Jak gotować każdego dnia szybko i smacznie: przepisy

Jak gotować smacznie i szybko każdego dnia

Aby przygotować różne potrawy, które mogą uzupełnić codzienną dietę rodziny, konieczne jest poświęcenie dość dużo czasu. Jednakże czynnik ten również nie ma zasadniczego znaczenia. Dla większości z nas bardzo ważne jest, aby produkty, z których przygotowujemy śniadania, obiady i kolacje, można było zawsze kupić w sklepie w przystępnych cenach.

Rozważ najprostsze i najsmaczniejsze przepisy na pierwsze i drugie dania, desery, z których przygotowaniem poradzi sobie nawet nowicjusz.

Jesienna zupa grzybowa

Jest to najprostsza wersja zupy grzybowej. Potrzebne są do niej świeże lub mrożone grzyby bulwiaste. Jak składniki biorą:

    Podberezoviki (grzyby białe, grzyby osikowe) - 0,3 kg; Ziemniaki - 2 duże kawałki; Cebula - 1 średniej wielkości główka; Marchew - 1 średniej wielkości marchew; Olej roślinny - według potrzeb; Kminek - na czubku noża; Liść laurowy, 3 ziarenka czarnego pieprzu, czubek noża z mielonej czerwonej ostrej papryki; Czosnek - 2 ząbki; Przy podawaniu podawać z zieleniną i kwaśną śmietaną.

Metoda przygotowania jest następująca:

    Warzywa umyć i obrać, ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż marchewki, usmaż trochę, wyślij tam również cebulę. Dusić warzywa przez co najmniej 2 minuty. Do rondla wlewamy 2 litry wody, wrzucamy ziemniaki i stawiamy wszystko na ogniu. Kiedy ziemniaki się ugotują, usuń pianę, posól i włóż grzyby. Gotować przez 10-15 minut, następnie dodać pieczone ziemniaki i przyprawy. Gotować na średnim ogniu przez co najmniej 5 minut, wyłączyć ogień, nałożyć pokrywkę na garnek i odstawić na około 20 minut.

Danie podawać z drobno posiekaną zieleniną i kwaśną śmietaną. Ten przepis można rozszerzyć. Na przykład, można zrobić zupę grzybową z bulionem z kurczaka lub mięsa. Lub w trakcie gotowania, około 10 minut przed gotowaniem, dodać starty ser topiony.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Po ugotowaniu pierwszej potrawy można przystąpić do drugiej. Zapiekanka ziemniaczana jest królową rosyjskiego stołu. Przyrządza się na nim wiele najprostszych potraw. Dobrze komponuje się z większością potraw, które znajdują się w naszych lodówkach. Przygotuj więc następujące elementy:

    Ziemniaki - wystarczy 0,5 kg; Farsz dowolny (drobiowy, wołowy, wieprzowy, mieszany) - 0,25 kg; Ser twardy - 100 gr; Cebula - 1 główka; Tłusta kwaśna śmietana - 100 g; Olej roślinny - według potrzeb; Sól i mielony czarny pieprz - do smaku.

Sposób przyrządzania potrawy jest następujący:

    Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić mięso mielone, wymieszać i dusić co najmniej 2 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać i dusić przez 2 minuty. Dodajemy sól i pieprz, smażymy około 3 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Posmaruj miskę olejem, ułóż ziemniaki w jednej warstwie i posyp kminkiem. Na wierzchu ułożyć równą warstwą mięso mielone. Posypać tartym serem, polać śmietaną. Powtórzyć warstwy. Ostatnim elementem jest warstwa sera i kwaśnej śmietany. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, każdą porcję można posypać drobno posiekanymi ziołami i zmielonym czosnkiem. W tym przypadku składników, możesz zastąpić mięso mielone grzybami lub kawałkami mięsa. To danie będzie równie smaczne.

Babeczka w pięć minut

Czas zabrać się za deser, bo czymże jest pyszny stół bez herbaty? Babeczka pięć minut jest idealna na przyjęcie niespodziewanych gości lub dla tych, którzy nie mają w ogóle czasu, aby zadowolić domowników. Przygotować potrawę z następujących składników:

    Mąka pszenna najwyższego gatunku - 4 łyżki stołowe; Cukier biały - 4 łyżki stołowe; Kakao w proszku - 3 łyżki stołowe; Jedno jajo kurze - 1 szt; Mleko o dowolnej zawartości tłuszczu - 3 łyżki stołowe; Rozczyn do ciasta - ćwierć łyżeczki; Sól - na czubku noża.

Sposób przygotowania jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet dziecko:

    Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Wlać do 2 małych miseczek. Ustaw maksymalną temperaturę w mikrofalówce na 2 minuty.

Deser też jest już gotowy!

Klasyczny kompot z suszonych owoców

Teraz możesz zacząć robić kompot. Jest tradycyjny, smaczny i użyteczny. W tym celu

    Woda - 3 litry; Jabłko, gruszka owoce suszone - 100 gr; morele, śliwki - 2 szt; Rodzynki - jedna łyżka stołowa; Cukier - około 1 filiżanki, ale można zmieniać do smaku.

Sposób przygotowania - elementarny:

    Do emaliowanego rondla wlać wodę. Dodać umyte suszone owoce i cukier. Postawić wszystko na średnim ogniu i gotować po zagotowaniu przez 5 minut.

Kompot jest gotowy! Możesz dostosować zestaw składników, np. dodać mrożoną żurawinę lub rokitnik, usunąć lub dodać cukier, dodać kroplę cynamonu, wanilii, soku z cytryny itp.

Auchan