Jajecznica: przepis na patelnię

Jaja kurze są jednym z cennych produktów spożywczych. Zawierają dużą ilość wysoko przyswajalnego białka. Żółtko jest bardzo pożywne. Zawarta w nim liczichetina jest pożywieniem dla komórek nerwowych. Jaja zawierają również witaminy i minerały, które uzupełniają część dziennego zapotrzebowania. Sposób przygotowania jest prosty. Nawet dziecko w wieku szkolnym może z łatwością usmażyć omlet. Przepis na potrawę smażoną na patelni można przygotować w klasycznej formie lub jako danie wielodaniowe. W drugiej wersji, jajka stają się pełnowartościowym obiadem, a nawet obfitą, zdrową kolacją. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zamienić zwykły omlet w kulinarne arcydzieło.

Omlet grzybowy z ziołami

Zapachy jesiennych lasów w domowej kuchni to rozkosz, którą można się cieszyć. Nie przegap okazji, aby się nim cieszyć. Przepyszne danie wymaga tylko minimalnej ilości składników. Gotowe danie jest bogate w białko i mikroelementy. Jak przygotować omlet z pieczarkami na patelni - każdy kawaler powinien wiedzieć.

Przygotuj się:

  • 5-6 dużych grzybów prawdziwków;
  • 7-8 jaj;
  • 50 ml. mleka;
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1 łyżka masła;
  • Sól, pieprz mielony, zioła.
Omlet grzybowy z ziołamiJak

przyrządzić:

  1. Świeże grzyby przed przyrządzeniem należy oczyścić z piasku i gałązek. Robić to przy suchej uprawie. Następnie umyć grzyby i drobno je posiekać.
  2. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym i podsmażyć grzyby do miękkości.
  3. Podczas gdy grzyby się smażą, rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i dobrze ubij.
  4. Dodaj 1 szklankę mleka, aby zrobić omlet. Klasyczny przepis jest wykonany w proporcji, w której masa jaj równa się ilości mleka. Jeśli jajka są małe, użyj ich więcej.
  5. Posiekać zieleninę.
  6. Do grzybów dodać masło, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
  7. Zalać masą jajeczną, posypać zieleniną. Delikatnie dusić pod przykryciem do uzyskania sztywnej i puszystej masy.

Omlet orzechowy w stylu gruzińskim

Prażone orzechy włoskie mają wyrazisty smak i głębszy aromat. Stanowią one doskonałe uzupełnienie jajek, które są delikatne w konsystencji i neutralne w smaku. Z takiego połączenia powstaje pyszny omlet na patelnię. Przygotuj autentyczny przepis z wykorzystaniem ziół. Może to być kolendra lub inne zioła do smaku.

Przygotuj się:

  • 50g jąder orzecha włoskiego;
  • 6 jaj;
  • 30 gr. masła;
  • 50 ml. mleka;
  • Sól, pieprz, zioła.
Omlet orzechowy w stylu gruzińskimJak

przyrządzić:

  1. Orzechy włoskie drobno posiekać nożem.
  2. Jajka rozbić do miski, ubić na gładką masę.
  3. Jajka posolić i popieprzyć, dodać mleko, wymieszać.
  4. Jajka wymieszać z orzechami, dodać posiekane zioła (kolendrę, inne).
  5. Posmarować patelnię masłem, wlać masę jajeczną. Ugotować omlet na średnim ogniu. Klasyczny przepis na patelnię przygotowuje się pod przykryciem. Jeszcze lepiej, włóż patelnię do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz aż do uzyskania puszystości.

Dracena z twarogiem

Drichena to potrawa kuchni białoruskiej, częściowo rosyjskiej, którą przyrządza się również na Ukrainie. Tradycyjnie jest to omlet wieloskładnikowy. Jego podstawą są jajka, mleko, mąka i kwaśna śmietana. Aby zwiększyć wartość odżywczą, dodaje się trochę twarogu, ziemniaków i mięsa. Smaczny omlet przygotowuje się i podaje na patelni. Przepis jest pieczony w piekarniku, podawany w naczyniu, w którym się piekł. To właśnie ta obróbka cieplna sprzyja najlepszemu rozgrzaniu wnętrza i zachowaniu maksymalnych korzyści z zawartych w nim składników.

Przygotuj się:

  • 8 jaj;
  • 1 szklanka mleka;
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mąki;
  • 200 gr. twarogu;
  • 2 łyżki masła do polania;
  • Sól, pieprz.
Drachena z twarogiemJak

przyrządzić:

  1. Rozdzielić jajka na białka i żółtka.
  2. Żółtka wymieszać z mąką, solą i kwaśną śmietaną.
  3. Twarożek zetrzeć przez sito i dodać do żółtek.
  4. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
  5. Żółtka rozpuścić w mleku na gładką masę.
  6. Rozgrzej piekarnik, aby przygotować łatwy przepis na omlet.
  7. Połączyć białka z żółtkami i delikatnie wymieszać.
  8. Nasmarować patelnię, zalać draceną i wstawić do piekarnika.
  9. Piec, aż danie będzie puszyste i zrumienione z obu stron.
  10. Roztopić masło, polać gorącą drachenę i od razu podawać.

Omlet w stylu wiejskim

Rustykalny omlet to obfite i pożywne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Nawet jeśli czujesz się niekontrolowanie głodny, nie krępuj się i zrób go. Tylko 30 do 40 minut - i masz ucztę, która wypełni Twój talerz po brzegi. Aby przyspieszyć ten proces, ugotuj ziemniaki do połowy lub usmaż je na patelni. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić pyszny omlet smażony na patelni.

Przygotuj się:

  • 8 jaj;
  • 300g ziemniaków;
  • 250g chudej szynki;
  • 100 gr. fasolka szparagowa;
  • 2 łyżki tartego twardego sera;
  • 2 łyżki masła;
  • 50 ml. mleka;
  • Sól, pieprz, zioła do smaku.
Omlet w stylu wiejskimJak

przyrządzać:

  1. Umyć ziemniaki pod bieżącą wodą przy pomocy szczotki.
  2. Ziemniaki gotujemy w łupinach. Ziemniaki gotujemy do połowy, ponieważ będą smażone na patelni.
  3. Odcedzić i ostudzić bulwy.
  4. Schłodzone bulwy obrać i pokroić w kostkę.
  5. Zagotować wodę, do wrzątku włożyć szparagi. Gotować przez 2-3 minuty, przecedzić przez durszlak.
  6. Szynkę pokroić w kostkę, ser poszatkować.
  7. Ubij jajka z mlekiem, aby przygotować szybki i smaczny omlet na patelni.
  8. Rozgrzać patelnię z masłem.
  9. Włożyć ziemniaki, lekko podsmażyć.
  10. Dodać szynkę, szparagi i delikatnie podsmażyć.
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Posypać serem i posiekanymi ziołami, przykryć i gotować, aż masa jajeczna stężeje.

Obfity omlet z miętą

Można również stosować inne rodzaje ryb słonowodnych. Najważniejsze jest to, że w filetach nie powinno być ości, a mięso nie powinno wydzielać wyraźnego rybiego zapachu. W tych warunkach danie wyjdzie idealne. Łatwo jest zwiększyć wartość odżywczą ziemniaków. Warzywo to również znacznie wzbogaca smak i aromat potrawy. O tym, jak przygotować przepis na przewiewny omlet na patelni z miętą i ziemniakami, opowiemy poniżej.

Przygotuj się:

  • 2 filety z mintaja;
  • 4-5 bulw ziemniaka;
  • 2 papryki (można pominąć, jeśli jest taka potrzeba);
  • 6 jaj;
  • 50 ml. mleka;
  • 50 gr. mąki;
  • Masło;
  • Sól, pieprz mielony.
Obfity omlet z mintajemJak

przyrządzić:

  1. Umyć rybę, sprawdzić czy nie ma ości. Usunąć kości.
  2. Pokroić filet na porcje, posolić i popieprzyć.
  3. Odmierzyć mąkę do miski.
  4. Rozgrzać patelnię z masłem.
  5. Zanurz każdy kawałek ryby w mące i połóż na patelni.
  6. Smaż każdy kawałek z obu stron, aż lekko się zrumieni.
  7. Przed przygotowaniem omletu smażonego na patelni, kontynuuj przepis smażąc ziemniaki. Obrać bulwy i pokroić w krążki o grubości około 2-3 mm.
  8. Krążki ziemniaczane wrzucamy na patelnię rozgrzaną z olejem. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron do uzyskania chrupiącej skórki.
  9. Jajka ubijamy z mlekiem i szczyptą soli.
  10. Obrać paprykę, pokroić w paski julienne i dodać do ziemniaków.
  11. Smażyć do miękkości.
  12. Dodaj rybę do ziemniaków.
  13. Wlać masę jajeczną na patelnię, posypać zieleniną i tartym serem.
  14. Omlet gotować na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan