Kotlety rybne: bardzo smaczne i szybkie

Auchan

Kotlety rybne to zdrowy, lekkostrawny i niskokaloryczny posiłek. Przepis może być bardzo smaczny przygotowany w piekarniku na obfity obiad lub kolację. Dzięki braku technologii smażenia w gorącym oleju, mogą być spożywane nawet przez osoby z problemami jelitowymi. Wzbogacone o kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i szereg mikroelementów, kotlety są doskonałą propozycją dla osób dbających o zdrowie. Fajne jest to, że można je zamrozić na czas pieczenia. Co oznacza, że w weekend możesz zadbać o zdrowy posiłek na cały tydzień.

Łatwe i smaczne placki rybne

Proponujemy przyrządzenie kotletów rybnych w piekarniku - przepis, który pokochają nawet dzieci. Delikatne, soczyste mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Co oznacza, że na pewno będziesz chciał więcej i więcej! Podaj to danie na przyjęciu z przyjaciółmi, a na pewno nie będą się nim nacieszyć. Jednocześnie docenią Twoje niezrównane umiejętności kulinarne.

Składniki:

  • 3 filety rybne (biała ryba słonowodna);
  • sól w razie potrzeby;
  • 1/2 szklanki bułki tartej;
  • 1 łyżka oleju roślinnego;
  • 1 pęczek zielonej cebuli;
  • 2 ziemniaki;
  • czarny pieprz do smaku;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • 2 liście kolendry;
  • 2 zielone papryczki chili.
Proste i pyszne placki rybneJak

przyrządzić:

  1. Z tłuczonych ziemniaków powstają soczyste i obfite kotlety rybne. Przepis w piekarniku ze zdjęciami jest szybki, ale pieczenie poprzedza przygotowanie.
  2. Ziemniaki umyć w łupinach, włożyć do rondla.
  3. Napełnić wodą, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia.
  4. Obrać ziemniaki, rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć na tarce.
  5. Filety zmielić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z ziemniakami.
  6. Posiekać zieloną paprykę, cebulę, liście kolendry.
  7. Zioła dodać do mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę soku z cytryny.
  8. Wymieszaj produkty na jednorodne ciasto do kotletów rybnych. Przepis pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Włączyć piekarnik, aby się rozgrzał. Blachę wysmarować olejem słonecznikowym.
  9. Umieść bułkę tartą w misce.
  10. Oddziel 1-2 łyżki nadzienia na dłoń, rozwałkuj rękami na owal.
  11. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.
  12. Powtórzyć z pozostałym nadzieniem i bułką tartą.
  13. Wstawić blachę z polędwiczkami do nagrzanego piekarnika, piec kotlety z mielonej ryby przez 20-25 minut. W piekarniku, przepis na czas również dostosować według własnego uznania. Ważne jest, aby nie rozgotować porcji, w przeciwnym razie stracą soczystość. Ale liczy się również jakość wypieku. Są smaczniejsze, jeśli mają chrupiącą skórkę. Dlatego też, jeśli istnieje funkcja smażenia na gorąco (lub grillowania), należy jej użyć po 20 minutach pieczenia.

Kotlety rybne z aromatycznym sosem

Grillowanie jest najlepszą techniką gotowania. Dzięki niej powstają smaczne, niskokaloryczne posiłki, obfite dania mięsne i smaczne wypieki. Przepis na dietetyczne kotlety rybne można przygotować w piekarniku dla całej rodziny. Dzieciom podawać z delikatnym puree ziemniaczanym lub makaronem. Dorośli mogą być podawani z pikantnym sosem, który podkreśla nie tylko niesamowity smak potrawy, ale również doskonałe umiejętności kulinarne!

Produkty do kotletów rybnych:

  • 450g filetów z dorsza lub plamiaka;
  • 2 liście laurowe;
  • 150 ml mleka;
  • 350g ziemniaków;
  • ½ łyżeczki drobno startej skórki z cytryny;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżka stołowa zielonej cebuli;
  • 1 jajko;
  • Mąka.

Produkty do sosu:

  • 125 ml majonezu;
  • 1 łyżka kaparów (ok., dodaj więcej lub odchyl do smaku);
  • 1 łyżka kremu chrzanowego;
  • 1 łyżka musztardy dijon;
  • 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana;
  • 1 łyżka liści pietruszki, drobno posiekanych.

Produkty do kształtowania:

  • 85 g świeżej białej bułki tartej;
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • Plasterki cytryny i rukiew wodna
  • Rukiew wodna, o ciemnozielonych liściach i jasnych łodygach. Mieszankę wymieszać z musztardą i olejem z oliwek (słonecznikowym).
Kotlety rybne z aromatycznym sosemJak

przyrządzić

:
  1. Bądźcie pewni, tak pysznych kotletów rybnych w piekarniku, których przepis jest opisany poniżej, jeszcze nie jedliście. To danie jest przygotowywane w zupełnie inny sposób niż to, czego uczyły nas nasze mamy. Zacznij od wymieszania składników sosu.
  2. Kapary grubo posiekać. Jeśli używasz puszki w solance, opłucz ją i usuń wilgoć.
  3. Do majonezu dodać posiekane kapary. Wymieszać chrzan, musztardę, posiekaną szalotkę i posiekaną pietruszkę. Wymieszać składniki, wstawić sos do lodówki.
  4. Umieść filety rybne i liście laurowe w głębokiej patelni. Wlać mleko i dodać 150 ml wody.
  5. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 4 do 5 minut.
  6. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut na kotlecie rybnym. Przepis w piekarniku będzie wtedy piec bardzo smacznie. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Obierz i pokrój ziemniaki na równej wielkości kawałki.
  8. Włóż je do garnka i zalej wrzątkiem.
  9. Dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do miękkości.
  10. Wyjąć rybę z mleka na talerzu za pomocą łyżki cedzakowej i pozostawić do ostygnięcia.
  11. Opłucz ziemniaki w durszlaku i pozostaw na 1-2 minuty, aby umożliwić odsączenie pozostałego płynu.
  12. Przełóż ziemniaki do gorącej patelni, w której smażyły się kotlety rybne w piekarniku. Przepis mówi, że ziemniaki należy osuszyć, ugniatając je widelcem lub tłuczkiem przez minutę. Ważne jest również, aby mieszać ziemniaki, aby zapobiec ich przywieraniu. W efekcie powinna powstać lekka, przewiewna masa.
  13. Zdjąć z ognia, dodać 1 łyżkę sosu do ziemniaków, następnie ½ łyżeczki skórki z cytryny, 1 łyżkę drobno posiekanej pietruszki i 1 łyżkę zielonej cebulki.
  14. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki powinny mieć dobry smak. Spróbuj więc i dostosuj do własnych upodobań, aby uzyskać doskonałe kotlety rybne. Kontynuując przepis w piekarniku z fotografią, przygotuj rybę.
  15. Odcedzić płyn z ryby, posypać odrobiną pieprzu, przełożyć do garnka z ziemniakami. Rozbić jajko, wymieszać zawartość rękoma tak, aby masa była wymieszana, ale kawałki ryby pozostały wyraźne.
  16. Bułkę tartą wysypać na płaski talerz.
  17. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na blasze wysmarowanej masłem.
  18. Piec porcje do lekkiego zrumienienia.
  19. Podczas gdy kotlety rybne pieką się w piekarniku, kontynuuj przepis przygotowując przybranie. Opłucz liście, rozłóż je na ręczniku.
  20. Liście rozerwać rękoma, doprawić mieszanką oleju, soli i musztardy.

Super łatwe kotlety rybne

Szybkie i superłatwe kotlety rybne - myślisz, że marzenie? Absolutna rzeczywistość, którą poznasz już dziś! Sztuką jest wybrać dobrej jakości filety, które nie pachną i nie są stare. Czy potrafisz to zrobić? No to zabieramy się za przyrządzanie w piekarniku aromatycznych kotletów z ryby mielonej. Przepis szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, wyrazistych smaków.

Składniki:

  • 900g świeżych filetów z białej ryby;
  • 2 jajka;
  • 60g mąki;
  • 4 łyżki świeżej pietruszki;
  • 1 łyżka posiekanego czerwonego chili;
  • 4-6 gałązek zielonej cebuli;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Super proste kotlety z ryby mielonejJak

przyrządzić:

  1. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem drobno posiekać filet rybny do konsystencji mięsa mielonego.
  2. Posiekać pietruszkę, drobno posiekać chili. Jeśli chcesz, aby przepis na pikantne kotlety rybne w piekarniku był bardzo smaczny, opuść nasiona chili. Jeśli lubisz bardziej łagodną ostrość, usuń ją za pomocą noża.
  3. Posiekać nożem cebulę i czosnek.
  4. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach.
  5. Umieść rozdrobnioną rybę, jajka, mąkę, pietruszkę, chili, zieloną cebulę, sok z cytryny, starty imbir, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz w misce.
  6. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę z mięsa mielonego. Najlepiej wymieszać go rękami.
  7. Włączamy piekarnik na 190 stopni, natłuszczamy blachę, na której będą pieczone kotlety rybne w piekarniku. W razie potrzeby przepis można upiec na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
  8. Uformować małe kulki i lekko docisnąć dłońmi, aby były nieco płaskie.
  9. Pieczemy pierogi przez 20-25 minut lub do momentu, aż wierzch lekko się zrumieni. Podawać z sosem tatarskim lub z czymkolwiek, co lubicie.

Kotlety z ryb i kurczaka

Więc, rybny czwartek, panowie? Praktyka z zapomnianych czasów jest nadal w modzie. Biorąc pod uwagę znaczenie ryb w diecie, wykorzystaj ten tradycyjny dzień, jak również każdy inny, aby dostarczyć organizmowi wielu składników odżywczych. A jeśli masz najbardziej wymagających smakoszy biegających po domu, którzy stanowczo odmawiają jedzenia tak cennego produktu, podążaj za dobrym przykładem wykonania przepisu na dietetyczne kotlety rybne w piekarniku z filetami z kurczaka.

Produkty:

  • 4 filety z gładzicy lub morszczuka;
  • 300g filetów z kurczaka;
  • 1 średnia cebula;
  • 1-2 jajka;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka pieprzu;
  • ½ pęczka zielonej cebulki;
  • skórka z 1 limonki.

Do panierowania:

  • 1 łyżeczka papryki;
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku;
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku;
  • 1 łyżka bułki tartej.
Kotlety rybne i drobioweJak

przyrządzać:

  1. Filety z ryb i kurczaka zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę obrać, umyć i zmielić przez maszynkę do mięsa razem z głównymi składnikami.
  3. Aby zrobić pyszne kotlety rybne w piekarniku, przepis zawiera przyprawy. Można też uzupełniać własnymi. Do miski dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, jajka, posiekaną cebulę i skórkę z limonki.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić w lodówce na 15 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wymieszać składniki na panierkę: bułkę tartą, dwa rodzaje proszku, paprykę, szczyptę soli.
  7. Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
  8. Wyjmujemy mięso mielone, formujemy łyżką stołową równej wielkości placki. Bierzemy 1-2-3 łyżki mięsa mielonego, zwijamy w kulkę, a następnie lekko ściskamy kotlety rybne. Przepis w piekarniku ze zdjęciem piecze się lepiej, jeśli porcje przybrały stosunkowo płaski kształt. Najpierw ułóż kotlety na mokrej desce do krojenia.
  9. Kiedy wszystkie kotlety będą już uformowane, zanurz każdy w panierce i ułóż na blasze do pieczenia.
  10. Wstawić do piekarnika, aby się upiekło. Zgodnie z przepisem należy obracać kotlety w trakcie pieczenia, aby zrumienić obie strony. Nie jest to konieczne. Gotować przez 20-30 minut.

Możesz również polubić:

Makaron mielony: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu