Golonki pieczone w przyprawach

Golonki zapiekane w przyprawach są tradycyjną potrawą bawarską. Szczególną popularnością cieszy się podczas słynnego Oktoberfest. Jest to również bardzo popularne miejsce przez cały rok. Prosty przepis na golonkę wymaga kilku godzin na przygotowanie, ale spełnia swoje zadanie bez żadnego gotowania ze strony kucharza. Piekarnik wykonuje całą pracę, a Ty musisz tylko czekać i cieszyć się smakiem. Pod koniec pieczenia otrzymujemy chrupiącą skórkę, a pod nią delikatne mięso.

Golonki z jagodami jałowca

Jest to zdecydowanie danie, od którego można rozpocząć znajomość z niemieckimi tradycjami kulinarnymi. Jak aromatyczne golonki pieczone w przyprawach, nikogo nie pozostawiają obojętnym. Miłe jest również to, że potrawa jest gotowana bez konieczności ciągłego przebywania kucharza nad powierzchnią gotowania.

Przygotuj się:

  • 2 mięsiste podudzia wieprzowe;
  • 4 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu;
  • 4 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 duża lub 2 średnie cebule;
  • 1 łyżka kminku;
  • 4 jagody jałowca;
  • 1 łyżka kolendry;
  • Sól.
Golonki zapiekane w przyprawachPrzygotowanie

:

  1. W dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia.
  2. Dodać 2 łyżeczki soli, cebulę, pieprz, liść laurowy i jagody jałowca.
  3. Zmniejsz temperaturę tak, aby woda była gorąca, ale nie wrząca, i zanurz podudzia wieprzowe. Upewnij się, że podudzia są przykryte wodą.
  4. Gotować na wolnym ogniu (praktycznie bez duszenia) przez 1,5 godziny.
  5. Po 90 minutach wyjąć nóżki świni z wody szczypcami i ostrym nożem naciąć skórę w kształcie rombu.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  7. Golonki nacieramy kminkiem, kolendrą, mielonym pieprzem i solą.
  8. Golonki układamy na drucianej półce w brytfannie i pieczemy około 90 minut w środkowej części piekarnika. Po 45 minutach obrócić golonki na drugą stronę.
  9. Włącz wentylator na ostatnie 5 do 10 minut, aby skórka była chrupiąca. Zwracaj uwagę na proces, ponieważ skóra może szybko ulec poparzeniu. Popęka i stanie się bardzo chrupiący.

Golonki zapiekane z przyprawami i piwem

Golonki zapiekane z przyprawami są prawdziwym symbolem bawarskiej kultury piwnej. Każdego roku podczas monachijskiego Festiwalu Piwa spożywa się ponad 80 000 golonek. Tradycyjnym sposobem ich przyrządzania jest pieczenie na rożnie. Udka są równomiernie upieczone i mają chrupiącą skórkę.

Sos podawany do nich jest boski. Przygotowany na bazie soków z pieczenia, aromatyzowany ciemnym niemieckim lagerem, doskonale uzupełnia wieprzowinę.

Przygotuj się:

  • 2 podudzia wieprzowe około 600g każde;
  • 1 łyżka kminku;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżeczka pieprzu;
  • 2-3 l ciemnego niemieckiego piwa pełnego.
Golonki zapiekane w przyprawachPrzygotowanie

:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Cebulę pokroić w krążki i umieścić na dnie blachy do pieczenia z wysokimi bokami.
  3. Rozgnieć 1 łyżkę kminu (użyj tłuczka i moździerza lub młynka do przypraw) i wymieszaj z mielonym pieprzem i solą.
  4. Obrać skórę z każdego udźca wieprzowego i natrzeć mieszanką przypraw przygotowaną powyżej. Podudzia ułożyć na cebuli stożkowatym końcem do góry.
  5. Piec w niskiej temperaturze przez 90-120 minut (w zależności od wielkości golonek)
  6. Wlej piwo do blachy i kontynuuj powolne pieczenie przez kolejne 60-90 minut. Jeśli skórka zbyt szybko zbrązowieje, spróbuj przykryć ją lekko folią.
  7. Przełożyć udka na inną blachę do pieczenia. Zostawcie pierwszego, żeby stał.
  8. Włóż golonki z powrotem do piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni, aż skórka będzie chrupiąca i puszysta. Obserwuj je uważnie podczas tego etapu, aby uniknąć przypalenia.
  9. Zawartość blaszki posiekać w blenderze, przecedzić przez sito. Jeśli masa jest zbyt płynna, zagotuj, a następnie dodaj odrobinę skrobi kukurydzianej.
  10. Upieczone golonki podawać z sosem.

Możesz również polubić:

Auchan

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu