rozwałkowaną pitę włożyć do okrągłej formy do pieczenia lub na patelnię.
  14. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przystawkę przez 10 minut.
  15. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jajko i mleko ubijamy na gładką masę, następnie dodajemy pieprz i sól do smaku, a także pozostałą połowę startego sera. Wymieszać jeszcze raz.
  16. Wylej masę na lavash i piecz jeszcze przez 25-30 minut.

Ta przekąska może być spożywana na ciepło lub na zimno i jest pyszna w obu tych stanach. To niezwykłe danie przypadnie do gustu nawet dzieciom. Jeśli lubisz, możesz dodać do nadzienia pieczoną marchewkę lub ulubione ogórki kiszone.

"wytrawny bukiet

Oryginalne ciasto davalicious jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nadzienie składa się z twarogu i niektórych rodzajów sera. Pita wychodzi miękka i soczysta, ale skórka jest chrupiąca i apetyczna. Wygląd potrawy zrobi wrażenie na gościach i domownikach, gdyż przypomina bukiet róż.

Możesz ją zabrać ze sobą na wakacje lub do pracy, ponieważ nie potrzebujesz noża, aby ją odciąć - wystarczy oderwać różę i delektować się jej pysznym smakiem.

Składniki niezbędne do przygotowania:

  • Lavash - 2 arkusze;
  • 9% twaróg - 350 gr;
  • Brynza - 170 gr;
  • Ser - 200 gr;
  • Jajko - 3 szt;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Masło - 50 gr;
  • Sól;
  • Pieprz mielony.
"Korzenny bukiet

"Sekwencja:

  1. Ser i bryndzę zetrzeć na tarce.
  2. Twarożek rozetrzeć widelcem lub ubić mikserem.
  3. Gałązki kopru umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać nożem.
  4. Połączyć wszystkie składniki, dodać surowe jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  5. Rozłóż lavash delikatnie na płaskiej powierzchni. Rozłóż połowę nadzienia na pitę i zrób to samo z drugą połową.
  6. Zwiń nadziewaną pitę w rulon, uważając, aby nie naruszyć jego integralności.
    Bułkę kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Najlepiej robić to bardzo ostrym nożem, zwilżonym nieco z obu stron wodą, aby nadzienie nie przyklejało się do ostrza.
  7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj ją masłem. Kromki układamy przeciętą stroną do góry, układając bułki jak najbliżej siebie.
    Na bułce ułożyć cienkie plasterki masła.
  8. Rozgrzej piekarnik do 186 stopni, piecz przekąskę przez 20-25 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i apetycznie złoty.

Ciasto pita z nadzieniem sernikowym jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonałe nowe ujęcie znanych już wariantów twarogowo-serowych.

"Wieczne lato".

Lavash ze słodkim nadzieniem to świetny deser do herbaty, którego przygotowanie zajmuje minimum czasu. Ponadto danie to jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, gdyż zawiera wiele witamin i dodaje energii na cały dzień.

Składniki, których potrzebujesz do jego wykonania:

  • Cienki chlebek pita - 1 szt;
  • Twaróg ziarnisty - 350 gr;
  • 3 jaja kurze;
  • Masło - 35 gr;
  • Cukier - 65 gr;
  • Wanilia - z czubkiem noża;
  • Świeże lub mrożone truskawki - 100 gr.
"Wieczne lato

"Sekwencja gotowania

:
  1. Farsz jest bardzo prosty - należy wymieszać ziarnisty twaróg z kilkoma jajkami kurzymi i zostawić jeszcze jedno jajko do posmarowania. Ubijać składniki do uzyskania jednolitej masy, dodać wanilię i cukier. Z tym ostatnim należy być bardzo ostrożnym i dodawać go do smaku. Truskawki mogą być bardzo słodkie, co sprawi, że deser będzie zbyt słodki.
  2. Truskawki pokroić w drobną kostkę.
  3. Dodaj truskawki do nadzienia i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Roztopić masło w mikrofalówce lub na patelni.
  5. Cienką pitę rozwałkować delikatnie na stole i posmarować roztopionym masłem.
  6. Równomiernie posmarować lavash twarogiem i nadzieniem jagodowym. Delikatnie zwinąć w rulon, dociskając każdą warstwę do drugiej. Ważne jest, aby nie rozerwać lavash, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
  7. Przełóż bułkę na blachę do pieczenia lub do naczynia wysmarowanego masłem.
    Oddzielić białko od żółtka.
  8. Posmaruj powierzchnię deseru żółtkiem, aby nadać mu pyszny, równomierny i złoty kolor.
  9. Bułkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Zamiast truskawek w deserze można użyć dowolnego rodzaju owoców lub jagód.
Istnieje wiele różnych potraw z pitą: pikantne, słone, słodkie, lekkie lub obfite. Warto eksperymentować z przepisami, aby znaleźć swój ulubiony.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu