Lekko solony łosoś w domu

Auchan

Od czasów starożytnych potrawy z ryb były bardzo popularne wśród Rosjan. Ludzie osiedlali się w pobliżu jezior i rzek pełnych ryb, a rybołówstwo jest jedną z najstarszych dziedzin, którą opanowali ludzie. Ryby były opodatkowane, jedzone i sprzedawane, ale owoce morza w tamtych odległych czasach traktowano z nieufnością, ale wszędzie ryby były solone.

Solone ryby były szczególnie popularne w krajach gorących, ponieważ surowe ryby nie były już jadalne. Sól pozyskiwano z wody morskiej, a oliwki, sery, mięso i ryby solono w gęstej solance. Solone ryby uważano również za pożywienie biednych, ponieważ bogaci nie musieli utrzymywać ich świeżości przez dłuższy czas.

W dzisiejszych czasach nie ma potrzeby solenia ryb w celu ich konserwacji - mamy zamrażarki, aby utrzymać świeżość żywności i mamy bardziej ufny stosunek do słonych ryb i owoców morza.

Sam łosoś jest terytorialną i geograficzną nazwą łososia atlantyckiego. Ryba ta może osiągać dość duże rozmiary, i choć gatunek ten składa ikrę w rzekach, to ze względu na swoje siedlisko uznawany jest za rybę morską.

Lekko solony łosoś w domu przepisKupując

gotowe, delikatnie solone przysmaki, które nie kosztują ani grosza, nie sposób nie pomyśleć: "Czy nie prościej zrobić własny?". Odpowiedź brzmi: tak, to prawda. Wystarczy kupić wystarczająco dużą rybę, ważącą co najmniej cztery funty (wybierając łososia w supermarkecie lepiej jest dać pierwszeństwo całej ryby, ponieważ steki mogą być gotowane z ryb, które nie mogą być sprzedawane), aby zastosować minimum wysiłku, a następnie cieszyć się wynikiem. Jest to szczególnie korzystne, jeśli masz dużą rodzinę. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej ryby za jednym razem, możesz ją zamrozić - aby ją rozmrozić, wystarczy zostawić ją na noc w lodówce, a rano będzie gotowa do spożycia.

Jak wybrać świeżego łososia?

Wiele osób uważa, że jeśli ryba nie ma jeszcze zmętniałych oczu, to znaczy, że jest świeża. Ale to nie do końca tak jest. Ten współczynnik wskazuje, że ryba jest jeszcze zdatna do spożycia, ale nie gwarantuje, że jest całkowicie świeża.

  • Ryba nie powinna pachnieć jak ryba. Jakkolwiek ironicznie by to nie zabrzmiało, jeśli ryba ma silny rybi aromat, nie warto jej kupować. Świeża ryba powinna pachnieć morzem, świeżością i surfingiem.
  • Ryba musi być jędrna. Podczas dociskania ryby nie powinna ona mieć wgłębień, które powoli się spłaszczają.
  • Zwróć uwagę na skrzela. Skrzela nie mogą być różowe, blade lub żółtawe. Muszą być czerwone i ciemnego koloru.

Lekko solony łosoś

Istotne składniki:

  • Filet z łososia w skórze - 1 kg;
  • Sól morska - 2 łyżki;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku;
  • Liście laurowe - 3-4 sztuki;
  • Tymianek, koperek, kolendra - kilka gałązek.
Łosoś solony klasycznie:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

:
  1. Na początku wymieszaj w osobnym naczyniu dwie łyżki soli, jedną łyżkę cukru i czarny pieprz.
  2. Natrzeć filet ze wszystkich stron, w tym od strony skóry, mieszanką soli.
  3. Weź miskę lub jakikolwiek inny głęboki pojemnik i przykryj go ręcznikiem waflowym lub gazą.
  4. Umieść jeden kawałek łososia w misce, połóż na nim liść laurowy i gałązki ziół, a następnie przykryj drugim kawałkiem łososia.
  5. Zawijamy rybę w ręcznik, na wierzch kładziemy jakąś prasę - ciężki garnek lub słoik - i wkładamy całość do lodówki na 24 godziny.
  6. Kiedy ryba jest gotowa, wyjmij ją z ręcznika, usuń zioła i liść laurowy, a następnie pokrój w cienkie plastry.

Lekko solony łosoś z koniakiem

Niezbędne składniki:

  • Łosoś schłodzony - 1 kg;
  • Sól morska - 1,5 łyżki;
  • Cukier - 1,5 łyżki;
  • Brandy - 1-2 łyżki;
  • Świeżo zmielony pieprz - do smaku;
  • Liść laurowy - do smaku.
Lekko solony łosoś z koniakiem: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Najpierw trzeba rybę umyć, usunąć wszystkie zbędne rzeczy: kręgosłup i ości.
  2. Kolejnym krokiem jest ułożenie ryby skórą do dołu w misce lub innej formie i polanie jej koniakiem. Zrób to, aby ryba pozostała jędrna i w dobrej formie, ale także dla jej aromatu.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać sól i cukier, a następnie posypać nimi kawałki ryby.
  4. Następnie kawałki ryby oprószamy pieprzem i kładziemy na wierzch liść laurowy.
  5. Odwróć rybę skórą do góry i włóż do lodówki pod prasę na 24 godziny. Prasą może być ciężki garnek lub słoik z wodą.
  6. Po 24 godzinach odcedź wodę z pojemnika, usuń prasę i pozostaw na kolejne 24 godziny w lodówce.

Lekko solony łosoś

Niezbędne składniki:

  • Łosoś (filet) - 1,5 kg;
  • Cukier - 200 gr;
  • Sól (sól morska) - 200 gr;
  • Pieprz czarny mielony - 1 łyżka;
  • Skórka pomarańczowa - 1 łyżka;
  • Skórka z cytryny - 1 łyżka;
  • Koperek - 1 mały pęczek;
  • Koniak - 100 gr;
Łosoś solony w stylu skandynawskim: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Najpierw umyj filety, w osobnym naczyniu wymieszaj sól i cukier w proporcji jeden do jednego, następnie dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, cytrynę i koniak.
  2. Połóż filety skórą do dołu i posmaruj ich wierzch mieszanką, a następnie pozostaw w lodówce na 24 godziny.
  3. Po 24 godzinach odwrócić rybę skórą do góry i wstawić do lodówki na 24 godziny. Powstanie ciecz lub solanka - jest to normalne.
  4. Wyjmij gotową rybę, wytrzyj ją ręcznikiem do herbaty i w razie potrzeby usuń nadmiar przypraw.
  5. Pokroić na cienkie plasterki i podawać.

Lekko solony łosoś z burakami

Niezbędne składniki:

  • Filet z łososia - 400 gr;
  • Burak ćwikłowy - 1 rożen;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Wódka - 20 ml;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Skórka mandarynki.
Lekko solony łosoś z burakami: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Najpierw umyj, obierz i pokrój buraki na mniejsze kawałki, a następnie umieść je w misie blendera.
  2. Skórkę z mandarynek, sól, cukier i wódkę umieścić w blenderze.
  3. Zmiel zawartość blendera na gładką pastę.
  4. Połóż folię na blacie roboczym i przykryj folią spożywczą.
  5. Połóż filety z łososia na folii i przykryj je marynatą, następnie rozprowadź marynatę po całej rybie i dobrze zawiń w folię i folię.
  6. Włóż rybę w folii do pojemnika, ponieważ może przeciekać. Wstawić do lodówki i pozostawić na około 30-36 godzin.
  7. Po tym czasie rybę można jeść, ale będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli drobno posiekamy koperek i posypiemy nim rybę, skropimy sokiem z mandarynek i pozostawimy na kolejne 8 godzin.
  8. Kiedy ryba jest gotowa, wytrzyj ją ręcznikiem i usuń ewentualne dodatkowe przyprawy.

Lekko posolony łosoś w soku z cytryny

Niezbędne składniki:

  • Filet z łososia - 250 gr;
  • Sól jasna - 1-2 łyżki;
  • Cukier puder - 1 łyżka;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka;
Lekko solony łosoś w soku z cytryny: przepis ze

zdjęciamiProces gotowania

:
  1. Najpierw opłucz filety pod zimną wodą.
  2. Następnie należy wycisnąć sok z cytryny, można to zrobić ręcznie lub przy pomocy specjalnej wyciskarki do cytrusów.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier puder i sól.
  4. Ułóż rybę skórą do dołu, a następnie posyp mieszanką cukru pudru i soli lub lekko rozetrzyj dłońmi.
  5. Odwróć rybę na drugą stronę i zrób to samo od strony skóry, nie zapominając o bokach.
  6. Umieść filety rybne w szklanym, emaliowanym naczyniu i skrop każdy kawałek sokiem z cytryny.
  7. Przykryj pojemnik folią i włóż do lodówki na 12-14 godzin.
  8. Po 12-14 godzinach przewróć rybę na drugą stronę i włóż z powrotem do lodówki na tyle samo czasu.
  9. Jest to wystarczający czas, aby ryba się osoliła. Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki.

Mamy nadzieję, że wypróbujesz któryś z naszych przepisów i znajdziesz go dla siebie i swojej rodziny!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu