Naleśniki z wątroby wołowej: przepis krok po kroku

Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem wątróbki, pokochasz naleśniki z wątróbką. Przepis z fotografią krok po kroku pomoże Ci opanować technologię tego dania, nawet początkującym. Przede wszystkim dobrze komponują się z sałatką warzywną. Ale są też doskonałym dodatkiem do tłuczonych ziemniaków lub kaszy gryczanej.

Klasyczny przepis na placki z wątróbki wołowej

Dobrą bazą do eksperymentów są klasyczne placki z wątróbki wołowej. Przepis na to danie krok po kroku jest dość prosty. Średnio będziesz potrzebował około godziny, aby zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół.

Składniki:

  • Wątroba - 0,5 kg;
  • Cebula - 1 szt;
  • Jaja kurze - 3 szt;
  • Mąka pszenna - 4-5 łyżek;
  • Sól - jedna łyżeczka;
  • Pieprz i inne przyprawy - do smaku.
Klasyczny przepis na naleśniki z wątróbką wołowąPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować frytki z wątroby według przepisu, subprodukt jest myte, folia jest starannie usuwane i pokroić na kawałki.
  2. Kawałki wątróbki i cebulę posiekać na maszynce do mielenia mięsa przez sitko o drobnych oczkach.
  3. Do przygotowanej bazy dodać jajka, przyprawy, sól. Dobrze ugniatać.
  4. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masa powinna stać się jednorodna, o średniej konsystencji.
  5. Rozgrzać patelnię z olejem do smażenia. Teraz możesz usmażyć naleśniki z wątróbki w przepisie ze zdjęciami.
  6. Łyżeczką stołową nakładać porcje. Smażyć na średnim ogniu, aż będą usmażone z obu stron.

Frytki z wątroby wołowej z marchewką

W zimie brak słońca jest szczególnie dotkliwy. Aby uniknąć depresji, zalecamy spożywanie pokarmów w kolorowych barwach - żółty, pomarańczowy. Oto przepis na placki z wątróbki wołowej z marchewką. Są one nie tylko pyszne, ale także świetnie podnoszą na duchu.

Składniki:

  • 0,5 kg wątroby wołowej;
  • 0,5 łyżki kefiru;
  • 1 cebula;
  • 1 marchewka
  • 3 jaja kurze
  • 0,5 pęczka koperku;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 łyżeczka soli, przyprawy do smaku.
Frytki z wątroby wołowej z marchewkąPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować naleśniki z wątroby wołowej według przepisu ze zdjęciami, należy zacząć od pozbawienia głównego składnika. Ostrożnie podnieść i oderwać folię, pokroić na kawałki.
  2. Wątróbkę i obraną cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Drobno posiekać i usmażyć z obu stron placki z wątróbki wołowej. Przepis na to danie można urozmaicić dodając 2-3 ząbki mielonego czosnku. Doda on pikanterii gotowym naleśnikom.

Wątróbka, ziemniaki i panierowane frytki

W kuchni istnieje wiele różnych rodzajów frytek. Najbardziej popularne są jednak te wykonane z dostępnych i niedrogich produktów. Naleśniki z wątróbki wołowej są właśnie takie - naleśniki z wątróbki. Przepis z dodatkiem bulw ziemniaczanych i panierki czyni z nich oryginalne danie. Jednocześnie jest dość prosty w przygotowaniu.

Składniki na potrawę:

  • pół kilograma wątroby;
  • 1 duży ziemniak;
  • 1 średniej wielkości cebula;
  • 3 jajka;
  • 0,5 szklanki majonezu;
  • Sól - 1 łyżka;
  • 2 łyżki bułki tartej.
Wątróbka, ziemniaki i paszteciki panierowanePrzygotowanie

:

  1. Tradycyjnie przepis na placki z wątróbki rozpoczyna się od pozbawienia głównego składnika. Przygotowany kawałek grubo posiekać. Usunąć ścianki naczynia, jeśli są.
  2. Obraną cebulę i wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem.
  3. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, ale nieco grubszej niż do drannic.
  4. W osobnej misce ubić jajka.
  5. Dodajemy ziemniaki, masę jajeczną, sól i przyprawy, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Ten przepis na placki z wątróbką wołową zawiera bułkę tartą. Dodaje się je, gdy główne składniki są mieszane w misce.
  7. Przygotuj patelnię z olejem słonecznikowym i rozgrzej ją. Za pomocą łyżki nakładaj zgrabne porcje na gorącą powierzchnię. Smażyć na małym ogniu, aby środek się upiekł. Obróć je na drugą stronę za pomocą łopatki.

Tłuczone ziemniaki lub gulasz warzywny są najbardziej harmonijne z tymi plackami z wątroby. Przepis na bazie wołowiny można również zastąpić przepisem na bazie kurczaka. Gotowy przysmak jest delikatny i smaczny. Dobrze komponuje się z sosem śmietanowym z dodatkiem posiekanego czosnku i koperku.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan