Noworoczna gęś w marynacie

Od wieków marynowana gęś sylwestrowa zdobi świąteczne stoły w tysiącach domów na całym zachodnim świecie. Z biegiem lat każdy kraj opracował unikalne nadzienie dla tego ptaka, ale tradycyjnie gęś jest taka sama w Danii, Niemczech, Austrii, Włoszech, Francji, Anglii, Szwajcarii, Norwegii i Szwecji. Wraz z wypełnieniami zmienił się sam ptak. Dzisiejsza gęś jest bardziej mięsista, wilgotna i aromatyczna. Jest też znacznie mniej tłuszczu niż u ich przodków. Nie musisz go więc odcinać - nie zepsuje smaku gotowej potrawy.

Sylwestrowa gęś w zalewieSylwestrowa

gęś w zalewie

Kiedy marynowana gęś pojawia się na domowych stołach, świadczy to o zainteresowaniu europejskimi tradycjami. A także praktyczność domowników, gdyż takie danie ma szereg zalet. Przede wszystkim gęś jest dość łatwa do upieczenia. Po ugotowaniu wygląda wyjątkowo apetycznie i odświętnie.

Jest również wszechstronny. W zależności od rodzaju dressingu, może pełnić rolę dekoracji na noworocznym stole. Tradycyjne przyprawy obejmują cebulę i szałwię (Anglia), puree ziemniaczane (Niemcy), suszone owoce (Skandynawia i Rosja) oraz kasztany (Francja). Biorąc pod uwagę późną porę posiłku, jego ilość może wystarczyć dla niewielkiej liczby obecnych osób.

Użyj:

  • 3,6-4 kg gęsi;
  • 1 łyżeczka mielonego kminku;
  • Sól, pieprz;
    woda;
  • Gęsie podroby;
  • ½ łyżki suszonych śliwek bez pestek;
  • ¾ łyżki czerwonego wytrawnego wina;
  • 1 cebula.

Opatrunek:

  • 1 cebula;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 70 g masła lub masła i tłuszczu gęsiego;
  • 2,5 łyżki tartych jabłek (pokrojonych w plasterki);
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku;
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku;
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii;
  • 3-5 łyżek mielonej kolendry;
  • Mielony pieprz do smaku;
  • 1/3 łyżki wody lub bulionu.
Gęś sylwestrowa w marynaciePrzygotowanie

:

  1. Do przygotowania dressingu obraną i pokrojoną cebulę oraz pokrojony seler podsmażymy na maśle rozgrzanym na dużej patelni. Gotować do uzyskania złotego koloru.
  2. Dodaj pokrojone jabłka, gotuj przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem wody. Prażyć przez kilka minut, dodać wodę (połowę), wymieszać. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aby dressing był wilgotny, ale nie płynny.
  4. Gęś opłukać, obierając jak najwięcej luźnego tłuszczu. Osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i na zewnątrz.
  5. Nacieramy solą, tymiankiem i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
  6. Wypełnić ubytek opatrunkiem i zaszyć otwór.
  7. Odwróć końcówki skrzydełek pod korpus.
  8. Gęś umieścić na stojaku ustawionym na blasze, piersią do dołu, w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
  9. Piecz przez 30 minut. Zlać tłuszcz z blachy do pieczenia. Dodaj do pieczeni filiżankę wody.
  10. Co 30 minut przewracamy gęś na drugą stronę i obficie posypujemy.
  11. Zakończyć pieczeń stroną z piersią do góry. Czas pieczenia jest obliczany: około 15 minut na 500 g.
  12. Podczas gdy gęś się piecze, przygotuj marynatę.
  13. Dusić śliwki w winie przez 10 minut, następnie odstawić w temperaturze pokojowej.
  14. Cebulę, podroby i suszone goździki zalewamy wodą i dusimy 45 minut.
  15. Przecedzić bulion, dodać do śliwek, ubić blenderem.
  16. Ugotowaną gęś na półmisku posypać niewielką ilością marynaty. Resztę podawaj w rondelku.

Możesz również polubić:

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się, polub i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

3 przepisy na świąteczne bułeczki

Noworoczny deser: mandarynkowa panna cotta

Ser mandarynkowy na Nowy Rok

Ułóż swoje noworoczne menu

Wyjątkowe świąteczne menu od Chefmarket!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan