Jak gotować każdego dnia szybko i smacznie: przepisy
Jak gotować smacznie i szybko każdego dnia
Aby przygotować różne potrawy, które mogą uzupełnić codzienną dietę rodziny, konieczne jest poświęcenie dość dużo czasu. Jednakże czynnik ten również nie ma zasadniczego znaczenia. Dla większości z nas bardzo ważne jest, aby produkty, z których przygotowujemy śniadania, obiady i kolacje, można było zawsze kupić w sklepie w przystępnych cenach.
Rozważ najprostsze i najsmaczniejsze przepisy na pierwsze i drugie dania, desery, z których przygotowaniem poradzi sobie nawet nowicjusz.
Jesienna zupa grzybowa
Jest to najprostsza wersja zupy grzybowej. Potrzebne są do niej świeże lub mrożone grzyby bulwiaste. Jak składniki biorą:
- Podberezoviki (grzyby białe, grzyby osikowe) - 0,3 kg;
Ziemniaki - 2 duże kawałki;
Cebula - 1 średniej wielkości główka;
Marchew - 1 średniej wielkości marchew;
Olej roślinny - według potrzeb;
Kminek - na czubku noża;
Liść laurowy, 3 ziarenka czarnego pieprzu, czubek noża z mielonej czerwonej ostrej papryki;
Czosnek - 2 ząbki;
Przy podawaniu podawać z zieleniną i kwaśną śmietaną.
Metoda przygotowania jest następująca:
- Warzywa umyć i obrać, ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce.
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż marchewki, usmaż trochę, wyślij tam również cebulę.
Dusić warzywa przez co najmniej 2 minuty.
Do rondla wlewamy 2 litry wody, wrzucamy ziemniaki i stawiamy wszystko na ogniu.
Kiedy ziemniaki się ugotują, usuń pianę, posól i włóż grzyby.
Gotować przez 10-15 minut, następnie dodać pieczone ziemniaki i przyprawy.
Gotować na średnim ogniu przez co najmniej 5 minut, wyłączyć ogień, nałożyć pokrywkę na garnek i odstawić na około 20 minut.
Danie podawać z drobno posiekaną zieleniną i kwaśną śmietaną. Ten przepis można rozszerzyć. Na przykład, można zrobić zupę grzybową z bulionem z kurczaka lub mięsa. Lub w trakcie gotowania, około 10 minut przed gotowaniem, dodać starty ser topiony.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Po ugotowaniu pierwszej potrawy można przystąpić do drugiej. Zapiekanka ziemniaczana jest królową rosyjskiego stołu. Przyrządza się na nim wiele najprostszych potraw. Dobrze komponuje się z większością potraw, które znajdują się w naszych lodówkach. Przygotuj więc następujące elementy:
- Ziemniaki - wystarczy 0,5 kg;
Farsz dowolny (drobiowy, wołowy, wieprzowy, mieszany) - 0,25 kg;
Ser twardy - 100 gr;
Cebula - 1 główka;
Tłusta kwaśna śmietana - 100 g;
Olej roślinny - według potrzeb;
Sól i mielony czarny pieprz - do smaku.
Sposób przyrządzania potrawy jest następujący:
- Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju roślinnego.
Wrzucić mięso mielone, wymieszać i dusić co najmniej 2 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Wymieszać i dusić przez 2 minuty.
Dodajemy sól i pieprz, smażymy około 3 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
Posmaruj miskę olejem, ułóż ziemniaki w jednej warstwie i posyp kminkiem.
Na wierzchu ułożyć równą warstwą mięso mielone.
Posypać tartym serem, polać śmietaną.
Powtórzyć warstwy.
Ostatnim elementem jest warstwa sera i kwaśnej śmietany.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec przez 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, każdą porcję można posypać drobno posiekanymi ziołami i zmielonym czosnkiem. W tym przypadku składników, możesz zastąpić mięso mielone grzybami lub kawałkami mięsa. To danie będzie równie smaczne.
Babeczka w pięć minut
Czas zabrać się za deser, bo czymże jest pyszny stół bez herbaty? Babeczka pięć minut jest idealna na przyjęcie niespodziewanych gości lub dla tych, którzy nie mają w ogóle czasu, aby zadowolić domowników. Przygotować potrawę z następujących składników:
- Mąka pszenna najwyższego gatunku - 4 łyżki stołowe;
Cukier biały - 4 łyżki stołowe;
Kakao w proszku - 3 łyżki stołowe;
Jedno jajo kurze - 1 szt;
Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu - 3 łyżki stołowe;
Rozczyn do ciasta - ćwierć łyżeczki;
Sól - na czubku noża.
Sposób przygotowania jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet dziecko:
- Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
Wlać do 2 małych miseczek.
Ustaw maksymalną temperaturę w mikrofalówce na 2 minuty.
Deser też jest już gotowy!
Klasyczny kompot z suszonych owoców
Teraz możesz zacząć robić kompot. Jest tradycyjny, smaczny i użyteczny. W tym celu
- Woda - 3 litry;
Jabłko, gruszka owoce suszone - 100 gr;
morele, śliwki - 2 szt;
Rodzynki - jedna łyżka stołowa;
Cukier - około 1 filiżanki, ale można zmieniać do smaku.
Sposób przygotowania - elementarny:
- Do emaliowanego rondla wlać wodę.
Dodać umyte suszone owoce i cukier.
Postawić wszystko na średnim ogniu i gotować po zagotowaniu przez 5 minut.
Kompot jest gotowy! Możesz dostosować zestaw składników, np. dodać mrożoną żurawinę lub rokitnik, usunąć lub dodać cukier, dodać kroplę cynamonu, wanilii, soku z cytryny itp.