Francuskie mięso: przepis
Francuska pieczeń wieprzowa na kolację. Przepis na to danie jest również znany jako "Orlovsky". Taka rosyjsko-francuska nazwa nie jest przypadkowa. To wykwintne danie zostało stworzone przez szefa kuchni hrabiego Orłowa - Francuza W. Dubois. Od tego czasu to apetyczne mięso stało się własnością obu kuchni i przez wieki nie straciło na popularności.
Miękkie mięso w stylu francuskim jest gotowane w piecu. W przepisie najczęściej podaje się schab bez kości, boczek lub polędwicę. Można również użyć polędwicy wołowej lub fileta z kurczaka. Klasyczne połączenie cebuli i sera, jako dodatki dodawane są pieczarki, ziemniaki i papryka. Każdy produkt dodaje smaku, ale także zwiększa wartość odżywczą i kaloryczną.
Mięso w stylu francuskim
Każdy przepis ma swoje subtelności, które sprawiają, że dana potrawa smakuje lepiej niż inne. Podpowiemy Ci, jak przyrządzić mięso à la francaise, aby było pyszne. Podążaj za wszystkimi wskazówkami dotyczącymi gotowania, aby poznać sekretne sztuczki.
Przygotuj się:
- 800 gr. schabu wieprzowego;
- 2 cebule;
- Sól, pieprz;
- 100 ml. kwaśnej śmietany (lub majonezu);
- 240 gr. masła;
- 250 gr. twardego sera;
- 1 łyżka oleju roślinnego.
przyrządzania:
- Schab podzielić na 4 porcje po 200 gramów każda.
- Na desce ułożyć po 2 kawałki mięsa, tak aby uzyskać mięso francuskie. Przepis krok po kroku najlepiej wykonać z folią spożywczą. Przykryj mięso warstwą folii i zbij ją tłuczkiem kuchennym. Grubość powinna wynosić około 3-5 mm.
- Przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem pergaminowym. Łyżeczką posmarować równomiernie powierzchnię masłem. Na blasze do pieczenia ułożyć 2 plastry posmarowane masłem.
- Pozostałe 2 porcje rozbijamy w podobny sposób. Umieść je na tacy obok poprzednich porcji.
- Mięso francuskie posolić i popieprzyć. Klasyczny przepis będzie wykonany z minimalną ilością przypraw. Jeśli lubisz konkretne zioła, dodaj je według smaku.
- Obrać cebulę i pokroić w cienkie półpierścienie. Ponieważ surowe cebule nie zdążą się upiec, usmaż je. Ale lepiej jest powtórzyć sekretny trik: zalać rozdrobnione półpierścienie wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Następnie odcedzić i odcisnąć wodę.
- Zetrzeć ser na grubej tarce. Należy użyć takiego rodzaju sera, który ugotuje w piekarniku mięso w stylu francuskim ze smaczną skórką. Z tych dostępnych w większości sklepów: szwajcarski, radomski, ementalski.
- Rozpocząć formowanie naczynia. Na każdą kromkę połóż sekretny składnik 20-30g masła. Podczas pieczenia masło rozprowadzi się po mięsie, dodając mu miękkości i delikatnego, kremowego smaku.
- Na maśle rozłożyć szczyptę cebuli. Wszystkie cebule rozłożyć porcjami równomiernie na mięsie francuskim. Przepis ze zdjęciem jest przygotowany od razu z serem. Starty ser rozłożyć równomiernie na porcje.
- Ser posmarować cienką warstwą kwaśnej śmietany, sosu na bazie śmietany lub majonezu. Ma to na celu stworzenie pysznej skórki o ładnym kolorze.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Cienkie mięso upiecze się w 30-40 minut. Możesz poznać, że jest gotowy po ładnej skórce, która się utworzyła.
Mięso wołowe po francusku z grzybami
Mięso zapiekane pod delikatną serową powłoką to korzystna opcja na każdy obiad. A co jeśli kremowy posmak wymieszasz z grzybami? W rezultacie otrzymujemy pyszne mięso à la française. Przepis krok po kroku z najdrobniejszymi szczegółami będzie wiernym pomocnikiem dla początkujących.
Przygotuj się:
- 500 gr polędwicy wołowej;
- 300 gr. cebula;
- 200 ml. kwaśnej śmietany, sosu śmietanowego lub majonezu;
- 200 g. pieczarek;
- 200 g. masła;
- Sól, pieprz do smaku;
- 200 g twardego sera.
przyrządzać:
- Umyć grzyby i pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Francuski przepis na smażone mięso zaczyna się od farszu, aby miał czas ostygnąć.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Ułożyć grzyby, na nich połowę pokrojonej cebuli. Przykryć pokrywką i gotować, aż wilgoć się rozpuści. Nie ma potrzeby wielokrotnego mieszania. Kiedy wilgoć odparuje, przełóż grzyby i cebulę do miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Polędwicę kroimy w poprzek włókien. Bądź o grubości około 1 cm.
- Ubijać tłuczkiem równomiernie plastry na mięsie francuskim. W piekarniku klasyczny przepis.
- Jeśli grubość zostanie zredukowana do 0,5 mm, pieczemy szybko. Przed pokrojeniem mięso można przykryć folią spożywczą. Chroni to przed rozpryskami i utrzymuje powierzchnie w czystości.
- Doprawiamy solą i pieprzem i układamy plasterki na kilka minut.
- W międzyczasie włącz piekarnik do 190 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Na pergaminie ułożyć warstwę surowej cebuli.
- Na cebulę kładziemy warstwę mięsa. Każdą kromkę układać starannie z małym wgłębieniem.
- Przed przygotowaniem mięsa francuskiego na każdą porcję kładziemy około 20g masła.
- Na masło wyłożyć farsz grzybowy. Rozprowadź równomiernie całe nadzienie na porcjach.
- Ser zetrzeć na tarce i posypać nim nadzienie grzybowe.
- Ser cienko polać majonezem lub kwaśną śmietaną.
- Piec przez 30 do 40 minut.
Mięso francuskie z filetem z kurczaka
Filet z kurczaka to delikatne mięso a la francaise. Przepis krok po kroku z fotografiami jest łatwy do przygotowania. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić z pieczeniem w piekarniku, w przeciwnym razie mięso okaże się suche i znacznie zmniejszy swoją objętość. Proponujemy powtórzyć przepis z dodatkiem słodkiej papryki. Słodka papryka dodaje niesamowitego smaku temu daniu. Jeśli nie lubisz tego warzywa, możesz zastąpić je pomidorami. Z nimi danie wychodzi tak samo niezrównane.
Przygotuj się:
- 3 filety z kurczaka;
- 3 cebule;
- 200-250 gr. twardego sera;
- 2 słodkie papryki;
- Sól, pieprz;
- 200 gr. masła;
- 200 gr. majonezu lub kwaśnej śmietany.
przyrządzać:
- Zanim przygotujesz mięso w stylu francuskim, zacznij przepis od warzyw. Obrać cebulę i słodką paprykę. Warzywa umyć, paprykę pokroić w julienne, a cebulę w półpierścienie.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Podsmaż lekko paprykę i cebulę, nie pozwól im się przypalić. Gotować do miękkości.
- Opłucz filety z kurczaka i osusz je ręcznikiem kuchennym.
- Oddzielić mały filet, pokroić na duże porcje. Z jednego fileta uformować 5 do 6 porcji.
- Aby przepis na francuskie mięso w piekarniku był szybki, należy rozgrzać piekarnik. Wystarczy podgrzać do temperatury 180 stopni.
- Ułożyć porcje na desce do krojenia, przykryć folią i ubić tłuczkiem kuchennym. Najlepszy jest drewniany młotek. Jeśli jest to metalowy, spróbuj lżejszego bicia.
- Filety ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i nasączonej olejem. Posolić i popieprzyć porcje. Dodaj kurkumę, jeśli chcesz uzyskać ostrzejsze mięso francuskie. Kontynuować przepis krok po kroku z nadzieniem. Na każdej porcji położyć mały kawałek masła.
- Na każdej porcji rozłożyć farsz z cebuli i papryki. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim warstwę warzyw.
- Na ser wylać cienką warstwę majonezu.
- Piec przez 30 minut, podawać na gorąco.
Wyraźnie przypieczona skórka sprawia, że mięso po francusku jest bardziej apetyczne. Najsmaczniejszy przepis jest łatwy do wykonania poprzez dodanie tylko 1-2 jajek. Przygotuj to nadzienie w prosty sposób: ubij 2 jajka, dodaj 150ml kwaśnej śmietany i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Do masy jajeczno-kwaśnej śmietany dodać starty ser i wymieszać składniki. Łyżeczką stołową nakładać masę na każdą porcję mięsa. Delikatnie rozprowadź na całej kromce i upiecz.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu