Koronawirus: jak uniknąć zachorowania?

Auchan

Koronawirus jest obecnie źródłem wielu niewiadomych. Nikt nie może w pełni zagwarantować, że nie zostanie zarażony. Jest jednak coś, co każdy może zrobić - zadbać o zbilansowaną, zdrową dietę.

Kiedy dochodzi do zakażenia COVID-19, układ odpornościowy zaczyna zwalczać szkodliwe mikroorganizmy. Według badań, lepsze odżywianie pomaga utrzymać optymalne funkcje odpornościowe. Dotyczy to również osób w szacownym wieku, które są najbardziej bezbronne.

Mikroelementy potrzebne do walki z infekcją to witaminy A, B, C, D i E, a także minerały: żelazo, selen i cynk. W jaki sposób te składniki odżywcze wspierają układ odpornościowy i pomagają mu wyleczyć koronawirusa, w jakich produktach spożywczych występują i jak je przygotować, aby uzyskać jak najwięcej korzyści - czytaj dalej.

Witamina A

Witamina A wspomaga budowę komórek w skórze, drogach oddechowych i jelitach. Tworzy to barierę dla infekcji i jest pierwszą linią obrony Twojego organizmu. Witamina A jest również potrzebna do produkcji przeciwciał, które neutralizują patogeny wywołujące infekcje.

Witamina A Gdyby

walka z infekcją była jak mecz piłki nożnej, witamina A byłaby napastnikiem. I będzie działać jak wtedy, gdy większość zespołu, kupa na przeciwnika z piłką (wirus), aby przeciwdziałać kopnięcia.

Nawet jeśli nie odczuwasz jeszcze objawów koronawirusa, zacznij spożywać naturalną witaminę A już dziś. Występuje w tłustych rybach, żółtkach, serze, tofu, orzechach, nasionach, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych. Możesz przygotować lub zamówić posiłki do domu z ukierunkowaną dostawą od Chefmarket:

  • Ryba caryca pod panierką z cebuli i sera, zapiekana w piekarniku w temperaturze 180 stopni;
  • Ryba duszona w sosie pomidorowym z warzywami;
  • Lobio z warzywami, grzybami lub mięsem;
  • Sałatka z nasionami chia lub lnu;
  • Sałatki, zupy krem, zapiekane warzywa z serkiem tofu.

Ważne jest, aby potrawy z tych produktów podawać z warzywami. Zawierają beta-karoten, który wraz z witaminą A aktywuje procesy odpornościowe i atakuje choroby. Beta-karoten znajduje się w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych warzywach, takich jak dynia i marchew.

Gulasz z fasoli i warzyw

To danie jest dobrym przykładem zdrowej diety w czasach, gdy priorytetem jest zapobieganie, a nie leczenie koronawirusów. Jest to również doskonały dowód na to, że dobre odżywianie nie musi być drogie. Gotowe danie nasyci Twój organizm niezbędnymi mikroelementami i sprawi Ci prawdziwą gastronomiczną przyjemność.

Zestaw żywieniowy:

  • 1 filiżanka fasoli;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 1 pieprz;
  • 3 ziemniaki;
  • 1 bakłażan;
  • 1 cukinia;
  • Zielenina, pieprz, sól, czosnek.
Gulasz z fasoli i warzywJak

przyrządzać

?
  1. Oczyścić, umyć warzywa.
  2. Fasolę zalać zimną wodą, gotować około 1-1,5 godziny.
  3. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym, umieścić ziemniaki na średnim ogniu.
  5. Bakłażan jest raczej produktem sezonowym, więc zimą może być pomijany. Jeśli używamy warzyw, kroimy je w kostkę i posypujemy solą. Pozostawić na 15-20 minut do wyschnięcia.
  6. Paprykę, marchewkę, cukinię pokroić w mniej więcej równe plastry.
  7. Posiekać cebulę.
  8. Ziemniaki smażymy na lekko złoty kolor, przekładamy do kociołka.
  9. Podsmażamy marchewkę przez 3-5 minut, następnie dodajemy pozostałe warzywa, delikatnie podsmażamy.
  10. Ugotowaną fasolę opłukać w durszlaku i dodać do warzyw.
  11. Doprawić solą, pieprzem i 1-2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  12. Czosnek obrać, posiekać nożem. Posiekać zioła.
  13. Dodać czosnek i zioła, wymieszać przed wyłączeniem.

Witaminy B

Witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, B9 i B12, przyczyniają się do pierwszej reakcji organizmu, gdy tylko rozpozna on infekcję. Dzieje się to poprzez uruchomienie produkcji i zwiększenie aktywności komórek "naturalnych zabójców". Naturalne komórki zabójcy działają poprzez "eksplozję" zainfekowanych komórek - proces ten nazywany jest apoptozą.

Witaminy z grupy BPodczas

meczu piłkarskiego działanie to przypominałoby rolę ochroniarzy, którzy zatrzymują widzów próbujących wbiec na boisko i zakłócić grę

.

Jeśli koronawirus jest przyczyną Twojego niespokojnego snu i strachu przed infekcją, natychmiast wprowadź do swojego jadłospisu wymienione poniżej produkty. Nie musisz jeździć po stolicy w celach zakupowych. Market Szefa Kuchni zajmie się zakupem, dezynfekcją składników i stworzeniem z nich zdrowych, pysznych posiłków dla całej rodziny, tak aby choroba nie miała najmniejszych szans Cię dopaść. Przygotujemy ją dla Ciebie:

  • Żywność wzbogacona w witaminę B6. Są to kaszki, potrawy z roślin strączkowych, zielonych warzyw liściastych, owoców, orzechów. Pyszne przepisy z ryb, kurczaka i mięsa, starannie traktowane, aby zachować maksymalne korzyści z żywności.
  • Żywność wzbogacona o witaminę B9 (folian), która sprawia, że każde przeziębienie jest łatwiejsze do złapania. Zawarte w zielonych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. B9 dodaje się do mąki do pieczenia przy wypieku chleba, deserów i muffinów.
  • Codzienne, świąteczne menu z pokarmów wzbogaconych o B12 (cyjanokobalaminę). Występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w jajach, mięsie i produktach mlecznych.

Koronawirusy leczy się nie tylko za pomocą leków. Zdrowa dieta jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu i szybkim powrocie do zdrowia. Zdrowe śniadanie jest proste, jeśli poświęcisz trochę czasu i przygotujesz zdrową alternatywę dla wędzonych, gastro pokarmów. Jak? Powiemy Ci jak:

Delikatny pasztet z kurczaka

Naczynie nadaje się nawet do jedzenia dla niemowląt. Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii, dobierz przyprawy do smaku.

Zestaw spożywczy:

  • 900 gr. filet z kurczaka bez skóry;
  • 15 jaj przepiórczych;
  • 100 gr. masła;
  • 3 cebule;
  • 150 ml. mleka;
  • Sól, przyprawy do smaku.
Delikatny pasztet z kurczakaSposób

przygotowania:

  1. Filety z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z 1 obraną cebulą, kilkoma ziarnami czarnego pieprzu i 2 liśćmi laurowymi.
  2. Jajka przepiórcze ugotować we wrzącej wodzie.
  3. Dwie cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju słonecznikowego. Mieszaj regularnie, aby kromki nabrały jasnozłotego koloru i nie przypaliły się.
  4. Wszystkie przygotowane produkty przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w blenderze.
  5. Roztopić masło i dodać do pasztetu. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wilgoci, dodaj odrobinę przegotowanej wody.
  6. Posolić, dodać posiekane zioła, przyprawy (jeśli gotujemy dla dorosłych - pieprz).
  7. Masę należy przechowywać w czystym, suchym naczyniu, przykrytym pokrywką.

Witaminy C i E

Kiedy organizm walczy z infekcją, doświadcza czegoś, co nazywa się "stresem oksydacyjnym". "Stres oksydacyjny" wytwarza wolne rodniki, które mogą przenikać przez ściany komórkowe, powodując wyciek zawartości do tkanek i zwiększając stan zapalny.

Witamina C i witamina

E pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina C wytwarza również wyspecjalizowane komórki, które tworzą odpowiedź immunologiczną, w tym neutrofile, limfocyty i fagocyty.

Wracając do przykładu z piłką nożną, rola witaminy C jest nieco podobna do sprzątania boiska po meczu. Jego popularne źródła:

  • Znane źródła witaminy C to pomarańcze, cytryny, limonki, jagody, kiwi, brokuły, pomidory i papryka. Mogą to być świeże lub mrożone warzywa i jagody. Jeśli używane są mrożone warzywa, należy je rozmrozić w warunkach naturalnych. Możesz uzupełnić swój organizm w witaminę C, aby uniknąć osłabienia, jedząc 1-2 owoce cytrusowe. Smakowite sałatki owocowe to dobre rozwiązanie na śniadanie.
  • Witamina E znajduje się w orzechach, zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych. Nie zapomnij dodać dziś do swojej mieszanki warzywnej garści obranych orzechów ziemnych i skropić je aromatycznym masłem.

Pyszna herbata z jagód dzikiej róży może pomóc nasycić organizm witaminą C. Takim napojem możesz się delektować, gdy jesteś na kwarantannie lub w pracy. W drugim przypadku należy przygotować napój leczniczy w termosie. Aby to zrobić, rozgnieść nożem 5-7 (jeśli dzieci) jagód lub 3-4 łyżki (jeśli dorośli), umieścić w termosie. Zalać dwiema szklankami wrzątku i odstawić na 10 minut. Owoce dzikiej róży można również łączyć z innymi naturalnymi ziołami lub jagodami (kartuzja, maliny, liście porzeczki i inne).

Witamina D

Twoje komórki odpornościowe potrzebują witaminy D do zabijania patogenów, które wywołują zapalenie płuc, grypę i ostre infekcje dróg oddechowych. Chociaż przebywanie na słońcu pomaga organizmowi naturalnie wytwarzać witaminę D, źródła żywności, takie jak jajka, ryby, mleko i masło, zapewniają dodatkową sytość.

Większość

ludzi potrzebuje tylko kilku minut na świeżym powietrzu. Osoby z niedoborem witaminy D potrzebują suplementów. Przegląd wielu badań wykazał, że suplementy witaminy D mogą pomóc w ochronie przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych, zwłaszcza u osób z jej niedoborem.

Pyszna profilaktyka powinna obejmować nie tylko wybór niezbędnych produktów spożywczych, ale także wybór łagodnych technik gotowania. Gotuj suvid rybę z puree mlecznym i piec pyszne i proste dania, takie jak zapiekanka rybna w piekarniku.

Suvid rybny z przetartym mlekiem

Zestaw spożywczy:

  • 350 gr. filet z morszczuka;
  • 300 gr. ziemniaków;
  • 20 gr. masła;
  • 1 duża cebula;
  • 2 jajka;
  • 50 ml. mleka.
Suvid rybny z mlecznym puréePrzygotowanie

:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do gotowania w całości.
  2. Rybę umyć, pokroić na porcje. W osobnym garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli. do gotującej się wody włożyć plastry fileta, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut.
  3. Cebulę obrać i umyć, pokroić w drobną kostkę.
  4. Rozgrzać patelnię z 1-2 łyżkami oleju słonecznikowego. Smażyć cebulę na lekko złoty kolor.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utrzeć w moździerzu z mlekiem.
  6. Filety rybne posiekać w blenderze.
  7. Wymieszać rybę z ziemniakami, dodać podsmażoną cebulę.
  8. Jajka ubić, dodać do masy, wymieszać. Dopasować sól i przyprawy.
  9. Włączyć piekarnik na 190 stopni.
  10. Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
  11. Wyłożyć masę do formy, wyrównać.
  12. Piecz, aż skórka będzie twarda i złocista. Będziesz potrzebował 15-20 minut.
  13. Podawać to danie pokrojone na porcje z roztopionym masłem, można posypać zieleniną.

Żelazo, cynk, selen

Organizm ludzki potrzebuje żelaza, cynku i selenu do wzrostu komórek odpornościowych (i innych funkcji). Żelazo pomaga w zabijaniu patogenów poprzez zwiększenie ilości wolnych rodników, które mogą je zniszczyć. Reguluje również reakcje enzymatyczne potrzebne komórkom odpornościowym do rozpoznawania i atakowania patogenów.

Żelazo, cynk, selenCynk

pomaga w utrzymaniu integralności skóry i błon śluzowych. Cynk i selen działają również jako przeciwutleniacze, pomagając naprawić niektóre szkody spowodowane przez "stres oksydacyjny".

  • Żelazo można znaleźć w mięsie, kurczaku i rybach. Dla tych, którzy nie spożywają białka zwierzęcego, zalecamy włączenie do diety roślin strączkowych, pełnych ziaren zbóż i płatków śniadaniowych wzbogaconych w żelazo.
  • Cynk znajduje się w owocach morza, mięsie, kurczaku, suszonej fasoli i orzechach.
  • Orzechy, mięso, zboża i grzyby są dobrymi źródłami selenu w diecie.

Zalecamy zamówienie w Chefmarket zdrowej, zbilansowanej diety na okres kwarantanny lub pandemii. Współpracujemy bezpośrednio z dostawcami i gwarantujemy jakość, świeżość i bezpieczeństwo produktów.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu