Makaron udon z kurczakiem: przepisy ze zdjęciami

Miłośnicy orientalnych potraw nie mogą nie znać makaronu udon. A ci, którzy nie mieli okazji jej spróbować, z pewnością powinni ugotować ją raz i docenić ogrom i różnorodność jej smaku.

Przygotowanie klusek według orientalnych przepisów wydaje się być skomplikowanym zadaniem, które zajmuje więcej niż godzinę. Ale zrobienie takiego dania jak makaron udon ze zdjęciami konsekwentnie opisującymi każdy krok jest bardzo łatwe i proste. Po prostu nie sposób się pomylić.

Jedzenie okazuje się o wiele smaczniejsze niż w restauracjach. W końcu przygotowuje się ją z miłością i z dodatkiem tylko tych składników, które wszyscy w rodzinie lubią.

Przepisy na domowy makaron udon

Makaron można przyrządzić nie tylko z kurczakiem. Można dodać do niego wieprzowinę, wołowinę, owoce morza lub zrobić go wyłącznie z warzyw. Wszystkie są bardzo smaczne i pożywne

Jak zrobić swój własny udon

Dla gospodyń domowych, które lubią gotować własne potrawy, przyda się przepis na makaron udon. Są łatwe do wykonania z zaledwie trzech składników: wody, mąki i soli. Proces ten jest elementarny i nieco uspokajający. Najważniejsze jest, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję i zachowało proporcje. Kluski są o wiele smaczniejsze niż te kupione w sklepie i nie rozgotowują się.

Gotowanie makaronu udon w domu

Niezbędne składniki do gotowania:

  • mąka - 220 gramów;
  • woda - 100 ml;
  • sól - 5 gramów;
  • skrobia.

Sekwencja przygotowania:

  1. Mąkę dobrze przesiać przez sito, najlepiej kilka razy. Ta czynność pozwoli uniknąć rozbijania grudek w cieście, jak również sprawi, że będzie ono miękkie.
  2. Podgrzej wodę, ale nie gotuj jej. Wystarczy temperatura około 65°C.
  3. Rozpuść sól w ciepłej wodzie.
  4. Do przesianej mąki wlewamy osoloną wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  5. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.
  6. Kiedy to nastąpi, rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm.
  7. Posypać ciasto skrobią i złożyć trzykrotnie.
  8. Następnie pokrój ciasto na paski o pożądanej grubości i rozwałkuj je.

Ciasto nie musi być zwykłe, można je ubarwić i urozmaicić sokiem z buraków, kurkumą lub sprawdzonym barwnikiem spożywczym. Makaron gotuje się szybko i jest niesamowicie smaczny.

"Roślinna ekstaza

Auchan

Bardzo sycące i zdrowe danie, które można zrobić w mgnieniu oka. Można go przygotować w zwykły dzień, lub na uroczystość. Przepis obowiązkowy, jeśli masz niespodziewanych gości i brak czasu na gotowanie.

Przepis na makaron udon z kurczakiem i warzywami

Składniki do gotowania:

  • cebula - 1,5 szt;
  • papryka słodka - 2 szt;
  • pieczarki - 90 gramów;
  • cukinia - 70 gramów;
  • filet z kurczaka - 450 gramów;
  • korzeń imbiru - 20 gramów;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • olej roślinny - 50 mililitrów;
  • marchew - 70 gramów;
  • sos sojowy - 2,5 łyżki stołowe;
  • udon - 110 gramów.

Kolejność gotowania:

  1. Umyć i obrać warzywa.
  2. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
  3. Mięso z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie pokroić w paski.
  4. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach.
  5. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej ją. Po podgrzaniu włożyć do niego mięso. Smażyć, aż zrobi się biały.
  6. Następnie dodaj do mięsa przygotowane warzywa. Gotuj je przez 15 minut.
  7. W międzyczasie gotuj udon w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Kluski powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  8. Gdy makaron będzie ugotowany, dodaj go do mięsa i warzyw. Dodać sos sojowy, imbir i czosnek.
  9. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.

Następnie można podać makaron z kurczakiem i warzywami. Jest pikantna i aromatyczna, a jednocześnie bardzo obfita. Makaron wygląda na talerzu nietypowo, z pomocą którego można urozmaicić swoją zwykłą dietę.

"Orientalna rozkosz

Pikantne, apetyczne danie, którym zaskoczysz rodzinę i niespodziewanych gości. To urozmaica Twoje menu.

Gotowanie makaronu udon z kurczakiem i żółtą papryką

Niezbędne składniki do gotowania

  • makaron pszenny - 140 gramów;
  • filet z kurczaka - 420 gramów;
  • marchew - 85 gramów;
  • cebula - 75 gramów;
  • papryka żółta - 75 gramów;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • imbir - 1,5 łyżeczki;
  • sos sojowy - 4 łyżki stołowe;
  • seler - 1 łodyga;
  • woda - 130 gramów;
  • olej roślinny - 40 gramów.

Kolejność gotowania:

  1. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest zagotowanie wody na makaron.
  2. W trakcie podgrzewania pokroić cebulę, marchew i seler w średnią kostkę. Smażyć je przez 3 minuty na patelni.
  3. Posiekaj paprykę i dodaj ją na patelnię razem z pozostałymi warzywami.
  4. Obierz czosnek i imbir i zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj je do warzyw.
  5. Filety z kurczaka pokroić w plastry.
  6. W międzyczasie posolić wrzącą wodę i dodać makaron udon. Gotować przez 4 do 6 minut, aż makaron będzie w połowie ugotowany.
  7. Do duszonych warzyw dodać sos sojowy i wodę, wymieszać. Dusić przez 3 minuty.
  8. Na osobną patelnię wrzuć ugotowane warzywa, a następnie na tę samą patelnię włóż pokrojone filety i smaż aż do ich ugotowania.
  9. Dodaj warzywa i ugotowany makaron na patelnię, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 30 minut, a jest ono obfite i umiarkowanie pożywne. Nie sposób się jej oprzeć, gdyż emanuje przyjemnym aromatem.

"Notatki z Orientu

Ten przepis jest szczególnie dobry, ponieważ można użyć wszystkich rodzajów wyobraźni. Jeśli chcesz, możesz zastąpić mięso kurczaka serem tofu i nasiąknąć orientalnym smakiem. To danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Jest pełen warzyw, które są pełne witamin i minerałów.

Gotowanie makaronu udon z kurczakiem i zieloną fasolką

Niezbędne składniki do gotowania:

  • makaron udon - 280 gramów;
  • filet z kurczaka - 450 gramów;
  • cebula - 110 g;
  • marchew - 110 gramów;
  • czerwona papryka - 50 gramów;
  • Kapusta pekińska - 110 gramów;
  • cukinia - 50 gramów;
  • zielona fasolka (mrożona) - 50 g;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • sos teriyaki - 45 mililitrów;
  • sos sojowy - 55 mililitrów;
  • olej roślinny lub olej sezamowy - 70 mililitrów;
  • nasiona sezamu - 20 gramów;
  • sos chili - do smaku.

Kolejność gotowania:

  1. Do pięciolitrowego rondla wlać cztery litry wody i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, posolić ją i dodać 300 gramów makaronu udon. Gotuj przez 6-7 minut, następnie przełóż makaron na durszlak i przepłucz zimną wodą.
  2. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Marchew, łodygę, paprykę i cukinię pokroić w cienkie paski julienne, czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Filet z kurczaka myjemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grube paski julienne.
  4. Następnie rozgrzej wok i wlej do niego olej roślinny lub sezamowy. Po 2 minutach na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w paski julienne filety z kurczaka i dodajemy odrobinę sosu sojowego, następnie smażymy mięso przez 18-20 minut.
  5. Ugotowane filety z kurczaka umieścić w osobnym głębokim naczyniu.
  6. Następnie rozgrzej osobną patelnię do warzyw. Wlać do niego olej sezamowy lub olej roślinny, podgrzać go przez 1-2 minuty i dodać posiekany czosnek, następnie włożyć cebulę i smażyć przez 2 minuty, stale mieszając mieszaninę.
  7. Gdy cebula się zrumieni, dodać marchewkę i kapustę pekińską i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
  8. Następnie dodajemy na patelnię resztę warzyw: fasolkę, paprykę i cukinię. Gotować przez 1 do 2 minut, cały czas mieszając.
  9. Dodaj ugotowane wcześniej filety do warzyw, wraz z cukrem, sosem chili i sosem sojowym.
  10. Dodać ugotowany makaron i wymieszać z podsmażonymi warzywami i mięsem, dusić na średnim ogniu przez kolejne 2 minuty.
  11. Przykryć i odstawić na 5 minut.
  12. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.

Makaron udon nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku ani zgagi. Są pożywne, lekkie i pozostawiają satysfakcjonujący posmak. To nie przypadek, że szybko zyskuje na popularności i stał się ulubieńcem większości populacji.

"Szybko i smacznie".

Makaron udon z kurczakiem to jedno z najbardziej popularnych dań w chińskich restauracjach. Spróbuj raz, a nie będziesz mógł przestać. Czas gotowania jest minimalny - tylko 20 minut. To jest nawet szybsze niż robienie kanapek.

Gotowanie makaronu udon z kurczakiem i kukurydzą

Niezbędne składniki do gotowania:

  • makaron udon - 300 gramów;
  • filet z kurczaka - 500 gramów;
  • cebula, marchew i papryka - po 1 szt;
  • sos sojowy - 50 ml;
  • kukurydza z puszki - 150 gramów;
  • sos teriyaki - 150 mililitrów;
  • olej roślinny - 50 mililitrów;
  • zielona cebula - 0,5 pęczka;
  • sezam - 30 gr.

Kolejność gotowania:

  1. Drobno posiekać cebulę, marchew, paprykę i zieloną cebulę lub zetrzeć na grubej tarce.
  2. Doprowadzić wodę do wrzenia w garnku, następnie posolić i dodać makaron udon. Gotować aż do ugotowania.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy filety z kurczaka, dodajemy sos teriyaki i mieszając smażymy przez 5-7 minut, następnie dodajemy pokrojone warzywa, dolewamy wodę i dusimy do miękkości.
  4. Po ugotowaniu, wymieszać z makaronem i warzywami i ułożyć na talerzu. Posypać makaron kukurydzą, zieloną cebulą i ziarnami sezamu i podawać.

Przygotuj je w głębokiej patelni. Możesz postąpić jak prawdziwi profesjonaliści i zrobić makaron w woku.

"Niespodzianka w kremowym sosie"

Chińskie potrawy nie zawsze są parzące. Może być delikatny, o głębokim smaku i satysfakcjonującym posmaku panierki.

Gotowanie makaronu udon z papryką i serem

Niezbędne składniki do gotowania:

  • Japoński makaron udon (gryczany i pszenny) - po 50 gramów;
  • cebula - 70 g;
  • pieczarki - 130 gramów;
  • fasolka szparagowa - 145 gramów;
  • papryka słodka - 60 g;
  • Krem 25% - 110 mililitrów;
  • masło - 35 gramów;
  • Ser twardy - 45 gramów.

Kolejność gotowania:

  1. Doprowadzić wodę do wrzenia i posolić ją. Kiedy woda się zagotuje, przepołowić makaron i gotować go do połowy. Jeśli chcesz, aby makaron wyglądał atrakcyjnie, możesz użyć tego samego rodzaju makaronu, ale w różnych kolorach, aby urozmaicić wygląd. Można również użyć makaronu jajecznego.
  2. Cebulę i pieczarki drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na średnie plasterki.
  3. Drobno posiekaj również czerwoną paprykę, ale wcześniej opłucz ją pod bieżącą wodą.
  4. Rozgrzej dokładnie patelnię, dodaj olej i po 2-3 minutach dodaj posiekaną cebulę. Podsmażamy je najpierw na złoty kolor, następnie dodajemy grzyby, a po 2-3 minutach zieloną fasolkę.
  5. Gotować warzywa przez 7-8 minut, następnie dodać czerwoną paprykę, skropić olejem roślinnym (1 łyżeczka) i wymieszać. Upiecz warzywa do miękkości. Następnie lepiej jest je dusić dodając odrobinę wody.
  6. Po 10-12 minutach dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron i mieszamy z warzywami. Dusić dalej na wolnym ogniu przez 8-12 minut.
  7. Podczas gdy główna część będzie się gotować, przygotuj sos śmietanowy, którym posmarujesz danie. Śmietankę i masło wlać do rondelka. Postawić mieszaninę na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Podczas gdy sos się gotuje, zetrzeć ser na grubej tarce. Kiedy mieszanina się zagotuje, dodać starty ser i gotować na wolnym ogniu przez 3 do 4 minut, mieszając.
  8. Ugotowany makaron i warzywa ułożyć na talerzu i polać sosem. Sos może mieć gęstą konsystencję z powodu dodanego sera, jest to normalne. Następnie udekoruj danie świeżymi warzywami i możesz je podawać. Najlepsze są japońskie pałeczki, ale możesz też użyć zwykłych przyborów.

Przynajmniej raz w życiu powinieneś spróbować makaronu udon, ale najlepiej zrób go sam. Są dobrym zamiennikiem dla spaghetti.

Można go pięknie udekorować i podać na świąteczny stół. Szczególnie dobrze wyglądałaby na przyjęciu o tematyce orientalnej.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu