Kotlety w piekarniku: przepisy kulinarne

Dla miłośników mięsa, którzy trzymają się zasad zdrowego żywienia, oto jak zrobić pyszne paszteciki z mięsa mielonego. Przepis na paszteciki z mięsa mielonego w piekarniku jest równie dobry jak smażone na gorącym oleju. Apetyczna skórka, delikatna konsystencja w środku rozpieszczą gusta wymagających smakoszy.

Kotlety w piekarniku: co warto wiedzieć

Sukces gotowania kotletów zależy nie tylko od znajomości technologii, ale także od jakości mięsa wybranego do potrawy. Znajomość tych niuansów pozwoli Ci przygotować najbardziej apetyczne, aromatyczne i smaczne kotlety.

  • W przypadku mielonej wołowiny należy stosować karkówkę i łopatkę, kwadratowe cięcie, podudzia i golonkę. Jeśli wolisz cielęcinę, użyj pośladków, biodrówki, szczawiu, łopatki i szpondra.
  • Mięso wieprzowe najczęściej kupowane jest na kotlety. W piekarniku, zrobić przepis ze zdjęciami z chudej łopatki, szponder, karkówka, przednia szynka wieprzowa ("piknik"), odpowiednie części produktów ubocznych.
  • Mięso z kurczaka z polędwicy okazuje się suche. Dlatego zaleca się dodanie mięsa z szynki lub niewielkiej ilości słoniny.
  • Mięso rybne wychodzi pyszne ze szczupaka, morszczuka, sandacza. Należy pamiętać, aby gotować w piekarniku kotlety mielone z białego chudego mięsa ryb. Uzupełnij przepis o filety z kurczaka i cebulę, aby uniknąć silnego rybiego zapachu.
  • Optymalne przyprawy i zioła do mięsa mielonego: cebula, czosnek, kolendra, pieprz goździkowy, suszona gałka muszkatołowa. Słodka papryka, ziele angielskie, mielony biały pieprz, tymianek, zira i majeranek również tonizują smak mięsa.
  • Mięso mielone może być mielone lub rozdrobnione. Mięso mielone jest mielone za pomocą maszynki do mięsa. W zależności od wielkości otworu w tarce nożowej, mięso mielone jest grube, średnie lub drobne. Mięso mielone przygotowuje się przez siekanie ostrym nożem (mięso siekane).

Klasyczne kotlety schabowe z sosem robert

Kto powiedział, że posiłki w restauracji są skomplikowane? Nawet te proste potrafią podbić podniebienia smakoszy. A teraz dowiesz się, jak przygotować kotlety w piekarniku, które zachwycają niesamowitym smakiem.

Przygotuj się:

  • 1,7 kg łopatki wieprzowej na 10 porcji, 170 gr;
  • 120 ml. białego wytrawnego wina;
  • 2 łyżeczki soli;
  • 1 cebula;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • 85 gr. mąki;
  • 60 ml. masła;
  • 600 ml. sos robert.

Przygotować sos:

  • 100 gr. masła;
  • 30 gr. szalotki;
  • 170 ml. białego wytrawnego wina;
  • 20 ml musztardy dijon;
  • 8 ml. soku z cytryny;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (roztarty groszek);
  • 600 ml. wywaru z cielęciny
  • 100g mąki;
  • 20 gr. koncentratu pomidorowego;
  • Sól, pieprz do smaku.
Klasyczne kotlety schabowe z sosem robertJak

przyrządzić:

  1. Przed pieczeniem kotletów w piekarniku, krok po kroku przepis ze zdjęciami uruchamia sos.
  2. Zagotować trochę bulionu.
  3. Smażyć mąkę na ciemno, dodać 50g oleju, koncentrat pomidorowy. Zagęścić bulion i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Posiekać szalotkę.
  5. W małym rondelku rozgrzej 50 g masła i podsmaż szalotki.
  6. Dodajemy zmiażdżone ziarna pieprzu i wino i gotujemy na parze, aż będzie prawie suche.
  7. Wlać skondensowany bulion, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos sprawi, że w piekarniku kotlety będą wyjątkowo soczyste. Przepis na zdjęciu nie oddaje sprawiedliwości ich niesamowitemu smakowi.
  8. Sos przecedzić przez sito, doprawić sokiem z cytryny i musztardą. Wyjąć przed podaniem.
  9. Użyj mrożonego mięsa, aby łatwiej było je pokroić na pożądane kawałki. Pokroić w plastry, każdą warstwę w kostkę. Przełóż kostki do miski.
  10. Doprawić solą, pieprzem, białym winem, jajkami i oliwą.
  11. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa.
  12. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki rękami. Dociskając, lekko ubijamy, aby mięso nasyciło się dodatkowymi składnikami.
  13. Uformować 170g placki, każdy zanurzony w mące.
  14. Ułóż kotlety na blasze do pieczenia. W piekarniku, przepis ze zdjęciem krok po kroku sugeruje pieczenie na papierze pergaminowym.
  15. Piec przez pierwsze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  16. Następnie zwiększamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy do miękkości.
  17. Kotlety podawać z sosem.

Z tego przepisu, nie tylko wieprzowina, ale także wołowina i cielęcina kotlety w piekarniku są pyszne. Przepisu nie trzeba zmieniać, można jedynie urozmaicić smak mięsa mielonego odrobiną przypraw. Przygotować porcje klasycznie lub z farszem. Technologia dodawania farszu opisana jest w przepisie poniżej.

Kotlety z kurczaka z serem i szynką

Wielokrotnie szybciej niż kotlety wieprzowe gotowane są kotlety z kurczaka w piekarniku. Aby poznać przepis krok po kroku, proponujemy przygotować je z nadzieniem z sera i szynki. Jest to klasyczne połączenie, które lubi prawie każdy. Jeśli nie jesteś w większości, zwróć uwagę na farsz z pieczarkami i cebulą.

Przygotuj się:

  • 600-800g mięsa z kurczaka;
  • 1 cebula;
  • Sól, pieprz, bazylia;
  • 1 jajko;
  • 150-200 gr. bułka tarta;
  • 200 gr. szynki;
  • 200 gr. twardego sera.
Kotlety z kurczaka z serem i szynkąJak

przyrządzić:

  1. Za pomocą maszynki do mięsa zmielimy drobno mięso i cebulę na soczyste kotlety, które upieczemy w piekarniku. Przepis najlepiej przygotować z dużą cebulą. Można też wziąć dwie małe.
  2. Do mięsa mielonego wbić jajko, posolić, popieprzyć, dodać przyprawy do smaku. Gałka muszkatołowa, mielona czerwona papryka i kurkuma są dobrymi dodatkami do mielonego kurczaka.
  3. Zagnieść i ubić nadzienie, aby było jak najbardziej puszyste.
  4. Pozostawić nadzienie do nasiąknięcia smakiem, przygotować nadzienie. Szynkę kroimy w paski o jasnej, średniej długości (ok. 2,5 cm).
  5. Zetrzeć ser na grubej tarce.
  6. Podziel nadzienie na średniej wielkości porcje, tak aby w piekarniku otrzymać zgrabne i soczyste kotlety. Kontynuuj przepis krok po kroku, formując tortille. Wygodniej jest to robić wilgotnymi dłońmi.
  7. Na środku tortilli położyć kawałek masła. Na wierzchu położyć szczyptę szynkowych paluszków.
  8. Następnie dodać szczyptę startego sera.
  9. Zwinąć brzegi, zamknąć i uszczelnić. Obtoczyć tortillę w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.
  10. Lepiej jest wyłożyć blachę papierem pergaminowym i posmarować ją masłem.
  11. Wszystkie kotlety uformuj w ten sam sposób. Upiec przepis w piekarniku z funkcją konwekcji. Włącz go na ostatnie 10-15 minut, aby powstała pyszna skórka.
  12. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, następnie zwiększamy temperaturę lub włączamy konwekcję.

Zamiast szynki można dodać boczek lub dowolną surową kiełbasę. Dzieci pokochają kotlety z kurczaka tylko z serem.

Kotlety rybne z filetem z kurczaka

Ten przepis jest szybki w przygotowaniu. Ryba mielona smakuje przyjemnie, bez charakterystycznego posmaku. Jeśli nie wiesz, jak przygotować pyszne kotlety z filetów rybnych w piekarniku, skorzystaj z poniższych prostych wskazówek.

Przygotować kotlety rybne:

  • 1 duży filet rybny (morszczuk, pangasius, inne);
  • 1 nieco mniejszy filet z kurczaka;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • Sól, przyprawy.
Kotlety rybne z filetem z kurczakaJak

przyrządzać:

  1. Filety z ryby i kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa, jak do klasycznych klopsików. Przepis w piekarniku nie różni się niczym, tylko dłużej trwa gotowanie, ale za to okazuje się mniej kaloryczny.
  2. Obraną i pokrojoną cebulę również zmielić przez płytki otwór.
  3. Dodać jajko, sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać odrobinę soku z cytryny. Mielony pieprz laurowy i posiekana natka pietruszki również dobrze uzupełniają smak.
  4. Wymieszać, ubić mięso mielone.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować olejem.
  6. Uformuj porcje i umieść każdą z nich na blasze do pieczenia.
  7. W ciągu godziny w temperaturze 180 stopni będziesz miał pachnące paszteciki z mięsa mielonego, upieczone w piekarniku. Przepis dobrze smakuje podany z sosem tatarskim.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan