Makaron bolognese: najsmaczniejszy przepis

Klasyczna włoska potrawa, jaką jest makaron bolognese, od dawna cieszy się popularnością na całym świecie. Istnieje wiele wariantów tego dania, ponieważ każda gospodyni doskonali przepis według własnego gustu.

Nazwa makaronu bolońskiego pochodzi od miasta Bolonia, położonego w regionie Emilia-Romagna. To właśnie tam, pod koniec XIX wieku, po raz pierwszy opublikowano przepis na sos mięsny zwany bolognese, który znany był również po prostu jako "ragu".

Klasyczny makaron bolognese

W klasycznej wersji sosu bolognese używa się wołowiny, czerwonego wina, pomidorów z puszki i selera. W zmodyfikowanych wersjach dodaje się słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.

Do przygotowania klasycznego makaronu bolognese będziesz potrzebować:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • cebula - 2 główki;
  • marchew - 2 szt;
  • łodyga selera naciowego - 2 szt;
  • czerwone wytrawne wino - 400 ml;
  • mielona wołowina - 550 g;
  • wywar wołowy - 550 ml;
  • cukier - 1 łyżka;
  • pomidory w puszce - 950g;
  • posiekana natka pietruszki - 4 łyżki;
  • spaghetti - 550 g;
  • Parmezan - do smaku.
Makaron Bolognese: najsmaczniejszy

przepisSekwencja gotowania

:
  1. Marchew zetrzeć na tarce, łodygi selera posiekać.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, który najpierw trzeba przecisnąć przez praskę, marchew, seler. Smażyć na wolnym ogniu przez 6 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodać mieloną wołowinę i zwiększyć ogień. Często mieszaj sos drewnianą łopatką, aby rozbić grudki, które mogą się utworzyć.
  4. Do sosu dodajemy wywar wołowy, czerwone wino, pomidory z puszki, cukier i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Doprowadzić sos do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić przez 90 minut. Od czasu do czasu dodawać sos bolognese. Doprawić solą i przyprawami na 5 minut przed gotowością.
  6. Przed podaniem ugotować makaron do miękkości.

Spaghetti podawać z sosem, posypane startym parmezanem. Smacznego!

Szybki sposób na makaron bolognese

Nie zawsze jest możliwe gotowanie klasycznej wersji makaronu bolognese przez 2 godziny. Można więc maksymalnie uprościć przepis, nie tracąc przy tym nic ze smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • mielone mięso wołowe - 550 g;
  • cebula - 2 szt;
  • czosnek - 5 ząbków;
  • pasta pomidorowa - 180 g;
  • przyprawy - do smaku;
  • sól - do smaku;
  • woda - 70 ml.
  • olej roślinny - 70 ml;
  • spaghetti - 300 g;
  • parmezan.
Makaron Bolognese: najsmaczniejszy

przepisSekwencja gotowania

;
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przepuścić czosnek przez szpikulec.
  • Rozgrzać olej, podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać wody.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać, rozbijając ewentualne grudki.
  • Gotuj sos na wolnym ogniu przez 12-14 minut, dodając w razie potrzeby więcej wody.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier, jeśli to konieczne. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 4-6 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody i gotuj na wolnym ogniu.
  • Ugotuj makaron aż będzie al dente (lekko twardy) i przepłucz w zimnej wodzie.
  • Wymieszać sos bolognese z makaronem, posypać parmezanem i podawać.

Potrawę można udekorować świeżą bazylią. Makaron jest obfity i pyszny, spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Bon appetit!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan