Niezwykłe przepisy na domowe dania gotowe do zamrożenia
Wiele doświadczonych gospodyń domowych przygotowuje gotowe do spożycia dania gotowe do zamrożenia; przepisy ze zdjęciami pozwalają ocenić, czy wszystkie kroki zostały wykonane prawidłowo. Te dania przydadzą się, gdy potrzebujesz przygotować pełny obiad lub kolację, ale nie masz czasu na gotowanie. Można przygotować z wyprzedzeniem i rozmrażać absolutnie wszystkie produkty na bieżąco. Kinkali, ravioli, pierogów, klopsików, klopsików, taquitos, muffinek - przepisów na gotowe pierogi jest mnóstwo!
Aby zachować konsystencję półproduktów, należy je prawidłowo zamrozić, a następnie rozmrozić. Szybkie zamrożenie i powolne rozmrażanie to wszystko, co pozwoli zachować żywność w jej pierwotnym stanie. Używa próżniowe torby, szklane lub plastikowe tace do przechowywania żywności w zamrażarce. Szklane formy mogą być używane do pieczenia w piekarniku. W tym przypadku nie ma potrzeby ponownego przygotowywania żywności. Pojemniki z tworzywa sztucznego nadają się do gotowania w kuchence mikrofalowej.
Jakie półprodukty mogę przygotować?
Jeśli nie wiesz, jakie zapiekanki możesz przygotować w domu, zacznij od najprostszych wersji: pierogi, pyzy, ravioli. Potrawy warzywne dobrze się mrożą. Dlatego można przygotować faszerowane papryki lub ziemniaki pod serem. Te ostatnie idealnie nadają się na biurowe lunche. W razie potrzeby wystarczy podgrzać ziemniaki ponownie!
Knockery, klopsiki, klopsiki mielone i nuggetsy - przygotowane mięso i ryby powinny być zawsze przechowywane w zamrażarce. Są one bardzo łatwe do przygotowania. Przydają się w różnych sytuacjach. Pod koniec sezonu gotowania, warzywa mogą być gotowane i przeklasyfikowane na gotowe domowe zapiekanki.
Gruzińskie pierogi z serem suluguni
Przed wykonaniem półproduktów do pierogów należy zdecydować o składnikach potrawy. Domowe pierogi są bardzo szybkie w przygotowaniu. Ale warianty z ziemniakami i kapustą są postrzegane jako dość tradycyjne. Więc kiedy chcesz się poczęstować czymś niezwykłym, to zrób pierogi z serowym nadzieniem.
Do przygotowania nadzienia należy użyć sera suluguni. Lepiej jest znaleźć twaróg, ponieważ ma on delikatny twarogowy smak, który pozostawi przyjemny posmak. W razie potrzeby do farszu można dodać świeże zioła i trochę czosnku.
Składniki:
- Mąka - 1,5 szklanki;
- Woda - 2 łyżki stołowe;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
- Suluguni - 300 gramów.
serem
suluguniSposóbprzyrządzania
:- W misce ubij jedno jajko z solą i olejem roślinnym;
- Dodać gorącą wodę i krótko wymieszać;
- Wlać jajko do rondelka i postawić na ogniu;
- Przesiej mąkę i podgrzewaj mieszankę przez około dwie minuty, ciągle mieszając;
- Posypać powierzchnię roboczą mąką i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto; przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut;
- Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z jajkiem;
- Ciasto rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć foremkami pierożki;
- Nałożyć nadzienie do środka każdego placka, zlepić brzegi i położyć na desce do krojenia przykrytej folią spożywczą;
- Ugotuj pierogi lub włóż je do zamrażarki i zamrażaj przez 24 godziny. Po zamrożeniu pierogi można zapakować próżniowo lub włożyć do pojemników.
Dietetyczne kuleczki z indyka
Klopsiki zostały wynalezione we Włoszech. Nie są smażone jak klopsiki, nie są gotowane jak klopsiki, ale pieczone w piekarniku. To danie jest idealne do zamrożenia. Świetnie komponują się z warzywami, które można upiec razem z samymi klopsikami.
Klopsiki należą do kategorii fast-food. Z dnia na dzień zyskują coraz większą popularność, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, apetyczne i zdrowe! Klopsiki zawierają dużą ilość przypraw, które zawsze można pominąć w przepisie, jeśli planujecie podawać te mini klopsiki dzieciom.
Składniki:
- Mielony indyk - 500 gramów;
- Ricotta - 200 gramów;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Sól, czarny pieprz, papryka, estragon - po szczypcie;
- Świeże zioła - 1 pęczek.
zdjęciamiSposób przyrządzania
:- Zioła drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym;
- Do farszu dodać ricottę, mielony czosnek i przyprawy;
- Mięso mielone delikatnie wymieszać i lekko ubić;
- Wilgotnymi dłońmi formuj kule mittball nieco większe od orzecha włoskiego;
- Ułożyć kuleczki na desce do krojenia wyłożonej folią i zamrozić w lodówce.
Pierogi leniwe z rybą
Leniwe faszerowane gołąbki robi się bardzo szybko, tak jak zwykłe kotlety. Jeśli tłuste mięso mielone zastąpisz rybą, danie okaże się dietetyczne i niskokaloryczne. Można użyć każdego rodzaju ryby. Mintaj i dorsz doskonale nadają się do przygotowania niedrogich dań, dorado i czerwona ryba mogą być wykorzystane do przygotowania uroczystego stołu.
Składniki:
- Filet z dowolnej ryby - 800 gramów;
- Kapusta biała - 250 gr;
- Cebula - 1 szt;
- Ugotowany ryż - 1 filiżanka;
- Mleko - ½ szklanki;
- Sól i pieprz do smaku;
- Przyprawy do smaku.
przepis
krok po krokuSposób przyrządzania:- Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z cebulą;
- Kapustę drobno pokroić, lekko posolić i odcisnąć, aż będzie czysta;
- Zmieszać rybę mieloną z kapustą, rybą i dodawać po trochu mleko;
- Farsz powinien być elastyczny, ale nie płynny;
- Uformuj kotlety, połóż je na folii i włóż do zamrażarki.
Sos Bolognese
Wiele osób myśli o sosie bolognese jako o pomidorowym dressingu do makaronu. W rzeczywistości składa się on z mięsa mielonego. Dzięki nim makaron jest bardzo sycący i pożywny. Sos można przygotować z wyprzedzeniem w pojemnikach. Dressing może być przechowywany w zamrażarce do sześciu miesięcy.
W razie potrzeby wystarczy wyjąć pojemnik, rozmrozić jego zawartość, dodać świeżo zrobiony makaron i masz dobry, gorący posiłek na obiad lub kolację! Dressing stał się bardzo wszechstronny w kuchni rosyjskiej. Świetnie komponuje się nie tylko z makaronem, ale także z kaszą gryczaną, ryżem i puree ziemniaczanym!
Składniki:
- Mieszane mięso mielone - 400 gramów;
- Seler - 1 łodyga;
- Marchew - 1 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Pomidory - 3 szt;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe.
przepis
krok po krokuSposób przyrządzania:- Cebulę i seler drobno posiekać;
- Zetrzeć marchew na średniej tarce;
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, a następnie seler i marchewkę. Jak tylko warzywa będą miękkie, odstaw je na bok;
- Mięso mielone ugniatamy widelcem i smażymy na oleju na osobnej patelni;
- Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone warzywa;
- Przepuść pomidory przez blender i dodaj do sosu;
- Dusić potrawę przez około 5 minut;
- Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek;
- Pozostawić danie do ostygnięcia w temperaturze pokojowej;
- Rozłóż sos do pojemników i włóż je do zamrażarki.
Jeśli wolisz zjeść obfite i zdrowe śniadanie, to przygotuj warzywne muffiny, serniki, a nawet owsiankę. Wszystkie te potrawy można również zamrozić. Po rozmrożeniu nie tracą one swoich pierwotnych właściwości.
Nie zapomnijcie zaopatrzyć zamrażarki w pierogi i klopsiki. Jeśli chodzi o klopsiki, jest wiele możliwości. Dodać ser, twaróg, warzywa, szynkę, pieczarki. Każde z nadzień sprawia, że paszteciki są jeszcze bardziej wyjątkowe!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu