Niewiarygodnie soczysty i delikatny albański kurczak: przepis krok po kroku

Auchan

Wszyscy członkowie rodziny, bez wyjątku, pokochają niezwykle delikatnego i soczystego kurczaka po albańsku, przepis ze zdjęciem krok po kroku pozwala na przygotowanie pysznych kotletów, które można uzupełnić dowolnym przybraniem. Danie jest dość proste w przygotowaniu. Dlatego może być włączony do codziennej diety. Jednocześnie jest tak smaczny, że pomoże urozmaicić świąteczne menu. Wbrew swojej oryginalnej nazwie, kurczak przyrządzany jest ze zwykłych składników, które można znaleźć w każdej lodówce.

W ciągu kilku minut można przygotować albańskie mięso z piersi kurczaka, przepis, który wymaga użycia schłodzonych filetów. Składniki są zastępowalne. Na przykład, majonez jest włączony. Jeśli go nie jesz, możesz użyć kwaśnej śmietany lub klasycznego jogurtu greckiego. Będzie tak samo pyszny!

Oryginalny przepis: albańskie mięso z piersi

Danie przypominające leniwe kotlety. Ale jest soczysty i delikatny. Tak więc, gdy raz go ugotujesz, będziesz regularnie włączać go do swojej codziennej diety!

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka - 600 gramów;
  • Jajko kurze - 2 szt;
  • Cebula - 1 średnia główka;
  • Klasyczny majonez - 3 łyżki stołowe z suwakiem;
  • Mąka pszenna - ok. 4 łyżki stołowe;
  • Mieszanka pieprzowa - ½ łyżeczki;
  • Sól - 1 łyżeczka;
  • Świeże zioła - 1 mały pęczek;
  • Olej roślinny - do smażenia.
Oryginalny przepis: albańskie

mięso

z piersiSposób

przyrządzania

:
  1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę;
  2. Cebulę obrać, umyć w zimnej wodzie i posiekać;
  3. W misce umieścić filety, cebulę, jajka kurze, przyprawy;
  4. Do mięsa mielonego dodajemy majonez, mąkę pszenną i posiekane zioła. Jeśli nie jesz mąki, możesz zastąpić ją skrobią ziemniaczaną;
  5. Dokładnie ugniataj masę aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Powinna być gęsta, aby podczas smażenia nie rozlewała się;
  6. Mięso mielone wstawiamy na kilka godzin do lodówki;
  7. Mięso mielone wykładamy łyżką w formie placuszków na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy nasze klopsiki przez około 5-7 minut z każdej strony.

Danie okazuje się bardzo delikatne i obfite. Można ją podawać na zimno lub na gorąco. Zaletą albańskich krokietów jest to, że są uniwersalne i można je wykorzystać na śniadanie, obiad i kolację. Możesz je nawet przygotować na pikniku, korzystając z grilla!

Możesz również polubić:

Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas, polub nas i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu