Noworoczna gęś w marynacie
Od wieków marynowana gęś sylwestrowa zdobi świąteczne stoły w tysiącach domów na całym zachodnim świecie. Z biegiem lat każdy kraj opracował unikalne nadzienie dla tego ptaka, ale tradycyjnie gęś jest taka sama w Danii, Niemczech, Austrii, Włoszech, Francji, Anglii, Szwajcarii, Norwegii i Szwecji. Wraz z wypełnieniami zmienił się sam ptak. Dzisiejsza gęś jest bardziej mięsista, wilgotna i aromatyczna. Jest też znacznie mniej tłuszczu niż u ich przodków. Nie musisz go więc odcinać - nie zepsuje smaku gotowej potrawy.
Sylwestrowa gęś w zalewieSylwestrowagęś w zalewie
Kiedy marynowana gęś pojawia się na domowych stołach, świadczy to o zainteresowaniu europejskimi tradycjami. A także praktyczność domowników, gdyż takie danie ma szereg zalet. Przede wszystkim gęś jest dość łatwa do upieczenia. Po ugotowaniu wygląda wyjątkowo apetycznie i odświętnie.
Jest również wszechstronny. W zależności od rodzaju dressingu, może pełnić rolę dekoracji na noworocznym stole. Tradycyjne przyprawy obejmują cebulę i szałwię (Anglia), puree ziemniaczane (Niemcy), suszone owoce (Skandynawia i Rosja) oraz kasztany (Francja). Biorąc pod uwagę późną porę posiłku, jego ilość może wystarczyć dla niewielkiej liczby obecnych osób.
Użyj:
- 3,6-4 kg gęsi;
- 1 łyżeczka mielonego kminku;
- Sól, pieprz;
woda; - Gęsie podroby;
- ½ łyżki suszonych śliwek bez pestek;
- ¾ łyżki czerwonego wytrawnego wina;
- 1 cebula.
Opatrunek:
- 1 cebula;
- 1 łodyga selera naciowego;
- 70 g masła lub masła i tłuszczu gęsiego;
- 2,5 łyżki tartych jabłek (pokrojonych w plasterki);
- 2 łyżki bułki tartej;
- 1 łyżeczka soli lub do smaku;
- ½ łyżeczki suszonego tymianku;
- ½ łyżeczki suszonej szałwii;
- 3-5 łyżek mielonej kolendry;
- Mielony pieprz do smaku;
- 1/3 łyżki wody lub bulionu.
:
- Do przygotowania dressingu obraną i pokrojoną cebulę oraz pokrojony seler podsmażymy na maśle rozgrzanym na dużej patelni. Gotować do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj pokrojone jabłka, gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem wody. Prażyć przez kilka minut, dodać wodę (połowę), wymieszać. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aby dressing był wilgotny, ale nie płynny.
- Gęś opłukać, obierając jak najwięcej luźnego tłuszczu. Osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i na zewnątrz.
- Nacieramy solą, tymiankiem i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
- Wypełnić ubytek opatrunkiem i zaszyć otwór.
- Odwróć końcówki skrzydełek pod korpus.
- Gęś umieścić na stojaku ustawionym na blasze, piersią do dołu, w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
- Piecz przez 30 minut. Zlać tłuszcz z blachy do pieczenia. Dodaj do pieczeni filiżankę wody.
- Co 30 minut przewracamy gęś na drugą stronę i obficie posypujemy.
- Zakończyć pieczeń stroną z piersią do góry. Czas pieczenia jest obliczany: około 15 minut na 500 g.
- Podczas gdy gęś się piecze, przygotuj marynatę.
- Dusić śliwki w winie przez 10 minut, następnie odstawić w temperaturze pokojowej.
- Cebulę, podroby i suszone goździki zalewamy wodą i dusimy 45 minut.
- Przecedzić bulion, dodać do śliwek, ubić blenderem.
- Ugotowaną gęś na półmisku posypać niewielką ilością marynaty. Resztę podawaj w rondelku.
Możesz również polubić:
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
3 przepisy na świąteczne bułeczki
Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta
Ser mandarynkowy na Nowy Rok
Ułóż swoje noworoczne menu
Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan