Guacamole: klasyczny przepis

Guacamole to popularny sos, który wywodzi się z Meksyku. Uważa się, że słowo "guacamole" pochodzi od dwóch azteckich słów: "ahuacatl", co dosłownie oznacza "awokado" i "molli", czyli "sos". Ze względu na pochodzenie tych słów, niektórzy twierdzą, że guacamole wywodzi się od Azteków, ale jest to popularne błędne przekonanie. W rzeczywistości sos pojawił się dopiero na początku XX wieku, kiedy to nazwa ta została zapisana w nowoczesnych językach.

Podstawowym minimum składników potrzebnych do przygotowania guacamole jest oczywiście awokado, papryczki chili, sok z cytryny lub limonki, ale często dodaje się również kolendrę, pomidory i czosnek.

Guacamole tradycyjnie podaje się z chipsami z mąki kukurydzianej, ale zamiast nich można pokroić cienką ormiańską pitę, posmarować ją oliwą z oliwek i upiec w piekarniku. W rzeczywistości guacamole jest pyszne nawet ze zwykłym chlebem, jak również zanurzając w nim warzywa.

Głównym składnikiem sosu jest awokado. Awokado jest owocem zawierającym wiele witamin i mikroelementów.

Jak wybrać awokado:

Kolor i miękkość awokado zależy bezpośrednio od jego dojrzałości. Jeśli awokado jest zielone i twarde, nie jest dojrzałe, ale kiedy jest bardziej miękkie i przybiera ciemnozielony lub brązowy kolor, jest dojrzałe. Wewnątrz dojrzałe awokado również nie powinno być twarde, powinno być zbite w masę, ale masa ta nie powinna być ciemna - oznacza to, że owoc jest przejrzały.

Jak przechowywać awokado:

Włożenie awokado do lodówki oznacza dla niego pewną śmierć. Niedojrzałe owoce nigdy nie dojrzeją w lodówce, więc używaj lodówki tylko wtedy, gdy chcesz zachować już dojrzałe owoce.

Jak obrać awokado:

    Aby obrać awokado, należy zrobić nacięcie na środku, a następnie usunąć pestkę. Dojrzałe awokado będzie łatwo dostępne. Następnie można ostrożnie, za pomocą łyżki, oddzielić miąższ od skórki, a po tym już pokroić na sałatki lub szatkowanie. Można też zrobić kilka nacięć na połówce awokado od góry do dołu wzdłuż miąższu, nie dotykając skórki, a następnie delikatnie za pomocą noża pozbierać kawałki, a otrzymamy owoc już pokrojony w talarki. Innym sposobem na obranie awokado jest obranie go, tak jak ziemniaka. Jednak awokado ma twardą skórę, ale jest miękkie, gdy jest dojrzałe, więc istnieje możliwość jego zgniecenia.

Guacamole: klasyczny przepis

Niezbędne składniki:

    Świeża kolendra - ½ pęczka; Czosnek - 2 ząbki; Sól - ½ łyżeczki; Pomidor - 1 pomidor; Cebula - ½ łyżeczki; Awokado - 5 tys; Sok z cytryny - 3 łyżki;

Proces przygotowania:

    Czosnek obieramy z łupin, następnie drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę i mieszamy z solą. Drobno posiekać pomidora, kolendrę i cebulę. Umyj awokado, przekrój je na pół i usuń pestki oraz skórkę. Wyciśnij sok z cytryny lub limonki rękoma lub za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów i natychmiast wymieszaj go z puree z awokado, aby nie zaczęło brązowieć. Wymieszaj pomidora, kolendrę, cebulę, sól i czosnek z mieszanką awokado i sokiem z cytryny. Podawać z zieleniną i tostami lub frytkami.

Guacamole z miętą

Potrzebne składniki:

    Awokado - 2 duże kawałki; Limonka - 1 szt; Papryczka chili - 1 szt; Mięta - 6 gałązek; Oliwa z oliwek - 1 łyżka; Sól - do smaku.

Proces przygotowania:

    Awokado myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestki i skórki, a następnie wkładamy do blendera; Umyj limonkę, przekrój ją na pół, a następnie wyciśnij z niej sok w blenderze. Możesz to zrobić za pomocą wyciskarki do cytrusów lub po prostu rękoma. Opłucz i posiekaj liście mięty. Drobno posiekać papryczkę chilli, odrzucić nasiona i wrzucić do blendera razem z miętą. Pod koniec miksowania posolić i popieprzyć, dodać oliwę z oliwek i ubijać, aż masa stanie się jednorodna.

Sos guacamole

Niezbędne składniki:

    Awokado - 2 szt; Pomidor - 1 pomidor; Cebula czerwona - 1 szt; Czosnek - 1 ząbek; Kolendra - ½ pęczka; Papryczka chili - 1 szt; Cytryna - ½ łyżeczki; Sól - do smaku.

Proces przygotowania:

    Jeśli po zakupie okaże się, że awokado nie jest jeszcze dojrzałe, pozostaw je na kilka dni, aby dojrzało w temperaturze pokojowej. Lepiej jest użyć czerwonej cebuli, ponieważ jest słodsza. Awokado obrać i usunąć pestkę, a następnie pokroić w drobną kostkę. Umyj pomidora i zetrzyj go na tarce. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Umieść wszystkie składniki w blenderze i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lubisz kawałki warzyw w sosie, jak na przykład w lecho, możesz najpierw ubić awokado, a następnie wymieszać je z drobno pokrojonymi warzywami. Posolić sos do smaku, a następnie można podawać.

Przystawka z guacamole

Niezbędne składniki:

    Awokado - 2 szt; Chleb pełnoziarnisty - 300 gr; Pomidor - 1 szt; Cytryna - do smaku; Oliwa z oliwek - 1 łyżka; Papryka chili - 10 gr; Czosnek - 1 ząbek; Cebula - 20 gr.

Proces przygotowania:

    Smażyć chleb na rozgrzanej patelni bez oleju z obu stron, aż będzie chrupiący. Awokado myjemy, obieramy i pozbywamy się pestki, a następnie kroimy owoc w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obrać i obierać, a następnie drobno posiekać lub wycisnąć. Obrać i drobno posiekać chili. Lepiej jest dodać trochę mniej, a jeśli to konieczne, dodać więcej. Umieść wszystkie składniki w blenderze. Wyciśnij sok z cytryny i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Pomidory pokroić w kostkę i wmieszać do sosu. Pokrój każdą kromkę chleba na cztery części i posmaruj każdą porcję sosem.

Sałatka Guacamole

Niezbędne składniki:

    Awokado - 1 szt; Pomidor - 1 szt; Cebula szalotka - ½ szt; Czosnek - 1 ząbek; Kolendra - 2 gałązki; Czerwona ostra papryka - ¼ łyżeczki; Sok z cytryny - 1 łyżka; Oliwa z oliwek - 2 łyżki; Sól - do smaku.

Przygotowanie:

    Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę. Usuń łupiny z cebuli i czosnku i drobno je posiekaj. Czosnek lepiej przepuścić przez praskę. Aby cebula nie zdominowała smaku sałatki, lepiej wziąć jej niewiele. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę, następnie rozgnieść miąższ widelcem, ale nie całkiem na papkę, skropić awokado sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodajemy czerwoną paprykę i mieszamy do połączenia. Dodaj cebulę i czosnek, pomidora i zioła do mieszanki z awokado. Sałatkę podawaj w skórce awokado lub na kanapce. Udekoruj czarną oliwką.

Guacamole w stylu meksykańskim

Niezbędne składniki:

    Awokado - 2 szt; Pomidory - 2 szt; Czosnek - 2 ząbki; Czerwona cebula - ½ sztuki; Papryka czerwona świeża - 2 papryki; Sok z limonki - 2 szt; Sos tabasco - do smaku; Kolendra mielona - 2 łyżki; Sól - do smaku; Pieprz czarny mielony - do smaku.

Proces przygotowania:

    Podziel awokado na pół, usuń pestki, a następnie pokrój połówki na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skórki i umieścić w blenderze. Jeśli miąższ pozostanie na skórce, zeskrob go łyżką. Obrać pomidory i umieścić je w blenderze razem z awokado. Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Wymieszaj osobno cebulę, czosnek, sok z limonki, tabasco, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i przełóż do blendera. Ubij wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać guacamole, przykryj folią i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Auchan