Gotowanie pysznych żeberek wołowych

Auchan

Chcesz uraczyć swoją rodzinę smacznym i aromatycznym daniem, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku? Następnie ugotuj żeberka wołowe w piekarniku. Danie wyjdzie niesamowicie soczyste i delikatne, jeśli użyjesz rękawa do pieczenia. W tym przypadku mięso jest gotowane w swoim własnym soku. W tym przypadku oszczędza prawie wszystkie witaminy i minerały. Żeberka można przyrządzać samodzielnie lub od razu z przybraniem. W tym drugim przypadku do rękawa można włożyć różne warzywa, takie jak ziemniaki i marchew. Miękkie warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, kapusta, lepiej jest gotować oddzielnie. Wynika to z faktu, że danie jest pieczone przez co najmniej 1,5 godziny. W tym czasie kawałki warzyw mogą stać się bardzo miękkie i stracić swoje właściwości smakowe.

Aby żeberka wołowe w piekarniku okazały się aromatyczne, będziemy używać różnych przypraw. Oprócz tradycyjnej mieszanki papryki, można użyć rozmarynu, czosnku, cebuli. Żeberka wołowe nie zawierają dużej ilości mięsa. Dlatego lepiej jest wybrać elementy z dodatkową warstwą. Oczywiście, mięso musi być świeże lub schłodzone. W tym przypadku danie będzie niesamowicie pyszne!

Jak smacznie przyrządzić żeberka wołowe w piekarniku?

Przed przystąpieniem do pieczenia należy zadbać o to, aby w garnku znajdował się rękaw do pieczenia. Z jego pomocą będziesz mógł przyrządzić potrawę bez brudzenia blachy. W rękawie potrawa jest gotowana na parze i dodatkowo w swoim własnym soku. Nie jest konieczne dodawanie do środka dużej ilości oleju roślinnego lub innych tłuszczów. Z tego powodu wartość kaloryczna gotowego dania będzie mniejsza niż w przypadku pieczenia w piekarniku metodą otwartą.

Mięso na żeberkach jest trochę twarde, ale dzięki zastosowaniu rękawa stanie się delikatne. Przecież w tym przypadku kawałek upiecze się równomiernie i zyska niesamowity smak!

Składniki:

    Żeberka wołowe - 1 kg; Sos sojowy - 2 łyżki; Miód - 1 łyżka; Przyprawa do wołowiny - 2 łyżki; Rozmaryn - 1 średniej wielkości gałązka; Sól, czarny pieprz - do smaku; Czosnek - 2 ząbki.

Metoda przygotowania:

    Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy nadmiar tłuszczu i błonę, wkładamy do głębokiej miski; Żeberka nacieramy przyprawami, następnie mieszanką miodu i sosu sojowego, kładziemy plasterki czosnku i gałązkę rozmarynu. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na kilka godzin. Oczywiście, lepiej jest trzymać kawałek przez noc, aby mięso stało się niesamowicie miękkie; Przekładamy kawałek do rękawa do pieczenia, razem z czosnkiem i rozmarynem. Zawiąż szczelnie rękaw, ważne jest, aby w środku zostawić miejsce na spływanie soków; Wysyłamy nasze danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 90 minut; Po upływie czasu gotowania pokroić żeberka na porcje i podawać.

Lepiej jest podawać żeberka z sosem. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, barbecue, winny.

Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.