Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Na myśl o steku większość ludzi od razu wyobraża sobie kawałek soczystej wołowiny. Stopień jego przyrządzenia zależy oczywiście od upodobań danej osoby, ale fakt, że będzie to wołowina to klasyka.

W rzeczywistości, jeśli zapytać profesjonalnego szefa kuchni o tym, jak gotować stek, pierwszą rzeczą, którą będzie on określić, z jakiego mięsa chcesz go zrobić. Ponieważ wspaniałe steki powstają również z cielęciny, wieprzowiny, kurczaka, jagnięciny, a nawet ryb. Zebraliśmy dla Was kilka najlepszych, naszym zdaniem, przepisów na steki z różnych rodzajów mięsa. Wypróbuj każdy z nich i wybierz swój ulubiony dla siebie.

Klasyczny stek wołowy

Jeśli chcesz, aby nic nie odciągało Cię od smaku prawdziwego mięsa, to koniecznie wypróbuj ten przepis na stek. Bez marynat, z minimalną ilością przypraw - po prostu wspaniała wołowina. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso, ponieważ od tego wyboru zależy powodzenie potrawy.

Niezbędne składniki

Do przygotowania klasycznego steku będziesz potrzebował:

    Schab wołowy - 0,5 kg; Pieprz mielony (mieszanka pieprzu) - ½ łyżeczki; Sól - 1 łyżeczka.

Wybór mięsa na stek to cała nauka. Dlatego zalecamy skontaktowanie się ze znajomym rzeźnikiem i dokonywanie u niego zakupów.

Proces gotowania

Gotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut:

    Najpierw mięso należy oczyścić z różnych błon. Następnie pokroić na porcje. Pożądane jest, aby ich grubość mieściła się w granicach 1,5-2 centymetrów. Z 500-gramowego schabu otrzymuje się 5-6 kawałków. Wymieszać sól i przyprawy. Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione suche zioła, ale bez fanatyzmu. Każdy kawałek mięsa posypujemy tą mieszanką z obu stron. Polecamy smażenie steków na patelni grillowej, aby na gotowym mięsie uzyskać charakterystyczne paski. Rozgrzać patelnię (bez oleju!) i położyć na niej mięso. Smażyć z jednej strony przez 2,5-3 minuty. Następnie odwrócić i smażyć tyle samo czasu z drugiej strony. W tym przypadku steki będą lekko różowe w środku. Jeśli chcemy, aby mięso było upieczone w całości, przewracamy kawałki mięsa na drugą stronę i pozostawiamy na patelni pod przykryciem przez 3,5 do 4 minut.

Jest to najłatwiejszy przepis na przyrządzenie steku. Jeśli wszystko jest zrobione prawidłowo, pozostaje cieszyć się smakiem mięsa, a jako dodatek można przygotować cokolwiek - duszone warzywa, świeże zioła, ziemniaki.

Stek flambirowany "Marsala" z cielęciną

Chcesz się poczuć jak prawdziwy szef kuchni w fajnej restauracji? W takim razie ten przepis na stek jest właśnie dla Ciebie. Nie tylko sprawisz przyjemność sobie i swoim bliskim szykownie przyrządzonym mięsem, ale też urządzisz im prawdziwy show. Ale najpierw to, co najważniejsze.

Niezbędne składniki

Aby przygotować stek flambe, będziemy potrzebować:

    Schab cielęcy - 0,5 kg; Olej słonecznikowy - 50 mililitrów; Ser twardy - 50 gramów; Wino Marsala - 50 mililitrów; Sól i pieprz mielony - do smaku.

W trakcie gotowania zrobimy "fire show", dlatego radzimy zaopatrzyć się w długie zapałki lub drzazgi drewniane.

Proces gotowania

Zanim rozpoczniemy proces płonięcia, musimy przygotować mięso:

    Cielęcinę kroimy na porcjowane kawałki o grubości około 3 centymetrów. Każdy kawałek należy lekko pobić młotkiem kuchennym. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - posłuży jako panierka do steków. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i zacznij smażyć mięso. Każdy kawałek panierujemy w tartym serze i wysyłamy na patelnię. Smażyć przez 3 minuty z jednej strony - powinna powstać charakterystyczna złota skórka. Następnie obracamy mięso, solimy i pieprzymy do smaku i zostawiamy na 2 minuty do podsmażenia. Po 2 minutach zalewamy mięso winem i przechodzimy do najciekawszej części gotowania. Pozwalamy, by wino lekko się zagrzało na patelni i podpalamy długą zapałką. Kiedy wszystkie opary alkoholu wypalą się, można wyjąć steki i ułożyć je na półmiskach. Przed podaniem mięso polewamy sosem z patelni.

Teraz już wiesz, jak przyrządzić pyszny stek, i możesz to zrobić bardzo skutecznie.

Stek wieprzowy

Z różnych rodzajów mięsa można przyrządzić pyszne steki, a ten przepis jest tego dobitnym potwierdzeniem. Wieprzowina okazuje się soczysta i bardzo smaczna, a szczególnego smaku nadają jej przyprawy, których będziemy używać.

Niezbędne składniki

Na stek wieprzowy według naszego przepisu będziemy potrzebować:

    Wieprzowina z kością (mięso) - 2 sztuki (ok. 180-200 gramów); Czosnek - 2 ząbki; Pół cytryny; Oliwa z oliwek (do marynowania i smażenia) - 3 łyżki stołowe; Suszona bazylia, tymianek i rozmaryn - po 0,5 łyżeczki; Sól i pieprz mielony - według uznania.

Najważniejszą rzeczą w przyrządzaniu steków jest wybór odpowiedniego mięsa. Dlatego lepiej jest skorzystać z pomocy rzeźnika lub sprzedawcy w sklepie mięsnym.

Proces gotowania

W przyrządzaniu steku wieprzowego nie ma nic skomplikowanego - najpierw marynujemy mięso, a następnie je pieczemy:

    W głębokiej misce wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj suszone przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Następnie polej wszystkie składniki sokiem z połowy cytryny. Dobrze wymieszać - marynata jest gotowa. Każdy kawałek mięsa ostrożnie zanurzamy w marynacie i pozostawiamy do zamarynowania w tej samej misce na 3 godziny. Lepiej jest przykryć miskę folią spożywczą. Po upływie wyznaczonego czasu przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Następnie wkładamy do niego kawałki marynaty. Smażyć na średnim ogniu - wystarczy 10 minut z każdej strony. Podawaj steki na stół na gorąco, a sos i dekoracje dobierz według własnego gustu.

Prosty przepis na pyszny stek wieprzowy po pierwszym razie na zawsze zagości w Twojej książce kucharskiej.

Stek z kurczaka z warzywami

Kulinarnym sceptykom od razu mówimy - z filetów z kurczaka można zrobić świetne steki. Tak, gotuje się je w piekarniku, a nie na patelni, ale smakują po prostu rewelacyjnie. Jeśli masz wątpliwości, po prostu wypróbuj ten przepis na przyrządzanie steków, a wszystkie wątpliwości natychmiast się rozwieją.

Potrzebne składniki

Będziemy potrzebować:

    Kurczak (filet) - 0,5 kg; Cebula (mała) - 1 cebula; Papryka bułgarska - 1 szt; Cukinia - 100 gramów; Marchew - 1 szt; Zielona fasolka - 100 gramów; Pomidorki koktajlowe - 100 gr; Czosnek - 2 ząbki; Mozzarella - 150 gramów; Sól i pieprz mielony - do smaku.

W razie potrzeby możesz zastąpić cukinię zwykłą cukinią, a mozzarellę podobnym serem.

Proces gotowania

Natychmiast przygotuj naczynie do zapiekania, do którego będziemy wkładać kolejno składniki:

    Filet z kurczaka kroimy na 3-4 kawałki. Ubijamy ją lekko młotkiem kuchennym, a następnie smarujemy mieszanką soli, mielonego pieprzu i rozgniecionego czosnku. Mięso ułożyć na dnie naczynia do pieczenia. Opłukać i pokroić warzywa. Cukinię, paprykę i pomidorki koktajlowe pokroić w małe plasterki, marchewkę najlepiej zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój zieloną fasolkę na kawałki o długości 1,5-2 cm. Pokrojone warzywa najpierw mieszamy razem w osobnym naczyniu, solimy do smaku i dopiero wtedy układamy w naczyniu do pieczenia na wierzchu mięsa. Na ostatnią warstwę kładziemy starty na tarce o drobnych oczkach ser mozzarella. Konieczne jest pieczenie w temperaturze 200 stopni (nagrzać piekarnik) przez 40 minut. Podawać do stołu natychmiast po ugotowaniu - mięso będzie bardzo aromatyczne, bogate i delikatne.

Teraz widzisz, że istnieje wiele przepisów na gotowanie steków, w tym z różnych mięs. Próbuj, eksperymentuj i spraw przyjemność sobie i swoim bliskim.

Możesz również polubić:

Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem

Czekolada: przepis krok po kroku

Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka

Przepisy na proste przekąski na świeżym powietrzu

Podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj pysznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

Auchan