Jak ugotować makaron mielony

Auchan

Makaron gotowany z mięsem mielonym to wspaniałe danie, które każda gospodyni domowa powinna sobie przyswoić. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, są dość kaloryczne i pozwalają wykarmić głodną rodzinę lub górę niespodziewanych gości, którzy nagle spadli Ci na głowę. Jednocześnie, mimo swojej prostoty, danie okazuje się bardzo smaczne i wcale nie tłuste. Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na makaron z mięsem mielonym, na które koniecznie powinniście zwrócić uwagę.

Jak ugotować makaron z mięsem mielonym

Bardzo prosty i łatwy przepis na smażone na patelni spaghetti z mięsem mielonym. Obfite danie, którego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.

Będziesz potrzebować:

    Spaghetti - 200 gr; Mielone mięso wołowe - 250 gr; Cebula - 1 szt; Ząbek czosnku - 1 szt; Pasta pomidorowa - 1 łyżka; Pieprz czarny mielony - do smaku; Sól - do smaku.

Proces przygotowania:

    Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedź je na durszlaku i opłucz pod bieżącą zimną wodą. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek rozgnieść tłuczkiem do czosnku lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Postawić na ogniu patelnię z odrobiną oleju roślinnego. Kiedy patelnia będzie gorąca, wrzuć cebulę i smaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy czosnek i smażymy na patelni przez około 30 sekund, ciągle mieszając. Dodajemy mięso mielone na patelnię i zwiększamy ogień do wysokiej temperatury. Stale mieszając, smażymy mięso mielone do miękkości. Wysoka temperatura jest konieczna z tego powodu, że mięso mielone puści sok i musi on natychmiast odparować, w przeciwnym razie mięso mielone nie będzie smażone, lecz duszone. Pieczenie mięsa mielonego do momentu, aż będzie w pełni ugotowane, zajmie Ci około pięciu minut. Mięso mielone posolić i popieprzyć do smaku, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jedną lub dwie łyżki wody. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i odstawić na kilka minut. Dodaj spaghetti do farszu, wymieszaj i przykryj dosłownie na kilka minut.

Kiedy spaghetti będzie gotowe, podziel je na porcje i podawaj. Przy podawaniu można je udekorować świeżymi ziołami.

Co można zrobić z makaronem i farszem

Makaron z sosem bolognese to danie, które wywodzi się ze słonecznych Włoch, z prowincji Bolonia. Ta ludowa potrawa od dawna jest światowym skarbem i weszła do haute cuisine.

Będziesz potrzebować:

    Pomidory - 4 szt; Mielone mięso wołowe - 0,5 kg; Cebula - 2 szt; Makaron - 200 gr; Ząbek czosnku - 2 szt; Zieleń bazylii - do smaku; Zioła pietruszki - do smaku; Pieprz czarny mielony - do smaku; Sól - do smaku.

Proces gotowania:

    Najpierw należy zdjąć skórkę z pomidorów. W tym celu robimy na nich małe nacięcia w poprzek i sparzamy gorącą wodą. Następnie ostudzić, a skórka będzie się łatwo obierać od miąższu. Obrane ze skórki pomidory należy posiekać na purée. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera, ale jeśli go nie masz, możesz zetrzeć pomidory na tarce. Obierz cebulę i posiekaj ją na małe kawałki. Obrać ząbki czosnku i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i bazylię opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. Umieść patelnię z odrobiną oleju. Kiedy patelnia będzie gorąca, dodajemy do niej posiekany ząbek czosnku i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Dzięki temu uzyskasz aromatyczne masło czosnkowe. Dodaj cebulę na patelnię i podsmaż ją na złoty kolor. Kiedy cebula się ugotuje, zwiększamy ogień do wysokiej temperatury, dodajemy na patelnię mięso mielone, ciągle mieszając, aż będzie miękkie (około 5 minut). Zmniejszyć ogień do minimum, posolić i popieprzyć nadzienie do smaku i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut. Wyłączamy ogień, dodajemy zioła i drugi posiekany ząbek czosnku, mieszamy i przykrywamy. Farsz z sosem bolognese jest gotowy. Ugotować makaron w osolonej wodzie.

Przy podawaniu, najpierw ułóż makaron na talerzu, a następnie polej go sosem bolognese. Danie można udekorować świeżymi ziołami i posypką z tartego sera, smacznego.

Jak zrobić pyszny makaron z mięsem mielonym

Innym ciekawym przepisem na ugotowanie makaronu z mięsem mielonym jest ugotowanie go z sosem beszamelowym. Beszamel to kolejna tradycyjna włoska potrawa, która jest pysznym kremowym sosem.

Będziesz potrzebować:

    Makaron - 200 g; Farsz - 0,5 kg; Śmietana - 1 l; Masło - 50 gr; Mąka - 3 łyżki; Cebula - 1 szt; Ząbek czosnku - 1 szt; Pieprz czarny mielony - do smaku; Sól - do smaku.

Proces przygotowania:

    Cebulę i czosnek obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Umieść patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego na kuchence, aby się rozgrzała. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Zwiększyć ogień i dodać na patelnię mięso mielone. Smażyć ciągle mieszając, aż do całkowitego ugotowania i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Używając durszlaka, odcedź je od wrzątku i opłucz bieżącą zimną wodą. Dodać makaron na patelnię z mięsem mielonym, wymieszać i lekko podsmażyć. Weź drugą patelnię i rozpuść na niej masło. Gdy masło będzie całkowicie roztopione, dodajemy do niego mąkę i smażymy około 5 minut, ciągle mieszając. Teraz do mąki i masła dodajemy małymi porcjami śmietanę i ciągle mieszamy. Staraj się rozpuścić mąkę tak, aby nie pozostały żadne grudki. Doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy go na patelnię z mięsem mielonym i makaronem.

Przy podawaniu można udekorować danie świeżymi ziołami. Bon appetit.

Przepis na makaron z mięsem mielonym

Na pewno warto wypróbować sposób na przyrządzenie makaronu z mięsem mielonym w piekarniku. Przepis wymaga jednak nieco więcej wysiłku niż poprzednie, a rezultat okazuje się o głowę wyższy od nawet najśmielszych oczekiwań.

Będziesz potrzebować:

    Makaron - 200 g; Mielone mięso wołowe - 0,5 kg; Cebula - 1 szt; Natka pietruszki - do smaku; Koperek - do smaku; Marchew - 2 szt; Jajko kurze - 2 szt; Pomidory w puszce - 1 słoik; Ząbek czosnku - 3 szt; Ser - 200 gr; Pieprz czarny mielony - do smaku; Sól - do smaku.

Proces przygotowania:

    Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej lub średniej tarce. Zieleninę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Wbić jajka do miski i wymieszać widelcem. Doprawić farsz solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma z cebulą, dwoma ząbkami czosnku, marchewką, kilkoma ziołami i jajkiem. Postawić na ogniu patelnię z odrobiną oleju roślinnego. Kiedy będzie gorący, wlej do niego puszkę pomidorów z puszki w ich własnym soku. Dodajemy resztę ziół i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę dusimy. Makaron powinien być wydrążony i duży. Umieść nadzienie w środku makaronu. Umieść nadziewany makaron w naczyniu do zapiekania i równomiernie rozłóż resztę nadzienia na makaron. Na wierzch makaronu wlać sos pomidorowy, rozprowadzając go równomiernie po makaronie. Ser zetrzeć na grubej tarce i posypać nim sos pomidorowy. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przykryć zapiekankę folią do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po 40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Zetrzeć ser na grubej tarce, posypać nim potrawę i ponownie wstawić do piekarnika, nie przykrywając folią, aż do całkowitego upieczenia.

Można go podawać jako porcję lub jako całe danie na czele stołu.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Ciasto biszkoptowe: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!