Francuskie mięso: przepis

Auchan

Francuska pieczeń wieprzowa na kolację. Przepis na to danie jest również znany jako "Orlovsky". Taka rosyjsko-francuska nazwa nie jest przypadkowa. To wykwintne danie zostało stworzone przez szefa kuchni hrabiego Orłowa - Francuza W. Dubois. Od tego czasu to apetyczne mięso stało się własnością obu kuchni i przez wieki nie straciło na popularności.

Miękkie mięso w stylu francuskim jest gotowane w piecu. W przepisie najczęściej podaje się schab bez kości, boczek lub polędwicę. Można również użyć polędwicy wołowej lub fileta z kurczaka. Klasyczne połączenie cebuli i sera, jako dodatki dodawane są pieczarki, ziemniaki i papryka. Każdy produkt dodaje smaku, ale także zwiększa wartość odżywczą i kaloryczną.

Mięso w stylu francuskim

Każdy przepis ma swoje subtelności, które sprawiają, że dana potrawa smakuje lepiej niż inne. Podpowiemy Ci, jak przyrządzić mięso à la francaise, aby było pyszne. Podążaj za wszystkimi wskazówkami dotyczącymi gotowania, aby poznać sekretne sztuczki.

Przygotuj się:

  • 800 gr. schabu wieprzowego;
  • 2 cebule;
  • Sól, pieprz;
  • 100 ml. kwaśnej śmietany (lub majonezu);
  • 240 gr. masła;
  • 250 gr. twardego sera;
  • 1 łyżka oleju roślinnego.
Mięso po francuskuSposób

przyrządzania:

  1. Schab podzielić na 4 porcje po 200 gramów każda.
  2. Na desce ułożyć po 2 kawałki mięsa, tak aby uzyskać mięso francuskie. Przepis krok po kroku najlepiej wykonać z folią spożywczą. Przykryj mięso warstwą folii i zbij ją tłuczkiem kuchennym. Grubość powinna wynosić około 3-5 mm.
  3. Przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem pergaminowym. Łyżeczką posmarować równomiernie powierzchnię masłem. Na blasze do pieczenia ułożyć 2 plastry posmarowane masłem.
  4. Pozostałe 2 porcje rozbijamy w podobny sposób. Umieść je na tacy obok poprzednich porcji.
  5. Mięso francuskie posolić i popieprzyć. Klasyczny przepis będzie wykonany z minimalną ilością przypraw. Jeśli lubisz konkretne zioła, dodaj je według smaku.
  6. Obrać cebulę i pokroić w cienkie półpierścienie. Ponieważ surowe cebule nie zdążą się upiec, usmaż je. Ale lepiej jest powtórzyć sekretny trik: zalać rozdrobnione półpierścienie wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Następnie odcedzić i odcisnąć wodę.
  7. Zetrzeć ser na grubej tarce. Należy użyć takiego rodzaju sera, który ugotuje w piekarniku mięso w stylu francuskim ze smaczną skórką. Z tych dostępnych w większości sklepów: szwajcarski, radomski, ementalski.
  8. Rozpocząć formowanie naczynia. Na każdą kromkę połóż sekretny składnik 20-30g masła. Podczas pieczenia masło rozprowadzi się po mięsie, dodając mu miękkości i delikatnego, kremowego smaku.
  9. Na maśle rozłożyć szczyptę cebuli. Wszystkie cebule rozłożyć porcjami równomiernie na mięsie francuskim. Przepis ze zdjęciem jest przygotowany od razu z serem. Starty ser rozłożyć równomiernie na porcje.
  10. Ser posmarować cienką warstwą kwaśnej śmietany, sosu na bazie śmietany lub majonezu. Ma to na celu stworzenie pysznej skórki o ładnym kolorze.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Cienkie mięso upiecze się w 30-40 minut. Możesz poznać, że jest gotowy po ładnej skórce, która się utworzyła.

Mięso wołowe po francusku z grzybami

Mięso zapiekane pod delikatną serową powłoką to korzystna opcja na każdy obiad. A co jeśli kremowy posmak wymieszasz z grzybami? W rezultacie otrzymujemy pyszne mięso à la française. Przepis krok po kroku z najdrobniejszymi szczegółami będzie wiernym pomocnikiem dla początkujących.

Przygotuj się:

  • 500 gr polędwicy wołowej;
  • 300 gr. cebula;
  • 200 ml. kwaśnej śmietany, sosu śmietanowego lub majonezu;
  • 200 g. pieczarek;
  • 200 g. masła;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 200 g twardego sera.
Wołowina po francusku z grzybamiJak

przyrządzać:

  1. Umyć grzyby i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Francuski przepis na smażone mięso zaczyna się od farszu, aby miał czas ostygnąć.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Ułożyć grzyby, na nich połowę pokrojonej cebuli. Przykryć pokrywką i gotować, aż wilgoć się rozpuści. Nie ma potrzeby wielokrotnego mieszania. Kiedy wilgoć odparuje, przełóż grzyby i cebulę do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Polędwicę kroimy w poprzek włókien. Bądź o grubości około 1 cm.
  5. Ubijać tłuczkiem równomiernie plastry na mięsie francuskim. W piekarniku klasyczny przepis.
  6. Jeśli grubość zostanie zredukowana do 0,5 mm, pieczemy szybko. Przed pokrojeniem mięso można przykryć folią spożywczą. Chroni to przed rozpryskami i utrzymuje powierzchnie w czystości.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy plasterki na kilka minut.
  8. W międzyczasie włącz piekarnik do 190 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  9. Na pergaminie ułożyć warstwę surowej cebuli.
  10. Na cebulę kładziemy warstwę mięsa. Każdą kromkę układać starannie z małym wgłębieniem.
  11. Przed przygotowaniem mięsa francuskiego na każdą porcję kładziemy około 20g masła.
  12. Na masło wyłożyć farsz grzybowy. Rozprowadź równomiernie całe nadzienie na porcjach.
  13. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim nadzienie grzybowe.
  14. Ser cienko polać majonezem lub kwaśną śmietaną.
  15. Piec przez 30 do 40 minut.

Mięso francuskie z filetem z kurczaka

Filet z kurczaka to delikatne mięso a la francaise. Przepis krok po kroku z fotografiami jest łatwy do przygotowania. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić z pieczeniem w piekarniku, w przeciwnym razie mięso okaże się suche i znacznie zmniejszy swoją objętość. Proponujemy powtórzyć przepis z dodatkiem słodkiej papryki. Słodka papryka dodaje niesamowitego smaku temu daniu. Jeśli nie lubisz tego warzywa, możesz zastąpić je pomidorami. Z nimi danie wychodzi tak samo niezrównane.

Przygotuj się:

  • 3 filety z kurczaka;
  • 3 cebule;
  • 200-250 gr. twardego sera;
  • 2 słodkie papryki;
  • Sól, pieprz;
  • 200 gr. masła;
  • 200 gr. majonezu lub kwaśnej śmietany.
Filet z kurczaka z mięsem francuskimJak

przyrządzać:

  1. Zanim przygotujesz mięso w stylu francuskim, zacznij przepis od warzyw. Obrać cebulę i słodką paprykę. Warzywa umyć, paprykę pokroić w julienne, a cebulę w półpierścienie.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Podsmaż lekko paprykę i cebulę, nie pozwól im się przypalić. Gotować do miękkości.
  3. Opłucz filety z kurczaka i osusz je ręcznikiem kuchennym.
  4. Oddzielić mały filet, pokroić na duże porcje. Z jednego fileta uformować 5 do 6 porcji.
  5. Aby przepis na francuskie mięso w piekarniku był szybki, należy rozgrzać piekarnik. Wystarczy podgrzać do temperatury 180 stopni.
  6. Ułożyć porcje na desce do krojenia, przykryć folią i ubić tłuczkiem kuchennym. Najlepszy jest drewniany młotek. Jeśli jest to metalowy, spróbuj lżejszego bicia.
  7. Filety ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i nasączonej olejem. Posolić i popieprzyć porcje. Dodaj kurkumę, jeśli chcesz uzyskać ostrzejsze mięso francuskie. Kontynuować przepis krok po kroku z nadzieniem. Na każdej porcji położyć mały kawałek masła.
  8. Na każdej porcji rozłożyć farsz z cebuli i papryki. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim warstwę warzyw.
  9. Na ser wylać cienką warstwę majonezu.
  10. Piec przez 30 minut, podawać na gorąco.

Wyraźnie przypieczona skórka sprawia, że mięso po francusku jest bardziej apetyczne. Najsmaczniejszy przepis jest łatwy do wykonania poprzez dodanie tylko 1-2 jajek. Przygotuj to nadzienie w prosty sposób: ubij 2 jajka, dodaj 150ml kwaśnej śmietany i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Do masy jajeczno-kwaśnej śmietany dodać starty ser i wymieszać składniki. Łyżeczką stołową nakładać masę na każdą porcję mięsa. Delikatnie rozprowadź na całej kromce i upiecz.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu