Łatwe przepisy na kalarepę z kapustą

Auchan

Kalarepa jest bogata w różne składniki odżywcze, a przepisy na przyrządzanie tego warzywa korzeniowego są bardzo różnorodne. Doskonale nadaje się do duszenia, smażenia i konserwowania. Można ją dodawać do sałatek, zup, jako nadzienie do placków i różnych dań pieczonych. Zaletą tego warzywa jest to, że wszystkie jego części są jadalne: liście i sam owoc. Kalarepa ma wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Dlatego może być włączony do diety osób, które pilnują swojej wagi i ograniczają kaloryczność posiłków.

Włączenie jarmużu do codziennej diety pomaga unormować przemianę materii oraz poprawić funkcjonowanie wątroby i narządów układu pokarmowego. Warzywo to pomaga w walce z otyłością, ponieważ zapobiega przekształcaniu węglowodanów w tłuszcze, dzięki obecności w jego składzie kwasu winianowego. Kapustę należy spożywać w okresie zaostrzenia choroby sezonowej. Poprawia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Jeśli porównamy kalarepę z jej odpowiednikiem z białej kapusty, to nie powoduje ona gazów i mdłości.

Kapusta kalarepa: przepisy na dania z duszonymi warzywami

Wiele potraw z kalarepy ma działanie lecznicze, a nawet terapeutyczne. Pomagają radzić sobie z różnymi chorobami, wspomagają odchudzanie i dostarczają dużą dawkę witamin. Do takich potraw należą duszone warzywa. Zachowują one swoje zdrowe składniki nawet po obróbce cieplnej. Dzięki temu danie jest lekkie, ale jednocześnie pożywne i zdrowe.

Jeśli chodzi o główne składniki, możesz użyć tego, co masz w lodówce. Danie można modyfikować, dostosowując je do własnych preferencji smakowych. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyraziste danie, dodaj ziemniaki. Jeśli pilnujesz swojej wagi i ograniczasz skrobię w swojej diecie, warzywa korzeniowe nie powinny się w niej znaleźć. Najzdrowsze i najsmaczniejsze danie pochodzi z sezonowych warzyw. Przepis idealnie nadaje się jako dodatek do dań rybnych i mięsnych. Może być również stosowany samodzielnie, np. do obiadu, gdy mamy ochotę na przekąskę.

Składniki:

  • Kalarepa - 500 gr;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 średnia główka;
  • Pomidory - 2 sztuki średniej wielkości;
  • Cukinia - 1 szt;
  • Świeże zioła - 1 mały pęczek;
  • Cukier - szczypta;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny - 3 łyżki stołowe.
Kapusta kalarepa: przepisy kulinarne z duszonymi

warzywamiSposób

przyrządzania:
  1. Kapustę obrać i pokroić w cienkie paseczki. Nie używać liści i łodyg, można je zostawić do zupy;
  2. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce lub można pokroić w cienkie paski;
  3. Obrać pomidory. Można to zrobić za pomocą specjalnego noża lub zanurzając owoc we wrzącej wodzie na kilka sekund z nacięciem w kształcie krzyża. Pomidory pokroić w drobną kostkę;
  4. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Jeśli rdzeń jest miękki i ma duże ości, usuń go. Cebulę pokroić w kostkę;
  5. Rozgrzej olej roślinny na wysokiej patelni. Podsmażamy na nim cebulę i marchewkę do miękkości. Ważne jest, aby nie rozgotować cebuli, w przeciwnym razie danie będzie gorzkie;
  6. Dodać kapustę do warzyw i dusić na małym ogniu do miękkości. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, należy dodać odrobinę wody;
  7. Na patelnię dodajemy cukinię, a po kolejnych 10 minutach pomidory i drobno posiekane zioła. Dodać cukier, sól i czarny pieprz;
  8. Dusić przez 5-7 minut pod zamkniętą pokrywką. Wyłączyć naczynie i pozostawić do zaparzenia. Podawać.

Duszone warzywa są bardzo aromatyczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tym drugim przypadku można je podawać jako przystawkę do mocnego alkoholu lub jako sałatkę warzywną.

Co można zrobić na przystawkę z kalarepą?

Kiełki kalarepy nadają się do przyrządzania pysznych chrupiących przekąsek, przepisy na panierowane są bardzo proste i można je wykorzystać. Kiedy chcesz poczęstować się czymś smacznym i niecodziennym. Potrawy w panierce mają wysoką zawartość kalorii. W końcu są one smażone w dużej ilości oleju roślinnego. Ale biorąc pod uwagę niską zawartość kalorii w kalarepie, danie okazuje się całkiem harmonijne.

Jeśli chodzi o mieszankę do panierowania, można ją kupić gotową. Taki produkt jest dostępny w każdym supermarkecie. Lepiej jest samodzielnie przygotować panierkę, dzięki czemu można uzyskać niezwykłe połączenia smakowe i być pewnym jakości mieszanki. Do panierki można dodać sezam, posiekane nasiona i orzechy. W tym przypadku możliwe będzie zwiększenie wartości odżywczych gotowego dania.

Składniki:

  • Kalarepa - 1 duża;
  • Jajko kurze - 2 szt;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek stołowych;
  • Czarny sezam - 1 łyżka stołowa;
  • Pestki dyni - 10 ziaren;
  • Olej roślinny - 3 łyżki stołowe.
Co można zrobić z kapusty kalarepy na

przystawkęSposób

przyrządzania:
  1. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości 5-8 mm. Plasterki kapusty wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 7 minut w osolonej wodzie;
  2. Wyjąć plasterki i osączyć na durszlaku;
  3. Podczas gdy plastry stygną, przygotuj panierkę. W misce ubij jajko kurze z solą i czarnym pieprzem. W innej misce wymieszaj razem bułkę tartą, sezam i posiekane pestki dyni;
  4. Na patelni rozgrzać olej roślinny;
  5. Każdy plasterek kapusty zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej;
  6. Smażyć plastry na małym ogniu przez 4-5 minut z każdej strony;
  7. Połóż kawałki na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Co można zrobić z kalarepy na szybkie i smaczne pierwsze danie?

Kalarepa, jak każda inna kapusta, jest idealna do zup. Ma słodki smak, a miąższ ma delikatny biały kolor. Kalarepa jest więc idealna do przyrządzania zup przecierowych. Może być gotowy w ciągu kilku minut. Dlatego zupa przydaje się, gdy chcemy zaskoczyć gości i bliskich czymś niezwykłym, ale nie mamy czasu na długie stanie przy kuchence.

Zupa jest bardziej obfita i delikatna w konsystencji, jeśli zawiera tłuczone ziemniaki. Ogólnie rzecz biorąc, różne warzywa mogą być włączone do przepisu. Ale jeżeli ty chcesz polewkę obracać out śmietankowy biały colour, then farbowanie korzeni warzywa z bogatym kolorem no musi używać.

Składniki:

  • Kalarepa - średnio około 500 gramów;
  • Ziemniaki - 2-3 średniej wielkości bulwy;
  • Cebula - 1 główka;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Liście kalarepy - według uznania/do podania;
  • Rosół z kurczaka - 1 litr. Można użyć dowolnego innego bulionu;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe.
Co zrobić z kalarepy na szybkie i smaczne pierwsze

danieSposób

przyrządzania:
  1. Posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym do miękkości, dodaj czosnek, poszatkowaną kapustę i ziemniaki;
  2. Zawartość garnka zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy liść laurowy, sól i pieprz;
  3. Gotuj warzywa przez około 20 minut, aż zmiękną;
  4. W czasie, gdy zupa się gotuje, przygotujmy liście. Umyj i posiekaj je, skrop oliwą z oliwek. Liście pieczemy w piekarniku przez około 6-8 minut w temperaturze 170 stopni;
  5. Zdjąć zupę z ognia i przecedzić za pomocą blendera. Ważne jest, aby przed ubijaniem masy usunąć liść laurowy!
  6. Przełóż zupę na talerz i udekoruj upieczonymi liśćmi oraz pozostałą oliwą z oliwek. Podawać na gorąco.

Dość proste, ale zdrowe dania z kalarepy, przepisy są dość zróżnicowane. Kalarepa jest idealna do zapiekanek i sałatek. W smaku kalarepa przypomina kapustę białą, ale jej konsystencja jest delikatniejsza. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, niskokaloryczność i łatwość przygotowania, kalarepa zdecydowanie powinna znaleźć się w diecie. Możesz wykorzystać je do urozmaicenia swojej diety i uzyskania niezbędnych składników odżywczych.

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu