Leniwe roladki z kapusty: przepis z patelni

Auchan

Faszerowane gołąbki, ze względu na swój charakter, są daniem wschodnioeuropejskim i są bardzo popularne od Białorusi po kraje Azji Środkowej. Dlatego też gołąbki skazane są na ten sam los, co każde popularne danie - na bardzo zagmatwaną historię i nie wiadomo, skąd się wzięły.

Mówi się, że faszerowana kapusta pochodzi ze starożytnych Chin, kiedy to pewien naukowiec wpadł do rzeki z drapieżnymi rybami, a jego uczniowie zaczęli owijać ryż w kapustę i wrzucać rulony do wody, aby odwrócić uwagę drapieżników, po czym ktoś wpadł na pomysł spróbowania tego spontanicznego dania. Nie ma jednak na to żadnych dowodów.

Pierogi we wszystkich krajach nazywane są inaczej: w Anglii to "gołąbki", we Francji - "cygara z kapusty", we Włoszech - po prostu "kapusta nadziewana", w Niemczech - "kiełbasa z kapusty", ale uważa się też, że nasza nazwa "kapusta nadziewana" pojawiła się stosunkowo niedawno, w drugiej połowie XIX wieku, kiedy modna była kuchnia francuska. W tamtych czasach bardzo popularne było podawanie całych pieczonych gołębi; w Rosji przysmak ten nazywano "gołąbkami", a mniej więcej w tym samym czasie na ulicach zaczęto sprzedawać "fałszywe gołębie" - kawałek mielonego mięsa zawinięty w liście kapusty.

Leniwe gołąbki z farszem: przepis z patelniW zależności od

położenia geograficznego kuchni, w których przyrządza się farsz, różny jest również jego skład. Azjatyckie gołąbki często przygotowywane są z grzybami, owocami morza i tofu, podczas gdy w Skandynawii zwykle wypełnia się je ziemniakami, wieprzowiną i konfiturą z borówek.

Oprócz zwykłych nadziewanych kapuśniaków są jeszcze tolma i dolma - powszechne na Kaukazie, gdzie farsz zawija się w liście winogron i właśnie takie nadziewane kapuśniaki nazywa się nadziewanymi różnymi rodzajami warzyw.

Jednak zawijanie mięsa mielonego w kapustę to dość długi i pracochłonny proces, dlatego ktoś kiedyś wpadł na pomysł, że można po prostu posiekać kapustę, wymieszać ją z mięsem mielonym i uformować z niej kotlety, które będą równie smaczne jak oryginalne gołąbki, ale ich gotowanie zajmie znacznie mniej czasu.

Dziś podpowiemy Wam jak zrobić pyszne leniwe gołąbki na patelni.

Leniwe roladki z woka nadziewane sosem pomidorowym

Główną zaletą leniwych gołąbków z farszem jest to, że nie trzeba tracić czasu na zawijanie farszu w koperty z kapusty.

Istotne składniki:

  • Mięso mielone - 500 g;
  • Ryż - 50 gr;
  • Kapusta biała - 250 gr;
  • Jaja kurze - 1 szt; Cebula - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt; Marchew - 1 szt;
  • Marchew - 1 marchew; Czosnek - 2 ząbki;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Pasta pomidorowa - 2 łyżki;
  • Woda - 500 ml;
  • Olej słonecznikowy - 2 łyżki;
  • Zielenina - do smaku;
  • Sól - do smaku;
  • Przyprawy - do smaku.
Leniwe roladki z woka nadziewane kapustą z

sosem pomid

orowymProces

gotowania

:
  1. Kaszę ryżową należy wypłukać pod zimną wodą, następnie zalać wodą w proporcji 2:1 i gotować przez dwadzieścia minut, aż cała woda wyparuje.
  2. Podczas gdy ryż się gotuje, umyć kapustę, pozbyć się wierzchnich liści, drobno posiekać i podsmażyć na oleju słonecznikowym, gdy kapusta stanie się miękka, zdjąć z ognia.
  3. Cebulę i marchew obrać, cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  4. Mięso dobrze opłukać i zmielić przez maszynkę do mięsa.
  5. Opłucz zioła i drobno je posiekaj.
  6. Obierz czosnek i zmiel go lub drobno posiekaj.
  7. Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą, pieprzem i jajkiem i dobrze wymieszać.
  8. Uformuj kotlety w małe miseczki i usmaż je na patelni na złoty kolor.
  9. W międzyczasie zmieszamy koncentrat pomidorowy z kwaśną śmietaną, spróbujemy sosu, doprawimy solą i pieprzem, jeśli trzeba, a następnie wylejemy masę na gołąbki i doprowadzimy do wrzenia.
  10. Zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować na wolnym ogniu przez 40-45 minut, aż będą miękkie i przykryte.

Bardzo smaczne leniwe roladki z kapusty nadziewane z woka

Ten przepis jest jednym z najbardziej popularnych i można go nawet nazwać "klasycznym".

Istotne składniki:

  • Kapusta biała - 300-400 gr;
  • Mielona wołowina - 600 gr;
  • Ryż - 200 gr;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Jajko kurze - 1 szt;
  • Sok pomidorowy - 250 ml;
  • Kwaśna śmietana - 150 gr;
  • Olej roślinny - 2 łyżki;
  • Sól - do smaku;
  • Sól - 2 łyżki; Pieprz - do smaku.
Bardzo smaczne leniwe roladki z kapusty na

patelniProces gotowania

:
  1. Najpierw należy umyć ryż, aż woda, w której go myjemy, stanie się przezroczysta. Do garnka wlewamy wodę, powinna być dwa razy większa od objętości ryżu, solimy, czekamy aż się zagotuje, następnie wsypujemy umyty ryż. Zmniejszamy ogień, przykrywamy ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
  2. Kapustę opłukać, usunąć wierzchnie liście i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju słonecznikowego, dodać kapustę i smażyć do miękkości.
  3. Marchewkę i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Kiedy kapusta jest ugotowana, przełożyć ją do innej miski, dodać trochę więcej oleju na patelnię i podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor, a następnie dodać do niej marchew. Smażyć cebulę i marchew, aż mieszanina będzie miała ładny złoty kolor.
  5. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki i dodaj jajko, sól i pieprz.
  6. Gotową masę formujemy w małe kotleciki i smażymy na patelni na złoty kolor.
  7. W czasie, gdy gołąbki się pieką, mieszamy sok pomidorowy i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, po czym wlewamy do nich zawartość patelni, przykrywamy i dusimy jeszcze około 45 minut.

Smażone pierogi leniwe

Ten przepis na leniwe gołąbki jest prawdopodobnie najszybszy i najłatwiejszy, ale równie dobry jak inne.

Istotne składniki:

  • Farsz - 500 gr;
  • Ryż - 50 gr;
  • Kapusta - 250 gr;
  • Cebula - 1szt;
  • Marchew - 1 marchew;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Pasta pomidorowa - 2 łyżki;
  • Woda - 500 ml;
  • Zielenina - do smaku;
  • Jajko - 1 szt;
  • Olej roślinny - do smaku;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku.
Smażone roladki z leniwej kapusty:

przepisy

kulinarneProces gotowania:
  1. Najpierw obierz i umyj cebulę i marchewkę, zetrzyj marchewkę na średniej tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju słonecznikowego i wrzucić cebulę. Smażyć na lekko złoty kolor, następnie dodać marchewkę. Smażyć mieszaninę do lekkiego zrumienienia, a następnie przenieść zawartość patelni do innego pojemnika i odstawić na bok.
  3. Płucz ryż, aż woda, w której go płukałeś, stanie się przejrzysta. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy podwójną ilość ryżu, solimy, czekamy aż się zagotuje i wsypujemy umyty ryż. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10-15 minut, aż będzie średnio surowy.
  4. Kapustę opłukać, usunąć wierzchnie liście i drobno posiekać, a następnie lekko ugnieść rękami, aby kapusta puściła sok.
  5. Następnie do kapusty dodać przestudzony ryż, marchewkę i cebulę oraz mięso mielone. Doprawić masę solą i pieprzem, dodać jajko i zioła i dobrze wymieszać.
  6. Uformować z masy duże kotlety. Wrzucamy je na patelnię na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
  7. Rozcieńczamy koncentrat pomidorowy w wodzie, w razie potrzeby dodajemy sól i przyprawy, następnie wlewamy nadziewane gołąbki do sosu, przykrywamy i dusimy zawartość patelni przez 25-30 minut.

Mamy nadzieję, że na pewno wypróbujesz któryś z tych przepisów, a Ty i Twoi bliscy pokochacie go! Bon appetit!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu