Laghman: przepis krok po kroku na gotowanie w domu
Azja Środkowa od zawsze słynęła z narodowej kuchni. Kazachstan, Uzbekistan, Kirgistan i inne kraje regionu mają wiele wspaniałych potraw. Niektóre z nich są charakterystyczne dla danej kuchni narodowej, inne natomiast można znaleźć w każdej z nich. Do tych ostatnich należy popularne danie zwane lagman, którego klasyczna receptura składa się z mięsa (jagnięciny lub wołowiny), warzyw (marchewki, ziemniaków, słodkiej papryki) i makaronu.
Powiemy Ci, jak ugotować pysznego lagmana w domu. Każdy może to zrobić i nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Klasyczny przepis na lagman wymaga przygotowania domowego makaronu, ale jeśli chcesz pominąć ten punkt, zaproponujemy alternatywę.
Danie lagman: przepis krok po krokuKlasycznyprzepis na lagman
AuchanDo dziś można spotkać się ze sporami o to, co nadal jest uważane za lagman - zupa czy drugie danie. Nie opowiadamy się po żadnej ze stron, ale powiemy wam, jak prawidłowo przyrządzić lagman.
Istotne składniki
- Wołowina - 0,6 kg;
- Ziemniaki - 0,2 kg;
- Cebula - 1 średniej wielkości główka;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Marchew - 1 szt;
- Rzodkiewka - 50 gramów;
- Pomidory - 3 szt;
- Olej słonecznikowy - 50 gramów;
- Przyprawy (do smaku) - 0,25 łyżeczki;
- Sól - według własnego smaku.
Do przygotowania makaronu będziesz dodatkowo potrzebować:
- Mąka (w/c) - 0,3 kg;
- Jaja kurze - 2 szt;
- Woda - 100 gramów (pół filiżanki).
Pomidory można zastąpić pastą pomidorową (wystarczy 50 gramów). Jeśli w lodówce nie ma rzodkiewek, można zrobić kluski bez nich. Zieleniną można udekorować danie przed podaniem, jak kto woli.
Klasycznyprzepis na lagmanPrzebieg gotowania
Cały proces trwa około 1,5 godziny, ale w tym czasie należy przygotować makaron, od którego zaczniemy:
- Przesiać mąkę, dodać wodę i jajka kurze. Zagnieść zwykłe, niekwaszone ciasto.
- Następnie rozwałkowujemy cienką warstwę ciasta, podsypujemy mąką i robimy "wałek". Następnie kroimy ciasto na cienkie plastry - robimy szablon dla naszych przyszłych klusek.
- Teraz przygotujmy mięsną część potrawy - sos zwany "vaju". Mięso opłuczemy pod bieżącą wodą i pokroimy w drobną kostkę lub dowolne kawałki.
- Obraną cebulę i marchewkę pokroić w kostkę w cienkie paseczki.
- Paprykę i rzodkiewkę kroimy tak samo jak marchewkę - w słupki.
- Surowe ziemniaki obrać i pokroić w małe paski, a czosnek drobno posiekać nożem.
- Następnie weź głęboką patelnię lub kociołek i rozgrzej go, dodając olej słonecznikowy. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy je 12-15 minut.
- Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i rzodkiewkę. Dokładnie wymieszać i smażyć (mieszając od czasu do czasu) przez kolejne 10 minut.
- Upieczone mięso i warzywa włożymy do rondla, dodamy ziemniaki, czosnek i drobno pokrojone pomidory (lub koncentrat pomidorowy).
- Zawartość garnka zalewamy 1 litrem wody, dodajemy przyprawy i sól (do smaku) i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Na 5 minut przed przygotowaniem sosu, ugotuj makaron w rondelku, wyłóż go na talerze i polej sosem.
Ostatnim akcentem jest udekorowanie dania drobno posiekaną zieleniną, ale nawet bez niej lagman w naszym przepisie wygląda apetycznie, jak na zdjęciu. Wspaniałego smaku nie da się opisać słowami, trzeba go spróbować.
Tradycyjny lagman z jagnięciny
Jeśli nie wiesz, jak łatwo zrobić lagman w domu, ten przepis będzie dla Ciebie wybawieniem. Robimy ją z żeberek jagnięcych, a makaron (kluski lub vermicelli) można użyć gotowy - prosto ze sklepu.
Potrzebne składniki
- Żeberka jagnięce - 1.000g;
- Cebula - 1 średnia cebula;
- Marchew (duża) - 1 szt;
- Papryka słodka bułgarska - 1 szt.
- Pomidor - 1 szt;
- Ziemniaki (średniej wielkości) - 3 sztuki;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Sos pomidorowy (bez dodatków) - 1 łyżeczka;
- Makaron - 100 gr;
- Sól i pieprz - do smaku.
Podana ilość składników wystarczy na 8 porcji naszego dania.
Tradycyjny lagman z jagnięciny:przepis
krok po krokuProcesgotowania
Ten przepis jest idealny do zrobienia lagmana w domu - jest szybki i gwarantowany pyszny:
- Mięso myjemy pod wodą i kroimy na małe kawałki. Część bez kości można pokroić na mniejsze kawałki.
- Do kociołka lub głębokiej patelni włożyć pokrojone mięso. Dodać olej roślinny i smażyć przez 10 minut.
- Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy tak samo długo.
- Następnie dodajemy sos pomidorowy i czosnek mielony, doprawiamy solą i doprawiamy do smaku.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
- Marchewkę również kroimy w paski julienne, a ziemniaki w kostkę. Dodaj je również na patelnię.
- Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą (wszystkie składniki muszą być przykryte płynem) i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut.
- Ugotuj makaron na osobnej patelni, podczas gdy część mięsna będzie się gotować.
- Kiedy makaron będzie gotowy, włóż go do głębokiego naczynia, na wierzchu ułóż warzywa i mięso, a następnie zalej bulionem.
Niewymowny aromat i smak potrawy nie pozostawi nikogo obojętnym.
Laghman w multicookerze
Jeśli chcesz dostosować tradycyjny przepis na lagman do współczesnych realiów kulinarnych, proponujemy przyrządzić to danie w multicookerze. Po pierwsze, będzie to znacznie szybsze, a po drugie, wspaniały smak nie zostanie w żaden sposób naruszony.
Wymagane składniki
- Mięso (lepsze jest wołowe) - 0,5 kg;
- Spaghetti lub długie kluski (makaron) - 0,4 kg;
- Ziemniaki (średniej wielkości) - 4 sztuki;
- Marchew (duża) - 1 sztuka;
- Rzodkiewka (mała) - 1 szt;
- Papryka słodka - 1 szt;
- Cebula - 1 cebula;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Sos pomidorowy (bez dodatków) - 7 łyżek stołowych;
- Masło - 50 gramów;
- Pęczek pietruszki;
- Przyprawy i sól do smaku.
Idealnie, jeśli potrzebujemy również bulionu mięsnego - około 1,5 litra. Jeśli jednak nie jest ona dostępna, można użyć zwykłej wody.
Laghman w multicookerze:przepis
krok po krokuProcesgotowania
Ponieważ wszystko gotujemy w multicookerze, najpierw gotujemy makaron:
- Ustaw tryb "Makaron" na naszym urządzeniu, zalej 1,5 litra wody, lekko ją posól i po zagotowaniu zanurz w niej makaron. Staraj się nie łamać naszych klusek, aby pozostały długie. Kiedy będzie gotowy, przełóż ugotowany makaron do osobnego naczynia i przystąp do gotowania mięsa i warzyw.
- Wołowinę obieramy i dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. W multicookerze wybierz tryb "Fry" (20 minut), włóż masło na dno pojemnika, a po pięciu minutach włóż mięso.
- Pod koniec smażenia ustaw tryb "Gulasz" (90 minut) i dodaj do mięsa sos pomidorowy, a także sól i pieprz - według własnego gustu.
- Dusimy razem z sosem pomidorowym przez 5 minut, następnie dodajemy wywar lub gorącą wodę.
- Doprowadzić do wrzenia i dodać kolejno wszystkie warzywa. Najpierw kroimy w drobną kostkę ziemniaki i cebulę, następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, rzodkiewkę i paprykę. Dodajemy również drobno posiekany czosnek.
- W razie potrzeby można dodać ulubione przyprawy do mięsa i w takiej kompozycji dusić potrawę w multicookerze do upływu planowanych 1,5 godziny.
Podajemy w następujący sposób: najpierw porcję makaronu układamy w głębokim talerzu, następnie polewamy go gęstym sosem z multicookera, a na wierzchu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Lagman w domu w naszym przepisie wychodzi po prostu świetnie!
Wegetariański Laghman
Klasyczny przepis na to obfite danie mięsne w każdej kuchni Azji Środkowej zakłada, że podstawowym składnikiem jest mięso (jagnięcina, wołowina, a czasem nawet kurczak). Ale nie wszyscy używają mięsa w swojej diecie. Dlatego też przygotowaliśmy wegetariańską wersję tego dania. Ugotowanie takiego lagmana w domu zajmuje około pół godziny.
Niezbędne składniki
- Świeża marchew - 2 szt;
- Ziemniaki (średnie) - 3 ziemniaki;
- Jabłko zielone - 1 szt;
- Cebula - 1 duża główka;
- Sos pomidorowy (bez dodatków) - 1 łyżka stołowa;
- Papryka słodka - 1 szt;
- Sól i zioła - do smaku;
- Spaghetti lub długi makaron - 300 gramów.
Aby nadać ostateczny smak, można użyć octu cytrynowego lub soku z cytryny.
Przepis na wegetariański lagman: krok po kroku zezdjęciamiProces gotowania
Wykonanie lagmana z przepisu wegetariańskiego jest proste:
- Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki. Następnie weź głęboką patelnię, wlej do niej olej i wrzuć pokrojoną marchewkę. Smażyć przez 2,5-3 minuty.
- Następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
- Kolejnym składnikiem, który dodajemy do garnka jest jabłko pokrojone w paski julienne.
- Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy sos pomidorowy oraz pół litra gorącej wody i dusimy 1-2 minuty.
- Następnie do reszty składników dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać kolejne 1,5 litra wrzącej wody, posolić do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
- Osobno ugotuj spaghetti (makaron) - nie łam ich, aby pozostały długie.
- Kiedy duszone warzywa będą gotowe, dodaj posiekane zioła i odrobinę octu lub soku z cytryny (jeśli chcesz).
Podawać lagman w klasyczny sposób - najpierw rozłożyć makaron, a na wierzchu polać sosem warzywnym.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu