Kotlety w piekarniku: przepisy kulinarne
Dla miłośników mięsa, którzy trzymają się zasad zdrowego żywienia, oto jak zrobić pyszne paszteciki z mięsa mielonego. Przepis na paszteciki z mięsa mielonego w piekarniku jest równie dobry jak smażone na gorącym oleju. Apetyczna skórka, delikatna konsystencja w środku rozpieszczą gusta wymagających smakoszy.
Kotlety w piekarniku: co warto wiedzieć
Sukces gotowania kotletów zależy nie tylko od znajomości technologii, ale także od jakości mięsa wybranego do potrawy. Znajomość tych niuansów pozwoli Ci przygotować najbardziej apetyczne, aromatyczne i smaczne kotlety.
- W przypadku mielonej wołowiny należy stosować karkówkę i łopatkę, kwadratowe cięcie, podudzia i golonkę. Jeśli wolisz cielęcinę, użyj pośladków, biodrówki, szczawiu, łopatki i szpondra.
- Mięso wieprzowe najczęściej kupowane jest na kotlety. W piekarniku, zrobić przepis ze zdjęciami z chudej łopatki, szponder, karkówka, przednia szynka wieprzowa ("piknik"), odpowiednie części produktów ubocznych.
- Mięso z kurczaka z polędwicy okazuje się suche. Dlatego zaleca się dodanie mięsa z szynki lub niewielkiej ilości słoniny.
- Mięso rybne wychodzi pyszne ze szczupaka, morszczuka, sandacza. Należy pamiętać, aby gotować w piekarniku kotlety mielone z białego chudego mięsa ryb. Uzupełnij przepis o filety z kurczaka i cebulę, aby uniknąć silnego rybiego zapachu.
- Optymalne przyprawy i zioła do mięsa mielonego: cebula, czosnek, kolendra, pieprz goździkowy, suszona gałka muszkatołowa. Słodka papryka, ziele angielskie, mielony biały pieprz, tymianek, zira i majeranek również tonizują smak mięsa.
- Mięso mielone może być mielone lub rozdrobnione. Mięso mielone jest mielone za pomocą maszynki do mięsa. W zależności od wielkości otworu w tarce nożowej, mięso mielone jest grube, średnie lub drobne. Mięso mielone przygotowuje się przez siekanie ostrym nożem (mięso siekane).
Klasyczne kotlety schabowe z sosem robert
Kto powiedział, że posiłki w restauracji są skomplikowane? Nawet te proste potrafią podbić podniebienia smakoszy. A teraz dowiesz się, jak przygotować kotlety w piekarniku, które zachwycają niesamowitym smakiem.
Przygotuj się:
- 1,7 kg łopatki wieprzowej na 10 porcji, 170 gr;
- 120 ml. białego wytrawnego wina;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 cebula;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
- 85 gr. mąki;
- 60 ml. masła;
- 600 ml. sos robert.
Przygotować sos:
- 100 gr. masła;
- 30 gr. szalotki;
- 170 ml. białego wytrawnego wina;
- 20 ml musztardy dijon;
- 8 ml. soku z cytryny;
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (roztarty groszek);
- 600 ml. wywaru z cielęciny
- 100g mąki;
- 20 gr. koncentratu pomidorowego;
- Sól, pieprz do smaku.
przyrządzić:
- Przed pieczeniem kotletów w piekarniku, krok po kroku przepis ze zdjęciami uruchamia sos.
- Zagotować trochę bulionu.
- Smażyć mąkę na ciemno, dodać 50g oleju, koncentrat pomidorowy. Zagęścić bulion i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Posiekać szalotkę.
- W małym rondelku rozgrzej 50 g masła i podsmaż szalotki.
- Dodajemy zmiażdżone ziarna pieprzu i wino i gotujemy na parze, aż będzie prawie suche.
- Wlać skondensowany bulion, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos sprawi, że w piekarniku kotlety będą wyjątkowo soczyste. Przepis na zdjęciu nie oddaje sprawiedliwości ich niesamowitemu smakowi.
- Sos przecedzić przez sito, doprawić sokiem z cytryny i musztardą. Wyjąć przed podaniem.
- Użyj mrożonego mięsa, aby łatwiej było je pokroić na pożądane kawałki. Pokroić w plastry, każdą warstwę w kostkę. Przełóż kostki do miski.
- Doprawić solą, pieprzem, białym winem, jajkami i oliwą.
- Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa.
- Wymieszaj dobrze wszystkie składniki rękami. Dociskając, lekko ubijamy, aby mięso nasyciło się dodatkowymi składnikami.
- Uformować 170g placki, każdy zanurzony w mące.
- Ułóż kotlety na blasze do pieczenia. W piekarniku, przepis ze zdjęciem krok po kroku sugeruje pieczenie na papierze pergaminowym.
- Piec przez pierwsze 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Następnie zwiększamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy do miękkości.
- Kotlety podawać z sosem.
Z tego przepisu, nie tylko wieprzowina, ale także wołowina i cielęcina kotlety w piekarniku są pyszne. Przepisu nie trzeba zmieniać, można jedynie urozmaicić smak mięsa mielonego odrobiną przypraw. Przygotować porcje klasycznie lub z farszem. Technologia dodawania farszu opisana jest w przepisie poniżej.
Kotlety z kurczaka z serem i szynką
Wielokrotnie szybciej niż kotlety wieprzowe gotowane są kotlety z kurczaka w piekarniku. Aby poznać przepis krok po kroku, proponujemy przygotować je z nadzieniem z sera i szynki. Jest to klasyczne połączenie, które lubi prawie każdy. Jeśli nie jesteś w większości, zwróć uwagę na farsz z pieczarkami i cebulą.
Przygotuj się:
- 600-800g mięsa z kurczaka;
- 1 cebula;
- Sól, pieprz, bazylia;
- 1 jajko;
- 150-200 gr. bułka tarta;
- 200 gr. szynki;
- 200 gr. twardego sera.
przyrządzić:
- Za pomocą maszynki do mięsa zmielimy drobno mięso i cebulę na soczyste kotlety, które upieczemy w piekarniku. Przepis najlepiej przygotować z dużą cebulą. Można też wziąć dwie małe.
- Do mięsa mielonego wbić jajko, posolić, popieprzyć, dodać przyprawy do smaku. Gałka muszkatołowa, mielona czerwona papryka i kurkuma są dobrymi dodatkami do mielonego kurczaka.
- Zagnieść i ubić nadzienie, aby było jak najbardziej puszyste.
- Pozostawić nadzienie do nasiąknięcia smakiem, przygotować nadzienie. Szynkę kroimy w paski o jasnej, średniej długości (ok. 2,5 cm).
- Zetrzeć ser na grubej tarce.
- Podziel nadzienie na średniej wielkości porcje, tak aby w piekarniku otrzymać zgrabne i soczyste kotlety. Kontynuuj przepis krok po kroku, formując tortille. Wygodniej jest to robić wilgotnymi dłońmi.
- Na środku tortilli położyć kawałek masła. Na wierzchu położyć szczyptę szynkowych paluszków.
- Następnie dodać szczyptę startego sera.
- Zwinąć brzegi, zamknąć i uszczelnić. Obtoczyć tortillę w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Lepiej jest wyłożyć blachę papierem pergaminowym i posmarować ją masłem.
- Wszystkie kotlety uformuj w ten sam sposób. Upiec przepis w piekarniku z funkcją konwekcji. Włącz go na ostatnie 10-15 minut, aby powstała pyszna skórka.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, następnie zwiększamy temperaturę lub włączamy konwekcję.
Zamiast szynki można dodać boczek lub dowolną surową kiełbasę. Dzieci pokochają kotlety z kurczaka tylko z serem.
Kotlety rybne z filetem z kurczaka
Ten przepis jest szybki w przygotowaniu. Ryba mielona smakuje przyjemnie, bez charakterystycznego posmaku. Jeśli nie wiesz, jak przygotować pyszne kotlety z filetów rybnych w piekarniku, skorzystaj z poniższych prostych wskazówek.
Przygotować kotlety rybne:
- 1 duży filet rybny (morszczuk, pangasius, inne);
- 1 nieco mniejszy filet z kurczaka;
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- Sól, przyprawy.
przyrządzać:
- Filety z ryby i kurczaka zmielić przez maszynkę do mięsa, jak do klasycznych klopsików. Przepis w piekarniku nie różni się niczym, tylko dłużej trwa gotowanie, ale za to okazuje się mniej kaloryczny.
- Obraną i pokrojoną cebulę również zmielić przez płytki otwór.
- Dodać jajko, sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać odrobinę soku z cytryny. Mielony pieprz laurowy i posiekana natka pietruszki również dobrze uzupełniają smak.
- Wymieszać, ubić mięso mielone.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować olejem.
- Uformuj porcje i umieść każdą z nich na blasze do pieczenia.
- W ciągu godziny w temperaturze 180 stopni będziesz miał pachnące paszteciki z mięsa mielonego, upieczone w piekarniku. Przepis dobrze smakuje podany z sosem tatarskim.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu