Marynata do ryb: klasyczny przepis

Zmienianie, niuansowanie naturalnego smaku, tworzenie ciekawego posmaku produktu jest łatwe. A najlepszym dowodem na to stwierdzenie jest ryba w marynacie. Klasyczny przepis z sosem pomidorowym, marynatą, w stylu hiszpańskim z przyprawami - szeroki wybór opcji pozwala na eksperymentowanie do woli. Jeśli lubisz solidne kulinarne eksperymenty, gotuj z przepisami zebranymi w tej publikacji.

Ryba z klasyczną marynatą pomidorową

Dowiedz się, jak przyrządzić rybę w marynacie. Przepis z warzywami i pomidorem krok po kroku jest prosty do wykonania. Ale smak podbije każdego: kawałki ryby okazują się miękkie, delikatne i bardzo soczyste.

Przygotuj się:

  • 0,5-0,7 kg. filet z mintaja (tilapii, dorsza lub innej ryby morskiej);
  • 2 cebule;
  • 1 duża marchew;
  • Kilka liści laurowych;
  • 2-3 pomidory;
  • 1 deserowa łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  • 1-1,5 łyżeczki soli;
  • 1 łyżka cukru bez łyżeczki;
  • Sok z cytryny;
  • Zieloni;
  • 2-3 łyżki mąki;
  • Olej słonecznikowy.
Ryba z klasyczną marynatą pomidorowąJak

przyrządzić:

  1. Pod wpływem marynaty filety stają się delikatną rybą. Klasyczny przepis ze zdjęciami jest gotowy dosłownie w 40 minut. Opłukać filet, wytrzeć serwetką.
  2. Pokroić rybę na małe porcje.
  3. Obrać warzywa i umyć.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
  5. Obtoczyć kawałki w mące. Następnie przełożyć je na patelnię.
  6. Usmażone plastry przełożyć do miski, w której będziemy moczyć zamarynowaną rybę. Klasyczny przepis zaleca marynowanie pod przykryciem.
  7. Posiekaj warzywa w standardowy sposób. Większe kawałki wymagają dłuższego czasu gotowania.
  8. Podsmaż marchew i cebulę na odrobinie oleju.
  9. Opłucz pomidory we wrzącej wodzie i usuń z nich skórki. Rozgnieść miąższ na miazgę.
  10. Dodaj pomidora do cebuli i marchewki, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, liść laurowy i pieprz. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj około 100 ml wrzącej wody.
  11. Dusić warzywa przez 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  12. Uduszoną zawartość patelni zalać kawałkami, ułożonymi w misce. Pozostawić rybę w marynacie na kilka godzin. Klasyczny przepis z pastą pomidorową podawany jest jako danie zimne lub gorące.
  13. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Ryba w marynacie w stylu hiszpańskim

Będąc w Hiszpanii, wielu osobom udaje się spróbować escabeche. Escabeche to marynowana ryba w pikantnym, aromatycznym sosie. Lokalna kuchnia oparta jest na małych połowach (sardele, sardynki). Ponieważ w wielu miejscach trudno jest znaleźć świeży połów, proponujemy alternatywę w postaci dorsza. Z białego mięsa bez kości można przygotować wspaniały przepis. Ryba pod marynatą ze zdjęciami z gotowania krok po kroku na pewno wyjdzie udana!

Przygotuj się:

  • 4-5 mandarynek;
  • 500 gr. filetów lub plastrów z mięsa dorsza (lub szafranowego dorsza, mintaja);
  • 3 łyżki mąki;
  • 150 ml. octu winnego (jabłkowego);
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 150 ml białego wina;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • Pieprz, sól;
  • 1 łyżka cukru;
  • 7 polowych małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych.
Ryby marynowane w stylu hiszpańskimJak

przyrządzić:

  1. Mandarynki obrać, wycisnąć sok do marynaty. Klasyczny przepis zawiera różne zioła i przyprawy. Do listy można dodać skórkę z cytryny, szafran, liść laurowy, chilli.
  2. Warzywa obrać, cebulę drobno posiekać.
  3. Obrany czosnek posiekać nożem.
  4. Mąkę odmierzyć do miski, dodać przyprawy, wymieszać.
  5. Obtoczyć kawałki ryby w mące. Ważne jest, aby smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. W przeciwnym razie tłuszcz zostanie wchłonięty i ryba nie będzie dobrze smakować.
  6. Wyjąć do pojemnika, w którym ryba będzie fermentować pod wpływem marynaty. Aby uzyskać klasyczny przepis krok po kroku, należy smażyć na patelni bez zmiany oleju. Nasiąknie on sokiem, dlatego ważne jest, aby go nie odsączać.
  7. Po wyjęciu ryby podsmażamy na oleju cebulę i czosnek.
  8. Po około 2-3 minutach dodajemy sos sojowy.
  9. Dusimy, dodajemy sok, wino, ocet, odrobinę soli i przypraw do smaku. Dusić przez kilka minut, dodać połówki pomidorów.
  10. Dusić przez 5-7 minut pod przykryciem na małym ogniu, zalać rybę sosem.
  11. Marynować przez 6-8 godzin. Danie będzie pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Sfermentowany łosoś: doskonała przystawka

Proces fermentacji wymaga czasu. Ma to jednak pewną zaletę: danie jest w zasadzie gotowane bez Twojego udziału. A jeśli masz ucztę na stole, koniecznie wypróbuj ten przepis. Klasyczna ryba pod marynatą jest idealna do przygotowania przystawek: kanapek, kanapek, koszyczków do nadziewania.

Przygotuj się:

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub zakwasu;
  • 500 gr. łososia lub filetów z łososia;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Oliwa z oliwek.
Fermentowany łosoś: idealny na przystawkęJak

gotować:

  1. Przed przygotowaniem marynowanej ryby umyj kawałek fileta, usuń ości pęsetą. Przepis krok po kroku jest gotowy w około 10 minut.
  2. Umieść warstwę w pojemniku.
  3. Polej zakwasem lub jogurtem.
  4. Przykryć pokrywką lub folią spożywczą.
  5. Pozostawić do zamarynowania na 48 godzin w temperaturze pokojowej.
  6. Gdy czas minie, umyć rybę, posolić i popieprzyć.
  7. Pokroić w plastry, skropić oliwą. Plasterki są gotowe do jedzenia lub na przekąskę.

Ryba w piekarniku z pyszną marynatą

Popularnym daniem na świąteczny stół będzie rozpływająca się w ustach ryba pod marynatą. Proponujemy wykonanie klasycznego przepisu w piekarniku z niedrogich i niedrogich produktów.

Przygotuj się:

  • 3 do 4 filetów z białej, słonowodnej ryby;
  • 2 cebule;
  • 1 marchewka;
  • 200 gr. pieczarek;
  • 100 gr. masła;
  • 200 ml. śmietany;
  • 300 gr. twardego sera;
  • Sól, pieprz, przyprawy do ryb do smaku.
Ryba w piekarniku pod smaczną marynatąJak

przyrządzić:

  1. Jeśli lubisz rybę z marchewką pod marynatą, przygotuj klasyczny przepis w piekarniku. Użyj kremowej, serowej kombinacji. Zwiększy to kruchość białego mięsa bez kości. Ważne jest, aby nie zepsuć smaku zbyt dużą ilością przypraw. Zaleca się stosowanie nie więcej niż 1-1,5 łyżki.
  2. Opłucz, osusz filety serwetką. Marynować z przyprawami i solą i dobrze zatrzeć. Wielkość porcji powinna być mniej więcej wielkości kotleta.
  3. Włączyć rozgrzany piekarnik.
  4. Przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem pergaminowym lub posmaruj olejem słonecznikowym.
  5. Ułóż porcje filetów obok siebie.
  6. Warzywa obrać, grzyby umyć. Cebulę drobno posiekać w półpierścienie, marchewkę rozdrobnić.
  7. Smażyć marchew do miękkości, dodać cebulę, smażyć do miękkości.
  8. Wyjąć na talerz, aby warzywa mogły ostygnąć.
  9. Pieczarki pokroić w plastry, smażyć do momentu, aż wypłynie z nich wilgoć. Wyjąć na talerz.
  10. Ser zetrzeć na tarce do miski.
  11. Uformuj rybę pod marynatą i piecz w piekarniku aż do ugotowania.
  12. Na warstwę ryby położyć plasterek masła i łyżeczką lub łyżeczką deserową rozprowadzić na nim mieszankę marchwi i cebuli. Rozłóż równomiernie na każdej porcji.
  13. Łyżeczką wyjąć grzyby, posolić. Tak przygotowane grzyby nakładać łyżką na każdą porcję.
  14. Wymieszaj ser ze śmietaną, polej każdą porcję.
  15. Piec danie w temperaturze 180 stopni, aż będzie miękkie i ładnie pokryte skórką.

Łosoś w suchej marynacie

Proces fermentacji jest fascynujący. Bawiąc się przyprawami, można stworzyć bardzo nietypowe kombinacje. W krótkim czasie przygotujesz aromatyczną marynowaną czerwoną rybę. Przygotuj przepis na marynatę krok po kroku przy pierwszej nadarzającej się okazji.

Przygotuj się:

  • 300-500g łososia lub filetów z łososia;
  • 1 cytryna;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki soli;
  • 2 liście laurowe.
Łosoś w suchej marynacieJak

przyrządzać:

  1. Zetrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce.
  2. W misce wymieszać sól i cukier.
  3. Kawałek ryby natrzeć skórką i wycisnąć sok z cytryny.
  4. Zanurz je w misce i obtocz w soli i cukrze. Oprócz filetów, marynowane ryby sprawdzają się również jako steki. Klasyczny przepis ze zdjęciami pomoże zamarynować pyszną rybę, nawet tym, którzy nie mają doświadczenia.
  5. Przygotuj arkusz papieru pergaminowego.
  6. Wyjąć rybę z miski na środek papieru. Na rybę położyć liść laurowy i zawinąć kawałek papieru tak, aby nie prześwitywało mięso.
  7. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie można je zjeść lub przechowywać w zamrażarce.

Możesz również polubić:

Przepis na khychin z ziemniakami i serem

Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne

Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami

Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku

Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan