Mimoza: tajemnice przyrządzania ulubionej sałatki

Auchan

Ptysiowe sałatki są świetnym dodatkiem do codziennego i świątecznego stołu. Wyglądają oryginalnie i smakują wyśmienicie. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i zwiewnej konsystencji, przepis na sałatkę mimozową z konfiturami jest jedną z najbardziej ulubionych warstwowych przystawek. Proces wytwarzania nie trwa długo. Charakterystyczny żółty "kapelusz" wyróżnia mimozę, a klasyczny przepis z przetworami wiąże się z użyciem określonych składników, ich odpowiednim przygotowaniem i kolejnością projektowania dania.

Kiedy półki sklepowe nie były zadowolone z obfitości produktów, pojawiła się sałatka mimozowa, przepis z konserwami zawiera zwykłe składniki. Przystawka jest dość niedroga, ale bardzo smaczna, jeśli jest przygotowana prawidłowo i z wykorzystaniem świeżych produktów wysokiej jakości.

Sałatka mimoza:

przepis

krok po krokuSałatka

mimoza w puszce: przepis krok

po kroku

O każdej porze roku i na każdą okazję jest dobra sałatka Mimosa z konserwą rybną, klasyczny przepis polega na pocieraniu wszystkich składników. Komponenty są ułożone w warstwach. Każdą warstwę należy posmarować sosem majonezowym. Sałatki nie podajemy od razu, ale przechowujemy ją w lodówce przez kilka godzin. W ten sposób potrawa nasiąknie i będzie niezwykle delikatna w smaku.

Składniki:

- Dowolna ryba z puszki w oleju - 200 gr;
- Jajko kurze - 4-6 jajek. Jeśli ich nie masz, możesz również użyć jajek przepiórczych, ale w tym przypadku liczba jajek jest potrojona;
- Ser topiony twardy - 150-200 gramów;
- Posiekana cebula - 1 gr;
- Schłodzone masło - ½ opakowania;
- Świeże zioła - kilka gałązek;
- Dressing - ½ szklanki. W tradycyjnym przepisie używa się dokładnie majonezu, ale zawsze można go zastąpić niesłodzonym jogurtem, jeśli jest taka potrzeba.





Sałatka mimozowa z konserwą rybną i

serem

Sposób

przyrządzania

:
  1. Zamroź masło, a następnie wetrzyj je w nie. Zrób to po ułożeniu wszystkich warstw przekąsek;
  2. Warzywa z puszki dokładnie rozgnieść widelcem, tak aby były miękkie;
  3. Jajka ugotować do miękkości, oddzielić białka od żółtek;
  4. Cebulę, ser, białka zetrzeć na drobnej tarce;
  5. Żółtka rozgnieść widelcem;
  6. Zieleninę drobno posiekać nożem;
  7. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, złóż przystawkę;
    Na dolnej warstwie układamy warstwę białka, następnie ser i rybę;
  8. Na warstwę rybną wyłożyć ¾ majonezu;
  9. Następnie położyć cebulę, połowę żółtek i resztę majonezu;
  10. Rozprowadzić masło aż do warstwy żółtek;
  11. Następnie wykorzystaj żółtka, aby nadać potrawie bardziej słoneczny i oryginalny charakter;
  12. Użyj gałązek ziół, aby udekorować powierzchnię;
  13. Wstawmy do lodówki na kilka godzin i podawajmy!

Przepis na sałatkę mimozową z konserwą rybną i serem: tajniki gotowania

Sałatki warstwowe są precyzyjnie ułożone w warstwach. Ważne jest przy tym, aby składniki były odpowiednio dobrane. Wiele osób woli najpierw ułożyć rybę w warstwie, ale jest to z gruntu błędne. Ryba z puszki jest tłusta, więc powinna być ułożona na podkładzie z białek lub ziemniaków, które są wykorzystywane w różnych interpretacjach mimozy.

Sałatka mimoza: tajniki gotowaniaCebula

nie powinna być pokrojona w plastry, ale raczej starta, nie powinna być grubo posiekana, ponieważ będzie zbyt silny smak ryby. Nie ma też sensu sparzać cebuli. W przeciwnym razie straci swoją ostrość i sałatka stanie się mdła.

Jak przygotować rybę?

Przepis na mimozę w puszce będzie smaczniejszy, jeśli wybierzesz odpowiednią rybę. Lepsza jest ryba z puszki w soku lub w oleju. W tym drugim przypadku danie okaże się bardziej tłuste i delikatne w smaku.

Mimo, że ryba w puszce jest całkowicie gotowa do spożycia, należy ją starannie przygotować. Usuń duże płetwy, ości i płatki czarnego pieprzu. Zmiel kawałki widelcem w misce, a następnie umieść je w sałatce.

W sprawie wyboru majonezu

Przepis na mimozę z konfiturami klasycznie zakłada obowiązkowe użycie majonezu. Ten składnik musi być użyty do przygotowania sałatki. Majonez powinien być gęsty i tłusty, ale bez różnych smaków.

Idealny majonez do sałatki MimozaPerfekcyjny majonez

najlepiej zrobić domowym sposobem, co jest bardzo proste. Za pomocą miksera ubij jajko, olej roślinny, odrobinę soku z cytryny i musztardę. Proporcje ustalane są indywidualnie. Jeśli chcemy, aby dressing był bardziej pikantny, należy zwiększyć ilość musztardy. Sól i czarny pieprz są używane do smaku. Przestań ubijać jak tylko dressing zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję.

Przepis z ziemniakami i marchewką

Klasyczny przepis na sałatkę mimozową z ziemniakami z puszki i serem to lekkie danie. Nowoczesne gospodynie, aby uczynić danie bardziej obfitym i pożywnym, wprowadzają dodatkowe składniki: ziemniaki i marchew. Jest mniej puszyste, ale szybko się zapełnia.

Tradycyjna wersja sałatki jest bardziej odpowiednia na różne uroczystości, kiedy na stole jest wiele potraw, a lekka przekąska nie zaszkodzi. Wersja z ziemniakami i marchewką jest odpowiednia na każdy dzień.

Składniki:

- Konserwy rybne w oleju - 1 puszka;
- Ziemniaki - 2 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Jajko kurze - 3 szt;
- Ser twardy - 100 gramów;
- Cebula - 1 szt;
- Domowy sos majonezowy - ¼ szklanki.





Przepis z ziemniakami i marchewką: przepis ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Ziemniaki, marchew i jajka gotujemy do miękkości;
  2. Odstawić warzywa do ostygnięcia, zetrzeć na tarce o średnich oczkach;
  3. Oddzielamy białka od żółtek, białka ucieramy, a żółtka ubijamy widelcem;
  4. Ser zetrzeć na tarce w średnim rondlu, a cebulę na drobno;
  5. Rybę z puszki oddzielić od ości i dużych płetw, ugnieść widelcem;
  6. Na samym dnie ułożyć poduszkę z ziemniaków, lekko posmarować ją sosem;
  7. Ułożyć rybę, następnie białko i posmarować majonezem;
  8. Na przemian wrzucamy cebulę, marchew i ser;
  9. Zanurz warstwy w dressingu;
  10. Na wierzchu ułożyć żółtko jajka;
  11. Udekoruj sałatkę według uznania.

Niezwykły przepis na sałatkę mimozową z ryżem i wątrobą dorsza

Jeśli już wiesz, jak zrobić sałatkę mimozową z konfiturami, to zwróć uwagę na przepis z ryżem. Kasza ryżowa daje satysfakcjonujące poczucie sytości. Dzięki temu jest to satysfakcjonujące danie obiadowe. W tym przepisie ryba z puszki jest zastąpiona wątrobą dorsza. Można też podać wątróbkę z mintaja, jeśli ktoś woli.

Wątroba dorsza jest bogata w witaminę A i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i poprawia zdrowie. Dlatego sałatka okazuje się nie tylko smaczna i pożywna, ale także zdrowa.

Składniki:

- Wątroba z dorsza - 1 słoik około 200 gramów;
- Marchew - 1 szt;
- Ryż ziarnisty - 50 gr;
- Jajko kurze - 4 szt;
- Ser twardy - 150 gr;
- Cebula - 1 główka;
- Olej roślinny - ¼ szklanki.





Nietypowy przepis na sałatkę mimozową z ryżem i

wątróbką

z dorszaSposób przyrządzania:
  1. Ryż gotujemy do miękkości;
  2. Wątróbkę z dorsza rozgnieść widelcem;
  3. Wszystkie pozostałe składniki przygotować jak w poprzednim przepisie;
  4. W misce ułożyć ugotowany ryż, następnie warstwę cebuli, skropić olejem roślinnym;
  5. Dodać wątróbkę z dorsza i ser, skropić wszystko oliwą;
  6. Umieść białka jaj i marchewki, ponownie skrop olejem roślinnym;
  7. Przystawkę udekorować jak w tradycyjnym przepisie.

Jak udekorować sałatkę z mimozą

Najczęściej "kapelusz" przystawki układany jest w formie gałązek mimozy. W tym celu, kwiaty są wykonane z żółtek, a łodygi z świeżych ziół, które są pod ręką.

Sałatka "Mimoza": wariant serwowania

daniaPorcjowana sałatka wygląda bardzo oryginalnie. Układa się go za pomocą pierścienia kulinarnego.

Sałatka "Mimoza": wariant podawania dania Dla

tych, którzy są przyzwyczajeni do zaskoczenia gości, forma podawania w szklance jest odpowiednia. Warstwy są formowane bezpośrednio w szklankach, które są jednocześnie naczyniami do serwowania. Udekoruj danie połówką jajka przepiórczego.

Sałatka "Mimoza": wariant podawaniaWarianty

przygotowania i sposoby podawania ulubionej sałatki są dość liczne. Można również stosować różne opatrunki. Jeśli chcesz urozmaicić danie, majonez możesz wymieszać z kwaśną śmietaną. Często stosuje się mieszankę oleju roślinnego, soku z cytryny i czarnego pieprzu.
Którą wersję powinieneś wybrać: Ty decydujesz! Wszystko, co musisz zrobić, to poeksperymentować trochę i wybrać ten, który działa najlepiej dla Ciebie!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu