Klopsiki: przepis na każdy gust

Myślisz, że klopsiki nie mogą Cię już niczym zaskoczyć? Każda gospodyni ma swój przepis na to znane danie, pochodzący jeszcze z czasów radzieckich. Dziś jednak postaramy się udowodnić, że o tych pozornie prostych klopsach nie wiecie wszystkiego. A na potwierdzenie proponujemy fakt, że największy klops, który trafił do Księgi Rekordów Guinnessa, ważył 500 kg. Danie zostało przygotowane przez Columbus Italian Club w Columbus, Ohio, w 2011 roku. Przygotowanie zajęło trzy dni! Do produkcji rekordowej partii, klub użył okrągłego naczynia umieszczonego w ręcznie wykonanym piecu ze stali nierdzewnej, sztucznej cegły, stiuku i okienka. Więcej niesamowitych faktów i nietrywialnych przepisów, które sprawiają, że klopsiki są niesamowite, przeczytaj poniżej.

Klopsiki w stylu włoskim

Klopsiki po włosku nazywają się "polpette". Często przyrządza się je z włoskimi ziołami. Popularne przyprawy to pietruszka i czosnek! W większości regionów Włoch "polpette" są zazwyczaj smażone i podawane jako przystawka.

Składniki:

  • 450 gr. miazgi wołowej;
  • ¼ szklanki mleka;
  • 1 cebula;
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu;
  • ½ szklanki wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1/3 szklanki bułki tartej;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka sosu chili;
  • 340g sosu pomidorowego;
  • 1,5 łyżeczki musztardy.
Klopsiki w stylu włoskimPrzygotowanie

:

  1. Mięso opłukać, zmielić w maszynce do mięsa na klopsiki. Ugotować przepis z cebulą, posiekaną nożem lub zmieloną w maszynce do mięsa. W drugim przypadku, więcej soku zostanie uwolnione.
  2. Czosnek obrać, posiekać nożem i zmielić.
  3. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, mleko, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie rękoma, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  5. Blachę do pieczenia posmarować olejem słonecznikowym.
  6. Uformuj klopsiki o średnicy około 3 cm.
  7. Klopsiki układać na blasze w miarę ich formowania. Przygotować przepis w piekarniku. Piec przez 15 minut.
  8. Przygotuj sos: wymieszaj w misce sos chilli, wodę, makaron i musztardę.
  9. Wyjąć po 15 minutach. Sprawdź stopień wypieczenia - w środku klopsików nie powinno być różowego koloru.
  10. Porcje polewamy sosem i wstawiamy blachę z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut. Podawać na gorąco z makaronem, tłuczonymi ziemniakami lub innym daniem dodatkowym. W razie potrzeby posypać posiekaną natką pietruszki.

Klopsiki nadziewane serem

Dodaj trochę smaku znanym klopsikom. Przygotuj przepis z plasterkiem sera mozzarella delikatnie wsuniętym do środka. Dzieci w każdym wieku z pewnością docenią niespodziankę ukrytą w środku.

Składniki:

  • 700 g mielonej wołowiny;
  • 150 gr. sera mozzarella;
  • ½ szklanki bułki tartej;
  • 1 jajko;
  • 1 cebula;
  • ½ łyżeczki suszonego oregano;
  • ½ łyżeczki soli (lub tyle, ile lubisz);
  • 340g sosu pomidorowego z ziołami lub czosnkiem.
Klopsiki nadziewane seremPrzygotowanie

:

  1. Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać nożem na klopsiki. Przepis może być gotowane z drobno posiekaną zieloną cebulką, jeśli chcesz.
  2. Cebulę obrać, umyć, posiekać, dodać do mięsa mielonego.
  3. Dodaj oregano do mięsa, sól i jajko.
  4. W misce wymieszać 3 łyżki sosu pomidorowego z bułką tartą.
  5. Dodajemy sos do mięsa mielonego i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  7. Nasmarować olejem słonecznikowym blachę do pieczenia z rantem.
  8. Podzielić nadzienie na około 18 równych części.
  9. Ser pokroić w taką samą ilość kostek, jak porcje mięsa mielonego.
  10. Z porcji mięsa mielonego uformować tortillę, w środku umieścić kostkę sera. Kontynuuj przepis, łącząc brzegi - zaklej kawałek w środku, włóż delikatnie do blachy do pieczenia.
  11. Piec przez 20 minut, następnie wlać sos pomidorowy i gotować przez kolejne 20 minut. Możesz również przygotować ten przepis bez sosu pomidorowego i użyć go do podania.

Klopsiki w pikantnym sosie korzennym

Szwedzi uważają, że klopsiki to ich narodowe danie. Podczas gdy w tamtych rejonach świata, w hipermarkecie meblowym IKEA, wielu mogło delektować się porcją klopsików. Co ciekawe, IKEA rozpoczęła sprzedaż produktów spożywczych ponad 30 lat temu. Założyciel Ingvar Kamprad obawiał się, że klienci będą odczuwać głód podczas długiego pobytu w sklepie. Rezultat był oszałamiający. W 2011 roku Wall Street Journal opublikował dane, z których wynika, że w ciągu jednego roku firma sprzedała 150 milionów klopsików! Przygotuj niesamowite pikantne klopsiki. Przepis jest prosty, ale warty wykonania.

Składniki:

  • 900 g miazgi wołowej;
  • 1 cebula;
  • 1,5-2 łyżki soli;
  • 50 ml. mleka;
  • 2 jajka;
  • 1/8 łyżeczki pieprzu;
  • 1 łyżka sosu Worcestershire;
  • 600 ml. sosu chili;
  • 300 ml. dżemu winogronowego.
Klopsiki w pikantnym sosie korzennymPrzygotuj

:

  1. Z wołowiny przygotować mięso mielone w wygodny sposób.
  2. Cebulę obrać, posiekać i dodać do mięsa mielonego.
  3. Dodać mleko, jajka, sól, pieprz, sos Worcestershire. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wysmaruj blachę do pieczenia olejem.
  5. Uformować małe klopsiki o średnicy około 3 cm.
  6. Aby nadzienie nie kleiło się do rąk, używaj mokrych rąk. Ułóż klopsiki na blasze do pieczenia.
  7. Piecz klopsiki przez 20 minut, a następnie wyjmij je z blachy do pieczenia.
  8. Do rondelka lub głębokiej patelni wlewamy sos chili i galaretkę.
  9. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż galaretka się rozpuści.
  10. Włożyć klopsiki, delikatnie mieszając, aby każdy z nich pokrył się sosem. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  11. Podawać na gorąco.

Klopsiki z kiełbasą i serem

Może Ci się wydawać, że to dziwne robić klopsiki z tych składników. Przepis jest zupełnie niewiarygodny i zupełnie nietrywialny. Ale takie ciekawe, nietypowe dania obiecaliśmy Wam na samym początku. Przygotuj klopsiki, postępując zgodnie z poniższą instrukcją, a będziesz wiedział, że nie bez powodu zainspirował Cię ten pomysł!

Składniki:

  • 500g surowej kiełbasy wieprzowej;
  • 400g sera cheddar;
  • 50 gr. Parmezan;
  • 2/3 szklanki mleka;
  • 1 łyżeczka rozgniecionego rozmarynu;
  • 5-7 gałązek pietruszki;
  • 2 jajka;
  • 2-3 łyżki bułki tartej.
Klopsiki z kiełbasą i seremPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować pyszne klopsiki, zacznij przepis od pokrojenia kiełbasy. Co to jest kiełbasa? Nic tylko drobno posiekane i dobrze doprawione mięso. Wybór kiełbas do tego dania jest niemal nieograniczony - od wieprzowej, przez drobiową, po indyczą. Należy jednak zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w mięsie mielonym, który dodaje mu soczystości i smaku. Usuń skórki i przełóż nadzienie do miski.
  2. Dodać starty ser cheddar i parmezan, rozmaryn, bułkę tartą i jajka.
  3. Posiekać pietruszkę, dodać do farszu i dobrze wyrobić.
  4. Dodaj tyle mleka, ile potrzeba, aby uzyskać soczyste, ale jednolite i gęste mięso mielone.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wysmaruj blachę do pieczenia olejem.
  6. Uformuj klopsiki, postępując według tego samego przepisu, co powyżej.
  7. Piec przez 35-50 minut, aż będą miękkie i chrupiące na wierzchu (czas zależy od wielkości porcji).
  8. Podawać z sosem barbecue, chilli lub innym sosem do smaku.

Soczyste klopsiki

Piękno tkwi w prostocie - to przekonanie potwierdzą ci, którzy przygotują te soczyste klopsiki. Aby poznać przepis, który jest równie prosty, co smaczny, kliknij na poniższy przepis. Proces gotowania jest prosty i nawet uczeń może go wykonać. Jest to dobry pierwszy wybór dla początkujących kucharzy.

Składniki

  • 450g mielonej wołowiny;
  • 1/2 szklanki bułki tartej;
  • 1/4 szklanki mleka pełnego;
  • 450 gr. wieprzowiny;
  • 1 cebula;
  • 70 gr. masła;
  • 2 jajka;
  • 7-10 gałązek pietruszki;
  • olej do smażenia;
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
Soczyste klopsikiPrzygotowanie

:

  1. Wieprzowinę posiekać i dodać do mielonej wołowiny na klopsiki. Bardziej racjonalne jest przygotowanie przepisu na mielonkę z całych kawałków mięsa i samodzielne ich zmielenie. Wtedy można mieć pewność co do jakości składnika mięsnego i jego świeżości.
  2. Cebulę obieramy, płuczemy i drobno siekamy nożem lub blenderem.
  3. Posiekać pietruszkę i dodać do mięsa mielonego.
  4. Dodajemy roztopione masło, jajka, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Umieść bułkę tartą w misce i dobrze wymieszaj (czystymi) rękami.
  6. Zwilż dłonie i uformuj masę w klopsiki - małe kulki.
  7. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej około 2-3 łyżki oleju, aby usmażyć klopsiki. Przepis najlepiej przyrządzać na szerokiej patelni. Ułóż porcje tak, aby się nie stykały, w przeciwnym razie będą się dusić, a nie smażyć.
  8. Smażyć klopsiki, aż zrumienią się ze wszystkich stron i będą ugotowane, około 15 minut.

Najlepsze klopsiki z kurczaka

Przyłącz się do nas i przygotuj najlepsze klopsiki na swojej liście kulinarnych osiągnięć. Ten pyszny przepis na klopsiki przypadnie do gustu wszystkim, którzy w dzieciństwie nie przepadali za nimi. Tak, tak, są też tacy szczęśliwi ludzie. Zwykle zmuszano ich do jedzenia ich w sosie pomidorowym. I to właśnie ten ostatni dodaje kwaskowatości, która nie wszystkim przypadnie do gustu. Ten przepis jest dokładnym przeciwieństwem. Czytaj dalej, aby odkryć sekret niesamowitych klopsików.

Składniki:

  • 700g piersi lub udek z kurczaka;
  • 300g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 jajka;
  • Sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Najlepsze klopsiki z kurczakaPrzygotowanie

:

  1. Do klopsików najlepiej przygotować mielone udka z kurczaka. W tym przypadku należy przygotować przepis z porcji bez skóry i kości. Tych części nie należy wyrzucać. Z kości można zrobić rosół, skórki są dobre do nadziewania wszelkich farszów i pieczenia. Uda są bardziej tłustą częścią mięsa i dlatego mięso mielone jest o wiele bardziej soczyste. Warto jednak zwiększyć wagę produktu, bo po usunięciu kości mięso będzie miało mniej niż 700 g.
  2. Zmielić część kurczaka na mielonkę. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli użyjesz blendera, mięso z kurczaka zamieni się w jednolitą masę przypominającą pasztet.
  3. Cebulę obieramy, siekamy drobno nożem i odkładamy na osobny talerz.
  4. Umyć i drobno posiekać grzyby na klopsiki. Przygotuj przepis z dużym zapasem czasu, ponieważ grzyby będą potrzebowały trochę czasu na podsmażenie.
  5. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju.
  6. Włóż grzyby na patelnię i pozwól im obcieknąć z tłuszczu.
  7. Dodaj 2 łyżki oleju, podsmaż cebulę i smaż aż się lekko zrumieni.
  8. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia na patelni, a następnie wmieszać farsz.
  9. Dodaj jajka, czosnek, sól, odrobinę pieprzu i około ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
  10. Mięso mielone dokładnie wyrobić i wilgotnymi rękami formować klopsiki. Przepis można przygotować na patelni. Ale w takim przypadku należy liczyć się z niekończącymi się rozbryzgami oleju i śladami tłuszczu w każdym miejscu.
  11. O wiele lepiej jest upiec je w piekarniku.
  12. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ułożyć klopsiki na posmarowanej olejem blasze do pieczenia.
  13. Piec do uzyskania chrupiącej skórki, w zależności od wielkości porcji i możliwości piekarnika.
  14. Aby uzyskać harmonię smaku, przygotujemy biały sos beszamelowy na bazie zasmażki i polejemy nim ugotowane klopsiki. Następnie porcje należy zapiekać wraz z sosem przez kolejne 10 minut. Gotowe danie podawaj z makaronem.

Dostawa bezdotykowa w 1 dzień!

Auchan

Za darmo. A nawet poza miastem! Przyjeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Poproś kuriera o pozostawienie zamówienia przy drzwiach, aby ograniczyć kontakty.

Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystko, co najlepsze w Chef's Market❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu