Laghman: przepis krok po kroku na gotowanie w domu

Azja Środkowa od zawsze słynęła z narodowej kuchni. Kazachstan, Uzbekistan, Kirgistan i inne kraje regionu mają wiele wspaniałych potraw. Niektóre z nich są charakterystyczne dla danej kuchni narodowej, inne natomiast można znaleźć w każdej z nich. Do tych ostatnich należy popularne danie zwane lagman, którego klasyczna receptura składa się z mięsa (jagnięciny lub wołowiny), warzyw (marchewki, ziemniaków, słodkiej papryki) i makaronu.

Powiemy Ci, jak ugotować pysznego lagmana w domu. Każdy może to zrobić i nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Klasyczny przepis na lagman wymaga przygotowania domowego makaronu, ale jeśli chcesz pominąć ten punkt, zaproponujemy alternatywę.

Danie lagman: przepis krok po krokuKlasyczny

przepis na lagman

Auchan

Do dziś można spotkać się ze sporami o to, co nadal jest uważane za lagman - zupa czy drugie danie. Nie opowiadamy się po żadnej ze stron, ale powiemy wam, jak prawidłowo przyrządzić lagman.

Istotne składniki

  • Wołowina - 0,6 kg;
  • Ziemniaki - 0,2 kg;
  • Cebula - 1 średniej wielkości główka;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Marchew - 1 szt;
  • Rzodkiewka - 50 gramów;
  • Pomidory - 3 szt;
  • Olej słonecznikowy - 50 gramów;
  • Przyprawy (do smaku) - 0,25 łyżeczki;
  • Sól - według własnego smaku.

Do przygotowania makaronu będziesz dodatkowo potrzebować:

  • Mąka (w/c) - 0,3 kg;
  • Jaja kurze - 2 szt;
  • Woda - 100 gramów (pół filiżanki).

Pomidory można zastąpić pastą pomidorową (wystarczy 50 gramów). Jeśli w lodówce nie ma rzodkiewek, można zrobić kluski bez nich. Zieleniną można udekorować danie przed podaniem, jak kto woli.

Klasyczny

przepis na lagmanPrzebieg gotowania

Cały proces trwa około 1,5 godziny, ale w tym czasie należy przygotować makaron, od którego zaczniemy:

  1. Przesiać mąkę, dodać wodę i jajka kurze. Zagnieść zwykłe, niekwaszone ciasto.
  2. Następnie rozwałkowujemy cienką warstwę ciasta, podsypujemy mąką i robimy "wałek". Następnie kroimy ciasto na cienkie plastry - robimy szablon dla naszych przyszłych klusek.
  3. Teraz przygotujmy mięsną część potrawy - sos zwany "vaju". Mięso opłuczemy pod bieżącą wodą i pokroimy w drobną kostkę lub dowolne kawałki.
  4. Obraną cebulę i marchewkę pokroić w kostkę w cienkie paseczki.
  5. Paprykę i rzodkiewkę kroimy tak samo jak marchewkę - w słupki.
  6. Surowe ziemniaki obrać i pokroić w małe paski, a czosnek drobno posiekać nożem.
  7. Następnie weź głęboką patelnię lub kociołek i rozgrzej go, dodając olej słonecznikowy. Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy je 12-15 minut.
  8. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i rzodkiewkę. Dokładnie wymieszać i smażyć (mieszając od czasu do czasu) przez kolejne 10 minut.
  9. Upieczone mięso i warzywa włożymy do rondla, dodamy ziemniaki, czosnek i drobno pokrojone pomidory (lub koncentrat pomidorowy).
  10. Zawartość garnka zalewamy 1 litrem wody, dodajemy przyprawy i sól (do smaku) i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
  11. Na 5 minut przed przygotowaniem sosu, ugotuj makaron w rondelku, wyłóż go na talerze i polej sosem.

Ostatnim akcentem jest udekorowanie dania drobno posiekaną zieleniną, ale nawet bez niej lagman w naszym przepisie wygląda apetycznie, jak na zdjęciu. Wspaniałego smaku nie da się opisać słowami, trzeba go spróbować.

Tradycyjny lagman z jagnięciny

Jeśli nie wiesz, jak łatwo zrobić lagman w domu, ten przepis będzie dla Ciebie wybawieniem. Robimy ją z żeberek jagnięcych, a makaron (kluski lub vermicelli) można użyć gotowy - prosto ze sklepu.

Potrzebne składniki

  • Żeberka jagnięce - 1.000g;
  • Cebula - 1 średnia cebula;
  • Marchew (duża) - 1 szt;
  • Papryka słodka bułgarska - 1 szt.
  • Pomidor - 1 szt;
  • Ziemniaki (średniej wielkości) - 3 sztuki;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Sos pomidorowy (bez dodatków) - 1 łyżeczka;
  • Makaron - 100 gr;
  • Sól i pieprz - do smaku.

Podana ilość składników wystarczy na 8 porcji naszego dania.

Tradycyjny lagman z jagnięciny:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

Ten przepis jest idealny do zrobienia lagmana w domu - jest szybki i gwarantowany pyszny:

  1. Mięso myjemy pod wodą i kroimy na małe kawałki. Część bez kości można pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do kociołka lub głębokiej patelni włożyć pokrojone mięso. Dodać olej roślinny i smażyć przez 10 minut.
  3. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy tak samo długo.
  4. Następnie dodajemy sos pomidorowy i czosnek mielony, doprawiamy solą i doprawiamy do smaku.
  5. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
  6. Marchewkę również kroimy w paski julienne, a ziemniaki w kostkę. Dodaj je również na patelnię.
  7. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą (wszystkie składniki muszą być przykryte płynem) i gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut.
  8. Ugotuj makaron na osobnej patelni, podczas gdy część mięsna będzie się gotować.
  9. Kiedy makaron będzie gotowy, włóż go do głębokiego naczynia, na wierzchu ułóż warzywa i mięso, a następnie zalej bulionem.

Niewymowny aromat i smak potrawy nie pozostawi nikogo obojętnym.

Laghman w multicookerze

Jeśli chcesz dostosować tradycyjny przepis na lagman do współczesnych realiów kulinarnych, proponujemy przyrządzić to danie w multicookerze. Po pierwsze, będzie to znacznie szybsze, a po drugie, wspaniały smak nie zostanie w żaden sposób naruszony.

Wymagane składniki

  • Mięso (lepsze jest wołowe) - 0,5 kg;
  • Spaghetti lub długie kluski (makaron) - 0,4 kg;
  • Ziemniaki (średniej wielkości) - 4 sztuki;
  • Marchew (duża) - 1 sztuka;
  • Rzodkiewka (mała) - 1 szt;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Cebula - 1 cebula;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Sos pomidorowy (bez dodatków) - 7 łyżek stołowych;
  • Masło - 50 gramów;
  • Pęczek pietruszki;
  • Przyprawy i sól do smaku.

Idealnie, jeśli potrzebujemy również bulionu mięsnego - około 1,5 litra. Jeśli jednak nie jest ona dostępna, można użyć zwykłej wody.

Laghman w multicookerze:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

Ponieważ wszystko gotujemy w multicookerze, najpierw gotujemy makaron:

  1. Ustaw tryb "Makaron" na naszym urządzeniu, zalej 1,5 litra wody, lekko ją posól i po zagotowaniu zanurz w niej makaron. Staraj się nie łamać naszych klusek, aby pozostały długie. Kiedy będzie gotowy, przełóż ugotowany makaron do osobnego naczynia i przystąp do gotowania mięsa i warzyw.
  2. Wołowinę obieramy i dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. W multicookerze wybierz tryb "Fry" (20 minut), włóż masło na dno pojemnika, a po pięciu minutach włóż mięso.
  3. Pod koniec smażenia ustaw tryb "Gulasz" (90 minut) i dodaj do mięsa sos pomidorowy, a także sól i pieprz - według własnego gustu.
  4. Dusimy razem z sosem pomidorowym przez 5 minut, następnie dodajemy wywar lub gorącą wodę.
  5. Doprowadzić do wrzenia i dodać kolejno wszystkie warzywa. Najpierw kroimy w drobną kostkę ziemniaki i cebulę, następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, rzodkiewkę i paprykę. Dodajemy również drobno posiekany czosnek.
  6. W razie potrzeby można dodać ulubione przyprawy do mięsa i w takiej kompozycji dusić potrawę w multicookerze do upływu planowanych 1,5 godziny.

Podajemy w następujący sposób: najpierw porcję makaronu układamy w głębokim talerzu, następnie polewamy go gęstym sosem z multicookera, a na wierzchu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Lagman w domu w naszym przepisie wychodzi po prostu świetnie!

Wegetariański Laghman

Klasyczny przepis na to obfite danie mięsne w każdej kuchni Azji Środkowej zakłada, że podstawowym składnikiem jest mięso (jagnięcina, wołowina, a czasem nawet kurczak). Ale nie wszyscy używają mięsa w swojej diecie. Dlatego też przygotowaliśmy wegetariańską wersję tego dania. Ugotowanie takiego lagmana w domu zajmuje około pół godziny.

Niezbędne składniki

  • Świeża marchew - 2 szt;
  • Ziemniaki (średnie) - 3 ziemniaki;
  • Jabłko zielone - 1 szt;
  • Cebula - 1 duża główka;
  • Sos pomidorowy (bez dodatków) - 1 łyżka stołowa;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Sól i zioła - do smaku;
  • Spaghetti lub długi makaron - 300 gramów.

Aby nadać ostateczny smak, można użyć octu cytrynowego lub soku z cytryny.

Przepis na wegetariański lagman: krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

Wykonanie lagmana z przepisu wegetariańskiego jest proste:

  1. Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki. Następnie weź głęboką patelnię, wlej do niej olej i wrzuć pokrojoną marchewkę. Smażyć przez 2,5-3 minuty.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  3. Kolejnym składnikiem, który dodajemy do garnka jest jabłko pokrojone w paski julienne.
  4. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy sos pomidorowy oraz pół litra gorącej wody i dusimy 1-2 minuty.
  5. Następnie do reszty składników dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać kolejne 1,5 litra wrzącej wody, posolić do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Osobno ugotuj spaghetti (makaron) - nie łam ich, aby pozostały długie.
  7. Kiedy duszone warzywa będą gotowe, dodaj posiekane zioła i odrobinę octu lub soku z cytryny (jeśli chcesz).

Podawać lagman w klasyczny sposób - najpierw rozłożyć makaron, a na wierzchu polać sosem warzywnym.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu