Mięso smażone na patelni: przepisy ze zdjęciami

Auchan

Smażenie na patelni to jeden z najszybszych sposobów przyrządzania mięsa, ale z drugiej strony są też pewne subtelności. Optymalną opcją byłoby wrzucenie mięsa do piekarnika i czekanie, aż będzie gotowe, ale czasami masz ochotę na zwykłą pieczeń. Dziś podpowiemy Ci, jak wybrać odpowiednie mięso i podzielimy się kilkoma przepisami, które mogą Cię zainteresować, a co więcej, sprawić, że będzie smaczne.

Wieprzowina, wołowina, jagnięcina - nie ma to znaczenia, zasada wyboru mięsa jest mniej więcej taka sama. Po pierwsze, musisz zdecydować, w jakim celu zdecydowałeś się kupić mięso, ponieważ z różnych części zwierzęcia powstają lepsze potrawy. Na przykład, w przypadku wieprzowiny, karkówka, jako najbardziej soczysta część, stanowi doskonały kebab. Szynka jest dobrym mięsem mielonym, ale część łopatkowa jest lepsza duszona. Jeśli chodzi o wołowinę, to sprawa wygląda nieco inaczej: schab jest lepszy do smażenia, robienia tatara i carpaccio, szponder może być duszony lub gotowany, a szynka może być również faszerowana.

Jak wybrać ten właściwyJak

wybrać ten właściwy?

Zmysł węchu jest Twoim najlepszym przyjacielem, jeśli chodzi o świeżość mięsa. Mięso nie powinno mieć nieprzyjemnego zapachu, tylko aromat świeżego mięsa. Następnie zwróć uwagę na tłuszcz - powinien być biały, co świadczy o tym, że mięso, które masz przed sobą, jest młodym zwierzęciem, ale jeśli tłuszcz jest żółty, powinieneś pomyśleć dwa razy. Oczywiście warto zwrócić uwagę na samo mięso. Wieprzowina powinna być różowa, a wołowina czerwona. Jeśli mięso ma niewyraźny brązowo-zielony kolor - nigdy go nie bierz. Jeśli możesz, dotknij mięsa - nie powinno kleić się do rąk, a jeśli położysz je na płaskiej powierzchni i naciśniesz, szybko wróci do pierwotnego kształtu. Jeśli mięso jest nieświeże, wgniecenie nigdy się nie wyrówna.

Najlepiej jest kupować mięso od znajomego rzeźnika lub z renomowanej masarni. Mięso ze sklepu i mięso z targu są bardzo różne. Częściej w sklepach można znaleźć produkty przemysłowe, ale to nie znaczy, że są one złe. Po prostu jest inaczej.

Pamiętaj, że najlepiej jest, gdy mięso po uboju miało czas na odpoczynek. Obecnie istnieje wiele różnych komór dojrzewania, w których mięso jest schładzane. Dojrzewanie po uboju może być długie, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać z mięsa. W niektórych przypadkach może to być nawet 120 dni.

Kotlety schabowe z serem

Istotne składniki:

  • Wieprzowina - 500 gr;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Olej roślinny - do smażenia;
  • Sól i pieprz - do smaku;
  • Zielenina - do smaku.
Kotlety schabowe z

seremPrzygotowanie

:
  1. Najpierw usuwamy zbędną folię, myjemy dokładnie mięso pod zimną wodą i kroimy na 1-1,5 cm kawałki. Bierzemy specjalny tłuczek i bijemy nim mięso z obu stron, następnie solimy i przyprawiamy. Mięso odstawiamy na około kwadrans.
  2. Zioła opłuczemy pod zimną wodą i drobno posiekamy. Zetrzeć ser na grubej tarce i wymieszać zioła z serem do uzyskania gładkiej masy. Na środek każdego kotleta nałożyć odrobinę mieszanki sera i ziół. Brzegi kotletów spinamy sznurkiem lub wykałaczkami, tworząc w ten sposób takie "kieszonki" z serem w środku.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kopertę smażymy przez kilka minut na złoty kolor, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso do momentu, aż będzie ugotowane.
  4. Mięso jest gotowe, podawaj je z sałatką warzywną lub ziemniakami. Bon appetit!

Pieczeń wieprzowa z cebulą

Istotne składniki:

  • Mięso - 1 kg;
  • Cebula - 1 szt;
  • Olej - do smażenia;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Sól, przyprawy - do smaku.
Wieprzowina z cebulą smażonaProces

przygotowania

:
  1. Do tego dania ważne jest, aby wybrać część karkówki, ponieważ jest ona najbardziej delikatna i ma mało tłuszczu.
  2. Następnie oczyść wieprzowinę ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, umyj ją dobrze pod zimną wodą i osusz nieco serwetkami lub papierowymi ręcznikami. Następnie kroimy wieprzowinę na średniej wielkości kawałki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  4. Wstawiamy patelnię na ogień, lekko ją rozgrzewamy i wrzucamy na nią plastry mięsa.
  5. Gotuj, aż zacznie puszczać soki, a następnie pozostaw na 5 minut lub dłużej we własnych sokach.
  6. Wlewamy trochę oleju, dodajemy cebulę i smażymy mięso do miękkości. Dopiero gdy mięso będzie gotowe, posolić je i popieprzyć, dodać przyprawy według uznania, wymieszać.
  7. Czosnek obrać, posiekać nożem, drobną tarką lub specjalną praską. Dodaj czosnek na patelnię, dobrze wymieszaj i wyłącz ogień.
  8. Zrobione! Podawać z ziemniakami i warzywami.
  9. Bon appetit!

Wołowina smażona z cebulą

Niezbędne składniki:

  • Wołowina - 300 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Olej roślinny - 2 ml;
  • Sól - 0,5 łyżki;
  • Cukier - 0,5 łyżki;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku.
Wołowina z

cebulą

smażona na

patelniPrzygotowanie

:
  1. Najpierw wymieszaj sól, cukier i czarny pieprz.
  2. Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  3. Obrać cebulę i pokroić w półpierścienie.
  4. Na patelni rozgrzejemy odrobinę oleju, włożymy wołowinę i posypiemy mieszanką cukru i soli, dobrze wymieszamy.
  5. Zacznij smażyć mięso na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się skarmelizuje, a mięso nabierze złotego koloru.
  6. Następnie dodajemy cebulę na patelnię, mieszamy i smażymy, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Wlać około stu mililitrów wrzącej wody.
  7. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy wołowinę do momentu, aż będzie w pełni ugotowana, około pół godziny.
  8. Bon appetit!

Stek wołowy z rusztu

Niezbędne składniki:

  • Stek wołowy - 500 gr;
  • Oliwa z oliwek - do smaku;
  • Kilka szczypt grubej soli morskiej;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku.

Stek

wołowy z

rusztuPrzygotowanie

:
  1. W pierwszej kolejności należy wyjąć świeże mięso z lodówki i pozostawić je w temperaturze pokojowej na około pół godziny, aby je ogrzać. Dzięki temu stek będzie się równomiernie smażył.
  2. Następnie postawić patelnię na ogniu i dobrze ją rozgrzać. Powinien być nie tylko gorący, ale wręcz parzący, aby soki z mięsa nie wyciekły, ale pozostały w mięsie.
  3. Podczas gdy patelnia się rozgrzewa, przygotuj mięso. Posmaruj obie strony steków oliwą z oliwek za pomocą pędzelka lub dłońmi. Nie zapominajmy, że mięso samo w sobie będzie dawało tłuszcz. Doprawiamy mięso pieprzem, ale lepiej jest posolić stek, gdy jest już gotowy.
  4. Połóż mięso na rozgrzanej patelni, tak aby było średnio rzadkie, i smaż przez trzy minuty z każdej strony. Boki steku również powinny być lekko podsmażone. Warto zaznaczyć, że do obracania mięsa nie należy używać nakłuwacza, ponieważ istnieje ryzyko, że przekłujemy mięso, a wtedy cenny sok wycieknie i mięso stanie się suche. Użyj szczypiec lub łopatki.
  5. Kiedy mięso jest gotowe, zawiń je w folię i odstaw na około 5 minut.
  6. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i solimy solą morską. Stek jest gotowy.
  7. Bon appetit!

Wieprzowina w imbirowej glazurze z brukselką

Istotne składniki:

  • Cukier brązowy - 50g;
  • Sos sojowy - 2 łyżki;
  • Imbir - 1 plasterek (7 cm długości);
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Czarny pieprz - do smaku;
  • Filet wieprzowy - 4 sztuki (grubość 3 cm);
  • Sól - do smaku;
  • Masło - 2 łyżki;
  • Olej roślinny - 3 łyżki;
  • Kapusta brukselska - 400 gr;
  • Zielona cebulka - kilka gałązek.
Schab w imbirowej glazurze z brukselkąSposób

przyrządzania

:
  1. Najpierw obierz imbir i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach lub posiekaj nożem. Wyjąć czosnek i posiekać go nożem, drobno zetrzeć na tarce lub rozdrobnić.
  2. Następnie połączyć czosnek, imbir, cukier, sos sojowy i pieprz.
  3. Mięso dobrze umyć, osuszyć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, pokroić na średniej wielkości kawałki i natrzeć pieprzem i solą.
  4. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i rozpuść w niej masło, a następnie dodaj olej roślinny. Wrzuć wieprzowinę na patelnię i smaż, aż uzyska złoty kolor. Na patelnię wlewamy przygotowany wcześniej sos i smażymy mięso na średnim ogniu przez około 5 minut.
  5. Obracaj się od czasu do czasu.
  6. Następnie przyszła kolej na brukselkę. Pokroić na ćwiartki. Weź patelnię i rozpuść na niej drugą połowę oleju. Smażyć kapustę przez około 4 minuty, aż się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Już prawie gotowe! Kapustę i ugotowaną wieprzowinę ułożyć w naczyniu, całość udekorować zieloną cebulką.
  8. Zrobione! Bon appetit!

Stek zrazowy z sosem teriyaki

Niezbędne składniki:

  • Stek - 2 steki;
  • Sos teriyaki - 100 ml;
  • Brokuły - 100 gr;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • Sól, pieprz - do smaku.
Stek z rampy z

sosem

teriyakiSposób

przyrządzania

:
  1. Steki opłukać i włożyć do miski, polać odrobiną sosu teriyaki i posypać pieprzem.
  2. Następnie - czas oczekiwania. Wstawić do lodówki na 5 godzin, mięso musi się zamarynować. Od czasu do czasu obracaj mięso. W rzeczywistości, im dłużej się je marynuje, tym ciekawszy będzie smak potrawy, dlatego najlepiej zostawić mięso do zamarynowania na noc.
  3. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię i smażyć steki po kilka minut z każdej strony. Jest to czas potrzebny do uzyskania średniej pieczeni, jeśli chcesz uzyskać bardziej "ugotowane" mięso, wydłuż czas do pięciu minut. Kiedy mięso będzie gotowe, zawiń je w folię i odstaw na 10 minut.
  4. Oczyść patelnię papierowym ręcznikiem i dodaj do niej oliwę z oliwek. Kiedy olej się zagotuje, smażymy w nim warzywa, nie powinno to trwać dłużej niż pięć minut, powinny lekko chrupać w środku. Do warzyw dodajemy łyżkę stołową marynaty i łyżkę stołową wody, przykrywamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
  5. Ułóż steki i warzywa na talerzu i podawaj.
  6. Bon appetit!

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu