Niedrogie i pyszne przepisy
Życie w trybie oszczędnościowym jest skomplikowane. Ale nie jest to mniej produktywne. Nie tylko oszczędzasz środki na ważny cel, ale także Twój osąd działa doskonale. Trzeba się zastanowić, co tanio i smacznie ugotować, jakich prostych produktów użyć i jak je połączyć. Dlatego absolutnie warto uzyskać rekomendacje, zapisać przepisy na smaczne potrawy, których koszt jest w przystępnym przedziale cenowym.
Pikantna sałatka z marchewki z serem i kukurydzą
Surówka z marchewki to zastrzyk witamin dla organizmu. Szczególnie w zimnej porze roku, kiedy warzywa są poza zasięgiem cenowym. A jeśli zastanawiasz się, co zrobić tanio i smacznie, koniecznie powiel ten prosty przepis.
Przygotuj się:
- 2-3 duże marchewki o wadze 1 kg;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 200 gr. sera topionego;
- 3-4 jajka kurze;
- 1 słoik kukurydzy kiszonej 350g;
- 200 g. paluszków krabowych (z szynki, grzybów lub innych);
- Sól, pieprz;
- Majonez.
gotować:
- Sałatka ze świeżą marchewką to coś, co każdy może przygotować szybko i niedrogo. Nawet bez podstawowych umiejętności kulinarnych. Marchewki obrać i umyć.
- Ugotować jajka na twardo (po ugotowaniu gotować przez 7 minut).
- Zetrzeć marchewkę na tarce (grubo lub marchew koreańska).
- Na marchewki zetrzeć serek topiony.
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do marchewki.
- Ostudzone jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty produktów.
- Wiele niedrogich przepisów jest robionych z domowym majonezem. Jest niedrogi i smaczny. Przygotować majonez lub użyć gotowego majonezu.
- Otwórz puszkę kukurydzy, odcedź płyn, ale nie do końca. Dodaj kukurydzę i marynatę (dosłownie 20-30 ml) do sałatki.
- Paluszki krabowe pokroić w kostkę. Można też zastąpić szynką, kiełbasą, pieczarkami, szczypiorkiem lub czymkolwiek innym, co można niedrogo przygotować.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
- Można dodać trochę posiekanych ziół do smaku.
- Pozostawić do namoczenia na 2-3 godziny, a następnie podawać.
Przystawka: naleśniki z kapustą i grzybami
Blini to tradycyjny przysmak kuchni rosyjskiej. Miękkie, pachnące, obfite porcje są łatwe do przygotowania. Z odpowiednio dobranym nadzieniem, taki smakołyk będzie stanowił idealną przekąskę do rodzinnego posiłku. Placki z kapustą są zawsze tanie i pyszne. Przepisy na składniki dania zostawiamy poniżej.
Przygotuj się:
- 0,5 л. mleko;
- 3 jajka;
- 200g mąki (lub trochę więcej);
- 1,5 łyżki cukru;
- Szczypta soli;
- Olej słonecznikowy;
- 0,5 kg. duszonej kapusty lub po 1 cebuli i marchewce, 1 kg kapusty i 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 300g pieczarek;
- 50g masła do posmarowania naleśników.
gotować:
- Naleśniki z nadzieniem słodkim lub wytrawnym - budżetowe przepisy na każdy dzień. Stanowią świetne śniadanie, wspaniałą przekąskę, a nawet kolację. Aby przygotować smakołyk, zacznij od kapusty.
- Jeśli nie masz przygotowanych, uduś je. W tym celu należy drobno posiekać główkę kapusty o wadze 1 kg.
- Posypujemy szczyptą soli i lekko rozgniatamy dłońmi.
- Marchew i cebulę obrać, posiekać.
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
- Rozgrzej patelnię do duszenia z odrobiną oleju słonecznikowego.
- Można też przygotować szybki, łatwy, smaczny i tani gulasz z kapusty dzień wcześniej. Podsmażamy cebulę i marchewkę, cały czas mieszając.
- Dodać grzyby i smażyć, aby uwolnić nadmiar wilgoci.
- Dodać poszatkowaną kapustę. Zmniejsz ogień, załóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Nie zaleca się dodawania większej ilości wody, aby duszona kapusta nie stała się płynna.
- Doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta będzie na wpół ugotowana dodać 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać. Dopasować sól i pieprz.
- Szybko przygotować ciasto na naleśniki. Pyszne, niedrogie przepisy na naleśniki z przystępnymi dodatkami przyrządza każda gospodyni domowa. Twoi goście będą zachwyceni.
- Jajka rozbić do miski, dodać cukier, sól, ubić trzepaczką.
- Dodaj odrobinę mleka i ubijaj.
- Przesiej połowę mąki, ubijaj, aby rozbić grudki.
- Dodaj jeszcze połowę mleka, a następnie ponownie mąkę.
- Dodać 1,5 łyżki oleju słonecznikowego, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
- W międzyczasie przygotuj kapustę i grzyby, przełóż farsz na talerz.
- Rozgrzać patelnię, smażyć naleśniki jeden po drugim.
- Posmaruj brzegi naleśników masłem, aby nie wyschły.
- Teraz złóż smakołyki i masz niesamowity posiłek, który można przygotować smacznie i niedrogo. Połóż łyżkę kapusty na brzegu placka i zawiń tak, aby nadzienie znalazło się w środku. Zalecamy podgrzanie go przed podaniem.
Wątróbka z kurczaka duszona z cebulą w śmietanie
Wątróbka z kurczaka jest bogata w witaminy i mikroelementy. Oprócz wspaniałego smaku i delikatnej konsystencji jest łatwy w przygotowaniu i niedrogi. Z wątróbką drobiową proste i niedrogie przepisy są gotowe w kilka minut. Aby produkt pozostał miękki, wystarczy smażyć go przez 2-3 minuty z każdej strony. Zwróć uwagę na ten ważny niuans, aby cieszyć się delikatną wątrobą pod cebulą.
Przygotuj się:
- 0,5 kg wątróbki z kurczaka;
- 1 duża cebula;
- 200 ml. kwaśnej śmietany;
- 2-3 ząbki czosnku;
- pieprz, sól;
- 100 gr. mąki;
- 30-50 gr. masła;
- Olej słonecznikowy.
gotować:
- Duszona wątróbka to coś, co można łatwo i tanio przygotować. Ale żeby danie wyszło smaczne i estetyczne, oczyść wątrobę z nadmiaru tłuszczu, ewentualnych folii.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego.
- Plastry wątróbki zanurzamy w mące, delikatnie rozkładamy na patelni.
- Smażyć z każdej strony przez 2-3 minuty.
- Do małego kociołka włożyć wątróbkę, posolić i popieprzyć.
- Na tym etapie można doskonalić przepisy na tanie posiłki. Jeśli są dostępne grzyby, można je dodać. Niewielka ilość startej marchewki doda pikantnej słodyczy.
- Wątróbkę posmarować cebulą, polać śmietaną, dodać łyżkę masła.
- Przykryć kociołek pokrywką i dusić na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
Ziemniaczane łupiny w piekarniku
Wątróbki z łódeczek ziemniaczanych są świetnym dodatkiem do gulaszu z wątróbek. Używając ziemniaków i niewielkich ilości niedogotowanych ziemniaków można przygotować wiele smacznych i niedrogich przepisów. Zacznij od klasycznego pokrycia dachowego i eksperymentuj do woli z dodatkami.
Przygotuj się:
- 1 kg. Ziemniaki średniej wielkości;
- 0,5 kg. Podcherevka;
- Olej słonecznikowy;
- Sól, przyprawy.
gotować:
- Aby przygotować strączki, należy wcześniej rozgrzać piekarnik.
- Umyć bulwy w skórce. Połóż je na ręczniku papierowym, aby wyschły.
- Strąki pokroić w cienkie plasterki. Kolejny przepis na niedrogi posiłek na co dzień, dodaj kawałek szynki lub wędzonego kurczaka, ser, zioła i czosnek do smaku.
- Każdą bulwę przekroić poziomo na pół.
- Posolić połówki ziemniaków i plasterki kukurydzy.
- Kawałki pieprzymy, dodajemy przyprawy i mieszamy razem.
- Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju słonecznikowego.
- Połówki ziemniaków ułożyć na blasze przekrojoną stroną do dołu.
- Włożyć wykałaczkę do każdej bulwy.
- Połóż plasterek kukurydzy pod spodem, aby przypominał żagiel.
- Teraz pozostało zrobić szybkie i tanie niesamowicie smaczne danie. Piec w temperaturze 200 stopni do miękkości.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, a na dnie pojawi się smaczna skórka, statki są gotowe. Pozostawić w piekarniku na 5-10 minut po wyłączeniu, następnie wyjąć i podawać danie.
Możesz również polubić:
Przepis na chichin z ziemniakami i serem
Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne
Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami
Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku
Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu